Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 25. 3. 2022 - 31. 3. 2022

TV tipy: Jokerův mozek je v plamenech

Vydáno: 25.03.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jednoznačným tipem televizních programů konce března je zařazení oscarového dramatu Joker. Mimo něj se dostane tradičně na několik méně známých filmů, ale třeba i na ambiciózní adaptaci románu Stehlík.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Donbas (Donbass) (pátek 25. 3., ČT2, 21.35 - 23.40)

Plakát filmu Donbas / Donbass
© IMDb
U nás skoro neznámé koprodukční evropské drama vzniklo před čtyřmi lety a dnes je bohužel o dost aktuálnější než tehdy. Režisér a scenárista Sergej Loznitsa v něm takřka dokumentárně zachytil situaci na neklidné části Ukrajiny, která je aktuálně regulérní válečnou zónou. A právě autentičnost je jeho nejsilnějším prostředkem, protože atmosféra je opravdu dost hutná a velmi dobře dokáže divákům vykreslit situaci místních obyvatel. Nebojí se ani několika drsných a naturalistických záběrů, které odhalují konflikt v plné nahotě a jeho zbytečnosti. Je ovšem potřeba počítat s ne úplně objektivním pohledem na celou situaci, který ale v kontextu současného dění bude vadit jen málokomu. Problémem je nicméně absentující příběh, protože děj je jen přehlídkou jednotlivých epizod, které spojuje několik postav, aniž by na sebe významně navazovaly, i z toho důvodu může někdy snímek působit trochu chaoticky a nejasně. Snímek s velkým potenciálem, který možná leckomu objasní několik důležitých pojmů a faktů.      

Zajímavost: V roce 2019 reprezentoval snímek Ukrajinu na Oscarech.

Oficiální trailer filmu Donbas / Donbass
Canterburské povídky (I racconti di Canterbury) (pátek 25. 3., ČT art, 23.35 - 01.20)

Plakát filmu Canterburské povídky / I racconti di Canterbury
© AbeBooks
Italsko-francouzská komedie z počátku sedmdesátých let je inspirována slavným dílem Geoffreyho Chaucera. Režisér a scenárista Pier Paolo Pasolini se v ní ale opět předlohy moc nedržel a natočil pro sebe typickou osobitou společenskou satiru, kterou ne každý přijme a ocení. Jeho podání je totiž značně cynické, humor si nebere servítky, je poměrně sexistický a nechybí tu ani otevřeně erotické scény, které opět nemají být vzrušující, ale spíše odpuzující. Nemá smysl hledat nějakou jednotící linii, protože příběh sestává z jednotlivých povídek, které jsou dost odlišné, každá má jiné vyznění, trochu jiné pojetí, především ale disponují pointami, které jsou někdy zcela jasné, jindy však skryté a vyžadují diváckou spolupráci. I v tomto případě platí, že atmosféra středověku je skoro autentická, navíc se tu objevuje i dost zábavná a možná realistická vize Pekla. V obsazení se objeví kromě samotného režiséra i Hugh GriffithNinetto DavoliFranco Citti nebo Robin Askwith. Snímek bude pravděpodobně uváděn v původním znění, proto stojí za zmínku, že angličtina, v níž je většina stopáže natočena, je záměrně naprosto příšerná. Poměrně zábavný tip pro zkušenější publikum.

Zajímavost: V románu je obsaženo čtyřiadvacet povídek, film jich zpracoval pouze osm.

Originální trailer filmu Canterburské povídky / I racconti di Canterbury
Joker (Joker) (sobota 26. 3., Nova Cinema, 21.50 - 00.10 / neděle 27. 3., 23.35 - 01.40 / úterý 29. 3., 02.20 - 05.20)

Český plakát filmu Joker / Joker
© Facebook tvůrce
Ač kriminální drama vychází ze známé komiksové postavy, komiksovou adaptaci nepřipomíná ani zdaleka. Na Oscara nominovaný režisér a spoluscenárista Todd Phillips ho pojal jako temnou podívanou, která odkazuje ke kinematografii sedmdesátých a osmdesátých let. Naprosto stěžejní pro něj byla totálně depresivní a nehostinná atmosféra, kterou ještě umocnil vynikající a oscarovou hudbou Hildur Guðnadóttir a písničkovým soundtrackem, který původně optimistické songy postavil do hodně temného světla. Klíčové ovšem bylo obsazení, v němž v titulní roli exceluje po právu Oscarem oceněný Joaquin Phoenix, jehož výkon je stejně fascinující jako nepříjemný, vedle něj se pak objeví výborní Robert De Niro nebo Zazie Beetz. Body navíc pak přidává i nejednoznačnost hlavní postavy, s níž lze soucítit stejně jako ji nenávidět, potěší i nedořečený závěr, který nechává prostor divácké fantazii. Jasný tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Aby měl Joker jedinečný smích, sledoval Phoenix videa lidí trpících duševní poruchou, která způsobuje nekontrolovaný smích, nebo pláč.

Oficiální český trailer filmu Joker / Joker
Síla slova (The Great Debaters) (sobota 26. 3., Televize Seznam, 22.10 - 00.50 / neděle 27. 3., 23.20 - 02.00 / středa 30. 3., 00.25 - 03.00)

Plakát filmu Síla slova / The Great Debaters
© Pinterest
Patnáct let staré životopisné drama v našich končinách není tolik známé a oficiální cestou se shání dost těžko. Režisér a představitel hlavní role Denzel Washington se v něm soustředil na vylíčení skutečného příběhu, který ač zpracovává otřepané, ale v zámoří důležité téma rasové rovnoprávnosti, je trochu netradiční, protože je vylíčeno skrz školní debatní kroužek. Opíral se především o parádní dobovou atmosféru čtyřicátých let, pomalé tempo, v němž měl čas na práci s postavami a silný a inteligentní příběh, který je sice plný dialogů, je ale natolik strhující a působivý, že absolutně nenudí. Vše mu skvělou hudbou doplnilo duo James Newton Howard a Peter Golub. Krom samotného autora se ve velmi dobrém obsazení objeví třeba Forest WhitakerKimberly Elise nebo Nate Parker. Možná, že je to celé vyprávěno trochu moc konvenčně, závěr je zbytečně sladkobolný a důrazů na rasovou nespravedlnost je přece jen až moc, to by ale tolik vadit nemělo. Opomíjená záležitost. 

Zajímavost: Od roku 1979 šlo o první film, který dostal povolení natáčet přímo v prostorech Harvardské univerzity.

Originální trailer filmu Síla slova / The Great Debaters
Mozek v plamenech (Brain on Fire) (neděle 27. 3., Nova Cinema, 18.20 - 20.00 / úterý 29. 3., 14.45 - 16.25 / středa 30. 3., 07.15 - 08.55)

Plakát filmu Mozek v plamenech / Brain on Fire
© FilmAffinity
Kanadsko-irské drama vzniklo původně pro streamovací službu Netflix a dá se o něm říct, že je jejím typickým produktem. Režisér a scenárista Gerard Barrett v něm vychází ze skutečných událostí a románu Susannah Cahalan a soustředí se na solidní melancholickou atmosféru a silné téma boje s nevyléčitelnou nemocí. Až příliš ale spoléhá na diváckou jistotu v podobě značného množství klišé, předvídatelného příběhu a prvoplánového dojímání, kterého je postupem naštěstí nedlouhé stopáže přespříliš. Z trochu očekávaného vývoje lehce vytrhne poměrně detailně a sugestivně zpracovaný postup vzácného onemocnění, o němž se toho zase tolik neví. V titulní roli se představí v rámci možností výborná Chloë Grace Moretz, které sekundují třeba Richard ArmitageCarrie-Anne Moss nebo Tyler Perry. Tip, jemuž by slušelo více tvůrčí odvahy a invence a větší dohled dramaturga. 

Zajímavost: Ve filmu měla původně hrát Charlize Theron, nakonec ale zůstala jen jednou z producentek.

Oficiální trailer filmu Mozek v plamenech / Brain on Fire
Jumper (Jumper) (neděle 27. 3., Nova Cinema, 20.00 - 21.40 / pondělí 28. 3., 15.40 - 17.25 / úterý 29. 3., 13.05 - 14.45)

Plakát filmu Jumper / Jumper
© IMDb
Čtrnáct let staré akční dobrodružné sci-fi mělo být svého času rozjezdem nové úspěšné série, dnes je ale skoro zapomenuté. A není se co divit, protože režírující Doug Liman v něm sice zpracoval knižní předlohu Stevena Goulda, ale dostal k dispozici tak hloupý příběh, že s tím toho moc nenadělal. Naštěstí si byl toho, že nic moc v něm nedává smysl, nefunguje ani ta elementární logika a celé je to hrozně stupidní, vědom a soustředil se tak na solidní atmosféru, pár zábavných kamerových triků a velmi dobrou akci, které ale bohužel není tolik, které udržují snímek na lehce nadprůměrné úrovni. Příliš se nevydařilo ani obsazení prkenného a toporného Haydena Christensena do titulní role, který měl navíc tu smůlu, že jeho postava je vysloveně nesympatická a protivná, mnohem lépe pak dopadli Jamie BellSamuel L. Jackson nebo Michael Rooker, kteří si své úlohy vyloženě užívají, dále se objeví ještě třeba Rachel BilsonDiane LaneKristen Stewart nebo Tom Hulce. Nechtěně komický tip pro teenagery.  

Zajímavost: Režisér se osobně účastnil i natáčení záběrů pod vodou.

Originální trailer filmu Jumper / Jumper
Preludium (neděle 27. 3., ČT art, 20.15 - 21.45)

Plakát filmu  / Preludium
© Terryhoponozky
Protektorátní romantické drama je dnes zcela neznámé a dokonce nevyšlo ani na DVD! A je to škoda, protože režírující František Čáp v něm ve své době překvapil těžkým a seriózně zpracovaným tématem krize manželství a vztahů, které mělo k tehdejší červenoknihovní romantice na míle daleko. Opíral se o výtečnou práci s psychologií postav, realistické a odposlouchané dialogy, díky kterým je dílo silně nadčasové, a o na svou dobu netradiční a novátorskou kameru, která je dnes už naprostým standardem. Nechybí ani příjemně melancholická atmosféra a výborná hudba Otakara Jeremiáše. V ústředních rolích excelují Jiřina Štěpničková a Zdeněk Štěpánek, který se sice nevyvaroval značné divadelnosti, to ale nikterak výrazně nevadí, vedle nich dostali důvěru i Terezie BrzkováNataša Tanská nebo Jan Pivec. Neprávem zapomenutý počin. 

Zajímavost: Premiéra snímku v kinech proběhla 25. prosince 1941.

Ukázka z filmu není dostupná.

Tajemství polévky rámen (The Ramen Girl) (pondělí 28. 3., Televize Seznam, 13.00 - 15.15 / čtvrtek 31. 3., 23.55 - 02.05)

Plakát filmu Tajemství polévky rámen / The Ramen Girl
© IMDb
Americko-japonské komediální drama z druhé poloviny nového milénia v tuzemsku není nijak zvlášť známé a oficiální cestou se nedá sehnat. Režírující Robert Ackerman se v něm spoléhal především na exotické prostředí Japonska, což mu ale vyšlo jen tak napůl. Krásné lokace, nádherná kamera a orientální atmosféra totiž nedokázaly zakrýt příběhové nedostatky, mezi něž patří nedořešené vztahy mezi postavami, málo fungující romantická linie a určitá vykonstruovanost, která je ze snímku hodně znát především v emocionálně silnějších momentech. To, že postavy Japonců nejsou moc sympatické a trochu teatrální, je dáno spíš rozdílným pojetím kultur, což nelze tvůrcům moc vyčítat. Co naopak snímek udržuje nad vodou, jsou časté kulinářské záběry na polévku z názvu, svižné tempo, občasný velmi chytrý humor a Brittany Murphy v titulní roli, která je sympatická a velice civilní. O to větší škoda je, že výsledek je dost nevýrazný a chvílemi neví, čím chce vlastně být. Nenáročný tip na pondělní odpoledne.

Zajímavost: Ačkoli Murphy během natáčení dbala na svou reputaci a pověst, dost často chodila na plac s velkým zpožděním.

Oficiální trailer filmu Tajemství polévky rámen / The Ramen Girl
Stehlík (The Goldfinch) (pondělí 28. 3., Nova Cinema, 21.40 - 00.35 / středa 30. 3., 02.05 - 05.50)

Český plakát filmu Stehlík / The Goldfinch
© Facebook tvůrce
Tři roky staré drama nejvíce doplácí na to, že je adaptací rozsáhlého a oceňovaného románu Donny Tartt. Tím pádem je znát, že režírující John Crowley má ambice vyprávět silný a hodně košatý příběh, jenže se mu to moc nedaří. Dáno je to i tím, že tvůrci nedokázali předlohu osekat a snažili se zachovat co nejvíce témat a motivů, což má ale za následek jen to, že snímek působí povrchně, nedořečeně a zůstává pouze u náznaků. Navíc není vyprávěn lineárně, takže se divák brzy ztratí ve velkém množství flashbacků, několika časových rovin a spoustě postav. A částečně je to škoda, protože snová atmosféra funguje báječně, kamera Rogera Deakinse je nádherná a celá první polovina snímku vysloveně láká ke sledování. Postupem notně přepálené stopáže se ale snímek tvůrci rozpadá pod rukama a výsledkem zůstává pár zajímavých epizod a nádherně komponovaných scén. Právě v těchto momentech se projevuje síla obsazení, v němž se sešli výborní Nicole KidmanJeffrey WrightLuke WilsonAnsel ElgortFinn Wolfhard nebo Willa Fitzgerald. Tip, jemuž by svědčilo spíše převedení do seriálové podoby.

Zajímavost: Název filmu vychází z obrazu Carela Fabritia z roku 1654.

Oficiální český trailer filmu Stehlík / The Goldfinch
Šprtky to chtěj taky (Booksmart) (úterý 29. 3., Prima Max, 22.25 - 00.40 / čtvrtek 31. 3,., 00.45 - 02.55)

Český plakát filmu Šprtky to chtěj taky / Booksmart
© Facebook tvůrce
Tři roky stará komedie, která se objevila i ve zdejších kinech, u nás není tak známá a dobře hodnocená, jak by si zasloužila. Podíl na tom určitě má i mimózní a hloupý český název, který evokuje úplně něco jiného, než divák ve výsledku dostane. Režijně debutující Olivia Wilde v ní překvapí naprostou suverenitou a lehkostí, s jakou zpracovala fungující generační výpověď. Potěší tím, že nesklouzává k prvoplánovým vtipům, ale spoléhá na inteligentní humor, který bravurně kombinuje se seriózními scénami. Opírá se i o příjemnou nostalgickou atmosféru, svižné tempo a částečný přesah v podobě kritiky škatulkování jednotlivých lidských povah a teenagerů zvlášť. Určitý pocit autenticity dodává i obsazení nepříliš známými tvářemi, v němž hlavní role ztvárnily Kaitlyn Dever a Beanie Feldstein, ze slavnějších jmen se objeví Lisa Kudrow a Jason Sudeikis. V kontextu všeho napsaného pak vlastně ani nevadí, že příběh je klišovitý, předvídatelný a nikoho nepřekvapí. Nenápadný a snadno přehlédnutelný tip.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na festivalu South by Southwest v Austinu.

Český trailer filmu Šprtky to chtěj taky / Booksmart

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Good Luck, Have Fun, Don’t Die (17.02.2024 17:00 v Novinky | Zprávy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu