Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 23. 7. 2021 - 29. 7. 2021

TV tipy: Angelika nasadila slaměný klobouk, ohlédla se v hněvu a spáchala atentát na střední

Vydáno: 23.07.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na konci července se situace v televizích mírně zlepšuje, i když stále chybí nějaká výraznější a atraktivnější premiéra. Divák se ale da nalákat na několik méně známých a opomíjených, nicméně vydařených snímků.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Hurá na fotbal (Metegol) (pátek 23. 7., Televize Seznam, 20.00 - 22.25 / sobota 24. 7., 12.15 - 14.30)

Český plakát filmu Hurá na fotbal / Metegol
© Intersonic
Koprodukční, převážně však argentinský animák před šesti lety proběhl i tuzemskými kiny, velkou parádu v nich ale nenadělal. A ono se není co divit, protože režisér a spoluscenárista Juan J. Campanella v něm neměl tolik finančních možností jako jeho hollywoodští kolegové, což je znát, neboť animace není úplně dokonalá a digitální původ je na ní leckdy znát, na druhou stranu to ale není žádný zásadní problém. Zápletka je pak absolutní sázkou na jistotu, protože příběh je předvídatelný a plný klišé a soustředí se na menší diváky, tudíž i humor je značně infantilní a charaktery nikterak složité. Plusem budiž výborné technické zvládnutí fotbalových zápasů, které mají tempo, energii, chvíli i napětí a jsou v nich skvěle použité zpomalovačky. Jen škoda, že stopáž je trochu přetažená a snímku chybí výraznější scéna. Příjemná a nenáročná podívaná pro celou rodinu na konec pracovního týdne. 

Zajímavost: Snímek vychází z krátkého příběhu Paměti Righta Wingera argentinského spisovatele Roberta Fontanarrosy.

Český trailer filmu Hurá na fotbal / Metegol
Sidney Hall (Sidney Hall) (sobota 24. 7., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Plakát filmu Sidney Hall / Sidney Hall
© Gnah Studios
V tuzemsku relativně neznámé drama se u nás dalo oficiálně vidět leda tak na některých festivalech. Režisér a scenárista Shawn Christensen v něm sice vypráví trochu otřepaný příběh o útrapách spisovatele, na rozdíl od některých podobných snímků ale nezobrazuje žádnou drogovou a alkoholovou závislost, ale stojí a padá s osobou samotného literáta, která je výborně napsaná a projde uvěřitelným vnitřním vývojem. Výborná je též melodramatická, melancholická a lehce nostalgická atmosféra, do níž bez problémů zapadá hodně citlivě zachycená romantická linie. Vyznění pomáhá i obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil výborný Logan Lerman, jehož partnerku si zahrála Elle Fanning, mezi nimiž funguje solidní chemie, dále se pak objeví třeba Kyle Chandler nebo Michelle Monaghan. Dojem ale kazí trochu chaotické proplétání časových rovin, v nichž není úplně jednoduché se orientovat, a také občasné nelogičnosti, které jsou mnohdy zbytečné. Opomíjená záležitost.

Zajímavost: Premiéru si film odbyl na festivalu v Sundance.

Originální trailer filmu Sidney Hall / Sidney Hall
Atentát na střední (Assassination of a High School President) (sobota 24. 7., Televize Seznam, 22.00 - 00.05 / neděle 25. 7., 23.20 - 01.20)

Plakát filmu Atentát na střední / Assassination of a High School President
© IMDb
Kriminální komedie z druhé poloviny začínajícího milénia je u nás hodnocena o dost vlažněji než na zahraničních databázích. Dáno to může být tím, že debutující režisér Brett Simon v ní trochu zvláštně kombinuje několik žánrů, mezi nimiž jsou detektivka, novinářské drama, komedie, částečně parodie a thriller, nikdy ale snímek nepůsobí celistvě a je nevyrovnaný i co se atmosféry týče. Ta osciluje mezi odlehčenou a hutnější, aniž by ale měla nějaký řád. Možná je škoda i to, že humor, kterého tu překvapivě není tolik, je většinou prvoplánový a fekální. Tempo je ale svižné a stopáž příjemně střídmá a jen s minimem hluchých míst. V titulních rolích se objeví Mischa BartonReece Thompson nebo Michael Rapaport, menší roli ztvárnil i naprosto nezajímavý a nevyužitý Bruce Willis, který je spíš lákadlem pro plakáty a širší publikum. Znovu škoda absence jakkoli výraznější a invenčnější scény. Zajímavá, leč rutinní hříčka.   

Zajímavost: V roce 2006 se scénář filmu ocitl na tzv. Blacklistu, čili seznamu těch nejlepších nerealizovaných scénářů roku.

Originální trailer filmu Atentát na střední / Assassination of a High School President
Život v oblouznění (Living in Oblivion) (sobota 24. 7., ČT art, 22.25 - 23.50)

Plakát filmu Život v oblouznění / Living in Oblivion
© Amazon.com
Komediální drama z poloviny devadesátých let u nás také není známé tak, jak by zasloužilo. A je to škoda, protože režisér a scenárista Tom DiCillo v něm složil úžasnou poctu nezávislé filmařině a lidem, kteří jsou s ní neodmyslitelně spjatí. To tedy znamená, že stojí a padá s naprosto úžasnou atmosférou, z níž sálá nadšenectví, fandovství a láska k pohyblivým obrázkům a tvorbě jako takové. Vůbec pak nevadí, že příběh tu moc neexistuje a je jen sledem jednotlivých více, či méně dojemných a vtipných epizod a postupem času upadá do obrovského stereotypu. Veskrze pozitivním dojmům pomáhá i obsazení, v němž září Steve Buscemi, kterého doplňují Catherine KeenerDermot Mulroney nebo Peter Dinklage. K dobru budiž tvůrci přiznat i svižné tempo a krátkou stopáž, v níž až na krátkou pasáž uprostřed není prostor na nudu. Skvělá pocta filmařům a jeden z nejlepších metafilmů vůbec. 

Zajímavost: Film byl natočen za pouhých šestnáct dní.

Originální trailer filmu Život v oblouznění / Living in Oblivion
Slaměný klobouk (neděle 25. 7., Televize Seznam, 21.25 - 23.20 / pondělí 26. 7., 13.35 - 15.25 / středa 28. 7., 22.15 - 00.10)

Plakát filmu  / Slaměný klobouk
© Město Bohumín
Normalizační československá komedie, která tak trochu symbolicky ukončila dozvuky tehdy skončené Československé nové vlny, je zcela apolitická a absolutně rezignuje na jakýkoli přesah. Režisér a spoluscenárista Oldřich Lipský v ní vycházel z frašky Eugèna Labiche, kterou použil jen jako záminku pro velké množství gagů, vtipů a situačního humoru, který je leckdy dotažen až do naprostého absurdna. To pochopitelně znamená, že příběh je hodně chatrný, stojí jen na jediné situaci a je sledem různých epizodek, které jsou ale většinou skvěle zrealizované, vymyšlené a vypointované a mají svižné tempo. Z atmosféry je znát obrovský nadhled, nezaostává ale ani technická stránka, protože výprava a kostýmy jsou výborné, navíc je celý snímek stylizován do secesní poetiky, která má své kouzlo. Samozřejmostí je pak hvězdné obsazení, v němž dostali důvěru Miloš KopeckýIva JanžurováVladimír MenšíkKvěta FialováStella Zázvorková nebo Pavel Landovský. Ke konci už sice film trochu ztrácí dech a některé scény jsou zbytečně zdlouhavé, to ale na celkových pozitivních dojmech moc nemění. Ne tak často připomínaná klasika.

Zajímavost: Původní divadelní hra se v doslovném překladu jmenuje Klobouk z italské slámy.

Televizní spot filmu Slaměný klobouk
Angelika, markýza andělů (Angélique, marquise des anges) (pondělí 26. 7., ČT2, 20.00 - 22.00 / úterý 27. 7., 16.55 - 18.50)

Český plakát filmu Angelika, markýza andělů / Angélique, marquise des anges
© Facebook tvůrce
Francouzskou dobrodružnou podívanou z první poloviny šedesátých let tuzemskému divákovi netřeba dlouze představovat. Režírující Bernard Borderie v ní rozjel pětidílnou ságu, která sice postupem času byla pořád stejná a měnila se v čím dál větší kýč, pořád si ale udržela určitou kvalitu. První díl je ale pochopitelně nedostižný, protože v něm se poměrně dobře spojila přeslazená romance, jednoduchý příběh a relativně opulentní výprava a kostýmy, které dotvářejí dobovou atmosféru. K tomu je nutno přičíst svižné tempo, atraktivní lokace a energický hudební doprovod. V titulní roli samozřejmě nechybí Michèle Mercier, které sekundují mimo jiné Robert HosseinJean Rochefort nebo Claude Giraud. Znalci literárních předloh od Anne a Serge Golonových asi budou zklamáni z nutného krácení a značného zjednodušení většiny postav, to ale dnes řeší jen málokdo. Oblíbená klasika.  

Zajímavost: Mercier ve filmu vystřídala pětadvacet kostýmů.

Originální trailer filmu Angelika, markýza andělů / Angélique, marquise des anges
Noc v muzeu 2 (Night at the Museum: Battle of the Smithsonian) (pondělí 26. 7., Prima, 20.15 - 22.30 / úterý 27. 7., Prima Max, 15.35 - 17.45 / středa 28. 7., 12.50 - 15.05)

Plakát filmu Noc v muzeu 2 / Night at the Museum: Battle of the Smithsonian
© Comic Vine - GameSpot
Prostřední díl komediální trilogie je u nás z celé ságy hodnocen nejhůř, v zahraničí je na tom ale o něco lépe. Režírující Shawn Levy v něm toho tolik neřešil a spolehl se na klasický přístup k druhým pokračováním, což znamená, že všeho má být víc, má to být opulentnější, a pokud možno zábavnější. To se daří tak napůl, protože některé situace jsou skvěle vypointované, některé ale vyšumí a nepůsobí tak, jak by asi měly. Potěší i to, že tvůrci si dali záležet a snímek zalidnili výbornými vedlejšími postavami s humorným potenciálem, který ovšem leckdy nevyužili. I zde platí, že čím víc zná divák moderní dějiny (pochopitelně hlavně ty americké), tím víc se bude bavit jednotlivými vtípky a odkazy. Nešetřilo se ani na rozpočtu, takže vizuální stránka je nádherná a digitální triky takřka dokonalé a kooperace postav je naprosto bezproblémová a přirozená. Hlavní roli ztvárnil spolehlivý Ben Stiller, kterého ale mnohdy zastíní představitelé rolí vedlejších, mezi nimiž jsou Amy AdamsOwen WilsonHank AzariaRobin WilliamsSteve Coogan nebo Ricky Gervais. Kdyby celý námět nepůsobil už vyčerpaně a stopáž byla o pár minutek kratší, asi by dojmy byly o něco lepší.   

Zajímavost: Adams nesnášela upnuté kalhoty, v nichž natáčela, protože zdůrazňovaly její pozadí.

Originální trailer filmu Noc v muzeu 2 / Night at the Museum: Battle of the Smithsonian
Ohlédni se v hněvu (Look Back in Anger) (pondělí 26. 7., ČT2, 22.00 - 23.40)

Plakát filmu Ohlédni se v hněvu / Look Back in Anger
© IMDb
Britské drama z konce padesátých let je v tuzemsku prakticky neznámé a moc se nepřipomíná. Důvodem je zřejmě to, že nejde o úplně jednoduché téma a ani původní divadelní předloha Johna Osbornea se zde moc neusadila. Tehdy debutující Tony Richardson moc dobře věděl, jakou látku má v ruce, proto se soustředil především na působivý příběh, složité a nejednoznačné charaktery a výborné dialogy. Divadelní původ je tedy po většinu stopáže znát, protože snímek je komorní a odehrává se v jen málo prostředích a místnostech, což ale zase tolik nevadí. Atmosféra je totiž potřebně hutná a černobílá kamera nádherná. Stěžejní jsou pochopitelně herecké výkony, které obstarávají především výteční Richard Burton a Mary Ure, kterým zdatně sekundují Claire BloomEdith Evans nebo Gary Raymond. Možná, že jen konec není tak působivý a úderný jako na divadelních prknech a celé by to potřebovalo ještě nějaký dovětek. Raritní tip. 

Zajímavost: Ure byla v době natáčení manželkou režiséra.

Originální trailer filmu Ohlédni se v hněvu / Look Back in Anger
La Bamba (La Bamba) (čtvrtek 29. 7., ČT art, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu La Bamba / La Bamba
© Pinterest
Ani životopisné hudební drama z druhé poloviny osmdesátých let se u nás netěší nějaké velké známosti. Může to být tím, že i když píseň, která mu dala název, znají všichni, jméno interpreta, natožpak něco o jeho životě by dal dohromady málokdo. Režisér a scenárista Luis Valdez v něm poměrně podrobně popsal krátkou kariéru mladého zpěváka a soustředil se při tom na parádní dobovou atmosféru, svižné tempo, přiměřený sentiment a naštěstí jen minimální působení na emoce. Díky tomu všemu je snímek působivý, i když divák ví, jak skončí, což je jedině dobře. Chybět nesmí ani výtečný soundtrack sestávající z velkých hitů své doby, potěšující je i na životopis střídmá délka, v níž nejsou žádné scény navíc a tvůrce se tak vyhýbá repetetivnosti. Svou životní roli tu ztvárnil výborný Lou Diamond Phillips, který si snímek ukradl sám pro sebe. Jedinou výraznější kaňkou na kráse budiž to, že spíše než vzestupu zpěvákovy kariéry se autor věnuje jeho rodinným problémům, což je někdy nezajímavé a ubíjející. Další zapomenutý počin. 

Zajímavost: Film se měl původně jmenovat Let’s Go.

Oficiální trailer filmu La Bamba / La Bamba
Timecop (Timecop) (čtvrtek 29. 7., Prima Cool, 21.55 - 23.55)

Plakát filmu Timecop / Timecop
© Original Film Art
Akční sci-fi thriller z první poloviny devadesátých let je v zahraničí hodnocen o něco lépe než u nás, i tak ale jde jen tak tak o lehký nadprůměr. Legendární "srágorotvůrce" Peter Hyams, který krom režie obstaral i kameru, si v něm vybral jednu z lepších chvil a natočil obstojné béčko, které ale není ničím víc. Hrátky s cestováním časem moc nefungují a pochopitelně nedávají ani moc smysl, stejně jako celá zápletka, která postrádá logiku a je jen záminkou pro různé akční scény, kterých tu tedy není tolik, jsou ale zvládnuty vesměs dobře. Jedinou výjimkou je ta závěrečná, která je chaotická a odehrává se ve tmě, takže v ní toho není tolik vidět, navíc už je dost přehnaná i na takhle jednoduchý počin. Hlavní hvězdou je Jean-Claude Van Damme, který předvede několik typických otoček, roznožek a kopů, herecky to ale samozřejmě žádná sláva není. Naštěstí to celé má svižné tempo a několik zajímavých hlášek. Prakticky vše potvrdí naše letitá Blu-ray recenze.   

Zajímavost: Rok po premiéře filmu byla vydána počítačová hra, která byla vytvořena na jeho motivy.

Oficiální trailer filmu Timecop / Timecop

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Zdena Hadrbolcová (20.11.2023 16:02 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Plán pro rodinu (07.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu