Oscarová recenze: Will Smith jako Král Richard se až příliš urputně snaží získat svého prvního Oscara

Vydáno: 14.03.2022 12:30 - Lukáš Frank | foto: PLOTPOINT

Král Richard: Zrození šampionek je dalším snímkem, který má 28. března 2022 na oscarovém ceremoniálu šanci získat titul Nejlepší film a zazářit v dalších pěti kategoriích. Zaslouží si své místo mezi nominovanými?

Král Richard: Zrození šampiónekRecenzoval/a Lukáš Frank dne 14.03.2022 12:30. Král Richard: Zrození šampionek je dalším snímkem, který má 28. března 2022 na oscarovém ceremoniálu šanci získat titul Nejlepší film a zazářit v dalších pěti kategoriích. Zaslouží si své místo mezi nominovanými? Hodnocení: 3.5
Král Richard: Zrození šampiónek
King Richard
Drama / Sport / životopisný
USA, 2021 , 138 min.

Režie: Reinaldo Marcus Green
Scénář: Zach Baylin
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Kris Bowers
Herci: Will Smith, Jon Bernthal, Dylan McDermott, Tony Goldwyn, Aunjanue Ellis, Susie Abromeit, Judith Chapman, Noah Bean, Hannah Barefoot, Chet Grissom, Andy Bean, Katrina Begin, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Craig Tate

Česká premiéra: 25.11.2021

Hodnocení: 7/10
Král Richard: Zrození šampiónek hodnocení na Kinobox.cz: 76.78 %
Režisér Reinaldo Marcus Green natočil podle scénáře debutujícího Zacha Baylina životopisný snímek mapující začátky obrovského úspěchu dvou světově známých hráček tenisu Venus a Sereny Williamsových. O trochu více než jim se ale věnuje jejich otci Richardovi, který je svou umanutostí a cílevědomostí na vrchol dostal.

Will Smith ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
© Warner Bros.
Jelikož Richard Williams (Will Smith) neměl v mládí zrovna na růžích ustláno, rád by docílil toho, aby jeho dcery žily zcela jiný život. Do puntíku jim naplánuje jejich cestu životem, a ta musí jít ruku v ruce se sportovními úspěchy, školou a také s nejlépe ničím nerušeným dětstvím. Občas to vypadá, že by Richard rád byl jedním zadkem na dvou posvíceních a ač se jeho vize zdá často neproveditelnou, cílevědomý otec svým úsilím, vytrvalostí a hlubokým poutem k rodině dosáhne nemožného a pro své děti připraví skvělou půdu pro další život.

Král Richard: Zrození šampiónek je naprosto tradičním sportovním dramatem, které nijak nevybočuje z davu, divákovi postupně dávkuje nepříliš dramatický příběh a vyvolává pocit, že tohle už bylo někde viděno. Proč tedy soutěží o nejlepší snímek minulého roku? Je to jednoduché! Má své kouzlo. Je velice příjemné ho sledovat hlavně díky silnému rodinnému poutu. A také proto, že film podobného typu nebyl dlouho na plátně viděn (podobně laděné Zrození šampiona mělo premiéru v roce 2009). K tomu si přidejte nadstandardní herecké výkony a máte oscarovou jistotu na stole. Z filmu, stejně jako z Willa Smithe, kterému se získání Oscara stále vyhýbá, možná až příliš čiší touha po zlaté sošce. Scénář ale nedovolí příběh nechat spadnout do přehnaného patosu a srdceryvnosti. Nějaké té dojemné scény se dočkáme, ale jejich ztvárnění je vkusné a nerušivé.

Will Smith ve filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
© MARCA
Příběh vcelku poklidně plyne, ale nenudí. Během 145 minut dlouhé stopáže se žádná vyloženě dramatická situace, která by zásadně utkvěla v paměti, nestane. Divák se v podstatě ihned seznámí s povahovými rysy hlavního hrdiny Richarda a s jeho talentovanými dcerami (Demi Singleton, Saniyya Sidney). Ty trénují, zápasí a snaží se splnit svůj (nebo otcův?) sen. Překvapí upozadění známější Sereny, a tak ve většině případů sledujeme „méně“ známou Venus. Kromě tradiční, ale kvalitní a poctivé filmařiny je třeba také vyzdvihnout velice dobře zpracované tenisové zápasy, které mají ten správný náboj, a to hlavně díky skvěle vedené kameře sedmdesátiletého Roberta Elswita (Oscar za kameru filmu Až na krev). Raketové údery navodí příjemné mrazení v zádech a chuť tenistkám fandit společně s nadšeným davem fanoušků.

Nejvýraznější postavou je bezesporu Richard Williams v podání Willa Smithe. Ten už si za svůj výkon odnesl Zlatý Glóbus a jistě si brousí zuby i na Oscara. Možná až příliš okatě, ale proč ne. Jeho výkon je uvěřitelný a naprosto zaslouženě na ocenění nominovaný. Richard je v první řadě milujícím otcem, ale také pedantem, kterému na srdci leží budoucnost jeho dcer, pro které udělá vše od nepřetržité honby za výdělkem až po potupné zmlácení místními výrostky. V některých chvílích ho budete milovat, v některých nenávidět, v některých budete jen kroutit hlavou nad jeho rozhodnutím. Will Smith do role dává všechno a celý film si krade pro sebe, což je škoda, protože představitelky Sereny a Venus jsou minimálně stejně kvalitní herečky jako on. Divák má pocit, že filmová rodina Williamsových je rodinou i ve skutečnosti.

Král Richard: Zrození šampiónek je typickým oscarovým snímkem, jehož plusem je určitá líbivost širším masám diváků. Oproti komornější Síle psa, která se vydává originálnější a osobitější cestou artových filmů, je tohle sportovní drama jasnou smečí. Možná až příliš se snaží dostat do přízně Akademiků, možná až příliš urputně touží získat pro Willa Smithe Oscara. Pořád jde ale o poctivou filmařinu a nenáročnou, ale vůbec ne banální oddychovku, ke které se budou nejen fanoušci tenisových utkání rádi vracet.

Český trailer filmu Král Richard: Zrození šampionek
Další Oscarové recenze:



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY