TV tipy: Fanaticky zamilovaný Lego Batman zažívá v roce 1984 svůj první střet

Vydáno: 29.11.2019 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom listopadu a prosince přináší v televizi poměrně dost zajímavých premiér, které by měly potěšit snad všechny diváky. K těm nejatraktivnějším patří Warcraft: První střet a LEGO Batman film, to ale není zdaleka všechno.
LEGO® Batman film (The Lego Batman Movie) (pátek 29. 11., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / sobota 30. 11., 13.45 - 15.50 / neděle 1. 12., 06.40 - 08.40)

Český plakát filmu LEGO® Batman film / The Lego Batman MovieAnimovaný snímek je paradoxně určen spíše dospělým než dětem a nejvíc si ho užijí ti, kteří znají batmanovské filmy. Celovečerně debutující Chris McKay v něm od počátku nasazuje naprosto šílené tempo, které až do konce nepoleví. Paradoxně právě to výsledku škodí nejvíc, protože diváci nemají možnost všechno hned pochytit a tím pádem i ty nejlepší narážky zanikají. Možná je škoda i to, že tvůrce vyčerpá nejlepší akční scénu hned v úvodu. Ústřední příběh prakticky neexistuje a vše je sledem více, či méně povedených epizod, které spojuje trochu klišovité poselství o důležitosti rodinné soudržnosti. Někomu pak může vadit i velké množství postav, speciálně záporáků. Výrazně pozitivní body ale přidává tvůrčí invence a nadšení, které jsou znát z každého záběru a divák se i díky nim nemá čas začít nudit. Jen škoda, že se v televizi nedočkáme originálního znění, které je výtečné a hvězdně obsazené. Jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek se vytvářel ve filmovém studiu Fox v Sydney.

Český trailer filmu LEGO Batman film / The Lego Batman Movie
Warcraft: První střet (Warcraft) (sobota 30. 11., Nova, 20.20 - 22.35 / neděle 1. 12., Nova Cinema, 17.40 - 20.00 / úterý 3. 12., 16.35 - 18.55)

Český plakát filmu Warcraft: První střet / WarcraftTři roky staré koprodukční fantasy mělo velké ambice a poměrně velká očekávání, ta ale splnila jen částečně. Režisér a spoluscenárista Duncan Jones v něm vycházel z populární počítačové hry a nutno říct, že se s předlohou popral se ctí. Podařilo se mu zachovat atraktivní fikční světy a opíral se o zajímavou, i když trochu infantilní vizuální stylizaci. Potěší i tím, že tu existuje docela zajímavý příběh, který dává smysl, má svou vnitřní logiku a zachovává rovnováhu všech postav, když si divák může vybrat, komu bude fandit. Potřebně epická je i hudba Ramina Djawadiho a velmi slušná je též akce. V ústředních rolích se objeví Travis FimmelPaula PattonBen Foster a Dominic Cooper. Dojmy pak kazí zbytečně hustá zalidněnost všech světů, chybějící emoce a absolutně nefungující snaha o romantickou linii. Ideální záležitost na sobotní večer, o níž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Kvůli tomuto filmu vytvořili animátoři z ILM speciální program, který se zaměřoval na animaci vlasů a chlupů orků.

Oficiální český trailer filmu Warcraft: První střet / Warcraft
Fanaticky zamilován (Fever Pitch) (neděle 1. 12., Prima Max, 17.45 - 20.00 / pondělí 2. 12., 13.40 - 15.50)

Plakát filmu Fanaticky zamilován / Fever PitchČtrnáct let stará romantická komedie je u nás hodnocena o něco hůř než na zahraničních databázích a po důvodech tentokrát netřeba dlouho pátrat. Režírující bratrské duo Bobby Farrelly a Peter Farrelly v ní totiž zadaptovalo román Nicka Hornbyho Fotbalová horečka, jenže ho přizpůsobilo americkému publiku. To tedy znamená, že ve středu zájmu hlavního hrdiny není fotbal, ale baseball, což evropského diváka v mnohém zklame. Stejně tak je tomu u skutečnosti, že tvůrci upřednostnili romantickou linii před komickou a zcela upozadili břitký, satirický a typicky suchý britský humor. Na druhou stranu překvapí, že jsou po celou dobu umírnění a rezignují na pro sebe signifikantní vulgární a fekální vtipy, což je jedině dobře. V titulních rolích se objeví Drew Barrymore a Jimmy Fallon, mezi nimiž funguje potřebná chemie. Oddechovka na nedělní podvečer.

Zajímavost: Fallon ztvárňuje fanouška týmu Boston Red Sox, ve skutečném životě je ale příznivec New York Yankees, jednoho z největších rivalů.

Originální trailer filmu Fanaticky zamilován / Fever Pitch
1984 (Nineteen Eighty-Four) (neděle 1. 12., ČT2, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu 1984 / Nineteen Eighty-FourBritské sci-fi drama je adaptací slavného románu George Orwella a bylo natočeno přesně v roce, kdy se knižní děj odehrává. Režisér a scenárista Michael Radford se v něm předlohy drží dost věrně a na diváka od prvních chvil přenáší bezvýchodnou a těžce depresivní atmosféru uniformního totalitního světa. Tu jen podtrhuje jakýsi industriální obraz zabíraný fantastickou kamerou Rogera Deakinse. Klaustrofobní a paranoidní dojmy pak podporuje i záměrně pomalejší tempo. V titulní roli exceluje John Hurt, jehož doplňují Richard Burton ve své poslední úloze nebo Suzanna Hamilton. Zásadním problémem tak zůstává jen to, že tvůrce počítá s diváckou znalostí předlohy a hodně věcí nevysvětluje, případně zjednodušuje a oproti ní zaostává pouze v závěru, který není tak působivý. Ti, kteří román nečetli, se budou orientovat o něco hůře a jejich dojmy nebudou tak intenzivní. U nás opomíjená klasika. 

Zajímavost: Film byl natáčen od dubna do června 1984.

Originální trailer filmu 1984 / Nineteen Eighty-Four
Krampus: Táhni k čertu (Krampus) (neděle 1. 12., Nova Cinema, 23.20 - 01.05 / úterý 3. 12., 00.10 - 04.45)

Český plakát filmu Krampus: Táhni k čertu / KrampusČtyři roky stará hororová komedie je v tuzemsku hodnocena o dost hůř než v zahraničí. Režisér a spoluscenárista Michael Dougherty v ní totiž natočil prapodivný žánrový hybrid, který nesedne každému a asi ani sám neví, čím by chtěl být. V jedné chvíli se tak autor nebere vážně a divákovi nabídne šílený vánoční humor a vtipnou konverzaci, aby o pár sekund později vsadil na regulérní lekačku a seriózní podívanou, která by měla vyděsit. Vše si ještě komplikuje tím, že má sníženou přístupnost, takže se víceméně snaží zavděčit celé rodině, což se mu daří jen někdy a výsledek je spíše rozpačitý. Tomu ostatně odpovídá i atmosféra, která není ani veselá, ani děsivá, ačkoli je z ní znát částečný nadhled. V titulních rolích se objeví Adam Scott a Toni Collette. Velice zvláštní počin, který ale naše recenze docela chválí.  

Zajímavost: Krampus je folklorní postava, která dle pověstí děti vytáhne z postele, strčí do koše a zbije rákosím, nebo rovnou sežere.

Oficiální český trailer filmu Krampus: Táhni k čertu / Krampus
Bez návodu (No se aceptan devoluciones) (pondělí 2. 12., Prima Max, 20.00 - 22.45 / úterý 3. 12., 15.20 - 18.05 / čtvrtek 5. 12., 09.15 - 11.50)

Plakát filmu Bez návodu / No se Aceptan DevolucionesŠest let staré mexické komediální drama nejvíc překvapí tím, že je docela umírněné. Tomu pomáhá i skutečnost, že režisér a představitel hlavní role Eugenio Derbez upřednostnil linii dramatickou před komediální, takže zvolil pomalejší tempo. Potěší také to, že ačkoli je námět dost otřepaný, autoři ho řeší originálně a nabízí i několik nečekaných dějových překvapení. O to větší škoda je, že zhruba v polovině snímku dojde dech, postavy najednou dělají nelogické věci a příběh se trochu zacyklí. Ztracené body si ale tvůrci berou zpět v samotném závěru, který jde proti veškerým klišé a je příjemně emocionální a nikoli lacině dojemný. Zážitek může někomu zkazit hlavní hrdina, jemuž lze těžko věřit nehynoucí přízeň žen a dívek. Škoda jen, že celý snímek není o něco kratší, protože se v něm objevuje nepříjemně dost hluchých míst a děj je také trochu "rozplizlý". Exotický tip týdne.

Zajímavost: Realizace projektu trvala dlouhých dvanáct let.

Oficiální trailer filmu Bez návodu / No se aceptan devoluciones
Vendeta (Seeking Justice) (úterý 3. 12., Prima Max, 22.05 - 00.15 / čtvrtek 5. 12., 00.40 - 06.10)

Plakát filmu Vendeta / Seeking JusticeOsm let starý kriminální thriller je v zahraničí hodnocen opět o něco lépe než u nás a jeho zhlédnutí potěší všechny fanoušky typicky béčkových záležitostí. Režírující Roger Donaldson si v něm byl dobře vědom toho, co má k dispozici a spolehl se na své zkušenosti a bez větších problémů vytvořil odpovídající atmosféru, nastolil poměrně svižné tempo a nevynechal ani rutinní akci. Příběh pochopitelně nikoho nepřekvapí, protože nepřichází s ničím originálním a spíše jen odškrtává povinné žánrové položky a atributy. V hlavní roli se objeví Nicolas Cage, který odvádí standardní maniakální výkon posledních let, jehož doplňují třeba January JonesGuy PearceHarold Perrineau Jr. nebo Jennifer Carpenter. Snímek by ale potřeboval být o dost výraznější a zajímavější. Neškodná záležitost na úterní večer.

Zajímavost: Je to sice neuvěřitelné, ale scénář k filmu se v roce 2009 objevil na tzv. Blacklistu, čili seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů roku.

Oficiální trailer filmu Vendeta / Seeking Justice
Holky z porcelánu (čtvrtek 5. 12., Prima Max, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu  / Holky z porcelánuNormalizační komedie je dodnes dost populární, přitom není nijak extra výrazná a dojem ještě kazí několik písní, které evokují muzikál, ale nejsou moc povedené. Režírující Juraj Herz v ní popřel své principy a rezignoval na jakoukoli bizarnost a hrůzu a natočil ryzí komedii, z níž je znát pohodová atmosféra a celkový nadhled. Dobře věděl, že scénář není až tak vydařený, je dost předvídatelný a spíše epizodický a spolehl se proto na prostředí odlehlé porcelánky, poměrně svižné tempo a několik vtipných momentů a hlášek. Jak už to u tehdejších počinů bylo pravidlem, obsazení bylo exkluzivní a objevili se v něm třeba Míla MyslíkováMarie RosůlkováLenka Kořínková, tehdy debutující Dagmar HavlováJosef LangmilerJan Hartl nebo Josef Větrovec. Nostalgická jednohubka, která boj se zubem času trochu prohrála. 

Zajímavost: Herz snímek natočil, aby dostál podmínce pro zrušení zákazu, v níž stálo, že jako režisér může pracovat, pokud natočí film z prostředí dělnické třídy.

Ukázka z filmu Holky z porcelánu
Ex Machina (Ex Machina) (čtvrtek 5. 12., Nova, 22.05 - 00.15)

Český plakát filmu Ex Machina / Ex MachinaBritské sci-fi patřilo před pěti lety k největším a nejpříjemnějším překvapením roku a jeho hodnocení se v průběhu let nijak nezměnilo. Debutující režisér a scenárista Alex Garland v něm získal body výtečným, skvěle napsaným a na Oscara nominovaným scénářem, který přichází s inteligentním a chytrým příběhem, který překvapí i zkušenější publikum. Potěší i to, že tvůrce sice spoléhá na komorní prostředí a minimalistickou klaustrofobní a hutnou atmosféru, neopomíjí ale obrazovou stránku, která je naprosto parádní, o čemž svědčí i Oscar pro vizuální efekty. Ke škodě není ani pomalejší tempo, v němž vyniknou všechny přednosti a divák tak má možnost vychutnat veškeré příběhové zákruty, zvraty a dialogy. V obsazení vyniká zejména Oscar Isaac, jemuž výtečně přihrávají především Domhnall Gleeson a Alicia Vikander. Jestli lze něco výsledku vytknout, je to snad jen občas přílišná snaha o filozofování. Tip konce týdne, o němž více hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Příprava scénáře tvůrci trvala deset let.

Oficiální trailer filmu Ex Machina / Ex Machina
Eva Nová (čtvrtek 5. 12., ČT art, 22.15 - 00.05)

Plakát filmu  / Eva NováSlovensko-české drama se sice v kinech nedočkalo velkých výdělků, u kritiků a větší části publika ale poměrně uspělo. Debutující režisér a scenárista Marko Škop v něm nezapře svůj dokumentární původ, protože nepotřebuje příliš vysvětlování, aby objasnil sociální původ všech postav. Od počátku diváka uhrane poměrně depresivní atmosférou a pomalejším tempem, které vše ještě umocní, zároveň ale nabízí reálný a dost silný portrét stárnutí, s nímž se každý vyrovnává velmi těžko. Vypomáhá si i velmi dobrou, i když minimalistickou obrazovou stránkou, v níž je ale obsaženo vše potřebné. Výsledek by byl nicméně poloviční bez famózní Emílie Vášáryové v titulní roli, která si snímek krade pro sebe a zastiňuje úplně všechny, mezi nimiž nechybí třeba Milan Ondrík nebo Anikó Vargová. V poslední třetině sice snímek působí trochu jako konstrukt a některé scény se začínají opakovat, to ale celkový dojem pokazí jen minimálně. Detaily hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Závěrečná scéna v bazénu se natáčela při patnáctistupňové teplotě.

Originální trailer filmu Eva Nová


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY