Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 21. 6. 2019 - 27. 6. 2019

TV tipy: Nevědomí Strnadovi prožívají svůj soukromý vesmír na báječné dovolené

Vydáno: 21.06.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Universal Pictures

Konec června alespoň na chvíli pozvedá úroveň televizních programů, protože diváci se mohou těšit třeba na premiéru sci-fi Nevědomí a hned tři dokumenty Heleny Třeštíkové. Dostane se ale i na dva zapomenuté československé počiny.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Báječná dovolená (The Great Outdoors) (pátek 21. 6., Nova Cinema, 18.15 - 20.00 / sobota 22. 6., 10.00 - 11.50 / úterý 25. 6., 04.30 - 05.50)

Plakát filmu Báječná dovolená / The Great OutdoorsKomedie z konce osmdesátých let nepatří u nás k těm nejslavnějším, což může být dáno tím, že hodnocena je jen lehce nadprůměrně. Přitom v ní není nic vysloveně špatně, jen nejspíš doplatila na to, že se za ní skrývají tvůrci, od nichž diváci očekávají přece jen o něco víc. Režírující Howard Deutch v ní totiž dostal k dispozici scénář od Johna Hughese, který tedy nedrží moc u sebe, pořád ale nabízí hodně solidní situační humor a vypointované situace. I atmosféra je příjemně odlehčená a je z ní znát velký nadhled, pozitivem budiž i svižné tempo a střídmá stopáž. V hlavní roli excelují Dan AykroydJohn Candy, kteří se celou dobu výtečně špílcují a funguje mezi nimi báječná chemie, ty pak dále doplňují třeba tehdy debutující Annette BeningStephanie Faracy nebo Chris Young. Nejvíc tak zamrzí to, že ačkoli se tu objeví několik skvělých vtipů, výsledek je vesměs nevýrazný a hluchých míst je v něm přece jen o něco víc, než by bylo zdrávo. Absolutní oddechovka na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Hughes měl původně film režírovat sám, ale kolize termínů dalších projektů mu to nakonec nedovolila.

Originální trailer filmu Báječná dovolená / The Great Outdoors
Strnadovi (pátek 21. 6., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu  / StrnadoviDva roky starý tuzemský dokument je rozšířením jednoho příběhu ze slavného cyklu Manželské etudy. To tedy znamená, že dvě třetiny stopáže už byly odvysílány a úplně nová je jen poslední třetina. Režisérka a scenáristka Helena Třeštíková se v něm vrací k osudům obyčejného manželství, které ale po letech nabralo hodně nečekaný směr a objevilo se v něm mnoho překvapivých zvratů. Právě nejmladší část bývá podrobována kritice, protože ačkoli je nejsoukromější a filmařka měla přístup skoro kamkoli, někteří jí vytýkají, že zas tak zajímavá není, recykluje už viděné a je spíše bulvární. Všichni se nicméně shodují na tom, že na celém příběhu je výtečně znát proměna doby a tuzemské historie a také to, že i když se někdy rodiče snaží sebevíc, jejich děti nejsou úplně ideální. Zajímavá sonda do dlouholetého manželství, která možná mnohým pomůže.

Zajímavost: Nejnovější část se odehrává po pětatřiceti letech od začátku natáčení.

Originální trailer filmu Strnadovi
Taková láska (pátek 21. 6., ČT art, 22.35 - 23.55)

Plakát filmu  / Taková láskaSkoro neznámé československé psychologické drama z konce padesátých let je z hlediska svého vyznění a částečně i tematiky dnes už zastaralé, protože se morálka hodně proměnila, jinak jde ale o výbornou záležitost. Režisér a spoluscenárista Jiří Weiss v něm vycházel ze stejnojmenné divadelní hry Pavla Kohouta, jíž ale obohatil na svou dobu hodně netradičními filmovými prostředky a dodal jí tak úplně nový rozměr. Zachoval pochopitelně důraz na dialogy a silný příběh milostného trojúhelníku, ten ale vyprávěl hned z několika úhlů pohledu a retrospektivně, vše ještě zarámoval postavou vševědoucího soudce. Pomohl si výbornou kamerou Václava Hanuše, která je laděna do temnějších barev a občas volí i dost neotřelé nakloněné záběry. Vysloveně pak potěší i absence jakékoli politické linie. V ústředních rolích excelují Marie Tomášová, Vladimír Ráž, Miloš Nedbal a Marie Vášová. Zapomenutý tuzemský klenot pro náročnější publikum.

Zajímavost: Na scénáři se podílel i Jiří Brdečka.

Ukázka z filmu Taková láska
Soukromý vesmír (sobota 22. 6., ČT2, 17.20 - 18.45 / středa 26. 6., 09.55 - 11.20)

Plakát filmu  / Soukromý vesmírOsm let starý časosběrný dokument režisérky a scenáristky Heleny Třeštíkové se od jejich manželských etud liší tím, že je zaznamenáván jako deniček otce rodiny a také tím, že jde o její kamarády, takže pohled na jejich život může být o něco intimnější. A právě v tom se ukazuje být zásadní problém a důvod toho, proč snímek není hodnocen tak vysoko jako zmíněné etudy. Ať se totiž autorka snaží sebevíc a pokouší se osudy rodiny dát do kontrastu s významnými událostmi naší země, nedaří se jí úplně zaujmout, protože na životě sledovaných není nic natolik zajímavého, aby to diváka strhlo. Tím pádem tu chybí jakkoli zásadní zvrat a silná scéna. Osobou syna se autorka začne zabývat až příliš pozdě a vše tak působí nedořečeně a povrchně. Trochu slabší počin od uznávané filmařky, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Původním záměrem filmu bylo natočit patnáctiminutový snímek o narození dítěte a o tom, jak jeho příchod poznamená život ženy.

Český trailer filmu Soukromý vesmír
Zkáza krásou (sobota 22. 6., ČT art, 20.20 - 21.50)

Plakát filmu  / Zkáza krásouTři roky starý dokument vypráví o hvězdě prvorepublikových a následně i protektorátních filmů Lídě Baarové. Režisérská a scenáristická dvojice Helena TřeštíkováJakub Hejna nechala promlouvat především samu umělkyni, s níž natáčela tři dny v jejím bytě a právě v tom spočívá největší devíza celého snímku. Ačkoli v mnoha momentech by aktérka potřebovala pořádnou konfrontaci a některé věci by se slušely dovyprávět nestranným vypravěčem, její promluvy jsou fascinující a sebestřednost a absolutní nesoudnost až mrazivé. Jelikož v posledních letech už nebyla úplně fit a pomáhala si alkoholem, neměli autoři zase tolik materiálu, takže celovečerní stopáž doplnili několika fragmenty ze slavných i méně slavných filmů, šoty z filmových týdeníků a předčítáním některých pasáží z jejího deníčku. Je pravda, že snímek mohl být o něco kratší a mít větší spád, i tak jde ale o fascinující portrét kontroverzní osoby, která potřebovala být obletována a nedokázala si připustit všechny zvěrstva, která se kolem ní dějí. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: S hlavní aktérkou dvojice autorů natáčela těsně před smrtí v jejím rakouském bytě.

Originální trailer filmu Zkáza krásou
Nevědomí (Oblivion) (sobota 22. 6., Nova, 20.20 - 22.30 / neděle 23. 6., Nova Cinema, 17.40 - 20.00 / úterý 25. 6., 16.10 - 18.30)

Český plakát filmu Nevědomí / OblivionŠest let staré akční sci-fi bylo svého času hodně očekávané, výsledek ale předpoklady úplně nenaplnil. Režírující Joseph Kosinski, který v něm adaptoval svou vlastní obrazovou novelu, nejvíc uchvátí vizuální stránkou, která je velkolepá a fantastická a vysoký rozpočet je na ní hodně znát. Celé prostředí je naprosto bravurní, technické vychytávky jsou fascinující a i atmosféra je v kombinaci s trefnou a nenápadnou hudbou potřebně hutná. O to víc pak mrzí, že příběhově autor selhává po všech stránkách, protože dlouhou dobu se neděje vůbec nic a v závěrečné třetině se najednou snaží diváka překvapit a vyložit karty na stůl, což se mu úplně nedaří a místo toho nabízí tuctovou a snadno předvídatelnou zápletku. V titulní roli se představí nevýrazný Tom Cruise, jehož doplňují podobně matní Olga Kurylenko, Morgan Freeman, Nikolaj Coster Waldau nebo Melissa Leo. O tipu týdne, jemuž by slušelo více originality, více prozradí naše recenze, případně makrorecenze.

Zajímavost: Většina filmu se natáčela na Islandu.

Český trailer filmu Nevědomí / Oblivion
Léto s Marnie (Omoide no Mânî) (neděle 23. 6., ČT :D, 09.20 - 11.00)

Plakát filmu Léto s Marnie / Omoide no MânîPět let staré japonské anime pochází z produkce legendárního studia Ghibli, to ale tehdy procházelo transformací a toto byl na dlouhou dobu poslední film, pod nějž se podepsalo. Režisér a spoluscenárista Hiromasa Yonebayashi, který vychází z novely Joan G. Robinson, se v něm už tolik nesoustředí na typicky fantaskní svět, i když sny a mystická realita hrají v příběhu důležitou roli, jako spíše na propracovanou psychologii postav. Vizuální stránka je ovšem opět nádherná, barevná a úžasně jednoduchá, o to však kouzelnější. Zaujme pak také vývoj hlavní postavy, který je uvěřitelný, přirozený a její osud je hodně příjemně dojemný a citlivý. Nechybí ani tajemná a pohádková atmosféra, kterou dotváří nenápadná a jemná hudba. Někomu asi bude chybět větší osobitost a strhující děj, jinak ale jde o výbornou záležitost, za níž se nikdo stydět nemusí, a která naznačuje, že i nastupující generace tvůrců může slavné studio udržet v centru zájmu. Jen je třeba mít na paměti, že pro děti snímek tak úplně není.

Zajímavost: Jde o vůbec první film studia, v němž je hlavní hrdinka blondýna.

Oficiální trailer filmu Léto s Marnie / Omoide no Mânî
Podporujte svého šerifa! (Support Your Local Sheriff!) (neděle 23. 6., ČT2, 20.00 - 21.35 / úterý 25. 6., 23.50 - 01.25)

Český plakát filmu Podporujte svého šerifa! / Support Your Local Sheriff!Westernová komedie z konce osmdesátých let u nás není tolik známá, přitom hodnocena je výborně. Režírující Burt Kennedy se v ní vydal cestou lehké žánrové parodie, a i když některé vtipy jsou ryze slovní a situační, většina humoru si střílí z typických kovbojských klišé a částečně i tehdy populárních anekdot. Jeho devízami jsou naprosto pohodová a odlehčená atmosféra, svižné tempo, velké množství různých fórků a hlášek a v neposlední řadě poměrně inteligentní humor, který pobaví i ty, kteří westerny zas tak v lásce nemají. Nechybí ani střídmá stopáž a několik solidně natočených přestřelek. V titulní roli září James Garner, jemuž dělají společnost mimo jiné Joan Hackett, Walter Brennan, Harry Morgan, Jack Elam nebo Bruce Dern. Škoda jen, že po vynikajícím začátku jako by trošku došly nápady a snímek začne lehce drhnout a chybí mu větší spád. Opomíjená klasika.

Zajímavost: Název filmu je parodií na tehdy velmi populární nálepky na náraznících aut s heslem "Podporujte svou policii", s nímž přišly tehdejší americké politické špičky.

Oficiální trailer filmu Podporujte svého šerifa! / Support Your Local Sheriff!
Neúplné zatmění (neděle 23. 6., ČT art, 21.30 - 22.55)

Plakát filmu  / Neúplné zatměníČeskoslovenské normalizační psychologické drama z počátku osmdesátých let je dnes skoro zapomenuto a moc se nepřipomíná, což je poměrně škoda. Režírující Jaromil Jireš v něm totiž velmi citlivě a komorně a nejspíš i hodně autenticky přiblížil publiku pocity dospívající dívky, která oslepne. Rozhodně nešetřil emocemi, kterých je tu celá škála a celou dobu se opíral o smutnou, temnou a depresivní atmosféru, jíž v krátkých momentech probleskuje naděje na lepší zítřky. K dobru nutno přičíst i pomalejší tempo a střídmou stopáž, v níž není prostor na jakékoli vatové scény. Ve své jediné roli exceluje Lucie Pátiková, vedle níž jsou nejvýraznější Blanka Bohdanová a Oldřich Navrátil, dále se pak objeví Simona Stašová, Jana Březinová a překvapivě záporný Ondřej Havelka. Některé momenty jsou tedy spíš na efekt a celý příběh může na někoho působit trochu vyumělkovaně, to by ale z celkového zážitku mělo ubrat jen málo. Další opomenutý tuzemský klenot. 

Zajímavost: Aby byl výkon hlavní představitelky důvěryhodný, nosila kontaktní čočky, které jí umožňovaly vidět na samé hranici viditelnosti.

Televizní spot filmu Neúplné zatmění
Mr. Turner (Mr. Turner) (čtvrtek 27. 6., ČT art, 20.20 - 22.45)

Plakát filmu Mr. Turner / Mr. TurnerBritské historické drama se u nás neobjevilo na žádném oficiálním nosiči a ani v televizích se moc nevysílá, takže je takřka neznámé. A ono se není co divit, protože režisér a scenárista Mike Leigh v něm vsadil na historickou přesnost a osoba malíře J.M.W. Turnera, o němž vypráví, navíc nebyla oproti jeho kolegům ničím zásadním zajímavá. Jeho jediná specifičnost byla ta, že na všechno a všechny kolem zvláštně vrčel a bručel a většinu lidí neměl rád, takže dialogy jsou příjemně sarkastické a ironické. Tvůrce se tak opíral o na Oscara nominované nádhernou kameru Dicka Popea, výpravu, kostýmy a hudbu Garyho Yershona. Stěžejní pak bylo obsazení ústřední role, kterou fantasticky ztvárnil Timothy Spall, jemuž neméně brilantně přihrával Paul Jesson, dále se pak objeví třeba Dorothy AtkinsonMarion Bailey nebo Lesley Manville. Zásadním problémem ovšem zůstává neomluvitelně přepálená stopáž, která je na de facto bezdějový snímek skoro nesnesitelná a jen těžce usledovatelná. Tip pro znalejší diváky a milovníky výtvarného umění.

Zajímavost: Spall si odnesl hereckou cenu z festivalu v Cannes.

Oficiální trailer filmu Mr. Turner / Mr. Turner

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Krotitelé duchů: Říše ledu (09.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nyad (08.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Jones se udržel na špici (11.07.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu