Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 26. 4. 2019 - 2. 5. 2019

TV tipy: Dejte domov dohazovačce na koštěti Kung Fu Pandě

Vydáno: 26.04.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom dubna a května v televizích udělá největší radost dětským divákům, neboť premiéru si odbude třetí Kung Fu Panda. Dospělí se pak mimo klasických repríz mohou těšit na mnoho absolutně neznámých žánrovek.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Zlaté věže (The Lavender Hill Mob) (sobota 27. 4., ČT2, 13.35 - 14.55)

Plakát filmu Zlaté věže / The Lavender Hill MobU nás málo známá britská kriminální komedie z počátku padesátých let je hodně příjemnou podívanou, která uspokojí milovníky tzv. staré školy. Režírující Charles Crichton se v ní spolehl na po právu Oscarem oceněný námět a scénář, který je velmi inteligentní, chytrý a opírá se o sofistikovaný humor, u nějž se tedy diváci nebudou úplně za břicho popadat, ale spíš se tiše usmívat. Vzhledem k velice krátké stopáži není čas na žádné berličky, ale sleduje se jen to podstatné, což je jedině dobře a tím pádem nijak nevadí ani poněkud pomalejší tempo. K dobru se dá rozhodně přičíst i pohodová atmosféra, z níž ční obrovský tvůrčí nadhled. V titulních rolích excelují na Oscara nominovaný Alec Guinness a Stanley Holloway, vedle nichž se objeví i Sidney James, Alfie Bass nebo Edie Martin, pozorní diváci pak zaznamenají i miniroli tehdy neznámé Audrey Hepburn. Absolutní klasika, která je v tuzemsku zoufale opomíjena.

Zajímavost: Studio, které se podílelo na výrobě filmu, požádalo Bank of England o způsob, jak by se dalo milion liber ukrást. Vznikla tak komise, jejíž plán byl nakonec ve filmu použit.

Originální trailer filmu Zlaté věže / The Lavender Hill Mob
Kung Fu Panda 3 (Kung Fu Panda 3) (sobota 27. 4., Prima Cool, 20.00 - 22.05 / neděle 28. 4., 16.05 - 17.50)

Český plakát filmu Kung Fu Panda 3 / Kung Fu Panda 3Tři roky starý animák je (zatím) zakončením poměrně populární trilogie, která si částečně dělá legraci (nejen) z kung-fu filmů. Režírující Jennifer Yuh, které tentokrát pomohl i debutující Alessandro Carloni, toho logicky mnoho nevymýšlela a spolehla se na vše, co fungovalo v částech předchozích. To tedy znamená, že stěžejní jsou perfektní animace, svižné tempo, infantilnější humor, který ale naštěstí dospělé neodradí, značná barevnost a několik vizuálních i slovních gagů. Příběh je pochopitelně předvídatelný a neoriginální a opírá se o mnoho klišé, to se ale dá bez problémů odpustit. Stopáž je totiž natolik střídmá, že se nikdy nedostaví nuda a neustále se v ní něco děje. Jen škoda, že v televizi bude film dabovaný, protože v originále mluví hodně hvězdných hlasů. Víkendový tip pro celou rodinu, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Ve filmu byla použita nová technologie, která kombinovala 2D a 3D animaci inspirovanou starými čínskými svitky, které připomínají animovaný obraz.

Oficiální český trailer filmu Kung Fu Panda 3 / Kung Fu Panda 3
Rosa Luxemburgová (Rosa Luxemburg) (sobota 27. 4., ČT2, 21.55 - 23.55)

Plakát filmu Rosa Luxemburgová / Rosa LuxemburgV tuzemsku absolutně neznámé západoněmecké životopisné drama z druhé poloviny osmdesátých let, na němž se produkčně podílelo i Československo, představuje ženu, která stála u zrodu pozdější Komunistické strany Německa. Režisérka a scenáristka Margarethe von Trotta v něm ale divákům nejde moc naproti, protože vypráví zbytečně komplikovanou strukturou a ne úplně citlivě vyjadřuje určitý politický postoj, což pro mnohé může být neakceptovatelné. Na druhou stranu je nutno ocenit, že ideové zaměření hlavní hrdinky je nahlíženo skrz její intimní a vnitřní život, proto ho lze lépe pochopit a ona tak není jen plochou postavou. Naprosto klíčové pak bylo obsazení ústřední role, kterou výborně ztvárnila Barbara Sukowa, jíž neméně skvěle doplnili především Daniel Olbrychski a Otto Sander. Být stopáž o něco kratší, mohly být dojmy o kus lepší. Tip pro náročnější publikum. 

Zajímavost: Za českou stranu byl asistentem režie tehdy ne úplně známý Milan Šteindler.

Originální trailer filmu Rosa Luxemburgová / Rosa Luxemburg
Symfonie strachu (Grand Piano) (neděle 28. 4., Kino Barrandov, 22.00 - 23.55 / čtvrtek 2. 5., 23.55 - 01.45)

Plakát filmu Symfonie strachu / Grand PianoŠest let starý španělsko-americký thriller je v našich končinách poměrně neznámý a celkově lehce nedoceněný. Režírující Eugenio Mira se v něm snaží navázat na klasiky žánru, neboť celý příběh se odehrává v jedné budově a prakticky v reálném čase. To se mu daří se střídavým úspěchem, neboť je znát, že scénář, jehož autorem je tehdy jen fajnšmekrům známý Damien Chazelle, by byl vhodný spíše na povídku a trápí ho extrémně pomalý rozjezd a ze svého námětu, který je navíc notně přitažený za vlasy, asi netěží úplně maximum. Hutná atmosféra ale funguje výborně a tvůrčí minimalismus je místy hodně nápaditý. V titulní roli se představí obstojný Elijah Wood, jehož doplňují mimo jiné John CusackAllen LeechKerry Bishé nebo Tamsin Egerton. Poměrně zábavné filmařské cvičení, o němž se více dočtete v naší rubrice Za horizontem.

Zajímavost: Wood docházel tři týdny k učiteli na piano, aby důvěryhodně zvládal ve stejnou chvíli hrát na piano a mluvit.

Oficiální trailer filmu Symfonie strachu / Grand Piano
Kdo zabil děti z Atlanty? (Who Killed Atlanta’s Children?) (pondělí 29. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.05 / pátek 3. 5., 00.10 - 02.10)

Plakát filmu Kdo zabil děti z Atlanty? / Who Killed Atlanta's Children?Americko-německé televizní kriminální drama vychází ze skutečných událostí, což je jeho největší devíza. Režírující Charles Robert Carner v něm dokázal, že je televizním rutinérem, neboť i když výprava, kostýmy a technické záležitosti jsou skromnější a na trochu nižší úrovni, tolik to nevadí. Hlavní pozornost totiž kladl na samotný příběh, který je hodně silný, leč se v něm toho děje tolik a objeví se v něm tolik postav, že by si zasloužil seriálovou podobu. Takto je hodně věcí jen naznačeno a nevysvětleno a ani konec není zcela jasný, což je na škodu. Zamrzí také to, že tu vesměs absentuje napětí. Atmosféra tajemna a plíživého děsu v kombinaci s komorním prostředím malé obrazovky ale funguje báječně a právě ona je tím nejlepším na celém snímku. Velmi dobré je též obsazení, v němž hrají prim James Belushi a Gregory Hines, jimž sekundují třeba Shawn Doyle, Kenneth Welsh nebo Jack Wallace. Další tip, který je v našich končinách absolutně neznámý.

Zajímavost: Celá kauza notně urychlila první rozsáhlé využití profilování sériového vraha a forenzní analýzy vláken.

Trailer k filmu není dostupný.

Fany (středa 1. 5., ČT1, 14.20 - 15.55)

Plakát filmu  / FanyČeské drama z poloviny devadesátých let nepatří k tomu nejlepšímu, co natočil legendární Karel Kachyňa, rozhodně ale jde o jeden z jeho nejslavnějších a nejoblíbenějších počinů. Přestože ani v něm neopomněl svou typickou poetiku a poněkud náročné téma zpracoval hodně citlivě, trošku prohrál s příběhem, v němž musel upozadit lyriku a spolehnout se na přímočaré vyprávění, které ale i díky trochu prvoplánovému, leč na Českého lva nominovanému scénáři působí lehce vykalkulovaně. S přibývajícím časem navíc začíná tlačit na emoce a diváka dojímá víc, než by bylo zdrávo. Hlavním tahounem snímku je ovšem fantastická a po právu Českým lvem oceněná Jiřina Bohdalová, s níž drží krok jen podobně výborná Jiřina Jirásková, ostatní, mezi nimiž nechybí Miroslav Donutil, Martin Huba, Arnošt Goldflam nebo Oldřich Vlach, už jsou tu víceméně do počtu. Trochu sentimentální česká klasika.

Zajímavost: Bohdalová strávila kvůli roli den v ústavu pro duševně choré.

Ukázka z filmu Fany
Princ a Večernice (středa 1. 5., Nova, 15.45 - 17.25)

Plakát filmu  / Princ a VečerniceOblíbená normalizační pohádka je na svou dobu poněkud neobvyklá. Režisér a spoluscenárista Václav Vorlíček v ní netradičně upozadil humor, před nímž upřednostnil potemnělou atmosféru, fantasknost a opravdu bizarní vizuální stránku, kterou korunují hodně svérázné triky. Titulní princ navíc není chrabrý hrdina, ale sarkastický mladík, který je po většinu děje pasivní a vše podstatné za něj udělají jiní. K pozitivům patří i svižné tempo, krásné lokace a střídmá stopáž. V hlavní roli se sice objeví Juraj Ďurdiak, ten ale není příliš výrazný a jednoznačně ho zastíní Radoslav Brzobohatý, který si zápornou postavu vysloveně užívá, dále pak nechybí Libuše Šafránková, František Filipovský nebo Vladimír Menšík. Další československá klasika, na níž se i přes množství repríz ovšem trochu zapomíná.

Zajímavost: Šunková bitka se točila několik dní, takže použitá šunka stihla zezelenat a začít nelibě páchnout.

Ukázka z filmu Princ a Večernice
Dívka na koštěti (středa 1. 5., Prima, 16.10 - 17.50)

Plakát filmu  / Dívka na koštětiČeskoslovenská pohádková komedie pochází z počátku sedmdesátých let, kdy byl její režisér a spoluscenárista Václav Vorlíček na absolutním vrcholu kariéry, což je na ní hodně znát. Skvěle v ní propojil svět reálný a fantaskní a vizuální stránka s povedenými triky patří k vrcholům snímku. Opíral se i o odlehčenou atmosféru, inteligentní humor, svižné tempo a množství písniček, z nichž ta titulní patří k těm vůbec největším hitům tehdejší popmusic. Navíc prokázal cit pro stopáž, protože ta je příjemně krátká a nepostrádá spád, takže v ní není čas na nějaká hluchá místa. Svou životní roli v ní ztvárnila zpěvačka Petra Černocká, kterou výtečně doplnili Jan Hrušínský a Jan Kraus, v menších úlohách pak potěší Jan Libíček, Helena Růžičková nebo Vladimír Menšík. Nestárnoucí sváteční tip pro celou rodinu.

Zajímavost: Masku Napoleona měl Hrušínský přilepenou na hlavě a při natáčení s ní se mu výrazně špatně dýchalo.

Ukázka z filmu Dívka na koštěti
Dohazovač (The MatchMaker) (středa 1. 5., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / čtvrtek 2. 5., 08.25 - 10.20)

Plakát filmu Dohazovač / The MatchMakerU nás neznámá irsko-britsko-americká romantická komedie ze druhé poloviny devadesátých let sice zůstává ve stínu mnohem slavnějších žánrovek, hodnocena je ale solidně. Režírující Mark Joffe v ní toho moc neřešil a spolehl se na předvídatelný příběh, který oživil decentní politickou zápletkou, hodně příjemnou atmosférou, inteligentním humorem a skvělým písničkovým soundtrackem. Opřít se pak mohl i o značný tvůrčí nadhled a krásné irské lokace, které snímku dodávají speciální kouzlo. V hlavní roli se představí výborná, leč ne úplně slavná Janeane Garofalo, která naplno rozehrála svůj obrovský komediální talent a dokázala prodat i slabší vtípky. Vedle ní se pak objeví David O'Hara, Milo O'Shea nebo Jay O. Sanders. Škoda, že snímek jako celek není tolik výrazný a postrádá emocionálně působivější scény.

Zajímavost: Fiktivní město, v němž se film odehrává, se jmenuje Ballinagra, což je parafráze na irský výraz Baile Na Gra, což znamená město lásky.

Originální trailer filmu Dohazovač / The MatchMaker
Dej mi domov (Gimme Shelter) (čtvrtek 2. 5., Nova Cinema, 13.45 - 15.25)

Plakát filmu Dej mi domov / Gimme ShelterAni šest let staré sociální drama není u nás moc známé a v tomto případě se ani není co divit. Jeho téma je totiž hodně těžké a vychází z neveselé skutečnosti. Režisér a scenárista Ron Krauss v něm kladl možná až přehnaný důraz právě na příběh, který je silný a pro Evropana nejspíš až neuvěřitelný, přesto paradoxně působí dost pateticky a sentimentálně. A je to škoda, protože atmosféra je potřebně depresivní, tempo relativně svižné a tvůrce zbytečně nemoralizuje, což se vždy počítá. Nad vodou tak snímek drží excelentní herecké výkony, které předvádí především Rosario Dawson a Vanessa Hudgens, příliš pozadu ale nezaostávají ani Brendan Fraser, James Earl Jones, Ann Dowd nebo Stephanie Szostak. Dojem nicméně výrazně kazí absolutně se nehodící happyend a přílišné působení na divákovy city.

Zajímavost: Hudgens žila dva týdny před začátkem natáčení v útulku pro těhotné ženy bez domova.

Oficiální trailer filmu Dej mi domov / Gimme Shelter

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box office: Kung Fu Panda vrací úder (11.03.2024 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Toxic Avenger (30.09.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu