Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Recenze: Klan Gucci

Recenze: Prohnilá historie Klanu Gucci sází na oscarové herecké výkony, místy ale může nudit

Vydáno: 01.12.2021 12:30 v sekci Recenze | Premiéry - Lukáš Frank | foto: HIGHXTAR

Režisér Ridley Scott letos do kin uvádí už svůj druhý film. Z historie vzdálené se v něm podívá na tu trochu bližší a intriky středověké vystřídají intriky (skoro) současné. Odhoďte pravou kůži a luxus a odkryjte temnou historii Klanu Gucci.

Klan GucciRecenzoval/a Lukáš Frank dne 01.12.2021 12:30. Režisér Ridley Scott letos do kin uvádí už svůj druhý film. Z historie vzdálené se v něm podívá na tu trochu bližší a intriky středověké vystřídají intriky (skoro) současné. Odhoďte pravou kůži a luxus a odkryjte temnou historii Klanu Gucci. Hodnocení: 4

Klan Gucci

House of Gucci
Drama / Thriller / Krimi
USA, 2021 , 157 min.

Režie: Ridley Scott
Scénář: Roberto Bentivegna, Sara Gay Forden
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Harry Gregson-Williams
Herci: Salma Hayek, Al Pacino, Jared Leto, Adam Driver, Lady Gaga, Jack Huston, Jeremy Irons, Camille Cottin, Madalina Diana Ghenea, Reeve Carney, Youssef Kerkour, Mehdi Nebbou, Vincent Riotta, Edouard Philipponnat, Bianca Nappi

Česká premiéra: 25.11.2021

Klan Gucci hodnocení na Kinobox.cz: 71.78 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Lady Gaga ve filmu Klan Gucci / House of Gucci
© Forum Film
Gucci. Italská módní společnost založená v roce 1921. Značka, kterou zná v podstatě každý a nejeden z nás se při návštěvě Pařížské ulice v Praze určitě alespoň zastavil před výlohou tohoto obchodu. Nečekejte ale film o tom, jak vznikaly jednotlivé návrhy oděvů. Nečekejte dokument, který mapuje výrobní procesy celosvětově proslulé značky. Pod povrchem pravé kůže a luxusu se totiž skrývá příběh, který je prohnilý až do morku kosti a o své zfilmování si v podstatě říkal. Není divu, že o něj projevil zájem i sám Martin Scorsese, který chtěl do role Maurizia Gucciho obsadit Christiana Balea. Nakonec bylo rozhodnuto jinak a režie se ujal jiný velikán. Režisér Ridley Scott tak letos do kin uvádí svůj druhý film. Po kritikou dobře přijatém, ale kasovně neúspěšném Posledním souboji přichází Klan Gucci.

Hned v úvodu se seznamujeme s Patrizií Reggiani, která vypomáhá v rodinné firmě s kamionovou dopravou. Následně se objeví na večírku pro smetánku, kde se seznamuje s Mauriziem Guccim. Ano, tím slavným Guccim. Ten Patrizii představí rodině, která jeho nový vztah zavrhne, protože v ní vidí jen vypočítavou mrchu, tak se Maurizio vzdá majetku, ke kterému ho pak zase postupným taháním za nitky přivádí právě manipulativní Patrizia. To vše na pozadí intrik a rozporů mezi nejbližšími, kteří si zakládali na tom, že značka Gucci znamená rodinný podnik, který má neotřesitelné místo na poli módních korporátů. Nebudu prozrazovat víc, a to i přesto, že příběh se dá ve zkratce najít v podstatě kdekoliv na internetu, ale pokud jej neznáte a chcete být překvapeni, počkejte si určitě do kina.

Fotografie z filmu Klan Gucci / House of Gucci
© News7h
Obrovským lákadlem je herecké obsazení, kterému vévodí skvělá Lady Gaga. Ta potvrzuje svoje herecké kvality a na internetu se objevuje spousta názorů, že je lepší herečkou než zpěvačkou. To nechám na vás, ale téměř jisté je, že za roli Patrizie Reggiani ji minimálně oscarová nominace nemine. Lady Gaga přiznala, že na své postavě pracovala tři roky a do role se tak vžila, že rok a půl žila život úplně jako Reggiani. Sympatie k této postavě během filmu značně kolísají. Na začátku vidíme krásnou a sympatickou Patrizii, která si omotá mladého Maurizia kolem prstu. Ač je naznačováno, že jde o intrikánku, která se chce dostat k bohatství, tak i přesto to může diváka zmást. Popírá to totiž scéna, ve které v podstatě souhlasí s tím, že její nový objev se vzdává miliardového majetku společnosti Gucci.

Díky svým perfektním manipulativním schopnostem tahá za nitky do takové míry, až dosáhne svého a v tu chvíli se i mění v nesympatickou ženu, která jde přes mrtvoly, aby získala to, co chce. V poslední části filmu se promění charakter Maurizia a divák se může přistihnout, že je mu zoufalé Patrizie v podstatě líto. Gaga všechny tyhle polohy zvládá perfektně, její přednes je stoprocentně uvěřitelný, skutečné Reggiani se opravdu podobá a její proměna je opravdu dokonalá. A ten přízvuk?!

Lady Gaga ve filmu Klan Gucci / House of Gucci
© Variety.com
Její herecký partner Adam Driver podává standardně kvalitní výkon, ač možná malinko upozaděný. Jeho Maurizio Gucci je na začátku zaslepen láskou k Patrizii a přes růžové brýle nevidí nalevo ani napravo. Ze zamilovaného mladíka se stává zakřiknutým podpantoflákem a v poslední části se snaží být chladným, nekompromisním (možná trošku neohrabaným) vysoce postaveným manažerem. Jeden z nejobsazovanějších herců současnosti se se svou rolí vypořádal skvěle.

Za zmínku určitě stojí k nepoznání přestrojený Jared Leto v roli Paola Gucciho. Jeho herecký výkon se může někomu zdát přehnaný a hraničící s karikaturou, ale do celého Gucci impéria jeho výstřední postava perfektně zapadá a neruší. Skvělí jsou i Al Pacino jako Aldo Gucci, Jeremy Irons jako jeho bratr Rudolfo a Salma Hayek jako kartářka Pina, které byste její „věštecké nadání“ uvěřili v podstatě hned. Jolanda by se mohla učit.

Adam Driver, Lady Gaga při natáčení filmu Klan Gucci / House of Gucci
© Variety.com
Jak jsem psal v úvodu. Na hereckém obsazení a jeho kvalitách celý film stojí. Problémem může být styl vyprávění, který může působit utahaně a rozvlekle a nepřidává tomu ani 164 minut dlouhá stopáž. Ono několik scén by opravdu mohlo být klidně vystřiženo, protože v celkovém vyznění filmu působí zbytečně a naopak by možná prospělo se v nějakých věcech dostat více do hloubky, třeba ve vztahu mezi bratranci Paolem a Mauriziem. Možná ale přepálená stopáž byla záměrem a mně k filmu seděla. Honosná a bohatá rodina s pohnutým osudem, rodinnými dramaty a intrikami si přece zaslouží i nafouklou délku příběhu. Sami jste určitě viděli spousty seriálů o bohatých a vlivných rodinách, které čítaly stovky dílů. Možná by i příběhu rodiny Gucci slušela nějaká minisérie na některé ze streamovacích služeb.

Vizuálně je film úchvatný od první vteřiny. Světlo, kterým je celý film zahalen, působí dobově a retro. Lokace jsou perfektně nasnímány, ať už jde o New York, Itálii nebo Švýcarsko. A celou tuhle podívanou dokreslují perfektně vybrané kostýmy, paruky, a když si najdete reálné fotografie Gucciho rodiny a Patrizie, tak zjistíte, že herci byli vybráni, oblečeni, učesáni a nalíčeni opravdu věrně. Povedl se i soundtrack Harryho Gregsona-Williamse, který v pravou chvíli zvolí perfektně hodící se skladbu k situaci a celá scéna tak dostane ten správný říz.

Adam Driver, Lady Gaga ve filmu Klan Gucci / House of Gucci
© Dazed
Klan Gucci je kriminálním dramatem, které má do kin údajně přitáhnout hlavně ženy. Po dlouhé době je tu konečně kvalitní drama pro ženské publikum, které má šanci zaujmout. Muži možná budou postrádat více akce, rodinná dramata jim nic neřeknou a budou Gucciho příběh brát jako další z dílů nekonečných telenovel. A film o módě (který není o módě) by mohli zavrhnout už podle názvu. Doba je už ale jiná a zavrhnout Klan Gucci z takto prostého důvodu by byla škoda, protože snímek určitě má co nabídnout.

Ať už jde o perfektně hrající ansámbl hereckých hvězd mířící na oscarové nominace, dechberoucí a stoprocentně uvěřitelnou Lady Gaga v roli Patrizie Reggiani, které osmdesátá léta opravdu velmi sluší nebo o dokonalou dobovou vizuální stránku či soundtrack. Zkuste a uvidíte. Pokud se ponoříte do hlubin prohnilé historie klanu Gucci a dáte mu šanci, můžete si tuhle jízdu doopravdy užít.

Originální trailer filmu Klan Gucci

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ferrari (24.10.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu