Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Colette: Příběh vášně

Recenze: Spásou pro drama Colette: Příběh vášně je výkon Keiry Knightley

Vydáno: 01.03.2019 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Životopisné drama o francouzské spisovatelce a varietní umělkyni Sidonii-Gabrielle Colette se poněkud utápí v útržkovitém a těkavém stylu vyprávění, částečně jej však zachraňuje výkon Keiry Knightley v hlavní roli.

Colette: Příběh vášněRecenzoval/a Jan Varga dne 01.03.2019 13:00. Životopisné drama o francouzské spisovatelce a varietní umělkyni Sidonii-Gabrielle Colette se poněkud utápí v útržkovitém a těkavém stylu vyprávění, částečně jej však zachraňuje výkon Keiry Knightley v hlavní roli. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dominic West, Keira Knightley ve filmu Colette: Příběh vášně / ColetteFrancouzská spisovatelka, varietní umělkyně a novinářka Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954), v počátcích své kariéry píšící pod mužským pseudonymem a v roce 1948 nominovaná na Nobelovu cenu za literaturu, vystřídala tři manžele (nicméně měla i několik poměrů se ženami), psala především sentimentální a milostné romány, v nichž zužitkovala své vzpomínky na dospívání na venkově, a stala se průkopnicí ženského psaní. Britsko-americký životopisný film Colette: Příběh vášně (v němž hlavní roli ztvárnila Keira Knightley) se pak zabývá pouze obdobím jejího prvního manželství se spisovatelem Willym (Dominic West), během něhož přesídlila z francouzského venkova do Paříže, objevila v sobě spisovatelské vlohy a napsala několik prvních románů, o jejichž autorství se později se svým mužem soudila.

(Mimochodem, v českém dramatu Colette režiséra Milana Cieslara se hlavní hrdinové také jmenují Colette a Willy, což pochopitelně není náhoda – i když dějově je to o něčem zcela jiném.)
 
Keira Knightley ve filmu Colette: Příběh vášně / ColetteSnímek Colette: Příběh vášně je zejména příběhem o nejprve naivní a nezkušené (byť vzdělané) dívce, která se pod vlivem svého sobeckého a záletného manžela, pro něhož byla nevěra pouze nevinným a nutným povyražením a jehož vztah k literatuře byl čistě obchodního charakteru (svou píšící choť sem tam dokonce držel pod zámkem, dokud mu neodevzdala hotové stránky), promění v sebevědomou a emancipovanou ženu, která se postaví svému muži i jeho spisovatelskému domu a konečně začne svá díla vydávat pod vlastním jménem. Výsledný tvar nicméně odpovídá spíš tomu, jak Willy hodnotí hrdinčiny první literární pokusy – chybí mu spád a pořádná zápletka.
 
Ne, že by ve filmu byla nouze o zápletky – nejrůznějšími motivy je naopak vyloženě přecpaný. Řeší se tu manželství hlavní hrdinky, její boj o místo na výsluní ve společnosti spisovatelů-mužů, považujících psaní knih spíš za rutinní živnost než za příležitost tvořit krásnou literaturu a vyjádřit sebe samotné, její bisexuální orientace, její přátelské/milostné vztahy s několika ženami a Willyho četné milenky, její emancipační fáze (včetně koketování s dlouhými kalhotami a sakem), přerod ve varietní umělkyni, tíhnoucí ke kontroverzním a skandálním experimentům, autorské úspěchy včetně divadelní adaptace jejího prvního románu, i její vztah k venkovu na pozadí života ve velkoměstě, jenž právě zažívá počátky elektrifikace. O všechna tato témata se však snímek pouze letmo otírá, ve snaze zahrnout toho do děje co nejvíc o nich vypráví velice těkavě a náznakově a žádnému se přitom nestihne věnovat v dostatečné míře, takže žádné z nich nemá šanci plně zapůsobit.

Eleanor Tomlinson, Keira Knightley ve filmu Colette: Příběh vášně / ColettePozoruhodná a na svou dobu relativně odvážná je například pasáž, v níž Willy své manželce oficiálně dovolí mít lesbický románek se ženou, z níž si později sám udělá za jejími zády milenku. Celá tato linie s milostným trojúhelníkem je nicméně ve filmu přítomna jen velmi okrajově (a nebýt jí, nebyla by ve filmu ani žádná vášeň, jež by dostála českému názvu) a je utnuta a zapomenuta po pár minutách, když Colette Willyho zálety odhalí. V první třetině filmu se zas Colette v jedné scéně účastní vystoupení jakéhosi mima, který se podruhé objeví až po padesáti minutách filmu, kdy Colette přemluví k návštěvě jeho pohybových cvičení a stane tak u zrodu její varietní kariéry. Zhruba stejné množství času je přitom věnováno i většině Willyho milenek, jejichž přínos pro děj filmu je však mizivý.
 
Dominic West ve filmu Colette: Příběh vášně / ColetteKeira Knightley tak sice podává velice solidní a přesvědčivý výkon a je na celém filmu tím zdaleka nejvýraznějším (Dominic West je také dobrý, ale má to jednodušší o to, že jeho postava je zjednodušena do dvou poloh – milujícího, avšak pragmaticky uvažujícího podporovatele na jedné straně a majetnického tyrana a sukničkáře na straně druhé), film okolo ní však sestává z nevzrušivé, šedivé a epizodicky a rozvláčně vyprávěné rutiny, plnící úlohu filmové adaptace článku na Wikipedii. Režisér Wash Westmoreland, který k filmu napsal scénář spolu se svým manželem Richardem Glatzerem (s nímž natočil mimo jiné oscarové drama Pořád jsem to já), se přitom zjevně snažil vyhnout řadě žánrových klišé a pojmout snímek trochu jinak než jako stereotypní životopisné drama, postupně odškrtávající jednotlivé body ze života reálné historické osobnosti, jež mu posloužila coby inspirativní zdroj, leč povedlo se mu to jen částečně.
 
I tak je film Colette: Příběh vášně natočen vkusně a se zjevnou řemeslnou zručností, zároveň je však poměrně chladný a nevtahující. Podobných snímků navíc existuje bezpočet a tento mezi nimi ničím příliš nevyniká – a naopak spíš zaniká kvůli přehnaně útržkovitému stylu vyprávění. V tomto případě platí, že film do značné míry zachraňuje charismatická a schopná herečka v hlavní roli, neb Keira Knightley je jedním z mála důvodů, kvůli nimž stojí za to jej vidět.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer k filmu Colette: Příběh vášně

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Boston Strangler (22.02.2023 13:35 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer 5. série seriálu Koruna (21.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Godzilla a Asterix prožili sen noci svatojánské a jdou dlouhou cestu zpět (08.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu (04.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Panství Downton: Nová éra má nový trailer (15.02.2022 18:00 v Novinky | Trailery)
- Keira Knightley ve filmu Silent Night (11.11.2021 15:30 v Novinky | Trailery)
- Vznikne životopisný film o Helen Keller (15.10.2021 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dvojitý milenec má zraněné srdce a mění se v gentlemana s pistolí (24.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Dominic West bude princ Charles (21.10.2020 16:01 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Madam služebná Lara Croft podstupuje vražednou léčbu (24.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Problémissky s lehkostí hovoří o závažných společenských problémech (08.06.2020 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Problémissky a trafikant se setkávají v zemi medu (27.05.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer komedie Problémissky (14.05.2020 18:54 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu