Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: top 10 - akční filmy 70. let

Téma: nejslavnější akční filmy 70. let

Vydáno: 09.05.2020 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: Impawards

V novém vydání našeho seriálu o filmových žánrech se podíváme na počátky akčního filmu a představíme vám desítku slavných akčních snímků ze 70. let.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pár slov úvodem, ještě než se dostaneme k samotné desítce filmů. Za první akční snímek ve filmové historii je mnohými historiky považován němý western Velká železniční loupež. Za první akční hvězdy jsou označováni Douglas Fairbanks a Rudolph Valentino. Přeskočme několik dekád a podívejme se trochu blíže do doby nedávno minulé. Jelikož prvky akce jsou obsaženy téměř ve všech žánrech, zaměřme se na "čistě akční filmy", i když nic takového vlastně objektivně neexistuje. A i když se v tomto díle bude psát primárně o akčních filmech z let sedmdesátých, začněme napřed dvěma filmy, které byly natočeny ještě v uplynulé dekádě a stojí za to se o nich zmínit. Řazení je chronologické, nikoliv podle hodnocení.

1. Bez okolků (1967)

Lee Marvin ve filmu Bez okolků / Point Blank
© Warner Bros.
Jedním z předchůdců akčních filmů je kriminální drama, které v roce 1967 natočil anglický režisér John Boorman a hrál v něm Lee Marvin. Oficiální synopse k filmu: Při přepadení banky je stárnoucí gangster Walker (Lee Marvin) postřelen svým komplicem, který vzápětí zmizí s ukradenými penězi i s ženou svého přítele. Walker se dostane do pověstné věznice v Alcatrazu, kde si musí odpykat dlouholetý trest. Po celou dobu svého trestu je posedlý jedinou myšlenkou - jak krutě se pomstí zrádnému společníkovi a nevěrné ženě. Když však je konečně najde, zjistí náhle, že má co dělat s celou zločineckou organizací. 

Bez okolků dnes znají spíše jen cinefilové, ale je nepochybné, že měl tento stylově vytříbený snímek vliv na celou další generaci filmařů. I když v tomto filmu není primární akce, obsahuje film pár slušně natočených akčních sekvencí. Tou nejpamátnější je přestřelka ve vodním kanálu, kdy najatý sniper číhá na Walkera ukrývajícího se v bezpečí. Lee Marvin hrál ve stejném roce ještě ve válečné klasice Tucet špinavců a rok později se objevil v dalším filmu režírovaném Boormanem nazvaném Peklo v Pacifiku.

Originální trailer filmu Bez okolků

2. Bullitův případ (1968)

Steve McQueen ve filmu Bullitův případ / Bullitt
© Warner Bros. Pictures
Oficiální synopse filmu: Na počátku všeho je mafián Johnny Ross, který zpronevěří mafiánské organizaci dva miliony dolarů a podaří se mu uprchnout do San Franciska, kde mu ctižádostivý politik Chalmers slíbil ochranu, pokud bude vypovídat proti organizaci. Jeho ochranou pověří kapitán Bennet poručíka Franka Bullita. Ten se po instruktáži u samotného Chalmerse odebere se svými muži Delgettim a Stantonem do hotelu, v němž se Ross ukrývá. Zanedlouho však vniknou do pokoje dva muži a Stantona i Rosse postřelí. Ross na následky svých zranění zemře, Bullit, kterému je celý případ podezřelý, jeho smrt zatají a pustí se do pátrání. Odmítne Chalmersovi cokoliv prozradit a ten proti policistovi i jeho nadřízenému rozpoutá ostré tažení. Bullit přesto s Bennetovou podporou pokračuje v pátrání.

Snímek představil dalšího akčního hrdinu, kterým byl Steve McQueen. Ten se už objevil v legendárním westernu Sedm statečných, ale Bullittův případ ho s definitivní platnosti učinil hlavním tahounem filmu. Film natočený Peterem Yatesem obsahuje legendární scénu automobilové honičky ulicemi San Franciska, která se stala vzorem všech dalších akčních sekvencí s automobily. 

Originální trailer filmu Bullitův případ
 
3. Drsný Harry (1971)

Clint Eastwood, Andrew Robinson ve filmu Drsný Harry / Dirty Harry
© Warner Bros.
Oficiální synopse filmu: Obyvatele San Franciska ohrožuje neznámý střelec. Nejnovější obětí je půvabná mladá žena, kterou zastřelí v bazénu na střeše jednoho z mrakodrapů. Starosta San Franciska dostane dopis, ve kterém střelec žádá 100 000 dolarů, jinak zastřelí každý den jednoho člověka. Ukáže se, že svou hrozbu myslí vážně. Pátráním je pověřen inspektor Harry Callahan, známý tím, že chce zneškodnit protivníka za každou cenu. Harrymu je přidělen nový parťák, Mexikánec Chico Gonzáles. Harry nastraží na střelce léčku, jemu se ale podaří uprchnout. Následuje dopis, ve kterém oznamuje, že unesl dívku Annu, zakopal ji na tajném místě, a pokud nedostane 200 000 dolarů, dívka zahyne. Harry a Chico vyrážejí do akce, jsou ale oba zraněni. Harry přesto pokračuje v honbě za střelcem dál. Podaří se mu jej zatknout a zachránit nevinnou oběť?

Hvězdou tohoto filmu je Clint Eastwood, který se přehrál z westernů do městského kovboje - role, která mu sedla stejně dokonale jako Muž beze jména z dolarové trilogie Sergia Leoneho. Drsného Harryho natočil Don Siegel, který s Eastwoodem později natočil ještě kultovní vězeňský film Útěk z Alcatrazu a ve stejném roce jako Drsného Harryho natočil ještě snímek naprosto od něj odlišný - drama Oklamaný. Postava Harryho Calahana se stala natolik populární, že se v ní Eastwood ještě několikrát vrátil. 
Originální trailer filmu Drsný Harry
 
4. Francouzská spojka (1971)
Gene Hackman ve filmu Francouzská spojka / The French Connection
© 20th Century Fox
Oficiální synopse filmu: Dvojice detektivů bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, přezdívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Při své práci v Brooklynu se dostanou na stopu připravovaného obchodu, při němž jde o velké množství heroinu, ale velký případ nedopadne tak, jak by si přáli.

Hlavní roli Jimmyho Doyela hraje Gene Hackman, další z řady nově se rodících představitelů drsných chlápků, kteří bojují se zločinem se stejnou vervou, s jakou postupují zločinci. Hrál s takovým nasazením, že byl za svůj výkon oceněn Oscarem, stejně jako režisér William Friedkin, který natočil legendární automobilovou honičku v ulicích New Yorku. Hackman se v roli zarputilého policisty vrátil o tři roky později v pokračování Francouzská spojka 2: Dopadení

Originální trailer filmu Francouzská spojka
 
5. Útěk (1972)

Steve McQueen, Ali MacGraw ve filmu Útěk / The Getaway
© Warner Bros.
Oficiální synopse filmu: Doc McCoy prožívá v nudě a ve vzpomínkách na svou krásnou ženu Carol čtyři roky v texaské věznici za ozbrojené přepadení. Při návštěvě požádá manželku, aby šla za byznysmenem Benyonem a řekla mu, že dostane-li ho ven, je ochoten pro něj pracovat. McCoyovi je trest zkrácen. Po propuštění ale musí službu vlivnému a bezcharakternímu byznysmenovi oplatit. Protože se snaží skrýt finanční machinace svého bratra, přikáže McCoyovi, aby vykradl jeho banku. Při akci McCoyovi pomáhá nejen jeho manželka, ale i dva Benyonovi muži. Ukáže se však, že je Benyon podvedl, a proto nenachází jiné řešení než prchat s manželkou a s penězi před gangstery. 

Tuto klasiku akčního žánru režíroval Sam Peckinpah se Stevem McQueenem a Ali MacGraw, která se za herce poté i vdala. Peckinpah proslul především jako režisér westernů (Divoká bandaPat Garrett a Billy Kid), ale tímto výrazně přispěl i akčnímu žánru. Tento film se v 90. letech dočkal stejnojmenného remaku, kde hráli tehdejší manželé Alec Baldwin a Kim Basinger

Originální trailer filmu Útěk
 
6. Cesta draka (1972)

Bruce Lee, Chuck Norris ve filmu Cesta draka / Meng long guo jiang
© Golden Harvest Company Ltd.
Výrazně na sebe na počátku 70. let upozornil americko-honkongský herec Bruce Lee, který zpopularizoval filmy s východním bojovým uměním. Byl jejich nejznámějším a zároveň nejlepším představitelem a praotcem. Cestu draka si Lee napsal, produkoval, režíroval a hrál v ní hlavní roli, měl tak nad svým filmem dokonalou kontrolu. Oficiální synopse filmu: Těšil se, že se v Římě dobře nají, ale mafiáni nedají pokoj majitelům restaurace, a tak musí Bruce udělat pár nezbytných opatření, aby je ochránil. Kopance budou jenom létat a na konci se možná odehraje souboj století: Bruce Lee versus Chuck Norris. Ten tu ztvárnil svou první filmovou roli. Právě závěrečný souboj je zřejmě tím nejlepším, co si z filmu odnesete. Jeho posledním dokončeným filmem byl Drak přichází, který měl premiéru už po hercově smrti. 
Originální trailer filmu Cesta draka
 


7. Přání smrti (1974)

Charles Bronson ve filmu Přání smrti / Death Wish
© Paramount Pictures
Oficiální synopse filmu: Hlavní hrdina slavného amerického filmu Paul Kersey je architekt, průměrný občan, který nemá nic společného se světem násilí. Když je však zavražděna jeho žena a znásilněna dcera, změní se v bezcitného mstitele. Přestože je příběh vybudován tak, aby bylo zcela zřejmé, že jediným východiskem ze situace je užití násilí, a to v maximální míře, je tu snaha zobrazit, jak těžké je odpovědět na zbytečné a nepochopitelné násilí. Příběh, který v sobě má něco z tragédie, ostře navozuje otázku bezmocnosti zákona proti organizovanému zločinu a práva obyvatel vzít spravedlnost do vlastních rukou, což je téma u nás dnes stále více než aktuální. 

Dalším akčním hrdinou se v 70. letech vedle McQueena, Eastwooda, Hackmana a Leeho stal Charles Bronson, který se jako McQueen a Eastwood rovněž nejdříve prosadil ve westernech, s McQueenem si zahrál už v Sedmi statečných. Jeho životní rolí se ale stal architekt Paul Kersey, z něhož se stane mstitel a zabiják násillníků. Film vzbudil velkou diskuzi na téma, zda může obyčejný člověk vzít spravedlnost do vlastních rukou, když není jiná možnost. V dalších dílech už šlo jen o čistokrevnou akci, která se posléze proměnila v klišé. 

Originální trailer filmu Přání smrti
 
8. Zlé časy (1975)

Charles Bronson, James Coburn ve filmu Zlé časy / Hard Times
© Columbia Pictures
Ve filmu ztvárnil Charles Bronson tvrdého chlapíka jménem Chaney, i když tentokrát v příběhu z trochu jiného soudku. Film se odehrává v období hospodářské krize v USA ve 30. letech, kdy velkou popularitu měly ilegální pěstní souboje, na kterých by rád zbohatnul hazardní hráč a sázkař Speed (James Coburn). Ten hodlá Chaneyho pořádně zužitkovat a připraví mu několik nebezpečných soubojů, které jim oběma můžou vydělat slušný balík peněz. Filmem režijně debutoval Walter Hill, který později vytvořil řadu filmů, které si našly své místo v klasice akčního žánru. 
Originální trailer filmu Zlé časy
 
9. Mistrův syn (1978)
Jackie Chan ve filmu Mistrův syn / Jui kuen
© Madacy Entertainment
Oficiální synopse filmu: Wong Fei-Hung je nezbedným synem mistra školy bojových umění. Namísto, aby studoval kung-fu, stále někde vyvádí výtržnosti. Při jedné z jeho taškařic se však zraní syn mocného a bohatého měšťana. A otec Wong Fei-Hunga náležitě potrestá – svěří ho svému sadistickému bratrovi, který ho má naučit disciplíně. Tento záhadný muž, mající mezi svými studenty děsivou reputaci, učí Fei-Hunga bizarnímu stylu kung-fu. Nejdříve se Fei-Hung snaží vzdorovat, ale poté, co prohraje souboj s místním zabijákem, najatým na vraždu Fei-Hungova otce, uvědomí si, že jedinou cestou je ovládnutí speciálního bojového stylu zvaného "Opilý box". Snímek Mistrův syn dokonale těží ze spojení precizních kung-fu soubojů a charakteristického humoru Jackieho Chana, který se díky tomuto filmu stal pomyslným králem žánru kung-fu komedií.

Po smrti Bruce Leeho se nejvýraznějším představitelem filmů s bojovým uměním stal Jackie Chan, který mezi své akrobatické kousky vkládal mnohem více humoru, než to činil Bruce Lee. Tento film režíroval Yuen Woo-ping, který je dnes už rovněž legendou ve svém oboru. Jeho služby často využívaly i velké hollywoodské produkce. 

Originální trailer filmu Mistrův syn
 
10. Šílený Max (1979)

Mel Gibson ve filmu Šílený Max / Mad Max
© Metro-Goldwyn-Mayer Studios
V nastupující herecké generaci na sebe výrazně upozornil mladičký Mel Gibson v postapokalyptickém akčním filmu George Millera. Oficiální synopse filmu: Ve zpustošené zemi blízké budoucnosti vládne silnicím divoký motorkářský gang. Řádí v ulicích, terorizuje nevinné civilisty a strážcům zákona se jen směje do očí. Jednoho policistu ale podcení. Když motorkáři brutálně napadnou nejlepšího přítele a rodinu Maxe Rockatanskyho (Mel Gibson), změní se Max v běsnícího šílence, který žije jen pro jediné - pro pomstu. Gibson s Millerem se v prvním Maxovi teprve rozehřívali, ale jejich průkopnický film nelze v tomto výčtu deseti nejslavnějších akčních kousků 70. let přehlédnout.  
Originální trailer filmu Šílený Max
 
Příště: 80. léta.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Svatá pravda (Eleanor GT, 10.05.2020 07:54) Reagovat

    Tak tohle byl začátek všeho dobrého co se odehrálo v 70 a 80 letech na filmovém plátně.Pamatuji jak jsme po škole chodili ke kámošovi co měl jeho fotr doma video a pouštěli na VHS tyhle trháky.Dnešní tvorba také není špatná,ale někdy se na to nedá dívat.Přání smrti je prostě bomba.Dále Vetřelec 1.Karate filmy následované 80" Komandem,Predátorem,Rambem a Rockym.Horory jako Heloween,Fredy, Návrat živých mrtvých,Pátek třináctého atd.Z dnešního pohledu některé scény jsou úsměvné,ale tenkrát jsme o hltaly a bylo nám jedno že se Arnýho žluté Porsche samo opravilo v dalším záběru.

  • 007 (Anonym, 11.05.2020 01:36) Reagovat

    A co bodovky? Tam žádná akce není? Třeba Špion, který mě miloval strčí do kapsy většinu uvedených filmů.

    • Re: 007 (V.L., 12.05.2020 08:34) Reagovat

      Bondovkám bude někdy věnován speciální samostatný článek.

  • 1967 (Karel Svoboda, 29.11.2020 13:16) Reagovat

    1967 a 68 nejsou 70. leta. Udivuje mě, že s B. Leem tu není spíš DRAK PŘICHÁZÍ.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vymítač ďábla: Znamení víry (15.10.2023 13:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Caine Mutiny Court-Martial (22.09.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Continental: From the World of John Wick (10.08.2023 19:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu