TV tipy: Přísně tajná mazací hlava hledá světlo mezi oceány

Vydáno: 22.01.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: WallpaperAccess

Končící leden pokračuje v televizích v nastolené linii málo výrazných, případně několikrát reprízovaných filmů. Z nich se ovšem vymykají kupříkladu debut Davida Lynche Mazací hlava nebo vynikající parodie Přísně tajné!.
Deník strojvůdce (Dnevnik masinovodje) (sobota 23. 1., ČT art, 23.00 - 00.25)

Plakát filmu Deník strojvůdce / Dnevnik masinovodje
© Facebook tvůrce
Srbsko-chorvatské komediální drama se před čtyřmi lety mihlo i v tuzemských kinech, větší úspěch tam ale nezaznamenalo. Není to ale žádné překvapení, neboť je určeno trochu náročnějšímu divákovi a zejména milovníkům balkánské kinematografie. Režisér a scenárista Milos Radovic v něm potěší především břitkým a nekorektním černým humorem, který se nebojí dělat legraci ze smrti a věcí s ní spojených. Důraz kladl též na dost silný příběh, který vychází z relativně originální premisy. Výborně se vydařila i specifická atmosféra nádraží a vlaků a zachycení postaviček, které na železnici pracují. Počítat je ovšem nutno s pomalejším tempem, které je někdy kontraproduktivní a prospělo by mu občasné zrychlení. Body sráží také chybějící emoce a trochu zvláštní druhá polovina nedlouhé stopáže, která je podivně roztahaná a humor v ní ustupuje do pozadí. Slabší chvíle ale do určité míry kompenzuje obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil Lazar Ristovski, kterého doplňují třeba Mirjana KaranovićJasna Djuricic nebo Nina Jankovic. Nenápadný tip pro fanoušky vláčků. 

Zajímavost: Film vznikl též jako seriál o třech dílech po padesáti minutách, obsazení zůstalo stejné.

Český trailer filmu Deník strojvůdce / Dnevnik masinovodje
Oslněni sluncem (A Bigger Splash) (neděle 24. 1., ČT2, 21.40 - 23.45)

Český plakát filmu Oslněni sluncem / A Bigger Splash
© Facebook tvůrce
Šest let starý francouzsko-italský thriller je v našich končinách přijímán o něco vlažněji než v zahraničí. A není se co divit, protože režírující Luca Guadagnino v něm nejde divákovi naproti, ale točí typický "art", který je možné vykládat a interpretovat různě. Nejednoznačné hodnocení vyplývá i z toho, že místo příběhu se soustředil na lehce provokativně jiskřivou, energickou a erotickou atmosféru jihoitalských lokací a skrývané vášně. Nebál se ani obnažených ženských těl, kterých je tu opravdu dost. Scénář tak pro něj není moc důležitý, protože příběhově moc nefunguje, a ačkoli si zakládá na dialozích, které by měly být provokativní svou otevřeností, tak ve skutečnosti jim zoufale chybí emoce a vyhrocenější scéna je tu jen jedna jediná, což je opravdu málo. Prospěla by i o něco kratší stopáž, protože ve druhé polovině už snímek evidentně ztrácí na zajímavosti. Dojem ale napravuje hvězdné obsazení, v němž titulní čtveřici ztvárnili vynikající Tilda Swinton, spolehlivý Matthias Schoenaerts, ne úplně výrazná Dakota Johnson a maniakální Ralph Fiennes. Tip pro milovníky originálních autorských přístupů, o němž více prozradí naše recenze.   

Zajímavost: Originální název filmu je odkaz na stejnojmenný obraz od malíře Davida Hockneyho.

Český trailer filmu Oslněni sluncem / A Bigger Splash
Don Quijote (Don Quixote) (pondělí 25. 1., Nova Cinema, 12.30 - 15.20 / středa 27. 1., 08.00 - 10.40)

Plakát filmu Don Quijote / Don Quixote
© IMDb
U nás de facto neznámá miléniová dobrodružná komedie je adaptací slavného románu Miguela de Cervantese y Saavedry, a i když si z něj bere jen to nejzákladnější, poslouží paradoxně těm, kteří ho nechtějí číst, aby si o něm udělali představu. Režírující Peter Yates v ní byl vzhledem k natáčení rovnou na televizní obrazovku sice limitován rozpočtem, což je někdy znát, povedlo se mu ale vytvořit výbornou dobovou atmosféru a zachovat obrovský nadhled a absurditu, která je pro knihu typická. Navíc ji v rámci možností srozumitelně odvyprávěl i modernímu divákovi, který by o ni jinak nejevil zájem. Opřít se mohl i o hodně solidní výpravu a kostýmy. Velmi dobře zachytil též specifickou radost z naivních dobrodružství, která z filmu přímo vyčnívá. Hlavní roli ztvárnil vynikající John Lithgow, jemuž zdatně sekundují především Bob HoskinsIsabella Rossellini a Vanessa L. Williams. Jen škoda přetažené stopáže, která ke konci už trochu nudí. Neznámý tip. 

Zajímavost: Tvůrci přesunuli děj ze sedmnáctého století do devatenáctého.

Televizní spot filmu Don Quijote / Don Quixote
Pan Church (Mr. Church) (pondělí 25. 1., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / úterý 26. 1., 16.15 - 18.05 / středa 27. 1., 13.10 - 15.00)

Plakát filmu Pan Church / Mr. Church
© IMDb
Pět let staré drama se u nás neobjevilo v kinech, ani se nedá oficiální cestou sehnat, což je velká škoda. Velezkušený režisér Bruce Beresford v něm dobře věděl, že pracuje s předvídatelným, nepřekvapivým a tak trochu kýčovitým scénářem, proto se diváka snažil zaujmout něčím jiným. Především tedy hodně specifickou melancholickou, zároveň ale pohodovou atmosférou, v níž je skryto hodně naděje a víry v lepší zítřky. Pomohl si i velmi příjemným jazzovým soundtrackem Marka Ishama, která jen dotváří celkovou náladu snímku. K dobru mu ale budiž nejvíc připsáno to, že prakticky celou dobu netlačí na emoce diváků, vyhýbá se prvoplánovému dojímání a poselství o síle přátelství předá nenuceně a se značným nadhledem. V titulní roli mnohé překvapí civilní Eddie Murphy, který tu dává zapomenout na své mnohdy trapné komické výstupy a ukazuje, že se v něm skrývá mnohem víc. Toho pak doplňují třeba Brittany RobertsonNatascha McElhone nebo Xavier Samuel. Být to celé o něco originálnější, hodnocení by bylo ještě lepší. Nenápadný počin. 

Zajímavost: Snímek vychází z povídky The Cook Who Came To Live With Us, kterou scenáristka Susan McMartin napsala v roce 2011.

Oficiální trailer filmu Pan Church / Mr. Church
Ten pravý, ta pravá? (Destination Wedding) (pondělí 25. 1., Prima Max, 20.00 - 21.45 / úterý 26. 1., 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu Ten pravý, ta pravá? / Destination Wedding
© Facebook tvůrce
Nedávná romantická komedie je u nás hodnocena ryze průměrně, na zahraničních databázích je na tom o něco lépe a dosahuje na lehčí nadprůměr. Dáno je to asi větší tolerancí zámořských diváků, protože režisér a scenárista Victor Levin si v ní ukousl moc velké sousto a pokusil se jít ve stopách slavného Woodyho Allena, což se mu ale příliš nepodařilo. Jelikož o klišovitý, předvídatelný a nenápaditý příběh se opřít nemůže, v první polovině ještě relativně baví jemným sarkasmem, příjemnými dialogy a svižným tempem, s přibývajícím časem se mu ale vše rozpadá pod rukama. Snahy o jakýsi černý humor přicházejí vniveč, dialogy jsou dost kostrbaté a díky nim snímek působí jako divadelní adaptace, romantická atmosféra příliš nefunguje a tempo značně upadá. Z nastalé nudy tak vytrhuje ústřední dvojice v podání Keanu Reevese a Winony Ryder, mezi níž probíhá jakás takás chemie a právě oni dva jsou tím, co snímek pohání vpřed. Tip spíše pro ženské a nenáročné publikum.  

Zajímavost: Film byl natočen za deset dnů.

Český trailer filmu Ten pravý, ta pravá / Destination Wedding
David Lynch: Život v umění (David Lynch: The Art Life) (úterý 26. 1., ČT art, 21.05 - 22.35)

Plakát filmu David Lynch: Život v umění / David Lynch: The Art Life
© ONSCREEN Magazine
Pět let starý životopisný dokument trochu klame tělem a před jeho zhlédnutím je potřeba si zjistit pár informací. Režijně debutující trojice Jon NguyenOlivia Neergaard-Holm a Rick Barnes v něm sice představuje legendárního tvrůce Davida Lynche, nicméně se soustředí na období, než začal natáčet filmy, tudíž nahlíží do jeho dětství a mládí. Zároveň celý jeho portrét pojala podobně osobitě, jako je on sám a vypráví pomocí koláží z mnoha jeho obrazů, nechá ho komentovat některé záběry a trochu nahlédnout do inspiračních zdrojů a poodhalit nějaké to tajemství, které ale zcela záměrně publiku zamotá hlavu. O moc pozadu nezůstává ani hudební a zvuková složka, která je prazvláštně tajemně atmosférická a v divákovi zanechává značnou nejistotu. Svůj účel ale splní, protože na jeho díla bude nahlížet zcela jinak a v některých jeho dětských příbězích k nim najde možné nové interpretace. Otázkou pak zůstává, nakolik záměrné je časté nahlížení na osobu autora jako na člověka, který jako by nepocházel z našeho světa a žil na své vlastní planetě. Poněkud náročnější, ale dost zdařilý dokument.  

Zajímavost: Projekt byl financován pomocí Kickstarteru, proto jeho dokončení trvalo několik let a nakonec vznikl k Lynchovým sedmdesátinám.

Oficiální trailer filmu David Lynch: Život v umění / David Lynch: The Art Life
Mazací hlava (Eraserhead) (úterý 26. 1., ČT art, 22.35 - 00.00)

Plakát filmu Mazací hlava / Eraserhead
© Facebook tvůrce
Ihned po výše zmíněném dokumentu je na programu celovečerní debut Davida Lynche, který je esencí jeho díla, přístupu k filmařině a možná i jeho samotného. Rozhodně nejde o divácky vstřícný počin, protože ústřední příběh pravděpodobně nejde pochopit, je ale důležité ho nějak interpretovat, v čemž ale tvůrce pomáhá jen několika metaforami, náznaky a skrytými odkazy. Sledování je ale pravděpodobně záměrně nepříjemné, protože je ztěžováno extrémně depresivní a temnou atmosférou, dost vskutku ošklivými a hororovými výjevy, častými halucinačními vizemi a prakticky neustálými zvuky industrializovaného města. Pocit určitého odcizení, nepotřebnosti lidí a jejich ovlivnění technikou je takřka hmatatelný. Titulní roli ztvárnil velmi dobrý a vizuálně nepřehlédnutelný Jack Nance, kterému dělali společnost třeba Charlotte StewartAllen JosephJeanne Bates nebo Judith Roberts. Experimentální a trochu úchylná záležitost, která někoho vyloženě znechutí, jiného ale potěší svou jinakostí a osobitostí.  

Zajímavost: Jde o čistě autorský film, protože Lynch měl kromě scénáře a režie na svědomí také produkci, soundtrack, zvuk, střih, hudbu, speciální efekty, výpravu a výtvarnou stránku.

Originální trailer filmu Mazací hlava / Eraserhead
Přísně tajné! (Top Secret!) (středa 27. 1., Paramount Network, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Přísně tajné! / Top Secret!
© IMDb
Britská komedie z první poloviny osmdesátých let je u nás trochu zapomenutá, což je obrovská škoda. Režírující a scenáristické trio Jerry ZuckerDavid Zucker a Jim Abrahams tehdy sice mělo své nejlepší kousky teprve před sebou, už tady ale ukázalo, v čem je jeho největší síla. Dokáže totiž spojit několik zdánlivě nespojitelných filmů několika žánrů od špionských podívaných přes westerny k romantickým kýčům a zparodovat je takovým způsobem, že se pobaví nejen ti, kteří pravidla žánrů dobře znají, ale i ti, kteří se v tom tolik neorientují. V tomto případě sice platí, že některé vtípky jsou slabší, nemají to správné načasování a pointa leckdy nevynikne, není to ale nijak zásadní, protože tempo je extrémně svižné, většina humoru chytrá a nápaditá a stopáž je natolik krátká, že se nikdy nic nezačne opakovat. Kadence vtipů je někdy tedy přehnaná, to ale tolik nevadí. O celistvém a smysluplném příběhu pochopitelně mluvit nejde, s tím se ale počítá. V hlavní roli se objeví solidní a tehdy debutující Val Kilmer, kterému přihrávají třeba Lucy GutteridgePeter CushingJeremy Kemp nebo Christopher Villiers. Parádní podívaná a dávka neprvoplánové a inteligentní legrace.

Zajímavost: "Němčina", kterou se hlavní hrdina učí ve vlaku, vůbec není reálným jazykem.

Originální trailer filmu Přísně tajné! / Top Secret!
Světlo mezi oceány (The Light Between Oceans) (středa 27. 1., Prima Max, 20.00 - 22.45 / čtvrtek 28. 1., 17.15 - 20.00)

Plakát filmu Světlo mezi oceány / The Light Between Oceans
© IMDb
Koprodukční drama se zdejším kinům vyhnulo a vyšlo pouze na nosičích pro kino domácí. Důvodem je zřejmě to, že jde o příjemnou staromilskou romantiku, která se dnes už moc nevidí a diváky si hledá trochu hůř. Režisér a scenárista Derek Cianfrance v něm zadaptoval román M.L. Stedmana, chopil se ho s pro sebe typickou bravurou a dal si záležet na každém detailu. Prvoplánové žánrovky jsou mu cizí, proto se soustředil na pořádně rozmáchlý a podrobně vyprávěný příběh, na který si vyhradil hodně pomalé tempo, v němž vynikají hluboce propracované postavy a precizně napsané dialogy. K vynikající melodramatické atmosféře přispívají nádherná kamera a hudba Alexandra Desplata. Titulní role si zahráli výteční Michael Fassbender a Alicia Vikander, vedle kterých se objevili také Rachel WeiszJack Thompson nebo Thomas Unger. Dojem trochu kazí snad jen přepálená délka a prazvláštní závěr, který působí jako z jiného filmu. Nekýčovitá romantika na středeční večer.   

Zajímavost: Fassbender a Vikander se během natáčení zamilovali i ve skutečnosti a v říjnu 2017 uzavřeli sňatek.

Oficiální trailer filmu Světlo mezi oceány / The Light Between Oceans
Agent na útěku (The Expatriate) (středa 27. 1., Prima Max, 22.45 - 00.50 / pátek 29. 1., 00.30 - 02.25)

Plakát filmu Agent na útěku / The Expatriate
© FilmAffinity
Skoro dekádu starý thriller je v našich končinách hodnocen vesměs průměrně, v zahraniční je na tom však o něco lépe. Dáno to může být i určitou náročností evropského publika, protože režírující Philipp Stölzl, pro něhož šlo o anglicky mluvící debut, v něm předvedl bohapustou rutinu a jednu velkou sázku na diváckou jistotu. Opírá se tedy o tuny klišé a ničím nepřekvapí, samotný příběh je žel bohu tak překombinovaný a zmatený, že po chvíli přestane bavit a orientace v něm je hodně těžká a ani práce s napětím není taková, jaká by zasloužila. Platí ale samozřejmě to, že vše už bylo viděno jinde, mnohdy lépe zpracované. Nad vodou tak snímek drží slušná, i když nijak zajímavá akce, velmi dobře vybrané lokace a obsazení, v němž hraje prim spolehlivý Aaron Eckhart, kterého doplňují mimo jiné Olga KurylenkoLiana Liberato nebo Garrick Hagon. Zaměnitelná žánrovka, která by potřebovala být výraznější.

Zajímavost: Originální název filmu je složen z latinských slov ex (z) a patria (země / vlast). 

Oficiální trailer filmu Agent na útěku / The Expatriate


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY