Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kinopremiéry: 22. týden

Kinopremiéry: Problémissky a trafikant se setkávají v zemi medu

Vydáno: 27.05.2020 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry - Vratislav Šálek | foto: Bioscop

Poslední květnový čtvrtek odstartuje v kinech pětice premiér, mezi níž není žádný zásadní hit a vzhledem k okolnostem jde o menší a povětšinou evropské snímky. Nejvíce tak vyčnívají dva oceňované dokumenty.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Problémissky (Misbehaviour) (Bioscop)

Český plakát filmu Problémissky / Misbehaviour
© Bioscop
Francouzsko-britská komedie vychází ze skutečných událostí, které se odehrály během Miss World 1970 a asi si možná trochu střílí z hnutí za ženská práva. Z ohlasů, které nejsou nijak zvlášť zklamané, ale ani nadšené, vyplývá, že snímek se nebere moc vážně, na nic si nehraje a celou problematiku nahlíží s velkým nadhledem. Diváka pak krom tématu naláká spíše obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila Keira Knightley a ze známějších tváří se pak objeví ještě Greg Kinnear a Gugu Mbatha-Raw. Režisérkou je málo známá a televizí ostřílená Philippa Lowthorpe. Opatrná a nevýrazná premiéra týdne.

Synopse: V roce 1970 se v Londýně konala Miss World, která byla nejsledovanější televizní show světa. Moderoval ji tehdy legendární britský komik Bob Hope (Greg Kinnear), soutěž ale vůbec neprobíhala hladce. Kontroverzi a napětí totiž vzbudilo rozhodnutí organizátorů povolit účast dvěma ženám z Jihoafrické republiky. Skutečný rozruch ale měl teprve přijít, protože nově vzniklé Hnutí za práva žen prohlašovalo, že soutěže krásy dehonestují a ponižují ženy. A jeho členky, mezi něž patřila i aktivní Sally Alexander (Keira Knightley), se to rozhodly dát najevo v přímém přenosu.

Český trailer filmu Problémissky / Misbehaviour
#jsemtady (#jesuislá) (CinemArt)

Český plakát filmu #jsemtady / #jesuislà
© NaFilmu
Francouzsko-belgická komedie je jednou velkou neznámou. Hodnocení ani komentáře u ní prakticky neexistují, trailery jsou vesměs průměrné a ani tvůrci nejsou nijak extra známí. Režisérem a spoluscenáristou je totiž Eric Lartigau a hlavní role si zahráli Alain Chabat a Bae Doo-na. Diváka tak nejspíš nalákají země původu a synopse, která tedy není bůhvíjak originální, když se ale podobné téma dobře zpracuje, umí být zábavné a docela pohodové, tak doufejme, že se zadařilo i v tomto případě.

Synopse: Věhlasný francouzský šéfkuchař Stéphane (Alain Chabat) žije poklidným životem a nemá důvod se cítit nespokojeně. Přesto je jedinou osobou, která ho udržuje naživu, mladá a tajemná Korejka Soo (Bae Doo-na), s níž se seznámil na Instagramu. Jednoho dne se rozhodne ji nečekaně a bez ohlášení navštívit v jejím rodném Soulu. I když se ukáže, že tenhle nápad na neohlášené setkání nebyl úplně nejlepší, Stéphane díky tomu pozná spoustu nových přátel a jeho dobrodružství má nakonec úplně jiné vyústění, než by sám čekal.

Oficiální český trailer filmu #jsemtady / #jesuislá
Trafikant (Der Trafikant) (Film Europe)

Český plakát filmu Trafikant / Der Trafikant
© Film Europe
Německo-rakouské drama je adaptací románu Roberta Seethalera a diváka láká hlavně na děj, v němž se objeví postava stále populárního Sigmunda Freuda. Ten tu radí mladému chlapci, jak získat srdce jeho vyvolené a vše se odehrává ve Vídni obsazené nacisty. Krom děje samotného pak publikum bude určitě slyšet i na Bruna Ganze, který si věhlasného psychologa zahrál, společnost mu dělá hlavně mladý Simon Morzé. Režii a částečně i scénář obstaral u nás neznámý a televizí protřelý Nikolaus Leytner. Ohlasů ani komentářů moc neexistuje, takže nemá smysl se jimi nějak hlouběji zabývat. Další evropská premiéra.

Synopse: Sedmnáctiletého Franze (Simon Morzé) vyšle maminka do Vídně, aby vypomáhal v trafice jejího známého. Jedním ze stálých zákazníků trafiky je doktor Sigmund Freud (Bruno Ganz). Navzdory rozdílnému věku a množství zkušeností se oba stanou přáteli a mladičký Franz chce po Freudovi, aby mu dal rady, jak okouzlit kabaretní tanečnici Anežku (Emma Drogunova). Jsou ale věci, na které je i renomovaný doktor krátký.

Český trailer filmu Trafikant / Der Trafikant
Pro Samu (For Sama) (Artcam Films)

Český plakát filmu Pro Samu / For Sama
© Facebook tvůrce
Britský dokument, který byl velmi krátce k vidění v klubových kinech pár dní před karanténou, je dílem debutující režisérky a novinářky Waad Al-Kateab, které pomohl o něco zkušenější Edward Watts. Snímek je zamýšlen jako deník, který autorka zachytila pro svou novorozenou dceru, která mu dala jméno, což zní tedy dost obyčejně. Neobyčejné je to, že film se odehrává v syrském Aleppu, kde režisérka provozuje se svým manželem jednu z posledních fungujících klinik a rozhodla se, že vše zachytí bez příkras. Ohlasy jsou nadšené a hovoří o hodně silném zážitku, který ukazuje hodně drsné okamžiky a divákům zprostředkovává pohled do míst, kam se asi nikdy nepodívají. Nikterak jednoduchá podívaná, která ale zřejmě má svůj význam. Premiéra pro náročné publikum.

Synopse: Novinářce Waad Al-Kateab se narodí dcera Sama. Je to šťastná událost, i když k ní dojde v troskách syrského Aleppa, kde Waad a její manžel provozují jednu z posledních klinik. Vzhledem k tomu, že smrt je všudypřítomná a každá vteřina v těžce zkoušeném městě může být ta poslední, rozhodne se Waad pro svou dceru natočit osobní deník, který zachycuje život v drastických kulisách války a zároveň slouží jako intimní vzkaz matky dceři.

Zajímavost: Sama znamená v arabštině nebe.

Český trailer filmu Pro Samu / For Sama
Země medu (Honeyland) (Artcam Films)

Český plakát filmu Země medu / Honeyland
© Artcam
Makedonský dokument, který se dočkal i nominace na Oscara za dokument i zahraniční film, tak možná podle názvu nevypadá, ale podle ohlasů jde o velmi silnou a emocionální záležitost, která stojí za vidění. Debutující režijní dvojice Tamara Kotevska a Ljubomir Stefanov v něm diváky zavádí do zcela zapomenutého kraje, kde běh života pořád určuje příroda a původní tradice, hrdiny ale staví do kontrastu s moderním světem, v němž jde hlavně o sebeuspokojení a zisky. Navíc představí Makedonii jako pěkně drsný kraj, v němž přežijí jen odolní jedinci. Velmi chválená a pro citlivější povahy těžce dojemná premiéra.

Synopse: Hatidze Muratova žije s nemocnou matkou ve vesnici uprostřed odlehlé horské oblasti na Balkáně, nemají silnice, elektřinu ani tekoucí vodu. Dívka je poslední z dlouhého rodu chovatelů divokých včel a na živobytí si vydělává velmi pracně sběrem malých dávek medu a jejich prodejem v nejbližším městě vzdáleném čtyři hodiny chůze. Její pokojný život obrátí vzhůru nohama příjezd potulné rodiny se řvoucími stroji, sedmi bujarými dětmi a stádem dobytka. Ačkoli se děvče staví ke slibované změně optimisticky, brzy propukne střet, který odhalí zásadní napětí mezi člověkem a přírodou, harmonií a nesouladem, zneužíváním a udržitelností.

Zajímavost: Tvůrci natáčeli materiál pro dokument celé tři roky.

Český trailer filmu Země medu / Honeyland

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Boston Strangler (22.02.2023 13:35 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Generála Eisenhowera čeká na sv. Valentýna smrt ve tmě (10.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fantom opery prožil neuvěřitelnou, ale pravdivou šílenou noc (07.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Válečník král Škorpion podnikl cestu kolem světa (23.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Taron Egerton ve vězeňském dramatu Volavka (09.06.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů (18.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu (04.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu