Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Mulan

Blu-ray recenze: Mulan doprovází na disku skoro hodina dalších materiálů

Vydáno: 02.03.2021 07:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: Falcon

Film Mulan vychází na DVD a na Blu-Ray, z jehož bonusové nabídky zaujme hlavně pětice krátkých dokumentů nahrazujících běžný film o filmu a půltucet vystřižených scén opatřených komentářem režisérky.

MulanRecenzoval/a Jan Varga dne 02.03.2021 07:30. Film Mulan vychází na DVD a na Blu-Ray, z jehož bonusové nabídky zaujme hlavně pětice krátkých dokumentů nahrazujících běžný film o filmu a půltucet vystřižených scén opatřených komentářem režisérky. Hodnocení: 2.5

Mulan

Mulan
Drama / Fantazie / Rodinný / Akční
USA, 2020 , 115 min.

Režie: Niki Caro
Scénář: Rick Jaffa, Amanda Silver, Elizabeth Martin, Lauren Hynek, Anonymous
Kamera: Mandy Walker
Hudba: Harry Gregson-Williams
Herci: Liu Yifei, Donnie Yen, Li Gong, Jet Li, Jason Scott Lee, Yoson An, Tzi Ma, Rosalind Chao, Pei-pei Cheng, Xana Tang, Ron Yuan, Chen Tang, Doua Moua, Jimmy Wong, Nelson Lee

Česká premiéra: 04.09.2020

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Liu Yifei ve filmu Mulan / Mulan
© Falcon
Film Mulan je hranou předělávkou Disneyho animovaného snímku Legenda o Mulan z roku 1998, vyprávějícího dávný příběh ze starověké Číny o mladé ženě, která se přestrojí za muže, v tajnosti zaujme pozici válečnice v císařské armádě namísto churavého otce a následně sehraje významnou roli v boji proti zlým Hunům (nebo v tomto případě proti mongolským Rouranům). S tím ale, že hraná verze se oproti té animované bere o dost vážněji, je zcela bez písniček, bez upovídaného dráčka a s větší porcí nadpřirozena.

I tentokrát je postava titulní hrdinky od počátečních scén prezentovaná jako povahově vyčnívající osobnost, přesto se však animovaná Mulan od té hrané v lecčem liší. V animované předloze musí Mulan nejprve projít fyzicky náročným tréninkem a postupně si osvojit bojové schopnosti a zacházení s mečem, aby nakonec svou zdatností, odhodlaností, vytrvalostí a taktickými dovednostmi předčila drtivou většinu svých mužských spolubojovníků a ukázala tak patriarchátu, zač je toho loket. Oproti tomu hraná Mulan předvádí hned od začátku filmu profesionální akrobatickou gymnastiku, parádní práci se zbraněmi a vyhýbání se letícím šípům, takže se pak v podstatě už nemá kam dál vyvíjet.

Fotografie z filmu Mulan / Mulan
© Falcon
Krom toho v Mulan došlo k přesunu z de facto pohádkového světa starověké Číny plného nadsázky a odlehčeného humoru do víceméně realistického a seriózního prostředí historického fantasy filmu, v němž se neustále omílá vyhnanství nebo smrt jakožto trest za nečestné jednání. Herečka a modelka Yifei Liu předvádí v hlavní roli adekvátní výkon, o něco zajímavější je však armádní velitel v podání Donnieho Yena, známého z řady bojových filmů, zejména ze série Ip Man. Někoho by mohl teoreticky zlákat i Jet Li coby čínský císař, ten je ale ve filmu pochopitelně zoufale málo.

Mulan je dalším příkladem toho, že Disneyho hrané remaky vznikají především z důvodů finanční motivace a naplnění divácké poptávky (zatím byly všechny úspěšné, a tudíž není divu, že vznikají další a další) a nikoli z lásky ke klasice a touze s ní nějak kreativně pracovat. Výsledkem je koukatelný, leč zapomenutelný průměr, který neurazí, ale ani nenadchne.

BD obal filmu Mulan / Mulan
© Magic Box
Blu-Ray:

Film Mulan vychází na DVD (bez bonusů) a na Blu-Ray, které má české menu a česky otitulkované bonusy se v něm nacházejí ve zvláštním sloupci vpravo. Prvních pět videí má v součtu něco přes půl hodiny a prakticky nahrazuje film o filmu. Konkrétně jde o tyto krátké dokumenty – Klasický příběh znovu ožívá, v němž se rozebírá hlavně vznik filmu a původ legendy o Mulan jako takové, Mulan, byť zvaná jinak, který pojednává o hledání té správné herečky a o jejím castingu a náročné přípravě na roli, Samotné zlo, jenž je zaměřen na záporné postavy, Hudba ve filmu, kde je věnován prostor filmovému orchestru používajícímu tradiční čínské hudební nástroje a herečce Yifei Liu, která sama nazpívala některé písně, a konečně i Původní Mulan, zabývající se roztomilým detailem pro fanoušky spočívající v tom, že jednu z okrajových postav si ve filmu zahrála herečka Ming-Na Wen, která dabovala původní animovanou Mulan.

Těchto pět klipů je provázáno i řadou referencí na původní Disneyho animovanou verzi a k natáčení se v nich vyjadřují krom režisérky Niki Caro i další tvůrci a herci, kteří hovoří nejen o své účasti na filmu a o svých postavách, ale i o svém osobním zájmu pro dané téma. Dalším bonusem je šestice vystřižených scén, které si můžete pustit buď každou zvlášť, nebo všechny najednou.

Jet Li ve filmu Mulan / Mulan
© Falcon
Volitelnou variantou je přehrát si je s audiokomentářem režisérky, který je také česky otitulkovaný (což je docela nadstandardní). Bonusovou sekci pak uzavírají hudební videoklipy k písničkám „Reflection“ a „Loyal Brave True“, které si lze pustit hned v několika variantách. U první písničky volíte mezi anglickou a mandarínskou verzí, přičemž ty dvě anglické zpívá Christina Aguilera, a z toho jedna je s textem v obraze (a mandarínskou verzi nazpívala Yifei Liu). Druhý song nazpívala v anglické verzi také Christina Aguilera, ovšem druhou jazykovou variantou je z jakéhosi důvodu španělština.

Oněch úvodních pět videí představuje poměrně standardní film o filmu, jenž pokrývá vše podstatné a fanouškům filmu poskytne solidní základ o pozadí natáčení a vzniku filmu. U vystřižených scén je režisérčin komentář příjemným ozvláštněním, navíc se i dozvíte, jaký úděl tyto scény původně měly a proč k jejich zařazení do snímku nakonec nedošlo. Hudební videa jsou už spíše navíc, nehledě na to, že obě dvě písničky jsou na disku zastoupeny hned ve čtyřech různých verzích.

Technické specifikace (Blu-ray):

Zvukové formáty: DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky, Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: české, anglické pro neslyšící

Obrazové formáty: 16:9 / 2,39:1

V prodeji od 13. 1. 2021

USA, 2020, 115 minut

Český trailer k filmu Mulan

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 49. týden
Kinopremiéry: Můj soused Totoro sleduje West Side Story Restrikce nepolevují, takže nabídka novinek v kinech není nikterak velká. Z aktuální čtveřice premiér nejvíce zaujme nová verze muzikálu West Side Story v podání Stevena Spielberga, zajít se ale dá i na legendárního Miyazakiho.... čtěte zde
Vydáno: 08.12.2021 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 48. týden
TOP 20 ČR: Klan Gucci vedl další slabý víkend V Česku se o víkendu chodilo do kina jen málo. Stále platí, že návštěvnost kin neblaze ovlivňuje koronavirová pandemie. Slabý víkend znovu opanovalo drama Klan Gucci. čtěte zde
Vydáno: 07.12.2021 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 48. víkend
Box office: Encanto vede slabý víkend Víkend následující po svátcích Díkůvzdání byl ve znamení klidu také kvůli absenci novinek. Jde o víkend předtím, než otevřou muzikál West Side Story a nový Spider-Man. čtěte zde
Vydáno: 06.12.2021 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami
V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami Vánoce nám klepou na dveře a své o tom ví i streamovací služby, které si to nejlepší nechaly na prosinec a začátek ledna. Kromě očekávaných seriálových hitů nás čeká pořádná nálož velkých filmů s ještě většími... čtěte zde
Vydáno: 04.12.2021 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 3. 12. 2021 - 9. 12. 2021
TV tipy: Bezcharakterní želvy ninja slouží papeži a jdou za svým snem Na začátku prosince lákají televizní dramaturgové na několik zajímavých, ale ne tak výrazných premiér. Velkým tahákem bude asi uvedení druhého dílo hororu To, na programu ale je třeba i režijní debut Andyho Serkise. čtěte zde
Vydáno: 03.12.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- John Wick 4 nabírá obsazení (30.06.2021 10:00 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen v akčním filmu Raging Fire (26.06.2021 18:00 v Novinky | Trailery)
- Donnie Yen míří do čtvrtého Johna Wicka (04.06.2021 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jackie Chan a jak se stal živoucí legendou (20.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Thelma našla úkryt v zoo a v něm všechny prachy světa (19.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Lopez bude zabíjet na Netflixu (02.02.2021 14:08 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- Téma: filmová série Smrtonosná zbraň seřazená od nejhorší po nejlepší (21.11.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Top 20 ČR: Chodilo se na Bábovky (13.10.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Do kin chodí stále méně lidí (06.10.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Češi chodili na Bábovky (29.09.2020 14:39 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Princezna zakletá v čase vedla slabý víkend (21.09.2020 14:48 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Teen romance zůstala první (15.09.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: After: Přiznání je první (08.09.2020 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Disneyho hraná Mulan je sterilní a nezajímavá, neurazí, ani nenadchne (05.09.2020 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Loni v Marienbadu Mulan přiznala, že je královnou videa (02.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   48/2021

Klan Gucci
8/10

Režisér Ridley Scott letos do kin uvádí už svůj druhý film. Z historie vzdálené se v něm podívá na tu trochu bližší a intriky středověké vystřídají intriky (skoro) současné. Odhoďte pravou kůži a luxus a odkryjte temnou historii Klanu Gucci.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2021 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu