Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 1. 2021 - 28. 1. 2021

TV tipy: Přísně tajná mazací hlava hledá světlo mezi oceány

Vydáno: 22.01.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: WallpaperAccess

Končící leden pokračuje v televizích v nastolené linii málo výrazných, případně několikrát reprízovaných filmů. Z nich se ovšem vymykají kupříkladu debut Davida Lynche Mazací hlava nebo vynikající parodie Přísně tajné!.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Deník strojvůdce (Dnevnik masinovodje) (sobota 23. 1., ČT art, 23.00 - 00.25)

Plakát filmu Deník strojvůdce / Dnevnik masinovodje
© Facebook tvůrce
Srbsko-chorvatské komediální drama se před čtyřmi lety mihlo i v tuzemských kinech, větší úspěch tam ale nezaznamenalo. Není to ale žádné překvapení, neboť je určeno trochu náročnějšímu divákovi a zejména milovníkům balkánské kinematografie. Režisér a scenárista Milos Radovic v něm potěší především břitkým a nekorektním černým humorem, který se nebojí dělat legraci ze smrti a věcí s ní spojených. Důraz kladl též na dost silný příběh, který vychází z relativně originální premisy. Výborně se vydařila i specifická atmosféra nádraží a vlaků a zachycení postaviček, které na železnici pracují. Počítat je ovšem nutno s pomalejším tempem, které je někdy kontraproduktivní a prospělo by mu občasné zrychlení. Body sráží také chybějící emoce a trochu zvláštní druhá polovina nedlouhé stopáže, která je podivně roztahaná a humor v ní ustupuje do pozadí. Slabší chvíle ale do určité míry kompenzuje obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil Lazar Ristovski, kterého doplňují třeba Mirjana KaranovićJasna Djuricic nebo Nina Jankovic. Nenápadný tip pro fanoušky vláčků. 

Zajímavost: Film vznikl též jako seriál o třech dílech po padesáti minutách, obsazení zůstalo stejné.

Český trailer filmu Deník strojvůdce / Dnevnik masinovodje
Oslněni sluncem (A Bigger Splash) (neděle 24. 1., ČT2, 21.40 - 23.45)

Český plakát filmu Oslněni sluncem / A Bigger Splash
© Facebook tvůrce
Šest let starý francouzsko-italský thriller je v našich končinách přijímán o něco vlažněji než v zahraničí. A není se co divit, protože režírující Luca Guadagnino v něm nejde divákovi naproti, ale točí typický "art", který je možné vykládat a interpretovat různě. Nejednoznačné hodnocení vyplývá i z toho, že místo příběhu se soustředil na lehce provokativně jiskřivou, energickou a erotickou atmosféru jihoitalských lokací a skrývané vášně. Nebál se ani obnažených ženských těl, kterých je tu opravdu dost. Scénář tak pro něj není moc důležitý, protože příběhově moc nefunguje, a ačkoli si zakládá na dialozích, které by měly být provokativní svou otevřeností, tak ve skutečnosti jim zoufale chybí emoce a vyhrocenější scéna je tu jen jedna jediná, což je opravdu málo. Prospěla by i o něco kratší stopáž, protože ve druhé polovině už snímek evidentně ztrácí na zajímavosti. Dojem ale napravuje hvězdné obsazení, v němž titulní čtveřici ztvárnili vynikající Tilda Swinton, spolehlivý Matthias Schoenaerts, ne úplně výrazná Dakota Johnson a maniakální Ralph Fiennes. Tip pro milovníky originálních autorských přístupů, o němž více prozradí naše recenze.   

Zajímavost: Originální název filmu je odkaz na stejnojmenný obraz od malíře Davida Hockneyho.

Český trailer filmu Oslněni sluncem / A Bigger Splash
Don Quijote (Don Quixote) (pondělí 25. 1., Nova Cinema, 12.30 - 15.20 / středa 27. 1., 08.00 - 10.40)

Plakát filmu Don Quijote / Don Quixote
© IMDb
U nás de facto neznámá miléniová dobrodružná komedie je adaptací slavného románu Miguela de Cervantese y Saavedry, a i když si z něj bere jen to nejzákladnější, poslouží paradoxně těm, kteří ho nechtějí číst, aby si o něm udělali představu. Režírující Peter Yates v ní byl vzhledem k natáčení rovnou na televizní obrazovku sice limitován rozpočtem, což je někdy znát, povedlo se mu ale vytvořit výbornou dobovou atmosféru a zachovat obrovský nadhled a absurditu, která je pro knihu typická. Navíc ji v rámci možností srozumitelně odvyprávěl i modernímu divákovi, který by o ni jinak nejevil zájem. Opřít se mohl i o hodně solidní výpravu a kostýmy. Velmi dobře zachytil též specifickou radost z naivních dobrodružství, která z filmu přímo vyčnívá. Hlavní roli ztvárnil vynikající John Lithgow, jemuž zdatně sekundují především Bob HoskinsIsabella Rossellini a Vanessa L. Williams. Jen škoda přetažené stopáže, která ke konci už trochu nudí. Neznámý tip. 

Zajímavost: Tvůrci přesunuli děj ze sedmnáctého století do devatenáctého.

Televizní spot filmu Don Quijote / Don Quixote
Pan Church (Mr. Church) (pondělí 25. 1., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / úterý 26. 1., 16.15 - 18.05 / středa 27. 1., 13.10 - 15.00)

Plakát filmu Pan Church / Mr. Church
© IMDb
Pět let staré drama se u nás neobjevilo v kinech, ani se nedá oficiální cestou sehnat, což je velká škoda. Velezkušený režisér Bruce Beresford v něm dobře věděl, že pracuje s předvídatelným, nepřekvapivým a tak trochu kýčovitým scénářem, proto se diváka snažil zaujmout něčím jiným. Především tedy hodně specifickou melancholickou, zároveň ale pohodovou atmosférou, v níž je skryto hodně naděje a víry v lepší zítřky. Pomohl si i velmi příjemným jazzovým soundtrackem Marka Ishama, která jen dotváří celkovou náladu snímku. K dobru mu ale budiž nejvíc připsáno to, že prakticky celou dobu netlačí na emoce diváků, vyhýbá se prvoplánovému dojímání a poselství o síle přátelství předá nenuceně a se značným nadhledem. V titulní roli mnohé překvapí civilní Eddie Murphy, který tu dává zapomenout na své mnohdy trapné komické výstupy a ukazuje, že se v něm skrývá mnohem víc. Toho pak doplňují třeba Brittany RobertsonNatascha McElhone nebo Xavier Samuel. Být to celé o něco originálnější, hodnocení by bylo ještě lepší. Nenápadný počin. 

Zajímavost: Snímek vychází z povídky The Cook Who Came To Live With Us, kterou scenáristka Susan McMartin napsala v roce 2011.

Oficiální trailer filmu Pan Church / Mr. Church
Ten pravý, ta pravá? (Destination Wedding) (pondělí 25. 1., Prima Max, 20.00 - 21.45 / úterý 26. 1., 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu Ten pravý, ta pravá? / Destination Wedding
© Facebook tvůrce
Nedávná romantická komedie je u nás hodnocena ryze průměrně, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe a dosahuje na lehčí nadprůměr. Dáno je to asi větší tolerancí zámořských diváků, protože režisér a scenárista Victor Levin si v ní ukousl moc velké sousto a pokusil se jít ve stopách slavného Woodyho Allena, což se mu ale příliš nepodařilo. Jelikož o klišovitý, předvídatelný a nenápaditý příběh se opřít nemůže, v první polovině ještě relativně baví jemným sarkasmem, příjemnými dialogy a svižným tempem, s přibývajícím časem se mu ale vše rozpadá pod rukama. Snahy o jakýsi černý humor přicházejí vniveč, dialogy jsou dost kostrbaté a díky nim snímek působí jako divadelní adaptace, romantická atmosféra příliš nefunguje a tempo značně upadá. Z nastalé nudy tak vytrhuje ústřední dvojice v podání Keanu Reevese a Winony Ryder, mezi níž probíhá jakás takás chemie a právě oni dva jsou tím, co snímek pohání vpřed. Tip spíše pro ženské a nenáročné publikum.  

Zajímavost: Film byl natočen za deset dnů.

Český trailer filmu Ten pravý, ta pravá / Destination Wedding
David Lynch: Život v umění (David Lynch: The Art Life) (úterý 26. 1., ČT art, 21.05 - 22.35)

Plakát filmu David Lynch: Život v umění / David Lynch: The Art Life
© ONSCREEN Magazine
Pět let starý životopisný dokument trochu klame tělem a před jeho zhlédnutím je potřeba si zjistit pár informací. Režijně debutující trojice Jon NguyenOlivia Neergaard-Holm a Rick Barnes v něm sice představuje legendárního tvrůce Davida Lynche, nicméně se soustředí na období, než začal natáčet filmy, tudíž nahlíží do jeho dětství a mládí. Zároveň celý jeho portrét pojala podobně osobitě, jako je on sám a vypráví pomocí koláží z mnoha jeho obrazů, nechá ho komentovat některé záběry a trochu nahlédnout do inspiračních zdrojů a poodhalit nějaké to tajemství, které ale zcela záměrně publiku zamotá hlavu. O moc pozadu nezůstává ani hudební a zvuková složka, která je prazvláštně tajemně atmosférická a v divákovi zanechává značnou nejistotu. Svůj účel ale splní, protože na jeho díla bude nahlížet zcela jinak a v některých jeho dětských příbězích k nim najde možné nové interpretace. Otázkou pak zůstává, nakolik záměrné je časté nahlížení na osobu autora jako na člověka, který jako by nepocházel z našeho světa a žil na své vlastní planetě. Poněkud náročnější, ale dost zdařilý dokument.  

Zajímavost: Projekt byl financován pomocí Kickstarteru, proto jeho dokončení trvalo několik let a nakonec vznikl k Lynchovým sedmdesátinám.

Oficiální trailer filmu David Lynch: Život v umění / David Lynch: The Art Life
Mazací hlava (Eraserhead) (úterý 26. 1., ČT art, 22.35 - 00.00)

Plakát filmu Mazací hlava / Eraserhead
© Facebook tvůrce
Ihned po výše zmíněném dokumentu je na programu celovečerní debut Davida Lynche, který je esencí jeho díla, přístupu k filmařině a možná i jeho samotného. Rozhodně nejde o divácky vstřícný počin, protože ústřední příběh pravděpodobně nejde pochopit, je ale důležité ho nějak interpretovat, v čemž ale tvůrce pomáhá jen několika metaforami, náznaky a skrytými odkazy. Sledování je ale pravděpodobně záměrně nepříjemné, protože je ztěžováno extrémně depresivní a temnou atmosférou, dost vskutku ošklivými a hororovými výjevy, častými halucinačními vizemi a prakticky neustálými zvuky industrializovaného města. Pocit určitého odcizení, nepotřebnosti lidí a jejich ovlivnění technikou je takřka hmatatelný. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý a vizuálně nepřehlédnutelný Jack Nance, kterému dělali společnost třeba Charlotte StewartAllen JosephJeanne Bates nebo Judith Roberts. Experimentální a trochu úchylná záležitost, která někoho vyloženě znechutí, jiného ale potěší svou jinakostí a osobitostí.  

Zajímavost: Jde o čistě autorský film, protože Lynch měl kromě scénáře a režie na svědomí také produkci, soundtrack, zvuk, střih, hudbu, speciální efekty, výpravu a výtvarnou stránku.

Originální trailer filmu Mazací hlava / Eraserhead
Přísně tajné! (Top Secret!) (středa 27. 1., Paramount Network, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Přísně tajné! / Top Secret!
© IMDb
Britská komedie z první poloviny osmdesátých let je u nás trochu zapomenutá, což je obrovská škoda. Režírující a scenáristické trio Jerry ZuckerDavid Zucker a Jim Abrahams tehdy sice mělo své nejlepší kousky teprve před sebou, už tady ale ukázalo, v čem je jeho největší síla. Dokáže totiž spojit několik zdánlivě nespojitelných filmů několika žánrů od špionských podívaných přes westerny k romantickým kýčům a zparodovat je takovým způsobem, že se pobaví nejen ti, kteří pravidla žánrů dobře znají, ale i ti, kteří se v tom tolik neorientují. V tomto případě sice platí, že některé vtípky jsou slabší, nemají to správné načasování a pointa leckdy nevynikne, není to ale nijak zásadní, protože tempo je extrémně svižné, většina humoru chytrá a nápaditá a stopáž je natolik krátká, že se nikdy nic nezačne opakovat. Kadence vtipů je někdy tedy přehnaná, to ale tolik nevadí. O celistvém a smysluplném příběhu pochopitelně mluvit nejde, s tím se ale počítá. V hlavní roli se objeví solidní a tehdy debutující Val Kilmer, kterému přihrávají třeba Lucy GutteridgePeter CushingJeremy Kemp nebo Christopher Villiers. Parádní podívaná a dávka neprvoplánové a inteligentní legrace.

Zajímavost: "Němčina", kterou se hlavní hrdina učí ve vlaku, vůbec není reálným jazykem.

Originální trailer filmu Přísně tajné! / Top Secret!
Světlo mezi oceány (The Light Between Oceans) (středa 27. 1., Prima Max, 20.00 - 22.45 / čtvrtek 28. 1., 17.15 - 20.00)

Plakát filmu Světlo mezi oceány / The Light Between Oceans
© IMDb
Koprodukční drama se zdejším kinům vyhnulo a vyšlo pouze na nosičích pro kino domácí. Důvodem je zřejmě to, že jde o příjemnou staromilskou romantiku, která se dnes už moc nevidí a diváky si hledá trochu hůř. Režisér a scenárista Derek Cianfrance v něm zadaptoval román M.L. Stedmana, chopil se ho s pro sebe typickou bravurou a dal si záležet na každém detailu. Prvoplánové žánrovky jsou mu cizí, proto se soustředil na pořádně rozmáchlý a podrobně vyprávěný příběh, na který si vyhradil hodně pomalé tempo, v němž vynikají hluboce propracované postavy a precizně napsané dialogy. K vynikající melodramatické atmosféře přispívají nádherná kamera a hudba Alexandra Desplata. Titulní role si zahráli výteční Michael Fassbender a Alicia Vikander, vedle kterých se objevili také Rachel WeiszJack Thompson nebo Thomas Unger. Dojem trochu kazí snad jen přepálená délka a prazvláštní závěr, který působí jako z jiného filmu. Nekýčovitá romantika na středeční večer.   

Zajímavost: Fassbender a Vikander se během natáčení zamilovali i ve skutečnosti a v říjnu 2017 uzavřeli sňatek.

Oficiální trailer filmu Světlo mezi oceány / The Light Between Oceans
Agent na útěku (The Expatriate) (středa 27. 1., Prima Max, 22.45 - 00.50 / pátek 29. 1., 00.30 - 02.25)

Plakát filmu Agent na útěku / The Expatriate
© FilmAffinity
Skoro dekádu starý thriller je v našich končinách hodnocen vesměs průměrně, v zahraniční je na tom však o něco lépe. Dáno to může být i určitou náročností evropského publika, protože režírující Philipp Stölzl, pro něhož šlo o anglicky mluvící debut, v něm předvedl bohapustou rutinu a jednu velkou sázku na diváckou jistotu. Opírá se tedy o tuny klišé a ničím nepřekvapí, samotný příběh je žel bohu tak překombinovaný a zmatený, že po chvíli přestane bavit a orientace v něm je hodně těžká a ani práce s napětím není taková, jaká by zasloužila. Platí ale samozřejmě to, že vše už bylo viděno jinde, mnohdy lépe zpracované. Nad vodou tak snímek drží slušná, i když nijak zajímavá akce, velmi dobře vybrané lokace a obsazení, v němž hraje prim spolehlivý Aaron Eckhart, kterého doplňují mimo jiné Olga KurylenkoLiana Liberato nebo Garrick Hagon. Zaměnitelná žánrovka, která by potřebovala být výraznější.

Zajímavost: Originální název filmu je složen z latinských slov ex (z) a patria (země / vlast). 

Oficiální trailer filmu Agent na útěku / The Expatriate

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Box office: Bob Marley poráží Madam Web (19.02.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Policajt v Beverly Hills: Axel F (14.12.2023 14:53 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TOP 10: WOODY ALLEN (02.12.2023 09:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Madam Web (16.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Zásah štěstím (13.11.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu