Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Nevědomí

Makrorecenze: Nevědomí

Vydáno: 24.04.2013 17:00 v sekci Recenze | Makrorecenze - Redakce | foto: facebook tvůrce

Výpravné sci-fi Nevědomí sice aktuálně v kinech vydělává horentní sumy, ale i tak se nesetkává s jednoznačně pozitivním kritickým přijetím. Ani naše makrorecenze, v níž se setkalo celkem šest názorů, není výjimkou.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    

Naše makrorecenze jsou tu od toho, aby odhalily, které filmy jsou předurčeny k nadžánrovému úspěchu, a které naopak nikoli. Šest lidí, šest názorů.
NEČEKANÁ HUDEBNÍ ZÁKOUTÍ V NEVĚDOMÍ
Na Nevědomí mě osobně nejvíce překvapily dvě hudební intermezza, která bych v takovémto typu filmu vůbec nečekal. K ultramodernímu sci-fi kabátku ušitému Kosinským výborně sedí ústřední hudební téma od francouzských elektroniků M83. Ve filmu lze ale slyšet i regulérní hudební „vykopávky“ od dvou britských rockových kapel. První je Ramble On od Led Zeppelin, druhá A Whiter Shade of Pale od Procol Harum. Na první pohled se může zdát zařazení těchto dvou oldies skladeb do postapokalyptické sci-fi jako naprostá šílenost, ale při bližším zkoumání vyjde najevo, že Kosinski nevybral tyto skladby ani omylem, ani náhodou.
Když se Jack na svých toulkách zdevastovanou krajinou uchýlí do zelené oázy klidu, nechá nám Kosinski tuto scénu hudebně podbarvit právě folkrockovou baladou od Zeppelinů, ve které se zpívá o touze nalézt „královnu svých snů“. Rovněž Jack se ve filmu rozpomíná a hledá tu, o které neustále sní. Psychedelická artrocková skladba od Procol harum má v sobě zase krásně koncentrovanou nostalgii, do které Jack často upadá právě v momentech „zapomnění“. Jelikož jsem se v této makrorecenzi zaměřil pouze na „hudební zákoutí“, mohu napsat, že Kosinski kongeniálním použitím výše zmíněných písní v Nevědomí prokázal dobrý hudební vkus a výborný cit pro výběr skladeb.
Václav Limberk: 8/10

KULATÉ VRTULNÍKY DOBRÉ SCI-FI NEDĚLAJÍ
Nevědomí mohl být skvělý film, ale nohy mu podrazilo příliš mnoho nedodělků. Pro podrobné rozepsání veškerých maličkostí zde není prostor, tak alespoň z těch nejdůležitějších. Předně je to zkratkovité představení šablonovitých a nesympatických hlavních hrdinů, se kterými se divák nemá šanci ztotožnit, a tudíž mu na jejich osudech nezáleží. S takovým základem postavíte dobrý film jen stěží. Přičtěte si k tomu zapomenutelné dialogy, nedotažený filozofický podtext, nelogické chování postav, očekávatelné rozuzlení a fakt, že to natočil stejný člověk, který stojí za efektním, ale o nic méně pitomým Tronem, a máte přibližnou představu o tom, jak to bude v kině vypadat.
Režisér a scenárista Joseph Kosinski má prostě raději formu než obsah. Bohužel ani ta však není z nejpovedenějších. Pastelově zbarvené motorky vystřídala bílá helikoptéra a spíš než na šedivý postapokalyptický svět se budete soustředit na to, co všechno režisér vykradl. Z filmů můžeme jmenovat třeba Počátek, Ostrov, Predátora či Avatara, z her zase Portal nebo Mass Effect. O klasických filmových klišé, jakými jsou například útěk před ohnivou koulí nebo průlet skalnatou průrvou už raději nezačínejme.
Nevědomí je zbytečně dlouhé, na poměry sci-fi nabízí minimum akce a bere se až přehnaně vážně. Jedním z jeho mála kladů je pak štěk Morgana Freemana a hudba v podání M83. Ale to je k návštěvě kina trochu málo, nemyslíte?
Jan Trávníček: 4/10

TRANSCENDENTNÍ SCI-FI PRO (NE)PŘEMÝŠLIVÉ
Joseph Kosinksi se stále více profiluje jako autorský režisér, jehož filmy nabízejí jedinečnou vizi odlidštěného, designersky dokonalého světa ve spojení s přesnými audiovizuálními kompozicemi a odkazy/citacemi jiných žánrových děl. Díky tomu můžeme Nevědomí chápat jako jistý poddruh "transcendentní" sci-fi, v němž stejně jako v případě Trona druhotný příběh nahrazuje vizionářské spojení geometrických kompozic kamery, důraz na spojení obrazové a zvukové složky a dokonalý design objektů, jenž v nejlepším připomene prospekty futuristické architektury. Je zkrátka radost pohledět na to, že se režisér ve svém druhém snímku stále drží osobitosti i ve vodách blockbusterové sci-fi za stovky milionů dolarů.
Zde ale bohužel přichází hollywoodská daň - po první úchvatné bezdějové části Nevědomí totiž nutně musí přijít "nějaký" příběh, které je sice ve své elementární podstatě odvyprávěn vcelku se ctí, ale při hlubším průzkumu logiky poněkud hapruje. Když poté začne snímek směřovat do předvídatelného finále, jde opět spíše o majestátní hudbu a vizuální efekty, které z diváka vymačkají kýžený úžas a emoce, než sílu příběhu a charakterů. Potěšily mě také akční scény, které se od statičnosti Trona posunuly na novou, tentokrát mnohem dynamičtější úroveň (viz honička s drony). Z toho hlediska (a z výše zmíněných) jsem zvědav na Kosinskiho třetí film – a mám takový dojem, že se to může jen zlepšovat.
Martin Bubrín: 8/10

MNOHEM LEPŠÍ, NEŽ BYSTE ČEKALI
Klidně se přiznám, že už od útlého dětství pro mě platí, že "i blbé sci-fi rovná se stále dobrý film". Na druhé straně mě současná (hlavně) zaoceánská seriálová produkce baví natolik, že všechny filmové blockbustery mi přijdou jako špatné pilotní díly se špatnými scénáři, jen většími rozpočty. Prostě si radši vyberu televizi než kino. To ovšem nic nemění na tom, že na Nevědomí jsem se opravdu těšil. Recenze mě trochu zchladily, naštěstí jsem nezachytil žádné zásadní spoilery, což bych těm, kdo film ještě neviděli, vřele doporučoval.
U tohoto filmu totiž víc než u jiných platí, že spoilery dojem z něj opravdu spoilují.Objektivně chápu všechny výhrady těch, které snímek nedostal tak jako mě. Pomalé tempo, téměř divadelní obsazení dvou až tří herců, trošku zbytečný konec po konci... Ale subjektivně mi nic z toho nevadilo, naopak. Po prvních pěti minutách mě dostala trpělivě budovaná atmosféra do světa, z něhož jsem se probudil až po dvou hodinách se slzou v oku. Okouzlilo mě nelineární a chronologicky promíchané vyprávění a nádherná vizuální stránka, pro sci-fi fanouška obzvlášť. Hnidopišské poukazování na mírné nelogičnosti (fakt je mi úplně jedno, že na širé pláni stojí pouze Empire State Building...) mi přijde zbytečné. U mě prostě dobrý.
Honza Balušek: 10/10

NAFOUKNUTÁ BUBLINA
Nevědomí je dle mého jedna velká nafouknutá bublina, která splaskne dřív, než by si zasloužila. Kosinskiho profese architekta je tu znát a v každém záběru je vidět velký rozpočet. Vizuálně jde o lahůdku, kterou se vyplatí zhlédnout v kině (nejlépe v IMAXu) a také hudební doprovod projektu M83 je moc fajn a příjemný. Jenže zbytek je překvapivě nezáživný a nudný, tvůrci „vykrádají“ slavnější žánrovky a snaží se diváka mnohdy šokovat, jenže se jim to zákonitě nemůže podařit, protože příběh je tak překombinovaný a má tolik děr, že zkrátka nejde přijmout.
Kosinski bohužel zvolil nevyrovnané tempo a po většinu stopáže se nic moc neděje a půl hodiny před koncem rázem odhalí všechny rádoby překvapivé trumfy. Na mě tohle prostě nefungovalo a i když jsem na rozdíl od jiných pointu tak úplně neodhadl, vlastně mě vůbec nezajímala. Poměrně solidní obsazení tu nemá co hrát a Cruise je navíc typicky „cruiseovský“, což znamená, že mě moc nepřesvědčil. A nezachrání to ani Freeman. Nevědomí by prospělo, kdyby šlo svou vlastní cestou, nehrálo si na chytřejší, než nakonec je, a nepůjčovalo si tolik z jiných a lepších filmů. Jednou vidět (nejlépe na plátně) a bohužel rychle zapomenout.
Vratislav šálek 5/10

DOBRÉ SCI-FI JEŠTĚ NEVYMŘELO
Ne, dobrá science fiction ještě nevymřela a ani nevymře, dokud budou po světě chodit chlapíci, jako je Joseph Kosinski. Nevědomí ve výsledku není nikterak originálním a sofistikovaným příběhem, pouze zručně recykluje ověřené prvky ze starších i novějších pecek - dokáže však sladit všechny součástky do funkčního celku a dává vzpomenout na starou dobrou éru žánrových klasik.
Plesající dušička sci-fi diváka přejde i nějaké ty logické lapsusy a nedořečenosti, které bohužel dovolenou nedostaly (tvůrci se sice pokusili o zmírnění faktoru neuvěřitelnosti, což ale neznamená, že to funguje). Numero uno filmu je často zmiňovaná audiovizuální stránka, která fantasticky vypadá, bombasticky zní a má v sobě více dynamiky než smečka zdopovaných desetibojařů. Kosinskimu palec nahoru a doufám, že si tenhle pán do budoucna šetří ještě kvalitnější matroš. Potenciál má obrovský.
Pavel Pinker: 8/10

Český trailer filmu Nevědomí
Pozn.: Naši hlavní recenze filmu Nevědomí najdete zde.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • (Martin Bogusch, 24.04.2013 18:01) Reagovat

    Teď jsem se vrátil z kina. Jsem velmi spokojen !!

  • (Avari Immortal, 24.04.2013 18:28) Reagovat

    Souhlasím s osmičkou. Spokojenost je i na mé straně.

  • (Ludvík Franta, 25.04.2013 19:26) Reagovat

    Pokud mají být v kinech filmy už jen s titulkama, s kinem jsem skončil.

  • (Josef Hejnec Kouba, 05.05.2013 19:36) Reagovat

    letos na lepší sci fi rozhodně nečekejte... ST je pouhý konzum

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Tom Cruise slaví 60 let (03.07.2022 09:30 v Články | Publicistika)
- Joseph Kosinski natočí Chariot (13.07.2021 18:18 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nevědomí Strnadovi prožívají svůj soukromý vesmír na báječné dovolené (21.06.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top Gun: Maverick dorazí o rok později (30.08.2018 08:18 v Novinky | Zprávy)
- Tom Cruise potvrzuje: Top Gun 2 "bude brzy" (24.05.2017 12:24 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Chytřejší. Nebezpečnější. Vítejte v Jurském světě! (11.06.2015 12:43 v Recenze | Premiéry)
- Režisér Trona natočí adaptaci videohry Gran Turismo (04.03.2015 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Star Trek 3 natočí oscarový kameraman (05.10.2014 12:52 v Novinky | Zprávy)
- Cosmic Motors: Michael Bay mění roboty za futuristická auta (30.08.2014 10:49 v Novinky | Zprávy)
- Makrorecenze: Na hraně zítřka s velkou porcí popcornu a bez ovladače (11.06.2014 12:07 v Recenze | Makrorecenze)
- Box Office: Hvězdy nepřály Tomu Cruisovi (09.06.2014 07:00 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Tom Cruise umírá Na hraně zítřka (02.06.2014 17:39 v Recenze | Premiéry)
- Na hraně zítřka ve čtyřech klipech (26.05.2014 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Na hraně zítřka: robozabiják Tom Cruise v traileru (11.12.2013 19:01 v Novinky | Trailery)
- Batman vs. Superman: Přidá se i Kurylenko jako Wonder Woman? (08.11.2013 15:00 v Novinky | Zprávy)
- Kosinski a Cruise znovu v akci. Míří na závody v Le Mans (25.10.2013 08:00 v Novinky | Zprávy)
- O čem bude Interstellar? Nolan prozrazuje detaily (02.09.2013 20:53 v Novinky)
- BD a DVD tipy: Šílený Max v kanystru a prodloužený Rambo (22.08.2013 12:30 v Radar | BD a DVD tipy)
- Režisér Nevědomí se vydá do Zóny soumraku (19.08.2013 14:00 v Novinky | Zprávy)
- Tvůrce District 9 a Elysium natočí další sci-fi thriller (14.08.2013 18:00 v Novinky | Zprávy)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu