Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 1. 2023 - 12. 1. 2023

TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech

Vydáno: 06.01.2023 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Cinemazero

Nový rok je v televizích zatím stejný jako ten starý, protože přednost dostávají dokola omílané reprízy a zásadních novinek se divák nedočká. Náročnější publikum ale rozhodně ocení premiéru dramatu Portrét dívky v plamenech.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Taková normální holka (She’s All That) (sobota 7. 1., Nova, 11.45 - 13.25 / pondělí 9. 1., Nova Cinema, 12.15 - 14.00 / středa 11. 1., 06.30 - 08.15)

Plakát filmu Taková normální holka / She's All That
© IMDb
Romantická komedie z končících devadesátých let je obrazem své doby a dnes už se tolik nepřipomíná. Režírující Robert Iscove v ní nepředvádí nic originálního ani zásadního a spoléhá jen a jen na naprostou diváckou jistotu. To tedy znamená, že příběh, ač je variací na shakespearovské téma, je těžce předvídatelný a plný klišé, nenápaditý a dost jednoduchý. Autor to částečně kompenzuje svižným tempem, solidní středoškolskou atmosférou, celkovým nadhledem a opravdu střídmou stopáží, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Titulní role si zahráli Freddie Prinze, Jr. a Rachael Leigh Cook, dále se pak objeví třeba Matthew LillardPaul WalkerKieran Culkin nebo Anna Paquin. Oddechový tip spíše pro ty, kteří byli v "devadesátkách" také teenagery.

Zajímavost: Na scénáři se "tajně" podílel M. Night Shyamalan

Originální trailer filmu Taková normální holka / She’s All That
Naše bláznivá rodina (sobota 7. 1., ČT1, 14.55 - 16.10 / neděle 8. 1., 06.25 - 07.40)

Plakát filmu  / Naše bláznivá rodina
© CSFD
Československá komedie z druhé poloviny šedesátých let je dnes zcela zapomenutá a do programů se dostává málokdy. A je to svým způsobem škoda, protože režírující Jan Valášek, který bohužel před koncem natáčení předčasně zemřel a práci za něj dokončil v titulcích neuvedený Karel Kachyňa, dostal k dispozici scénář Jana Procházky, který je v tom nejlepším slova smyslu obyčejný a ze života. Ozvláštněný je tím, že ho vypráví dvanáctileté děvče, které glosuje dění kolem sebe a trable dospělých tak posouvá do nového světla. Je tak znát silně groteskní nadsázka a celý snímek si udržuje příjemný nadhled, humor je navíc dost inteligentní, a i když některé situace jsou malinko trapné, nikdy to není nic, co by dojmy výrazně pokazilo. Tempo je tedy dost pomalé a i přes hodně střídmou stopáž se najdou hluché a trochu nudné pasáže. Ty přicházejí na počátku druhé poloviny, kdy tvůrci nepochopitelně vypustí vnitřní monology hlavní hrdinky a soustředí se na fádní děj, který najednou nemá takový náboj. Titulní roli sehrála výborná Bohumila Houdková, kterou doplnili třeba Vladimír MenšíkJiřina Jirásková nebo Jiřina Šejbalová. Opomíjený tip. 

Zajímavost: Kvůli jménu scenáristy ležel snímek dlouhá léta v trezoru.

Ukázka z filmu není dostupná.

Buď zdráv, umělče! (Salut l’artiste) (sobota 7. 1., ČT2, 15.15 - 16.50)

Plakát filmu Buď zdráv, umělče! / Salut l'artiste
© AlloCiné
Francouzsko-italské komediální drama z první poloviny sedmdesátých let je nejen u nás takřka neznámé. Režisér a spoluscenárista Yves Robert v něm trochu doplatil na to, že se nedokázal rozhodnout, jak ho celé pojme. Na jednu stranu si v něm totiž dělá laskavou legraci z umělecké branže a profesní trampoty hlavního hrdiny jsou vtipné, nápadité a vynikne v nich autorův smysl pro detail, protože některé vtípky jsou vskutku vycizelované do puntíku. Fungují i díky hodně specifické bohémské atmosféře, která je znát po celou nedlouhou stopáž, a fantastické hudbě Vladimira Cosmy. Na druhou stranu se ovšem tvůrce uchyluje i k vyprávění osobního života titulní postavy, který je ale zoufale nezajímavý, nenápaditý a chvílemi nudný, tím pádem dost drhne už tak pomalé tempo. Právě v těchto momentech drží nad vodou výsledek výborné obsazení, v němž excelují Marcello Mastroianni a Jean Rochefort, kterým sekundují kupříkladu Françoise Fabian nebo Lise Delamare. Další zapomenutá záležitost.  

Zajímavost: V Československé televizi měl snímek premiéru 27. 5. 1977.

Originální trailer filmu Buď zdráv, umělče! / Salut l’artiste
Hollarovi (The Hollars) (sobota 7. 1., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / pondělí 9. 1., 08.30 - 10.05 / středa 11. 1., 05.10 - 06.30)

Plakát filmu Hollarovi / The Hollars
© IMDb
Sedm let staré komediální drama je v tuzemsku takřka neznámé a oficiálně se k nám dostalo až nedávno díky méně využívané VOD službě. Režisér a představitel jedné z rolí John Krasinski v něm dostal k dispozici ničím překvapivý a naprosto standardní příběh o setkání jedné rodiny, který i ten méně zkušený divák viděl v jiné a mnohdy i lepší podobě. Naštěstí mu ale funguje atmosféra, která osciluje mezi pohodovou a trochu melancholickou, což platí i o humoru, jenž je chvílemi dost prvoplánový, aby o pár minut později ustoupil scéně, která je posmutnělá a zcela seriózní. Po většinu času se mu daří mezi jednotlivými náladami přecházet, aniž by to celé výrazně drhlo, často je ale znát, že potenciál byl přece jen o něco větší. Na lehkém nadprůměru tak snímek udržuje výborné obsazení, v němž se krom samotného tvůrce sešli Anna KendrickMargo MartindaleSharlto CopleyRichard Jenkins nebo Charlie Day. Oddechový tip na víkendový podvečer.

Zajímavost: Natáčení scén na letišti zabralo celých sedmnáct hodin, ačkoli ve výsledné podobě trvají pouhých deset minut.

Oficiální trailer filmu Hollarovi / The Hollars
Coldplay: A Head Full of Dreams (Coldplay: A Head Full of Dreams) (sobota 7. 1., ČT art, 20.15 - 21.55 / čtvrtek 12. 1., 01.00 - 02.40)

Plakát filmu Coldplay: A Head Full of Dreams / Coldplay: A Head Full of Dreams
© Facebook tvůrce
Britský dokument mapuje historii slavné kapely Coldplay a jeho největší přínos a šťastná shoda náhod spočívá v tom, že režírující Mat Whitecross je spolužákem a kamarádem všech členů, takže jejich aktivity zaznamenával už v prvopočátcích, aniž by tušil, jak se jejich kariéra bude ubírat. Snímek je tedy plný raritních záběrů z dob, kdy kapelu nikdo neznal, je velmi dobře koncipovaný, poměrně vtipný, dost dynamicky sestříhaný a částečně stojí na kontrastu s exkluzivními ukázkami z tehdy aktuálního turné, které bylo monstrózní. Vzhledem k trochu přetažené stopáži je ale dokument určen spíše fanouškům, protože po celou dobu působí až pohádkově, neboť se vyhýbá jakýmkoliv osobnostním a osobním krizím jednotlivých členů a je vskutku zalitý sluncem a optimismus, který je znát skoro z každého záběru, je až nepravděpodobný. Je to trochu škoda, protože v samotném závěru připomíná výsledek spíše propagační záležitost než střídmý portrét úspěšné skupiny. Tip pro milovníky kytarovek. 

Zajímavost: Turné k desce A Head Full of Dreams je označováno jako třetí největší všech dob.

Český trailer filmu Coldplay: A Head Full of Dreams / Coldplay: A Head Full of Dreams 
Portrét dívky v plamenech (Portrait de la jeune fille en feu) (sobota 7. 1., ČT art, 21.55 - 23.55)

Český plakát filmu Portrét dívky v plamenech / Portrait de la jeune fille en feu
© Facebook tvůrce
Francouzské romantické drama před čtyřmi lety uchvátilo některé recenzenty natolik, že ho vyhlásili filmem roku. Režisérka a scenáristka Céline Sciamma se v něm spolehla na hodně komorní prostředí, místy až klaustrofobní atmosféru, nádhernou kameru, jejíž snímání připomíná dobové obrazy, krásné kostýmy a výpravu, která sice není opulentní, ale místy bere dech. Tempo je záměrně pomalé a ten, kdo bude na stejné vlně jako autorka, si tím pádem může vychutnat různé příběhové jinotaje, metafory a velmi dobře napsané dialogy, které jsou zdánlivě o ničem, ve výsledku ale o všem. Problém může nastat u emocionální stránky, která je schválně potlačována, takže se zdá, že je dost chladná a autorka si drží odstup, opak je ale pravdou, a pokud divák nahlédne pod povrch, užije si silných momentů poměrně dost. Ústřední role si zahrály Noémie Merlant a Adèle Haenel, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a jejich citlivě natočené milostné scény patří k naprostým vrcholům. Pro některé náročnější diváky tip týdne, o němž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Snímek byl natočen v rozlišení 8K, díky němuž se podařilo zachytit širokou škálu barev a měl by se jevit moderněji. 

Český trailer filmu Portrét dívky v plamenech / Portrait de la jeune fille en feu
Překvapení (De surprise) (neděle 8. 1., Prima Max, 11.15 - 13.20)

Plakát filmu Překvapení / De surprise
© Cineuropa
Nizozemsko-belgicko-německo-irská romantická komedie je v našich končinách známá jen minimálně a oficiální cestou se nedá sehnat. Režisér a spoluscenárista Mike van Diem se v ní evidentně inspiroval mnoha hollywoodskými vzory, protože příběh je zoufale předvídatelný a plný klišé. A nic na tom nemění, že zhruba v polovině přijde rádoby nečekaný zvrat, který ale není nijak zásadně překvapivý a navíc působí trochu nedomyšleně a odfláknutě. Jinak už ale není moc co vytýkat, protože atmosféra je velmi příjemná a nechybí jí nadhled, tempo je potřebně svižné, humor funguje velmi dobře a není křečovitý, podobně je na tom i romance, která je přirozená a nenucená. Za to ostatně mohou i představitelé hlavních rolí Jeroen van Koningsbrugge a Georgina Verbaan, kteří i díky neznámosti působí autenticky. Jenom ta stopáž možná mohla být o deset minutek kratší. Nenápadný tip na nedělní dopoledne.

Zajímavost: Snímek je adaptací povídky od autora, který si říkal Belcampo.

Originální trailer filmu Překvapení / De surprise
Old Shatterhand (Old Shatterhand) (pondělí 9. 1., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Old Shatterhand / Old Shatterhand
© IMDb
Koprodukční western z první poloviny šedesátých let stojí trochu stranou původní trilogie dle románů Karla Maye, což je způsobeno tím, že je za ním jiná produkční společnost. Režírující Hugo Fregonese v něm dostal k dispozici příběh, který nevychází z žádné knižní předlohy a snaží se přiblížit zámořské podobě žánru. To tedy znamená, že je realističtější, atmosféra je výrazně drsnější a temnější a celý snímek je výpravnější a působí vskutku velkolepě. I některé postavy jsou pojaty hodně netradičně a v ostatních mayovkách by se objevit nemohly. Také vizuálně je vše velkolepější a barevnější, k čemuž přispívají i tradiční kulisy Plitvických jezer. Mnohé pak překvapí i práce s napětím a závěrečná akce, která je nečekaně brutální a nekompromisní. Titulní roli znovu ztvárnil Lex Barker, chybět nesmí ani Pierre Brice, dále se pak objeví třeba Guy MadisonDaliah Lavi nebo Gustavo Rojo. V rámci série opomíjený počin.  

Zajímavost: Snímek je nejdražší mayovkou a zároveň jedinou, která byla natočena na 70mm film.

Český trailer filmu Old Shatterhand / Old Shatterhand
Čtyři sluhové a čtyři mušketýři (Les quatre Charlots mousquetaires) (úterý 10. 1., ČT2, 22.45 - 00.35)

Plakát filmu Čtyři sluhové a čtyři mušketýři / Les quatre Charlots mousquetaires
© IMDb
Francouzská dobrodružná komedie z první poloviny sedmdesátých let je jedním z posledních přírůstků do série s oblíbenými Bažanty, což je na výsledku znát. Režírující André Hunebelle v ní dělal, co mohl, ale nedokázal úplně zakrýt nevyrovnanost příběhu, který je dle názvu parodií na slavný román Alexandra Dumase staršího. A jako takový funguje velmi dobře, protože akční scény jsou zábavné a nápadité, ačkoli nijak dobře natočené a sestříhané, svůj účel ale splní. Dialogově je to horší, protože některé momenty vyšumí naprázdno, jiné jsou nedotažené a těch opravdu vtipných a vypointovaných je dost málo. Atmosféra si ovšem udržuje určitý nadhled, tempo je pořád dost svižné a určité scény připomenou zlaté časy celé skupiny, jen ta poetika je zkrátka jiná. Krom spolehlivé titulní čtveřice se objeví třeba Josephine ChaplinDaniel Ceccaldi nebo Paul Préboist. Nenáročný tip.

Zajímavost: Název skupiny Les Charlots vznikl jako pocta Charliemu Chaplinovi, otci Josephine.

Originální trailer filmu Čtyři sluhové a čtyři mušketýři / Les quatre Charlots mousquetaires
Prázdnota (The Empty Man) (středa 11. 1., Prima Max, 22.40 - 01.20 / čtvrtek 12. 1., 23.55 - 02.40)

Plakát filmu Prázdnota / The Empty Man
© Impawards
Tři roky starý počin, který tuzemská kina zcela minul, je o dost lépe hodnocen v zámoří. Celovečerně debutující režisér a scenárista David Prior v něm trochu klame tělem, protože název a trailer evokují tuctový teenagerský horor, výsledek ale kombinuje několik žánrů a rozhodně se vymyká. Příběh tedy není úplně předvídatelný a snaží se o temnou detektivku s jakýmsi filozofickým přesahem, což je poměrně příjemné, jen je škoda, že se tu objevuje až moc nelogičností a stopáž je příliš dlouhá na to, aby ho udržela konzistentní. Atmosféra je po většinu času potřebně hutná, tempo je pomalejší a jednotlivé momenty jsou místy hodně děsivé, jako celek ale snímek úplně nefunguje, uprostřed se rozpadne a víc než co jiného působí ambiciózněji, než by bylo záhodno. A je to o to větší škoda, protože pointa je relativně uspokojivá a rozhodně není prvoplánová a hloupá, jak by možná leckdo očekával. Hodně toho zachraňuje také sympatické obsazení, jemuž dominuje spolehlivý James Badge Dale. Trochu rozpačitý tip na středeční noc.

Zajímavost: Snímek je založen na komiksové sérii vydávané nakladatelstvím Boom! Studios.

Oficiální trailer filmu Prázdnota / The Empty Man

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Audiovizuálně uchvacující Opičí muž je nadějnou režijní prvotinou (06.04.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Nežádoucí opičí muž se vydává za hranice Evropy (03.04.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led (22.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu