Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bluray recenze: Ježek Sonic

Bluray recenze: Ježek Sonic myslí na děti i na odrostlé fanoušky videoher

Vydáno: 25.07.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Jan Varga | foto: Paramount Pictures

Film Ježek Sonic vychází na DVD, na Blu-Ray a ve dvoudiskové verzi UHD+BR. Jeho bonusová nadílka kupodivu necílí ani tolik na děti, jako spíš na dospělé, kteří kdysi vyrůstali na původních videohrách se Sonicem.

Ježek SonicRecenzoval/a Jan Varga dne 25.07.2020 12:00. Film Ježek Sonic vychází na DVD, na Blu-Ray a ve dvoudiskové verzi UHD+BR. Jeho bonusová nadílka kupodivu necílí ani tolik na děti, jako spíš na dospělé, kteří kdysi vyrůstali na původních videohrách se Sonicem. Hodnocení: 2

Ježek Sonic

Sonic the Hedgehog
Komedie / Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
Japonsko, 2020 , 99 min.

Režie: Jeff Fowler
Scénář: Pat Casey, Josh Miller
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Junkie XL
Herci: Ben Schwartz, James Marsden, Jim Carrey, Tika Sumpter, Natasha Rothwell, Adam Pally, Lee Majdoub, Neal McDonough, Tom Butler, Frank C. Turner, Melody Niemann, Shannon Chan-Kent, Brad Kelly, Elfina Luk, Garry Chalk

Česká premiéra: 20.02.2020

Vydavatel: CinemArt

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
James Marsden ve filmu Ježek Sonic / Ježek Sonic
© CinemArt
Rodinný dobrodružný komediální film Ježek Sonic je adaptací populární videohry, v níž hráč musí s postavičkou modrého a superrychlého ježka Sonica co nejrychleji proběhnout jednotlivými úrovněmi, vyhýbat se překážkám a nepřátelům a sbírat zlaté kroužky, aby na konci mohl porazit zlého doktora Robotnika.

Na začátku filmu Sonic použije právě zlaté kroužky k teleportaci na planetu Zemi, kde stráví v okolí malého amerického městečka deset let. Děj se dá do pohybu tím, že Sonic jedné noci způsobí hromadný výpadek proudu, což se americká vláda rozhodne z nějakého důvodu vyřešit tím, že vyšetřováním výpadku pověří šíleného vynálezce Robotnika (Jim Carrey), který je zlý a ostatními lidmi opovrhuje. Sonic se rozhodne utéct před nebezpečím zas na jinou planetu, leč jeho kroužky jsou omylem teleportovány na střechu mrakodrapu v San Franciscu. Sonic neví, jak se tam dostat, a tak se spřátelí s vesnickým šerifem Tomem (James Marsden) a přemluví ho, aby ho do San Francisca dovezl. Robotnik je jim však v patách.

Jim Carrey ve filmu Ježek Sonic / Ježek Sonic
© CinemArt
Děj snímku je nesmírně primitivní a navíc i nepříliš chytrý. Pomineme-li úvod zápletky, jak je popsán v prvních dvou odstavcích, tak zbývá prakticky už jen jedna akční scéna, v níž šerif se Sonicem vzdorují zákeřným Robotnikovým technologiím, poté oba v jedné restauraci vyvolají hospodskou rvačku, no a pak už dojedou do San Francisca, kde následuje ještě jedna honička s Robotnikem a je konec. To je opravdu celý děj, během něhož se akorát buduje přátelství mezi Sonicem a Tomem, přičemž Sonic bojuje nejprve s osamělostí a následně s nutností opustit domov a svého nového kamaráda, zatímco šerif sní o práci ve velkoměstě a naopak hodlá z rodného městečka odjet co nejdřív.

 

Jim Carrey ve filmu Ježek Sonic / Ježek Sonic
© Cinemart
Tvůrci se navíc příliš nezabývali ani logikou příběhu, takže Sonicovu schopnost rychloběhu využívají jen, když se jim to hodí k nějakému gagu (a nikdy ne tam, kde by to bylo namístě z hlediska řešení problematických situací, v nichž se hrdinové ocitnou). Nehledě na to, že Sonic v každé scéně běhá jinak rychle, a když se vydá mezi lidi v brýlích a kovbojském klobouku, přičemž se vydává za liliputa s kožní nemocí a projde mu to, tak to nelze nazvat jinak než jako zásadní podceňování divákovy inteligence.

Děti se pravděpodobně budou bavit, protože Sonic skoro pořád dělá nějaké ztřeštěné věci, místy vydává prdící zvuky a sem tam předvede i nějaký ten Fortnite taneček, protože to je trendy. James Marsden působí sympaticky a občas je dokonce i vtipný, většinou efektivněji než hyper-stylizovaný šklebící se Jim Carrey v roli komediálního padoucha, sklouzávající až nepříjemně často za hranu trapnosti. Pokud je vám ale víc než deset let, tak vězte, že Ježek Sonic je opravdu jen velmi průměrná rodinná podívaná na úrovni celovečerního hraného Garfielda, Médi Bédi nebo Myšáka Stuarta Littla.

BD obal filmu Ježek Sonic / Ježek Sonic
© Magic Box
Blu-Ray: 

Film Ježek Sonic vychází na DVD, na Blu-Ray a dokonce i ve dvoudiskové verzi UHD+BR s filmem v rozlišení 4K. Vydání snímku přitom doprovází poměrně bohatá bonusová nadílka, která kupodivu není ani tolik cílená na děti, jako spíš na dospělé, kteří kdysi vyrůstali na původních videohrách se Sonicem. Úvodní menu je v angličtině, ale jednotlivé bonusy už českou podporu naštěstí mají – s výjimkou režisérského komentáře, který si můžete pustit souběžně s filmem, a v němž režisér Jeff Fowler debatuje o vzniku a podobě snímku spolu s hercem Benem Schwartzem, který v originálním znění nadaboval postavu Sonica. Anglickými (a z nějakého důvodu i dánskými a japonskými) titulky však doprovodný komentář opatřen je.

Všechny ostatní bonusy zabírají celkem něco přes půl hodiny. Nejdelší z nich nese název The Blue Blur: Origins of Sonic (Modrá čmouha: Sonicův původ) a zabývá se historií a vývojem počítačových her se Sonicem, přičemž zmiňuje i nejrůznější málo známá fakta a zajímavosti o Sonicovi, k němuž přistupuje jako ke slavné značce a legendě videoher. Ve čtyřminutovém dokumentu For the Love of Sonic (Pro lásku k Sonicovi) hovoří nejrůznější herci a členové štábu o svém vztahu k původní videohře. Tvůrci v něm krom toho rozebírají i svou snahu udělat ze Sonica dobrou filmovou postavu i se všemi videoherními prvky a odkazy, jenž se s ním neodmyslitelně pojí. V dalším čtyřminutovém videu Building Robotnik with Jim Carrey (Budování Robotnika s Jimem Carreym) je zas rozebírána postava Robotnika a také Carreyho pojetí a herecká stylizace při jeho ztvárnění.

 

James Marsden ve filmu Ježek Sonic / Ježek Sonic
© CinemArt
V dokumentárním klipu Sonic on Set (Sonic na natáčení) jsou k vidění záběry s Benem Schwartzem, představitelem Sonica, z natáčení a z maskérny, kde mu byly na obličej lepeny body, pomocí nichž se jeho herecký výkon zaznamenal do počítače a vtiskl digitálnímu modelu Sonica. Ve videu si tak užijete i hercovy nejrůznější obličejové výrazy a grimasy. Vyloženě pro děti je pak necelé dvě minuty trvající kraťas Around the World in 80 Seconds (Okolo světa za 80 sekund), v nichž Sonic vypráví o různých místech na Zemi, která kdy navštívil, a také co tam dělal, což je ztvárněno pomocí dvourozměrné černobílé animace na stránkách školního sešitu. S filmem to popravdě moc nesouvisí.

Bonusy pak uzavírá šestice vynechaných scén (včetně alternativního úvodu), přes dvě minuty nepovedených záběrů a hudební videoklip k písničce Speed Me Up, která zní i jako podkres úvodního menu. Na poměry rodinných filmů tedy docela pestrá a vyvážená nabídka, která potěší i videoherní fanoušky. Chybí akorát nějaký standardnější film o filmu (ale kdo umí anglicky, tomu bohatě vystačí režisérský komentář) a překvapivě se také žádný z bonusů nevěnuje původním vizuálním návrhům Sonica, které byly pod tlakem zuřících Sonicových příznivců nakonec smeteny ze stolu a od základu přepracovány.

Technické specifikace (Blu-ray):

Zvukové formáty: Dolby Atmos anglicky, Dolby Surround 5.1 česky, japonsky, maďarsky, německy, polsky, rusky, thajsky a turecky

Titulky: české, anglické, japonské, kantonské, maďarské, malajsijské, mandarínské, německé, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, thajské, turecké

Obrazové formáty: 2,39:1

V prodeji od 17. 6. 2020

USA 2020, 99 minut

Český trailer k filmu Ježek Sonic

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 33. týden
Kinopremiéry: Podezřelá princezna rebelka hledá cestu na Broadway Z kvarteta novinek v tomto týdnu jednoznačně vyčnívá sci-fi horor Jordana Peelea se zvláštním názvem Nene. Náročnější publikum pak nepochybně zaujme jihokorejský thriller Podezřelá z dílny Park Chan-wooka. čtěte zde
Vydáno: 17.08.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 32. týden
Top 20 ČR: Střídavka se nestřídá V čele domácího žebříčku tržeb zůstala česká komedie Střídavka, na kterou těsně dotírá vracející se Tom Cruise v letním blockbusteru Top Gun: Maverick. čtěte zde
Vydáno: 16.08.2022 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 32. víkend
Box office: Bullet Train se drží na špici Akční film Bullet Train s mezinárodním obsazením v čele s Bradem Pittem se udržel na prvním místě, zatímco Top Gun: Maverick se vrací na dvojku. čtěte zde
Vydáno: 15.08.2022 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 12. 8. 2022 - 18. 8. 2022
TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha Po slibném minulém týdnu se v televizích vše vrací do starých kolejí a znovu se do popředí derou milionté reprízy osvědčených hitů. Jednou z mála výjimek je premiéra komiksovky Shazam!, která je tedy tím nejatraktivnějším.... čtěte zde
Vydáno: 12.08.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 32. týden
Kinopremiéry: Sirotek Jan Koller nahání bestii z Dubaje Mezi pěticí novinek v kinech chybí v tomto týdnu jasný divácký tahák, takže se pozornost publika může rozptýlit. Vedle dobrodružného thrilleru Bestie startuje třeba dokumentární portrét české fotbalové legendy. čtěte zde
Vydáno: 10.08.2022 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Richard Pryor hledá Elizabeth, aby se za osm dnů dostal na Měsíc a zpět (10.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: Ježek Sonic převálcoval Ambulanci (11.04.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Morbius, Ježek Sonic, Olga a Cyrano jsou známí neznámí (30.03.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ježek Sonic 2 spíduje v novém traileru (14.03.2022 15:01 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Uncharted je dalším dobrodružným snímkem z řady, který nenabízí nic nového, ale zabaví (22.02.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Ježek Sonic 2 má první trailer (10.12.2021 08:00 v Novinky | Trailery)
- Top 20 ČR: Duše vedla slabý víkend (08.06.2021 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Druhý Ježek Sonic dorazí za rok (10.02.2021 18:57 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   28/2022

Černý telefon
7/10

Horor Černý telefon vychází ze stejnojmenné povídky Joea Hilla a předchází ho pověst zatím nejlepší žánrovky roku. Je to ale skutečně tak, nebo se kolem počinu zkušeného Scotta Derricksona vytvořil zbytečný povyk?

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2022 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver
Zavřít reklamu