Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 20. 5. 2022 - 26. 5. 2022

TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše

Vydáno: 20.05.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jasným tipem blížícího se konce května je v televizích premiérové uvedení šestého dílu Terminátora s podtitulem Temný osud. Mimo něj pak očekávejte spíše filmy komornější, méně výrazné a někdy i pozapomenuté.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Holka na hlídání (The Nanny Diaries) (sobota 21. 5., Prima Max, 15.55 - 18.10 / neděle 22. 5., 13.50 - 16.00 / čtvrtek 26. 5., 11.40 - 13.50)

Plakát filmu Holka na hlídání / The Nanny Diaries
© IMDb
Patnáct let stará romantická komedie je u nás hodnocena vesměs průměrně, v zahraničí na tom je o dost lépe. Těžko odhadovat čím to může být, režijní a scenáristická dvojice Shari Springer Berman a Robert Pulcini v ní každopádně adaptuje román Emmy McLaughlin a Nicoly Kraus a doplácí na žánrovou nevyrovnanost. Prvoplánové zobrazení zbohatlických postav má být zřejmě pokusem o satiru, která funguje jen v náznacích a po většinu stopáže jde o ryzí komedii, která ale nabízí jen otřepaná klišé, je zoufale předvídatelná a chytrých vtipů je v ní naprosté minimum. Moc nepotěší ani nezajímavé dialogy a občas i trochu divné monology. Naštěstí nechybí relativně pohodová a odlehčená atmosféra, svižné tempo a několik zdařilých scén, kterých je ovšem zoufale málo. Výsledek tak výrazně zachraňuje zcela přesné obsazení, v němž se sešli Scarlett JohanssonLaura LinneyChris EvansPaul Giamatti nebo Alicia Keys. Naprostá oddechovka na sobotní podvečer. 

Zajímavost: Autorky knižní předlohy strávily dohromady osm let coby chůvy na Manhattanu ve více než třiceti rodinách.

Originální trailer filmu Holka na hlídání / The Nanny Diaries
Nepřítel pod hladinou (The Enemy Below) (sobota 21. 5., ČT2, 20.00 - 21.40)

Plakát filmu Nepřítel pod hladinou / The Enemy Below
© IMDb
Válečný snímek z druhé poloviny padesátých let je v tuzemsku známý jen velmi málo a příliš se o něm neví. Svým způsobem to je škoda, protože se z podobných žánrovek své doby vymyká tím, že německé vojáky zachycuje jako obyčejné lidi a nedělá z nich klasicky negativní postavy. Režírující Dick Powell v něm ale jinak moc neexperimentuje a místo propracované psychologie spoléhá na jednoduchý příběh, v němž je docela dost akce, která je i po letech výborná, čemuž vděčí i skvělým a tehdy po právu Oscarem oceněným speciálním efektům. Možná trochu netradiční je střídmá stopáž, v níž vskutku není prostor na nějaké dějové odbočky. V hlavních rolích se sešli výborní Robert Mitchum a Curd Jürgens, kteří drží snímek nad vodou i v těch slabších chvílích. Mezi ty se dá počítat absence jakéhokoli napětí, rezignace na alespoň částečnou snahu o realističnost, příběhová naivita a nepříliš výrazných scén. Tip, na němž se zub času přece jen trochu podepsal.

Zajímavost: Herci strávili před natáčením zhruba měsíc na palubě jednoho z amerických torpédoborců.

Originální trailer filmu Nepřítel pod hladinou / The Enemy Below
Gringo: Zelená pilule (Gringo) (sobota 21. 5., Televize Seznam, 22.10 - 00.35 / neděle 22. 5., 22.50 - 01.20 / pondělí 23. 5., 23.00 - 01.25)

Český plakát filmu Gringo: Zelená pilule / Gringo
© Facebook tvůrce
Akční komedie patří k těm, které jsou diametrálně odlišně hodnocené na zdejších databázích, kde dosahují sotva průměru, a na těch zahraničních, kde už se pohybují v lehce nadprůměrných vodách. Dáno je to rozhodně tím, že režírujícímu Nashi Edgertonovi chybí dramaturgický a přísnější produkčnější dohled, který by ho trochu usměrnil. Příběh totiž nedává moc smysl a je spíš sledem jednotlivých a na sebe nijak zvlášť navazujících scén, které jsou chvíli sestříhány naprosto zběsile a klipovitě, aby za chvíli byly zdlouhavé a tak trochu nudné. Podobně je na tom i humor, který je místy vtipný a trefný, většinou ale střílí trochu mimo a chybí mu pointa, což ale způsobje i to, že postavy nejsou konzistentní a jejich chování je vesměs nahodilé. Vydařilo se ovšem obsazení, v němž tedy ne všichni jsou plně využiti, když se ale objeví, dokáží se prosadit. A není se co divit, když se v něm sešli Joel EdgertonCharlize TheronThandie NewtonAmanda Seyfried nebo Sharlto Copley. Ideální víkendová výplachovka.

Zajímavost: Celosvětová premiéra filmu proběhla v Izraeli.

Oficiální český trailer filmu Gringo: Zelená pilule / Gringo
Puberťačka (Wild Child) (neděle 22. 5., Nova, 09.30 - 11.30 / úterý 24. 5., Nova Cinema, 11.20 - 13.15 / čtvrtek 26. 5., 05.55 - 07.50)

Plakát filmu Puberťačka / Wild Child
© IMDb
Čtrnáct let stará romantická teenagerská komedie je sice hodně nenápadná, přehlédnout si ale úplně nezaslouží. Režijně debutující střihač Nick Moore v ní totiž ve specifickém subžánru překvapí tím, že se vyhýbá prvoplánovým vtipům, vulgarismům a tělesnému a fekálnímu humoru a naopak staví na rozdílech mezi anglickou a americkou kulturou, které se mu daří zachycovat inteligentně a vtipně. Funguje mu i potřebná atmosféra a svižné tempo, v němž není moc prostoru na zásadní přemýšlení o příběhu, který se přece jen spoléhá na až moc klišé, je zbytečně předvídatelný a chvílemi postrádá logiku. Titulní roli si zahrála sympatická a velmi dobrá Emma Roberts, které sekundovali třeba Juno TempleAlex PettyferAidan Quinn nebo Natasha Richardson. Nebýt závěrečná třetina lacině a otravně moralizující, byl by dojem o něco lepší. Tip na nedělní dopoledne. 

Zajímavost: Po většinu filmu nosila Roberts blonďatou paruku.

Originální trailer filmu Puberťačka / Wild Child
Bílý bizon (The White Buffalo) (neděle 22. 5., ČT2, 20.00 - 21.40)

Český plakát filmu Bílý bizon / The White Buffalo
© MoviePosterDB
Western ze druhé poloviny sedmdesátých let se v tuzemsku moc nevysílá a nepatří mezi ty nejznámější. Dáno je to určitě tím, že je trochu zvláštní a úplně nevychází z žánrové tradice. Režírující J. Lee Thompson v něm kombinuje dobrodružnou romantiku s monstrhororem a odkazuje ke spaghetti westernům a celé to tvoří hodně svébytný, i když ne úplně snadno usledovatelný celek. Tajemná atmosféra funguje výborně a fascinující je i určitý mystický nádech, který snímek posouvá do trochu fantaskní roviny. Tu ještě dotváří krásná kamera Paula Lohmanna, která ve své skromnosti působí až epicky, a hudba Johna Barryho. Výsledku pak paradoxně prospívá i pomalé tempo, v němž se leckdy nic moc neděje a je až meditativní a rozjímavé. V hlavních rolích se sešli Charles Bronson a Will Sampson, vedle nichž se objevili ještě Kim NovakJack WardenClint Walker nebo John Carradine. Trošku zvláštní tip.   

Zajímavost: Snímek vychází z románové předlohy Richarda Salea, který sám napsal i scénář.

Originální trailer filmu Bílý bizon / The White Buffalo
Terminátor: Temný osud (Terminator: Dark Fate) (neděle 22. 5., Prima Cool, 20.15 - 22.50 / úterý 24. 5., Prima Max, 00.10 - 02.45)

Český plakát filmu Terminátor: Temný osud / Terminator: Dark Fate
© Facebook tvůrce
Před třemi lety vznikl šestý díl z terminátoří série, který je asi nejlepší ze všech následovníků prvních dvou filmů, zároveň ale všechny ignoruje. Režírující Tim Miller v něm rozhodně nic špatně nedělá a od počátku se mu daří zachytit atraktivní atmosféru vzdálené budoucnosti a opírá se o příběh, který dává smysl a celé univerzum relativně zajímavě rozšiřuje. Na druhou stranu mu ale chybí odvaha k realizaci byť jediné originální scény a nápadu, neustále se drží při zemi a v akčních momentech přespříliš spoléhá na digitální efekty, které jsou viditelné až moc a v závěru už jsou vysloveně nepříjemné. Dojem naopak vylepší poctivý eRkový rating, který je vytěžen na maximum. V hlavních rolích se vrátili Linda Hamilton a Arnold Schwarzenegger, které doplnili mimo jiné Mackenzie DavisGabriel Luna nebo Tom Hooper. Pro některé tip týdne, o němž se více píše v naší recenzi.

Zajímavost: Hamilton o návratu do role intenzivně přemýšlela šest týdnů.

Český trailer filmu Terminátor: Temný osud / Terminator: Dark Fate
Stín kapradiny (neděle 22. 5., ČT art, 20.20 - 21.50)

Plakát filmu  / Stín kapradiny
© vaivuncongnghiep
Československé drama z první poloviny osmdesátých let se dnes moc nevysílá a tolik se o něm nemluví. Režisér a spoluscenárista František Vláčil v něm do filmové podoby převedl povídku Josefa Čapka a udělal z ní až gangsterský příběh s určitým filozofickým přesahem, který sice zní zvláštně, funguje ale vesměs velmi dobře. Na tom má velkou zásluhu extrémně pomalé tempo, v němž vynikají dlouhé záběry nádherné přírody, které snímku dodávají hodně specifickou a melancholickou atmosféru, zároveň ho ale činí ne úplně snadno sledovatelným a vyžadují docela dost divácké tolerance. Samotná zápletka je pak smutná až bezvýchodná a nedává moc naděje, přesto je svým způsobem strhující a až brutálně reálná. Na víceméně pozitivním hodnocení mají rozhodně velký vliv Marek Probosz a Zbigniew Suszyński v hlavních dětských rolích, kteří dodávají všemu punc autenticity a snímek díky nim působí uvěřitelně, výraznou úlohu ztvárnil i Miroslav Macháček. Lyrický a náročnější tip.   

Zajímavost: Vláčil byl v průběhu natáčení nemocný, z toho důvodu nakonec snímek dodělávali kameraman a pomocný režisér.

Ukázka hudby z filmu Stín kapradiny
Operace Silver A (neděle 22. 5., ČT2, 21.40 - 23.00 a pondělí 23. 5., ČT2, 21.55 - 23.20)

Plakát filmu  / Operace Silver A
© CSFD
Před patnácti lety vzniklo tuzemské ambiciózní televizní válečné drama, které dodnes patří k tomu nejlepšímu, co bylo v tomto směru natočeno. Režírující Jiří Strach v něm možnosti malé obrazovky využil na maximum a záležet si dal na opulentní výpravě a precizní dobové atmosféře, která je znát z každého políčka. Na poměrně velké ploše pak měl prostor na historicky přesné vyprávění nejslavnější československé akce druhé světové války, především ale na psychologii postav, které leckdy zbavil mýtických pověstí a obrazů a zachytil je realisticky, což se ne každému bude líbit. Záležet si dal i na napětí, které funguje báječně i přesto, že průběh událostí je pochopitelně znám. V hvězdném obsazení se sešli Klára IssováTatiana DykováJiří DvořákIvan TrojanDavid ŠvehlíkMiroslav TáborskýMarek Taclík nebo Viktor Preiss. Výsledku tak trochu škodí rozdělení na dva díly, které zbytečně tříští diváckou pozornost, navíc celková stopáž není natolik monstrózní, že by potřebovala být násilně rozpůlena. Historicky věrný tip.

Zajímavost: Televizní premiéru měl snímek 15. dubna 2007.

Ukázka z filmu Operace Silver A
Budovatelé říše (neděle 22. 5., ČT2, 23.00 - 00.25)

Plakát filmu  / Budovatelé říše
© CSFD
Tuzemský dokument, který se oficiálního uvedení dočkal jen na pár festivalech, není úplně výrazný, pozornost si ale rozhodně zaslouží. Režírující Andran Abramjan se v něm zaměřil na zachycení několika klíčových osob české dezinformační scény, které se snaží hrát na ty nejnižší lidské pudy a strachu využívají k vlastnímu prospěchu a pokoušejí se s ním politicky prorazit. Nejsilnější zbraní tvůrce zůstává jeho absolutní neangažovanost, kdy se nesnaží cokoli jakkoli komentovat a nechává pouze promlouvat a konat sledované jedince, kteří se tím pádem zesměšňují sami a bere je jako by vážně, čímž jejich tragičnost ještě prohlubuje. Navíc je staví do kontrastu s několika obyčejnými lidmi, jejichž myšlenky jsou mnohdy mnohem hlubší. Z filmového hlediska pochopitelně nejde o nic výjimečného, obsahová hodnota je ale mnohem důležitější. Tip, z něhož chvílemi mrazí.

Zajímavost: Název filmu vychází z absurdní hry Borise Viana.

Originální trailer filmu Budovatelé říše
Bratři v deblu (Break Point) (pondělí 23. 5., Televize Seznam, 21.10 - 23.00 / čtvrtek 26. 5., 13.25 - 15.15)

Plakát filmu Bratři v deblu / Break Point
© IMDb
Osm let starý snímek je sice avizován jako komedie, o úplně vtipnou podívanou ale nejde. Režírující a mimo televizi debutující Jay Karas v něm láká na atraktivní tenisové prostředí, které ale nedokáže úplně využít a místo jednotlivých zápasů, které jsou sice nasnímány velmi slušně, ale nijak strhujícím způsobem, se soustředí na vztah dvou bratrů, kteří k sobě hledají cestu. I proto je žánrové zařazení zavádějící, neboť dobrá polovina stopáže je rodinným dramatem, které je příliš nostalgické a melancholické a opírá se o až moc klišé a tím pádem je povětšinou předvídatelné. Nad vodou ale snímek drží práce s postavami, které jsou výborně napsané a jejich slovní přestřelky poměrně baví a jsou relativně vtipné. V ústředních rolích se představí Jeremy SistoDavid WaltonAdam DeVine a Joshua Rush, vedle nichž nezapadnou ani Amy Smart a překvapivě umírněný J. K. Simmons. Škoda, že to celé není výraznější a invenčnější. Tip, který nevyužil svůj potenciál.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Los Angeles.

Oficiální trailer filmu Bratři v deblu / Break Point

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Zimní prázdniny (24.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu