Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: nejslavnější akční filmy let 2010 - 2019

Top 10: nejslavnější akční filmy let 2010 - 2019

Vydáno: 06.06.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Lionsgate

Poslední díl žánrového seriálu věnovaného akčním filmům zahrnuje roky 2010 až 2019. Ve výběru toho nejlepšího figurují snímky Expendables: Postradatelní nebo Logan.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky.

Nejslavnější akční filmy 70. let najdete zde.
Nejslavnější akční filmy 80. let najdete zde.
Nejslavnější akční filmy 90. let najdete zde.
Nejslavnější akční filmy let 2000 - 2009 najdete zde.

1. Machete (2010)

Danny Trejo ve filmu Machete / Machete
© 2010 Twentieth Century Fox
O tom, že dokáže Robert Rodriguez natočit slušnou akci, přesvědčil už filmem Desperado. Ve vedlejší roli zabijáka se tu objevil i bývalý trestanec Danny Trejo. I díky popularitě této a řady dalších vedlejších postav mu Rodriguez svěřil hlavní roli v akčním nářezu, kde mu sekundovaly takové hvězdy jako Robert De Niro a Jessica Alba. Jeho protiháčem pak nebyl nikdo jiný než akční král béček Steven Seagal, s nímž si to nakonec i Danny Trejo na férovku rozdal v explozivním závěru filmu. Navíc tu dokázal, že je schopen utáhnout celý film jako hlavní hvězda.
Originální trailer filmu Machete

2. Expendables: Postradatelní (2010)

Jet Li, Dolph Lundgren, Sylvester Stallone ve filmu Expendables: Postradatelní / The Expendables
© Lionsgate
Sylvester Stallone prožíval po vzkříšení Rockyho a Ramba renesanci a nově nabité popularity využil v akční týmovce, v níž dal dohromady solidní partu akčních hrdinů včerejška i dneška. On sám měl pochopitelně jednu z hlavních rolí, ale spolu s ním se tu objevili Jason StathamDolph LundgrenJet LiMickey Rourke a jako bonus v cameo rolích jeho dávný rival Arnold Schwarzenegger a také Bruce Willis. Výsledkem byl spektakulární akční film s notnou dávkou nostalgie, který měl slušný komerční ohlas, což Stallonovi umožnilo natočit ještě o něco lepší dvojku a o něco horší trojku, jejíž komerční neúspěch tuto slušně rozjetou sérii předčasně stopnul.
Originální trailer filmu Expendables: Postradatelní

3. Zátah: Vykoupení (2011)

Fotografie z filmu Zátah: Vykoupení / Serbuan maut
© Sony Pictures
Mimo Ameriku - v Indonésii - vznikla drsná akční pecka o jedné akci speciálního policejního komanda, které dostane za úkol vyčistit dům obývaný drogovým bossem a jeho lidmi, kteří dostanou slíbeno prominutí nájmu, pokud dům ubrání. Výsledkem je neskutečná jízda, v níž se prosadila nová akční hvězda jménem Iko Uwais, který se rázem zařadil mezi největší hvězdy filmů s bojovým uměním. Snímek natočil welšský režisér Gareth Evans, který se s ním podobně jako Uwais zviditelnil na mezinárodní scéně. O tři roky později pak natočil Zátah 2, který už není tak intenzivní jako jednička a obsahuje o poznání méně akce na úkor snahy o epickou rozmáchlost scorseseovského typu. 
Originální trailer filmu Zátah: Vykoupení

4. Plán útěku (2013)

Fotografie z filmu Plán útěku / Escape Plan
© Summit Entertainment
Jelikož se dvě největší akční hvězdy filmového plátna - Stallone a Schwarzenegger - v prvních Postradatelných spolu octly asi jen na jednu minutu, bylo potřeba je dát dohromady znovu na trochu delší dobu. To se povedlo ve vězeňském snímku, kde Stallone hrál odborníka na útěky Raye Breslina a Schwarzenegger místního vězeňského bosse Emila Rottmayera. Oběma to spolu skvěle šlapalo a Plán útěku jim konečně dal možnost to spolu pořádně rozehrát. Výsledkem je slušná zábava, která se dočkala dvou zbytečných sequelů, jeden Plán útěku by bohatě stačil. 
Český trailer filmu Plán útěku / Escape Plan

5. Sabotáž (2014)

Arnold Schwarzenegger ve filmu Sabotáž / Sabotage
© Open Road Films
Arnold Schwarzenegger se po návratu z politiky snažil o filmový comeback, který se mu povedl s druhými Expendables a Plánem útěku, kde hrál vedlejší role. Návratem do hlavních rolí pak byly akční filmy Konečná a Sabotáž. Zde hrál šéfa protidrogového oddělení, který se rozhodne rozdělit kořist z lupu mezi sebe a své lidi. Jeho tým ale začne někdo likvidovat a Arnold musí vzít spravedlnost do vlastních rukou. Drsný akční snímek natočil David Ayer a nechal jím vzpomenout na dobu, kdy šlo Komando ruku v ruce s Likvidátorem
Originální trailer filmu Sabotáž

6. John Wick (2014)

Keanu Reeves ve filmu John Wick / John Wick
© Lionsgate
Vypadalo to, že Keanu Reeves už má své nejlepší roky i role za sebou a ejhle z ničeho nic se znovu vynořil v plné síle jako nájemný zabiják, který neváhá sundat ruský kartel jen proto, že mu zabil psa. Vida, jak málo někdy stačí, aby se zrodila nová akční klasika a navíc ještě série, v níž každý další díl je komerčně úspěšnější než ten předchozí. John Wick po druhém a třetím dílu ještě neřekl své poslední slovo, stejně jako Keanu Reeves.

Český trailer filmu John Wick / John Wick

7. Rychle a zběsile 7 (2015)

Michelle Rodriguez, Paul Walker, Tyrese Gibson, Ludacris ve filmu Rychle a zběsile 7 / Furious Seven
© Universal Pictures
Filmová série, která se zrodila v roce 2001, se s přibývajícími léty utěšeně rozrůstala. O 14 let později už bylo na světě sedmé pokračování, které se stalo ze všech dosavadních tím vůbec komerčně nejúspěšnějším a také posledním, v němž ještě účinkoval Paul Walker. Ten dva roky před premiérou tragicky zahynul a jeho záběry musely být do filmu digitálně upraveny. Sedmý díl byl dosavadním vrcholem série, o spektakulární akční scény se tentokrát postaral z pozice režie James Wan, který vystřídal režiséra většiny předchozích dílů Justina Lina. 1,5 miliardy dolarů tržeb pak podtrhlo celosvětový úspěch tohoto akčního fenoménu, jemuž ještě zdaleka nedochází šťáva.
Originální trailer filmu Rychle a zběsile 7

8. Gunman: Muž na odstřel (2015)

Sean Penn ve filmu Gunman: Muž na odstřel / The Gunman
© Open Road Films
Sean Penn rozhodně nebyl nikdy akční hvězdou, naopak držitel dvou Oscarů byl vždy považován za skvělého charakterního herce. Nicméně i on zabrousil do vod akčního filmu a dokázal, že se vyrovná jeho nejlepším představitelům. Režijně se filmu chopil Francouz Pierre Morel, který o několik let dříve udělal akční hvězdu i z Liama Neesona v thrilleru 96 hodin. Penn hraje bývalého zabijáka, který se musí postavit svým bývalým chlebodárcům snažících se ho odstranit. Gunman je skvělý film s výborným Pennem a nic na tom nemění ani fakt, že neměl komerční úspěch. 
Český trailer filmu Gunman: Muž na odstřel / The Gunman

9. Zúčtování (2016)

Ben Affleck ve filmu Zúčtování / The Accountant
© Warner Bros.
Ben Affleck dokázal, že je výborný režisér svými filmy Gone, Baby, Gone a Argo, který získal Oscara za film roku. Samozřejmě byl také velkou filmovou hvězdou a držitelem Oscara za scénář k filmu Dobrý Will Hunting, ale herecky se mu poslední dobou příliš nevedlo. To dokázal zvrátit až Gavin O'Connor, který ho obsadil do role autistického zabijáka v akčním thrilleru. Affleckovi role perfektně sedla a exceloval v ní. Komerčně byl snímek také úspěšný, takže je v plánu i sequel, jehož se snad v budoucnu brzy dočkáme. 
Český trailer filmu Zúčtování

10. Logan: Wolverine (2017)

Hugh Jackman ve filmu Logan: Wolverine / Logan
© 20th Century Fox
Ačkoliv je komiksový snímek žánrově na pomezí akčního filmu a sci-fi, právem se octl v tomto výběru díky tomu, že v něm akce převládá a snaží se mu úspěšně budit dojem akčního filmu, který nemá s X-Meny ani s žánrem sci-fi příliš společného. James Mangold se zkrátka rozhodl natočit regulerní akční snímek a nakonec z toho byl jeden z nejlepších filmů posledních let. Hugh Jackman v hlavní roli pak více než superhrdinu přípomínal divokého pistolníka nebo samuraje a celý film působil překvapivě civilně a autenticky, ku prospěchu věci. 
Originální trailer filmu Logan: Wolverine

Příště se zaměříme na žánr sci-fi.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Díky za tematické články, jen jak se posouvám... (Syki, 07.06.2020 06:46) Reagovat

    Díky za tematické články, jen jak se posouváme do současnosti kde akční žánr skomírá, tak se dá polemizovat, jak moc výběr odpovídá původnímu příslibu "nejslavnějších'. . . např. Gunman, Accountant, Sabotáž a i ten Plán útěku by mohly uvolnit místo Fury road, prvním Kingsmanum, případně i Winter Soldierovi.

  • ? 96 hodin (Anonym, 07.06.2020 10:39) Reagovat

    A co 96 hodin ? Ten tu chybí určitě

  • Jsi se zblaznil? (Danny Zrejo, 07.06.2020 21:08) Reagovat

    Machete?? Jako vážně? Kde sezenu ten matros co beres?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Fantasy Aquaman a ztracené království je posledním dílkem do DC universa (23.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu