TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech

Vydáno: 06.01.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Cinemazero

Nový rok je v televizích zatím stejný jako ten starý, protože přednost dostávají dokola omílané reprízy a zásadních novinek se divák nedočká. Náročnější publikum ale rozhodně ocení premiéru dramatu Portrét dívky v plamenech.
Taková normální holka (She’s All That) (sobota 7. 1., Nova, 11.45 - 13.25 / pondělí 9. 1., Nova Cinema, 12.15 - 14.00 / středa 11. 1., 06.30 - 08.15)

Plakát filmu Taková normální holka / She's All That
© IMDb
Romantická komedie z končících devadesátých let je obrazem své doby a dnes už se tolik nepřipomíná. Režírující Robert Iscove v ní nepředvádí nic originálního ani zásadního a spoléhá jen a jen na naprostou diváckou jistotu. To tedy znamená, že příběh, ač je variací na shakespearovské téma, je těžce předvídatelný a plný klišé, nenápaditý a dost jednoduchý. Autor to částečně kompenzuje svižným tempem, solidní středoškolskou atmosférou, celkovým nadhledem a opravdu střídmou stopáží, v níž je prostor jen na to nejnutnější. Titulní role si zahráli Freddie Prinze, Jr. a Rachael Leigh Cook, dále se pak objeví třeba Matthew LillardPaul WalkerKieran Culkin nebo Anna Paquin. Oddechový tip spíše pro ty, kteří byli v "devadesátkách" také teenagery.

Zajímavost: Na scénáři se "tajně" podílel M. Night Shyamalan

Originální trailer filmu Taková normální holka / She’s All That
Naše bláznivá rodina (sobota 7. 1., ČT1, 14.55 - 16.10 / neděle 8. 1., 06.25 - 07.40)

Plakát filmu  / Naše bláznivá rodina
© CSFD
Československá komedie z druhé poloviny šedesátých let je dnes zcela zapomenutá a do programů se dostává málokdy. A je to svým způsobem škoda, protože režírující Jan Valášek, který bohužel před koncem natáčení předčasně zemřel a práci za něj dokončil v titulcích neuvedený Karel Kachyňa, dostal k dispozici scénář Jana Procházky, který je v tom nejlepším slova smyslu obyčejný a ze života. Ozvláštněný je tím, že ho vypráví dvanáctileté děvče, které glosuje dění kolem sebe a trable dospělých tak posouvá do nového světla. Je tak znát silně groteskní nadsázka a celý snímek si udržuje příjemný nadhled, humor je navíc dost inteligentní, a i když některé situace jsou malinko trapné, nikdy to není nic, co by dojmy výrazně pokazilo. Tempo je tedy dost pomalé a i přes hodně střídmou stopáž se najdou hluché a trochu nudné pasáže. Ty přicházejí na počátku druhé poloviny, kdy tvůrci nepochopitelně vypustí vnitřní monology hlavní hrdinky a soustředí se na fádní děj, který najednou nemá takový náboj. Titulní roli sehrála výborná Bohumila Houdková, kterou doplnili třeba Vladimír MenšíkJiřina Jirásková nebo Jiřina Šejbalová. Opomíjený tip. 

Zajímavost: Kvůli jménu scenáristy ležel snímek dlouhá léta v trezoru.

Ukázka z filmu není dostupná.

Buď zdráv, umělče! (Salut l’artiste) (sobota 7. 1., ČT2, 15.15 - 16.50)

Plakát filmu Buď zdráv, umělče! / Salut l'artiste
© AlloCiné
Francouzsko-italské komediální drama z první poloviny sedmdesátých let je nejen u nás takřka neznámé. Režisér a spoluscenárista Yves Robert v něm trochu doplatil na to, že se nedokázal rozhodnout, jak ho celé pojme. Na jednu stranu si v něm totiž dělá laskavou legraci z umělecké branže a profesní trampoty hlavního hrdiny jsou vtipné, nápadité a vynikne v nich autorův smysl pro detail, protože některé vtípky jsou vskutku vycizelované do puntíku. Fungují i díky hodně specifické bohémské atmosféře, která je znát po celou nedlouhou stopáž, a fantastické hudbě Vladimira Cosmy. Na druhou stranu se ovšem tvůrce uchyluje i k vyprávění osobního života titulní postavy, který je ale zoufale nezajímavý, nenápaditý a chvílemi nudný, tím pádem dost drhne už tak pomalé tempo. Právě v těchto momentech drží nad vodou výsledek výborné obsazení, v němž excelují Marcello Mastroianni a Jean Rochefort, kterým sekundují kupříkladu Françoise Fabian nebo Lise Delamare. Další zapomenutá záležitost.  

Zajímavost: V Československé televizi měl snímek premiéru 27. 5. 1977.

Originální trailer filmu Buď zdráv, umělče! / Salut l’artiste
Hollarovi (The Hollars) (sobota 7. 1., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / pondělí 9. 1., 08.30 - 10.05 / středa 11. 1., 05.10 - 06.30)

Plakát filmu Hollarovi / The Hollars
© IMDb
Sedm let staré komediální drama je v tuzemsku takřka neznámé a oficiálně se k nám dostalo až nedávno díky méně využívané VOD službě. Režisér a představitel jedné z rolí John Krasinski v něm dostal k dispozici ničím překvapivý a naprosto standardní příběh o setkání jedné rodiny, který i ten méně zkušený divák viděl v jiné a mnohdy i lepší podobě. Naštěstí mu ale funguje atmosféra, která osciluje mezi pohodovou a trochu melancholickou, což platí i o humoru, jenž je chvílemi dost prvoplánový, aby o pár minut později ustoupil scéně, která je posmutnělá a zcela seriózní. Po většinu času se mu daří mezi jednotlivými náladami přecházet, aniž by to celé výrazně drhlo, často je ale znát, že potenciál byl přece jen o něco větší. Na lehkém nadprůměru tak snímek udržuje výborné obsazení, v němž se krom samotného tvůrce sešli Anna KendrickMargo MartindaleSharlto CopleyRichard Jenkins nebo Charlie Day. Oddechový tip na víkendový podvečer.

Zajímavost: Natáčení scén na letišti zabralo celých sedmnáct hodin, ačkoli ve výsledné podobě trvají pouhých deset minut.

Oficiální trailer filmu Hollarovi / The Hollars
Coldplay: A Head Full of Dreams (Coldplay: A Head Full of Dreams) (sobota 7. 1., ČT art, 20.15 - 21.55 / čtvrtek 12. 1., 01.00 - 02.40)

Plakát filmu Coldplay: A Head Full of Dreams / Coldplay: A Head Full of Dreams
© Facebook tvůrce
Britský dokument mapuje historii slavné kapely Coldplay a jeho největší přínos a šťastná shoda náhod spočívá v tom, že režírující Mat Whitecross je spolužákem a kamarádem všech členů, takže jejich aktivity zaznamenával už v prvopočátcích, aniž by tušil, jak se jejich kariéra bude ubírat. Snímek je tedy plný raritních záběrů z dob, kdy kapelu nikdo neznal, je velmi dobře koncipovaný, poměrně vtipný, dost dynamicky sestříhaný a částečně stojí na kontrastu s exkluzivními ukázkami z tehdy aktuálního turné, které bylo monstrózní. Vzhledem k trochu přetažené stopáži je ale dokument určen spíše fanouškům, protože po celou dobu působí až pohádkově, neboť se vyhýbá jakýmkoliv osobnostním a osobním krizím jednotlivých členů a je vskutku zalitý sluncem a optimismus, který je znát skoro z každého záběru, je až nepravděpodobný. Je to trochu škoda, protože v samotném závěru připomíná výsledek spíše propagační záležitost než střídmý portrét úspěšné skupiny. Tip pro milovníky kytarovek. 

Zajímavost: Turné k desce A Head Full of Dreams je označováno jako třetí největší všech dob.

Český trailer filmu Coldplay: A Head Full of Dreams / Coldplay: A Head Full of Dreams 
Portrét dívky v plamenech (Portrait de la jeune fille en feu) (sobota 7. 1., ČT art, 21.55 - 23.55)

Český plakát filmu Portrét dívky v plamenech / Portrait de la jeune fille en feu
© Facebook tvůrce
Francouzské romantické drama před čtyřmi lety uchvátilo některé recenzenty natolik, že ho vyhlásili filmem roku. Režisérka a scenáristka Céline Sciamma se v něm spolehla na hodně komorní prostředí, místy až klaustrofobní atmosféru, nádhernou kameru, jejíž snímání připomíná dobové obrazy, krásné kostýmy a výpravu, která sice není opulentní, ale místy bere dech. Tempo je záměrně pomalé a ten, kdo bude na stejné vlně jako autorka, si tím pádem může vychutnat různé příběhové jinotaje, metafory a velmi dobře napsané dialogy, které jsou zdánlivě o ničem, ve výsledku ale o všem. Problém může nastat u emocionální stránky, která je schválně potlačována, takže se zdá, že je dost chladná a autorka si drží odstup, opak je ale pravdou, a pokud divák nahlédne pod povrch, užije si silných momentů poměrně dost. Ústřední role si zahrály Noémie Merlant a Adèle Haenel, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a jejich citlivě natočené milostné scény patří k naprostým vrcholům. Pro některé náročnější diváky tip týdne, o němž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Snímek byl natočen v rozlišení 8K, díky němuž se podařilo zachytit širokou škálu barev a měl by se jevit moderněji. 

Český trailer filmu Portrét dívky v plamenech / Portrait de la jeune fille en feu
Překvapení (De surprise) (neděle 8. 1., Prima Max, 11.15 - 13.20)

Plakát filmu Překvapení / De surprise
© Cineuropa
Nizozemsko-belgicko-německo-irská romantická komedie je v našich končinách známá jen minimálně a oficiální cestou se nedá sehnat. Režisér a spoluscenárista Mike van Diem se v ní evidentně inspiroval mnoha hollywoodskými vzory, protože příběh je zoufale předvídatelný a plný klišé. A nic na tom nemění, že zhruba v polovině přijde rádoby nečekaný zvrat, který ale není nijak zásadně překvapivý a navíc působí trochu nedomyšleně a odfláknutě. Jinak už ale není moc co vytýkat, protože atmosféra je velmi příjemná a nechybí jí nadhled, tempo je potřebně svižné, humor funguje velmi dobře a není křečovitý, podobně je na tom i romance, která je přirozená a nenucená. Za to ostatně mohou i představitelé hlavních rolí Jeroen van Koningsbrugge a Georgina Verbaan, kteří i díky neznámosti působí autenticky. Jenom ta stopáž možná mohla být o deset minutek kratší. Nenápadný tip na nedělní dopoledne.

Zajímavost: Snímek je adaptací povídky od autora, který si říkal Belcampo.

Originální trailer filmu Překvapení / De surprise
Old Shatterhand (Old Shatterhand) (pondělí 9. 1., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Old Shatterhand / Old Shatterhand
© IMDb
Koprodukční western z první poloviny šedesátých let stojí trochu stranou původní trilogie dle románů Karla Maye, což je způsobeno tím, že je za ním jiná produkční společnost. Režírující Hugo Fregonese v něm dostal k dispozici příběh, který nevychází z žádné knižní předlohy a snaží se přiblížit zámořské podobě žánru. To tedy znamená, že je realističtější, atmosféra je výrazně drsnější a temnější a celý snímek je výpravnější a působí vskutku velkolepě. I některé postavy jsou pojaty hodně netradičně a v ostatních mayovkách by se objevit nemohly. Také vizuálně je vše velkolepější a barevnější, k čemuž přispívají i tradiční kulisy Plitvických jezer. Mnohé pak překvapí i práce s napětím a závěrečná akce, která je nečekaně brutální a nekompromisní. Titulní roli znovu ztvárnil Lex Barker, chybět nesmí ani Pierre Brice, dále se pak objeví třeba Guy MadisonDaliah Lavi nebo Gustavo Rojo. V rámci série opomíjený počin.  

Zajímavost: Snímek je nejdražší mayovkou a zároveň jedinou, která byla natočena na 70mm film.

Český trailer filmu Old Shatterhand / Old Shatterhand
Čtyři sluhové a čtyři mušketýři (Les quatre Charlots mousquetaires) (úterý 10. 1., ČT2, 22.45 - 00.35)

Plakát filmu Čtyři sluhové a čtyři mušketýři / Les quatre Charlots mousquetaires
© IMDb
Francouzská dobrodružná komedie z první poloviny sedmdesátých let je jedním z posledních přírůstků do série s oblíbenými Bažanty, což je na výsledku znát. Režírující André Hunebelle v ní dělal, co mohl, ale nedokázal úplně zakrýt nevyrovnanost příběhu, který je dle názvu parodií na slavný román Alexandra Dumase staršího. A jako takový funguje velmi dobře, protože akční scény jsou zábavné a nápadité, ačkoli nijak dobře natočené a sestříhané, svůj účel ale splní. Dialogově je to horší, protože některé momenty vyšumí naprázdno, jiné jsou nedotažené a těch opravdu vtipných a vypointovaných je dost málo. Atmosféra si ovšem udržuje určitý nadhled, tempo je pořád dost svižné a určité scény připomenou zlaté časy celé skupiny, jen ta poetika je zkrátka jiná. Krom spolehlivé titulní čtveřice se objeví třeba Josephine ChaplinDaniel Ceccaldi nebo Paul Préboist. Nenáročný tip.

Zajímavost: Název skupiny Les Charlots vznikl jako pocta Charliemu Chaplinovi, otci Josephine.

Originální trailer filmu Čtyři sluhové a čtyři mušketýři / Les quatre Charlots mousquetaires
Prázdnota (The Empty Man) (středa 11. 1., Prima Max, 22.40 - 01.20 / čtvrtek 12. 1., 23.55 - 02.40)

Plakát filmu Prázdnota / The Empty Man
© Impawards
Tři roky starý počin, který tuzemská kina zcela minul, je o dost lépe hodnocen v zámoří. Celovečerně debutující režisér a scenárista David Prior v něm trochu klame tělem, protože název a trailer evokují tuctový teenagerský horor, výsledek ale kombinuje několik žánrů a rozhodně se vymyká. Příběh tedy není úplně předvídatelný a snaží se o temnou detektivku s jakýmsi filozofickým přesahem, což je poměrně příjemné, jen je škoda, že se tu objevuje až moc nelogičností a stopáž je příliš dlouhá na to, aby ho udržela konzistentní. Atmosféra je po většinu času potřebně hutná, tempo je pomalejší a jednotlivé momenty jsou místy hodně děsivé, jako celek ale snímek úplně nefunguje, uprostřed se rozpadne a víc než co jiného působí ambiciózněji, než by bylo záhodno. A je to o to větší škoda, protože pointa je relativně uspokojivá a rozhodně není prvoplánová a hloupá, jak by možná leckdo očekával. Hodně toho zachraňuje také sympatické obsazení, jemuž dominuje spolehlivý James Badge Dale. Trochu rozpačitý tip na středeční noc.

Zajímavost: Snímek je založen na komiksové sérii vydávané nakladatelstvím Boom! Studios.

Oficiální trailer filmu Prázdnota / The Empty Man


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY