Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: akční filmy 90. let

Téma: nejslavnější akční filmy 90. let

Vydáno: 23.05.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Paramount Pictures

V pokračování našeho seriálu o filmových žánrech se podíváme na zlatou éru akčního filmu a představíme vám desítku slavných akčních snímků z 90. let.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznámka: filmy jsou řazeny chronologicky.
Nejslavnější akční filmy 70. let najdete zde.
Nejslavnější akční filmy 80. let najdete zde.

1. Bod zlomu (1991)

Keanu Reeves, Patrick Swayze ve filmu Bod zlomu / Point Break
©  Twentieth Century Fox
Oficiální synopse filmu: Agent FBI Johny Utah se tajně vydá mezi kalifornské surfaře, aby vystopoval takzvané Exprezidenty – ozbrojenou bandu bankovních lupičů. Potká se s výborným surfařem Bodhim, jehož drogou je adrenalin. Rád riskuje. Utah hledá pravdu, Bodhi největší vlnu. Jsou natolik ponoření do vzájemného soupeření, že svým vášním téměř obětují zdravý rozum, hrdost a život...

Co dodat? 90. léta začala parádně s tímto skvělým akčním snímkem od režisérky Kathryn Bigelow s dokonale padnoucími spolu(proti)hráči, duem Keanu Reeves a Patrick Swayze, nádhernými scénami mořských vln, pláží a skvěle nadupaným rockovým soundtrackem. Od doby svého vzniku nabyl kultovního statusu a neztratil absolutně nic ze svého kouzla.

Originální trailer filmu Bod zlomu

2. Poslední skaut (1991)

Bruce Willis, Damon Wayans ve filmu Poslední skaut / The Last Boy Scout
©  Warner Bros.
Oficiální synopse filmu: Soukromý detektiv Joe Hallenbeck je najat tanečnicí Cory jako tělesná stráž. Příliš se neosvědčí. Cory je v noci na ulici zastřelena neznámými zabijáky a Joe si jen se štěstím zachrání holý život. Spojí se s ním Coryin přítel, černý hráč amerického fotbalu Jimmy Dix, který byl vyřazen zkorumpovaným manažerem Marconem ze svého týmu. Oba muži prohledají Coryin byt a naleznou důkazy o tom, že Marcone podplácel senátora Baynarda, čehož se dívka snažila využít, aby byl Jimmy přijat zpátky do mužstva. Marconeho muži se zmocní Joea. Manažer detektivovi s úsměvem sdělí, že senátor začíná dělat problémy, a proto bude při předávání posledního úplatku zlikvidován. Samozřejmě tak, aby z vraždy mohl být obviněn Hallenbeck. Joeovi se však podaří s pomocí Jimmyho z nastražené pasti uniknout. S buldočí neústupností jde po Marconeovi, rozhodnut zničit ho za každou cenu...

Bezpochyby nejlepší film zesnulého Tonyho Scotta, protože měl k dispozici hláškami nabitý scénář Shane Blacka a perfektního Bruce Willise v roli cynického Hallenbecka a výtečně mu sekundujícího Damona Wayanse v roli zkrachovalého Jimmyho Dixe. Někdy stačí jen tolik a je z toho kultovní záležitost, která s lety nic neztratila, ba naopak. 

Originální trailer filmu Poslední skaut

3. Přepadení v Pacifiku (1992)
Steven Seagal ve filmu Přepadení v Pacifiku / Under Siege
© Warner Bros.
Oficiální synopse filmu: Proslulá, plně vyzbrojená americká bitevní loď Missouri vyplouvá na svou poslední plavbu. Slavnost se však brzy změní v drama, protože teroristé se chtějí zmocnit jaderných zbraní na lodi. Je jen jeden člověk, který je může zastavit, a tím je odvážný kuchtík Casey Rybak. 

Jednoznačně nejlepší film ve filmografii béčkaře Stevena Seagala, který se zde octl na vrcholu své slávy a kuchtík ovládající bojová umění je jeho nejlepší rolí. Proti takovému esu neměl šanci ani Tommy Lee Jones v roli jeho protihráče Strannixe. Režisérem filmu je Andrew Davis, který v 90. letech vytvořil ještě jeden legendární akční snímek. 

Originální trailer filmu Přepadení v pacifiku

4. Uprchlík (1993)

Harrison Ford ve filmu Uprchlík / The Fugitive
© Warner Bros.
Oficiální synopse filmu: Byl spokojený jako málokdo. Úspěšný chirurg s vysokými příjmy, luxusním vozem a pohodlnou vilou. Mezi přáteli oblíben, mezi kolegy uznáván. To vše se jednoho večera drasticky změnilo. Doktor Richard Kimble po návratu z nemocnice nalézá svou milovanou krásnou manželku s roztříštěnou hlavou v tratolišti krve. Vzápětí se brutální útočník vrhne i na něj. Krátký zmatený zápas, násilník prchá a doktor zoufale objímá svou umírající manželku. Když Kimble vypráví mužům zákona svůj příběh, popisuje násilníka jako muže, který měl místo jedné ruky protézu. Jeho život má nyní jediný smysl - musí najít skutečného vraha své ženy. Po stopách uprchlíka se vzápětí vydávají specialisté z FBI. Hon na člověka vede zkušený agent Sam Gerard. Z doktora Kimbla se stal muž bez budoucnosti, štvanec, který zdánlivě nemá šanci na přežití...

Andrew Davis měl mimořádně šťastnou ruku, když si do hlavních rolí vybral dvojici Harrison Ford a Tommy Lee Jones. Především díky nim jde o víc než jen tuctový akční film a inteligentní zábavu nejen pro fanoušky akčních filmů.

Originální trailer filmu Uprchlík

5. Nebezpečná rychlost (1994)
Sandra Bullock, Keanu Reeves ve filmu Nebezpečná rychlost / Speed
© 20th Century Fox
Oficiální synopse filmu: Nezpomaluj, nebo zemřeš! Nejúspěšnější akční film roku 1994! Pevně se držte, běh napínavých scén, odvážných kaskadérských výkonů, neočekávané romance právě začíná, ve filmu, který budete chtít vidět znovu a znovu. Jack Traven, policejní specialista, který je poslán, aby zneškodnil bombu umístěnou pomstychtivým vyděračem na autobus. Situace je velmi vážná, Jack, kterému pomáhá cestující, musí udržovat rychlost autobusu nad 50mph (tj. asi 100 km/h), jinak bomba exploduje. A to není v ulicích Los Angeles vůbec jednoduché. A tak se před námi odvíjí nepřetržitá akce se spoustou překvapení, která Vás nenechá sedět klidně ve Vašich sedadlech.

Režijní debut bývalého kameramana Jana de Bonta. V hlavní roli opět zazářil Keanu Reeves, kterému sekundovala Sandra Bullock. Hlavního záporáka si vystřihl veterán Dennis Hopper

Originální trailer filmu Nebezpečná rychlost

6.  Skála (1996)

Nicolas Cage ve filmu Skála / The Rock
©  Hollywood Pictures
Oficiální synopse filmu: Generál amerického námořnictva Francis Hummel je čestný muž, hrdina a veterán několika tajných vojenských operací. Proč tedy s hrstkou svých perfektně vyzbrojených mužů ukradne z přísně střeženého armádního skladu patnáct raket s mimořádně nebezpečným nervovým plynem? A proč se s nimi zabarikáduje "na skále" v sanfranciské zátoce, v proslulém bývalém vězení Alcatraz, a namíří je na město? Ale jak zneškodnit rakety, aniž by byly zmařeny desetitisíce lidských životů? Mohou to dokázat jen dva muži: první je "šílenec z laboratoře", špičkový chemický specialista FBI Stanley Goodspeed a kdysi polapený britský agent Mason, který ví o všech amerických státních tajemstvích za poslední půlstoletí.

Druhý režijní zářez Michaela Baye je dodnes právem považován za jeho nejlepší film. V hlavní roli překvapil čerstvě osarový Nicolas Cage, jemuž výrazně přihrával charismatický Sean Connery. Skála je jedním z vrcholných snímků akčního žánru, zatímco z Cage se nečekaně stal na krátký čas představitel akčních hrdinů. 

Originální trailer filmu Skála
7. Mission: Impossible (1996)

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible / Mission: Impossible
© Paramount Pictures
Oficiální synopse filmu: Tom Cruise v hlavní roli špionážního thrilleru. Film byl zčásti natočený v Praze, vznikl na motivy populárního stejnojmenného televizního seriálu, který se u nás vysílal pod názvem Nulová šance. Ve Spojených státech se film, v němž Tom Cruise nejen ztělesnil ústředního hrdinu, ale také jej produkoval, stal diváckým superhitem. Při akci na americké ambasádě v Praze dojde k masakru elitní špionážní jednotky CIA. Šéf chce odhalit zrádce ve vlastních řadách a podezírá mimořádně schopného agenta Ethana Hunta. Nespravedlivě podezíraný mladík se proto pouští do pátrání na vlastí pěst a na každém kroku mu při tom hrozí smrtelné nebezpečí. Odhalená pravda je šokující pro všechny.

Svou životní akční roli našel uprostřed 90. let i Tom Cruise, kterému chyběla právě role Ethana Hunta k zaručené nesmrtelnosti. První nemožnou misi režíroval zkušený Brian De Palma a zatímco ten se do žádné další nepustil, Cruise tu našel svou největší a nejvděčnější hereckou roli. 

Originální trailer filmu Mission: Impossible

8. Tváří v tvář (1997)

John Travolta, Nicolas Cage ve filmu Tváří v tvář / Face/Off
© Paramount Pictures
Oficiální synopse filmu: Losangelský agent FBI Sean Archer má s psychopatickým teroristou Castorem Tryem nevyřízené účty. Před šesti lety se Castor pokusil příliš schopného agenta zastřelit ze zálohy a nešťastnou náhodou zabil jeho malého synka. Od té chvíle je Archer smrtelně nebezpečnému Troyovi v patách. Žene ho touha po pomstě. A velký den odplaty konečně nastal. V divoké honičce a mimořádně dramatické přestřelce Archer vítězí a nebezpečný terorista se v komatu a na prahu smrti ocitá v tajné vězeňské nemocnici. Psychopatický terorista se tak stal agentem FBI, zatímco skutečný policista s tváří mnohonásobného vraha, trpí v přísně střeženém kriminále. Podaří se mu uprchnout a získat znovu svou pravou identitu?

Nejúspěšnější hollywoodský snímek honkongské legendy Johna Woo, který ve své domovině vytvořil takové klasické kousky jako Killer nebo Hard Boiled. Zde dostal možnost pracovat s hereckými esy, dvojicí John Travolta a Nicolas Cage, kteří v té době patřily mezi největší hollywoodské hvězdy. 

Originální trailer filmu Tváří v tvář

9. Ronin (1998)
Jean Reno, Robert De Niro ve filmu Ronin / Ronin
© United Artists
Oficiální synopse filmu: Studená válka je možná u svého konce, ale nové světové pořádky dávají vzniknout skupině tajných nájemných žoldáků zaměstnaných lákavou nabídkou. Tito lidé, známí jako Ronin, se setkávají ve Francii u tajemného klienta kvůli zdánlivě rutinní práci - krádeži aktovky. Jednoduchá mise se ale stane velmi nebezpečnou, když i ostatní organizace z podsvětí začnou usilovat o stejný cíl..., a aby skupina Ronin mohla zdárně dokončit svou práci, musí udělat něco, co dosud bylo jejím členům cizí...začít si důvěřovat!

Podařený návrat režijního veterána Johna Frankenheimera. V hvězdném mezinárodním obsazení se vedle sebe sešli Robert De NiroJean RenoStellan SkarsgårdNatascha McElhoneSean Bean a v menší roli také Jan Tříska.

Originální trailer filmu Ronin

10. Odplata (1999)

Mel Gibson ve filmu Odplata / Payback
© Paramount Pictures
Oficiální synopse filmu: Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Bez okolků, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít.

Režijní debut Briana Helgelanda, který zde natočil stylový akčně-kriminální neonoir se skvělým Gibsonem v roli tvrdohlavého a neústupného Portera, jehož zajímá jen jeho 70 tisíc, které hodlá získat za každou cenu. 

Originální trailer filmu Odplata

Příště: roky 2000 - 2009

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • - (thornhill, 23.05.2020 18:58) Reagovat

    bezpochyby najlepší film Tonyho Scotta je True Romance, pretože mal k dispozícii scenár Q Tarantina

  • - (thornhill, 23.05.2020 19:01) Reagovat

    Prepadnutie v Pacifiku,Ronin out, Con Air,Matrix in

  • Kde je Cliffhanger a Demolition man?... (Anonym, 24.05.2020 19:33) Reagovat

    Kde je Cliffhanger a Demolition man?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nicolas Cage čelí apokalypse (07.03.2024 18:45 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Teaser: Longlegs (03.02.2024 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Road House (25.01.2024 18:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu