Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 2. 2019 - 28. 2. 2019

TV tipy: Mravenec Z, Charlie Chaplin a Sicario vysílají zprávy

Vydáno: 22.02.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hlavní televizní událostí konce února je premiéra chváleného thrilleru Sicario: Nájemný vrah. Vedle něj ale zaujmou i dva filmy s Karlem Högerem a Danou Medřickou, animovaný Mravenec Z nebo komediální drama Vysíláme zprávy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Mravenec Z (Antz) (pátek 22. 2., Nova Cinema, 20.00 - 21.40 / sobota 23. 2., 14.25 - 16.05 / neděle 24. 2., 09.50 - 11.35)

Plakát filmu Mravenec Z / AntzJedenadvacet let starý animovaný snímek, který je vůbec prvním z dílny studia DreamWorks, příliš nezestárnul a je ukázkou brilantního počinu pro celou rodinu. Tehdy debutující režijní dvojice Eric Darnell a Tim Johnson v něm dostala k dispozici chytrý a inteligentní příběh, který napsali také debutující Chris WeitzPaul Weitz, v kontextu jejichž pozdější tvorby překvapí to, jak sofistikovaným a citlivým humorem ho prodchnuli. Důležité je vědět, že v originále namluvil titulní postavu Woody Allen, z jehož charakteru taktéž vychází a znalost jeho děl posune film do úplně jiného kontextu. Pozitivy budiž i výborná technická stránka, svižné tempo, celková barevnost a krátká stopáž, v níž není prostor na hluchá místa. Tip pro všechny generace a jeden z nejméně doceněných animáků posledního čtvrtstoletí.

Zajímavost: Allen namluvil svou roli za pouhých pět dní.

Originální trailer filmu Mravenec Z / Antz
Romeo a Julie na konci listopadu (sobota 23. 2., ČT1, 14.05 - 15.30 / neděle 24. 2., 06.50 - 08.15)

Plakát filmu  / Romeo a Julie na konci listopaduČeskoslovenské normalizační televizní drama využívá možností menšího média na maximum a patří k tomu vůbec nejlepšímu, co Československá a následně Česká televize kdy vyprodukovala. Režisér a spoluscenárista Jaroslav Balík v něm uchvátí jednoduchým, ale velice citlivým a emotivním příběhem o lásce dvou postarších lidí, který zabalil do melancholické a posmutnělé podzimní atmosféry, která chytne za srdce. Vzhledem k celkové komornosti je jasné, že důraz je kladen hlavně na dialogy a interakci hlavních postav. Ty fantasticky ztvárnili Karel Höger a Dana Medřická, kteří si film kradou pro sebe a předvádějí to, čemu se říká herecký koncert. I díky krátké stopáži tu absolutně chybí jakákoli slabší místa a vytýkat se dá snad jen povrchnost a nedotaženost vedlejších charakterů. Televizní klenot.

Zajímavost: Film se natáčel převážně v Praze a Písku.

Upoutávka filmu Romeo a Julie na konci listopadu
Pěnička a Paraplíčko (sobota 23. 2., ČT1, 21.10 - 22.44 / úterý 26. 2., 09.55 - 11.30)

Plakát filmu  / Pěnička a ParaplíčkoČeskoslovenská krimikomedie z počátku sedmdesátých let navazuje na populární seriál Hříšní lidé města pražského, i když je pojat trochu jinak. Režisér a spoluscenárista Jiří Sequens v ní sice znovu vychází z povídek Jiřího Marka, který mu pomohl i se scénářem, tentokrát ale záměrně upozadil humor a soustředil se na vážnější linii a vykreslení trochu temnější prvorepublikové atmosféry. S tím souvisí i to, že obvyklí hrdinové v čele s radou Vacátkem jsou na vedlejší koleji a prim hraje romantický vztah dvou lidí na okraji společnosti. Tvůrčí snahy se někdy míjí účinkem, protože příběh není natolik nosný a ani nové postavy nejsou tak zajímavé jako ty prověřené. Všechno ale zachraňují ústřední píseň, hudba Zdeňka Lišky a hvězdné obsazení, v němž hrají prim Radoslav BrzobohatýJiřina Bohdalová, které doplňují Jaroslav MarvanJosef VinklářJosef BláhaMartin Růžek nebo Bohumil Šmída. Oblíbená klasika na víkendový večer.

Zajímavost: Jeden z kaskadérů si při natáčení hospodské bitky zlomil klíční kost.

Ukázka z filmu Pěnička a Paraplíčko
Sicario: Nájemný vrah (Sicario) (sobota 23. 2., ČT2, 21.35 - 23.35)

Český plakát filmu Sicario: Nájemný vrah / SicarioČtyři roky starý kriminální thriller patřil k nejlepším filmům roku a jeho největší devízou je to, že spojil hned několik hvězdných tvůrců. Režírující Denis Villeneuve v něm dostal k dispozici výtečný scénář Taylora Sheridana, který je plný fantastických dialogů a několika morálních dilemat, na něž neexistuje jednoznačná odpověď. Jemu pak stačilo dodat naprosto minimalistickou a temnou atmosféru a postupně budovat napětí, které postupem trochu přetažené stopáže graduje a nedává moc vydechnout. Opřít se mohl i o nádhernou kameru Rogera Deakinse, která místy kouzlí a scéna v tunelu díky ní patří k naprostým vrcholům celého filmu, a záměrně disharmonickou a samostatně neposlouchatelnou hudbu Jóhanna Jóhannssona, která do nastolené nálady dokonale sedí. V hlavních rolích naprosto září trojice Emily Blunt, Benicio del Toro a Josh Brolin. Tip týdne s minimem chyb, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Brolin roli ve filmu původně odmítl, ale poté, co mu přišel prosebný email od Deakinse, své rozhodnutí okamžitě přehodnotil.

Český trailer filmu Sicario: Nájemný vrah / Sicario
Armáda zločinu (L'armée du crime) (sobota 23. 2., ČT2, 23.35 - 01.50)

Plakát filmu Armáda zločinu / L'armée du crimeDekádu staré francouzské válečné drama je u nás zcela neznámé, což je trochu škoda. Režisér a spoluscenárista Robert Guédiguian se v něm totiž odvážně pokusil vyrovnat s minulostí vlastního národa a natočil hodně silný snímek o tom, že za války nebyli Francouzi pouze utlačovaní a okupovaní, ale že mezi nimi bylo i dost vychytralých kolaborantů. Nikam při tom nespěchá a nepřipraveného a méně tolerantního diváka naprosto ukolébá extrémně pomalým tempem a vskutku roztaženou první hodinou, která vyžaduje hodně trpělivosti. Ve druhé polovině už vše nabere solidní spád a nechybí ani několik zajímavých akčních scén, po celou dobu pak zaujmou slušná výprava a dobová atmosféra. V obsazení se objevují méně známé tváře, mezi nimiž vynikají snad jen Simon Abkarian a Virginie Ledoyen. Trochu nudná a líná, nicméně nesmírně důležitá záležitost, která v našich končinách zoufale chybí.

Zajímavost: Jedněmi z mnoha postav filmu jsou i Micha a Knar Aznavourianovi, rodiče později slavného šansoniéra Charlese Aznavoura.

Originální trailer filmu Armáda zločinu / L’armée du crime
Kavaleristé (The Horse Soldiers) (neděle 24. 2., ČT2, 20.00 - 22.05 / úterý 26. 2., 00.00 - 01.55)

Plakát filmu Kavaleristé / The Horse SoldiersV tuzemsku skoro neznámý snímek z konce padesátých let není čistým westernem, ale kombinuje několik žánrů. Režírující John Ford se v něm sice opírá o několik klasických žánrových atributů, jakými jsou období Americké občanské války, drsní muži, osudové ženy a dlouhé a širé pláně, ty ale míchá s válečným filmem a odlehčuje několika komediálními momenty. Mnohé může překvapit na tvůrce až nezvyklé množství velkolepé akce, která je skvěle zrealizovaná a má spád. V hlavních rolích skvěle kooperují John Wayne a William Holden, které doplňují mimo jiné Constance Towers, Judson Pratt nebo Hoot Gibson. Škoda, že dialogy nejsou tak úderné, vše je až moc naivní, černobílé a konec je zoufale nenápaditý. Možná trochu nedoceněná záležitost.

Zajímavost: Při natáčení zemřel jeden z kaskadérů po pádu z koně.

Originální trailer filmu Kavaleristé / The Horse Soldiers
Ošklivá slečna (neděle 24. 2., ČT art, 20.55 - 22.10)

Plakát filmu  / Ošklivá slečnaRaritní a neznámé československé psychologické drama z konce padesátých let hodně připomíná filmy noir a v rámci možností je oproštěno od jakékoli ideologie. Ta je znát snad jen v tom, že režírující Miroslav Hubáček nemůže jít v hloubce postav příliš hluboko a nemůže nastolit tak depresivní atmosféru, jak by bývalo bylo záhodno. Jinak ale velmi dobře kombinuje detektivní zápletku s romancí, která navíc klame tělem a není tak předvídatelná, jak se zdá. Svůj podíl na tom má i chytrý scénář Oldřicha Daňka, který pracuje s propracovanými charaktery a nabízí zajímavé a břitké dialogy. Kouzlo snímku dodává i prostředí Liberce s mnoha dnes už neexistujícími stavbami a podniky. V hlavních rolích excelují Dana Medřická a Karel Höger, kterým dělají společnost například Otakar Brousek st., Vladimír Menšík nebo Václav Lohniský. Zcela zapomenutá tuzemská záležitost.

Zajímavost: Daněk působil na filmu i jako pomocný režisér a spekuluje se o tom, že jeho podíl je nakonec o dost výraznější.

Ukázka z filmu Ošklivá slečna
Vysíláme zprávy (Broadcast News) (pondělí 25. 2., ČT2, 21.50 - 00.00)

Plakát filmu Vysíláme zprávy / Broadcast NewsTaktéž romantické komediální drama z druhé poloviny osmdesátých let je v našich vodách skoro neznámé a příliš se nevysílá. Přitom jde o pohodovou a nenáročnou, zároveň ale kvalitní záležitost, kterou snad nikdo nepohrdne. Režisér a na Oscara nominovaný scenárista James L. Brooks v něm spoléhá na atraktivní prostředí novinářského zákulisí, které ale v tomto případě neřeší žádnou závažnou kauzu, ale spíše vztahy mezi kolegy a běžnou denní rutinu a opírá se o inteligentní příběh, jiskření mezi postavami a decentní humor, který se vyhýbá prvoplánovostem a vulgaritám. Jeho trumfem pak je excelentní herecké obsazení, jemuž dominují na Oscara nominovaní Holly Hunter, William Hurt a Albert Brooks, objeví se ale též Jack Nicholson, Lois Chiles nebo Joan Cusack. Škoda snad jen zbytečně přepálené stopáže. Kvalitní oddechovka.

Zajímavost: Původně měla hlavní ženskou roli hrát Debra Winger, kvůli těhotenství ji ale nahradila Hunter.

Originální trailer filmu Vysíláme zprávy / Broadcast News
Chaplin (Chaplin) (středa 27. 2., Prima Max, 20.00 - 23.00 / čtvrtek 28. 2., 15.00 - 18.05)

Plakát filmu Chaplin / ChaplinKoprodukční životopisné drama z počátku devadesátých let nemělo vůbec jednoduchou výchozí pozici, proto je až s podivem, jak výborně dopadlo. Režírující Richard Attenborough se totiž musel poprat s tím, že scénář adaptoval obsáhlý životopis legendárního Charlieho Chaplina a v zájmu snesitelné délky rezignoval na jeho filmovou kariéru a zabýval se atraktivnějším a pikantnějším osobním životem. Úlohu tak měl o něco jednodušší, i tak ale nic neponechal náhodě a spolehl se na svižné tempo, dobovou atmosféru, opulentní výpravu a hudbu Johna Barryho, které se obě dočkaly oscarové nominace. V hlavní roli dávno před Iron Manem exceloval na Oscara nominovaný Robert Downey Jr., jehož doplňují Geraldine Chaplin, Dan Aykroyd, Anthony Hopkins, Marisa Tomei, Penelope Ann Miller, Kevin Kline nebo Milla Jovovich. Občas je tedy snímek nepříjemně patetický a překvapivě klišovitý a možná trochu vtíravý, to ale nic nemění na tom, že tvůrci tak zásadní biografii ustáli se ctí.

Zajímavost: Geraldine Chaplin hraje ve filmu svou vlastní babičku.

Originální trailer filmu Chaplin / Chaplin
Cesta z města (čtvrtek 28. 2., ČT2, 22.00 - 23.50)

Plakát filmu  / Cesta z městaDevatenáct let stará tuzemská romantická komedie je velice specifická a rozhodně se nebude líbit každému. Režisérem a spoluscenáristou je totiž Tomáš Vorel, který na plátno přenesl svébytnou a osobitou poetiku divadla Sklep, která spočívá ve velice zvláštních hláškách, možná trochu topornějších hereckých výkonech a určité naivnosti, která souvisí hlavně s prostředím počítačů a IT techniků. Potěší ale to, že autor ustoupil od své tradiční melancholičtější a depresivnější atmosféry a soustředil se na poměrně příjemnou oslavu přírody a nekonečnost lesů. V titulní roli se představí Tomáš Hanák, vedle něhož vyniká nejvíc na Českého lva nominovaný Boleslav Polívka, dále se pak objeví třeba Eva Holubová, Luba Skořepová, David Vávra nebo Milan Šteindler, trochu nešťastnou volbou pak byla Bára Nimcová, která je až moc prkenná a nedůvěryhodná. Dojem by pak měla zlepšit i univerzálnost tématu. Lehce svérázný tip. 

Zajímavost:  V průběhu natáčení se Hanák stal otcem.

Originální trailer filmu Cesta z města

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Boj o vzduch ve filmu Breathe (14.03.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Blade Runner bude pokračovat (20.02.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu