Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Série Rocky od nejhoršího k nejlepšímu

Série Rocky od nejhoršího k nejlepšímu

Vydáno: 03.11.2018 12:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Boxerská série Rocky započatá v roce 1976 stejnojmenným prvním filmem čítá už osm částí včetně toho nejnovějšího, kterým je Creed 2. Tento článek je řadí od nejhoršího k nejlepšímu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
8. Rocky 5

Sylvester Stallone, Sage Stallone ve filmu Rocky 5 / Rocky VTak toto není žádné překvapení. Pátý díl, který měl být Stalloneho rozloučením s ikonickou filmovou postavou boxera Rockyho Balboy, jehož světu představil o čtrnáct let dříve (od doby natočení pětky v roce 1990), dopadl fiaskem jak uměleckým, tak komerčním. A nyní s odstupem času můžeme prohlásit: zaplaťpámbu za to! Nebýt Rocky 5 tak nepovedený, nemuselo by následovat to, co následovalo, tj. další sequel a spin-off(y).

Začátek pětky připomíná špatný vtip nebo studenou sprchu. Film začíná přesně tam, kde skončil čtvrtý díl. Rocky se vrací domů ze Sovětského svazu, sice strašlivě zbitý, ale jako vítěz. Doma na něj čeká jeho syn (hrál ho skutečný Stalloneho syn Sage Stallone), který během Rockyho pobytu v Sovětském svazu, kde mohl být tak nanejvýš měsíc, jakýmsi zázrakem dospěl o několik let. Když se s ním Rocky loučil, bylo mu tak pět šest. Nyní je to teenager kolem 15 let. I tato maličkost dokazuje, jak absurdně začátek pátého dílu působí. 

Sylvester Stallone, Sage Stallone ve filmu Rocky 5 / Rocky VRockyho euforie z návratu ale končí dříve, než si ji mohl bývalý šampión užít. Doktoři mu diagnostikují poškození mozku, které utrpěl při souboji s Ivanem Dragem (Dolph Lundgren). Kvůli Paulieho (Burt Young) lehkovážnosti navíc podvodem přišel o veškerý majetek a musí začít zase od začátku jako kdysi. Na obzoru je navíc nový šampión, který Rockyho vyzve ihned na letišti po návratu z brutálního souboje s Dragem a také hladový mladík Tommy Gun (Tommy Morrison), jehož se Rocky ujme. Tím si ale začne odcizovat vlastní rodinu. Je toho mnoho, co se v pátém díle odehraje, bohužel nic z toho nepomohlo. Rocky 5 stejně propadl. A nepomohl ani návrat režiséra prvního dílu Johna G. Avildsena. Všechno špatné je ale k něčemu dobré a to platí i u nepovedené pětky. Nebyl to definitivní konec, jak si původně Stallone přál a je to jen dobře.

Originální trailer filmu Rocky 5
7. Creed II

Michael B. Jordan, Sylvester Stallone ve filmu Creed II / Creed IIAno, druhým nejhorším dílem série je jeho nejnovejší příspěvek, Creed II. Chyba je tentokrát ve scénáři. První Creed byl jiný než Rocky v tom, že se na něm Stallone režijně ani scenáristicky nepodílel, ale jen v něm hrál. V druhém Creedovi už ale běží vše opět porockyovsku, či lépe řečeno postallonovsku. Druhý Creed je jen opakováním toho, co jsme už viděli v druhém Rockym (námluvy, dítě), v třetím Rockym (prohraný zápas uprostřed filmu a odveta v závěru) a ve čtvrtém díle (vše ostatní, včetně odvety v Rusku). To co kdysi fungovalo u Rockyho, nefunguje u Creeda, který je úplně jinou postavou. Jenže to Stallone nechápe. Ten vidí jen svůj model, který neustále opakuje. Škoda, aby byl další Creed lepší, musí se scénáře příště chopit někdo jiný. A poté, co se Stallone s postavou Rockyho rozloučil to také tak nejspíše bude. Dalšímu potencionálnímu Creedovi by to mohlo prospět.

Originální trailer filmu Creed II
6. Rocky 2

Sylvester Stallone, Carl Weathers ve filmu Rocky 2 / Rocky IIDruhý díl Rockyho si vzal novopečený režisér Stallone pod vlastní ochranná křídla po triumfální jedničce. Stallone se přitom k Rockymu vrátil po třech letech od prvního dílu jen proto, že jeho předchozí projekty, odborářské drama P.Ě.S.T. a jeho režijní prvotina Cesta k ráji, oba propadly. Nezbylo mu tak než se vrátit k tomu, co ho přes noc proslavilo. K postavě outsidera, druhořadého boxera, který vyboxoval s mistrem světa Apollem Creedem (Carl Weathers) patnáct vyrovnaných kol, a i když nakonec těsně prohrál, v očích většiny vyhrál.

Druhý díl je tak logicky o odvetě. Navazuje bezprostředně tam, kde první díl skončil. Po vysilujícím a brutálním prvním utkání Apolla a Rockyho končí oba ve stejné nemocnici, kde si znovu slíbí, že nestojí o odvetu. Jenže veřejné mínění a posměšky donutí Apolla vyprovokovat Rockyho k odvetě. Ten dlouho odolává, mezitím si vezme svou nově nabytou lásku Adrianu (Talia Shire) za ženu a zkouší natáčet reklamy. Když pak Adriana otěhotní, chce Rocky s boxem definitivně skončit. Adriana ale Rockyho motivuje, aby vyhrál. A tak se také stane.

Sylvester Stallone ve filmu Rocky 2 / Rocky IIDruhý díl už běží podle očekávání. Víme od začátku, že Rocky s boxem nesekne a že Apollovu výzvu přijme a také dopředu víme, že vyhraje. Musí, aby ten příběh měl smysl. Ačkoliv zmizel moment překvapení, který držel diváky prvního Rockyho v napětí, je druhý Rocky důstojným pokračováním. I když zdaleka není tak skvělým filmem jako originál. Druhá polovina, kdy Adriana leží v kómatu, je zdlouhavá. Následující tréninková pasáž stejně jako samotný "souboj století", odveta mezi Apollem a Rockym, je pak už opět velmi dobrá. Rocky 2 je nicméně jen o něco méně vydařenou kopií jedničky. 

Originální trailer filmu Rocky 2
5. Rocky Balboa

Burt Young ve filmu Rocky Balboa / Rocky BalboaV pořadí šestý díl série natočil Stallone po dlouhých 16 letech následujících po nevydařené pětce. Rockymu zemřela jeho milovaná Adriana, nyní vlastní restauraci, která nese její jméno a návštěvníky obdařuje starými historkami z ringu. Rockyho syn Robert junior (Milo Ventimiglia) se snaží od svého otce distancovat a vybudovat si, neúspěšně, vlastní kariéru v kanceláři. Rocky se utápí v nostalgii, přičemž mu společnost dělá věrný Paulie, který stále pracuje v masokombinátu.

Rocky také potká jednu starou známost z jedničky, Marii (Geraldine Hughes) a také se spřátelí s jejím synem Stepsem (James Francis Kelly III). Současný šampión v těžké váze Mason "The Line" Dixon (skutečný boxer Antonio Tarver) je kritizován pro snadné obhajoby svého titulu. Chybí mu skutečná výzva. Rocky, který má stále "něco uvnitř", si začne pohrávat s myšlenkou, i díky počítačové simulaci, že se vrátí do ringu. Chce ale jen malé zápasy. Této myšlenky se ale chytne Masonův manažer, který nabídne Rockymu souboj se svým svěřencem. Rocky souhlasí. Vidí to jako možnost "vyhnat to zvíře" naposled ven. Rocky Balboa je oním důstojným rozloučením s touto sérií. Nikoliv však s postavou Rockyho, což zřejmě v roce 2006 Stallone nemohl tušit, že se Rocky ještě (minimálně) jednou vrátí.

Sylvester Stallone, Antonio Tarver ve filmu Rocky Balboa / Rocky BalboaRocky Balboa obsahuje vše, co dělá Rockyho Rockym. Většinu herců z předchozích dílů - kromě Younga také Tonyho Burtona, který Rockymu nahradil Apolla po jeho smrti a také reminiscenci na první díl v podobě postavy Spider Rica (Pedro Lovell), vůbec první Rockyho soupeře (v úvodní scéně prvního Rockyho). A v neposlední řadě tu také naposledy uslyšíme charakteristické hudební motivy z taktovky Billa Contiho včetně charakteristického zvuku lesních rohů, který složil hudbu ke všem dílům s výjimkou čtvrtého. Sbohem Rocky...a brzy na viděnou.

Originální trailer filmu Rocky Balboa
4. Rocky 3

Hulk Hogan ve filmu Rocky 3 / Rocky IIITrojka, natočená tři roky po druhém dílu a opět po dvou neúspěšných Stalloneho pokusech (krimi Noční dravci a fotbalové drama Vítězství) vymanit se z postavy boxera, se radikálně odklonila od prvních dvou filmů. Překvapením je již úvodní videoklipová montáž, která během slavné písně Eye of the Tiger ve zkratce zrekapituluje Rockyho následující obhajoby titulu, které získal v odvetě s Apollem.

Rocky je nyní opakem toho, kým dříve býval. Už to není ten dobrácký hromotluk, ale distingovaný elegán. Jenže usnul na vavřínech a brzy na to tvrdě doplatí. Na obzoru je hladový vyzyvatel Clubber Lang (Mr. T), jemuž se snaží Rockyho trenér Mickey (Burgess Meredith) vyhnout. Jenže když Clubber urazí jeho ženu, k jejich duelu dojde.

Sylvester Stallone, Mr. T ve filmu Rocky 3 / Rocky IIITřetí Rocky je o pádu na dno a opětovné cestě na vrchol. Film obsahuje emotivní scénu Mickeyho smrti, překvapivé utkání s wrestlerem (hraje ho tehdejší skutečná hvězda wrestlingu Hulk Hogan) a nově nabyté přátelství s bývalým rivalem Apollem. Nechybí ani skvělá tréninková montáž situovaná do zaplivaného boxerského klubu v Los Angeles i na sluncem zalitou pláž. A oba souboje, na rozdíl od těch patnáctikolových v prvních dvou filmech, trvají jen dvě, respektive tři kola. Rocky 3 byl ve své době jasným úspěchem, který v tržbách dokonce překonal i první díl. Stallone se, podobně jako jeho postava, vyšvihl opět na vrchol. 

Originální trailer filmu Rocky 3
3. Creed

Sylvester Stallone, Michael B. Jordan ve filmu Creed / CreedV roce 2006 to vypadalo, že se postava Rockyho už nikdy nevrátí. Ale nikdy neříkej nikdy, že? A tak přišel Ryan Coogler a natočil spin-off Rockyho o nemanželském Apollově synovi Adonisovi Johnsonovi alias Creedovi (Michael B. Jordan). A při tom nemohl chybět ani Rocky, který stále žil ve Filadelfii, stále vedl svoji restauraci a stále chodil navštěvovat na hřbitov svoji zesnulou Adrian.

Mezi nebožtíky tentokrát přibyl i jeho švagr Paulie, který hrál ve všech dílech Rockyho. Jenže, jak je z názvu patrné, hlavní postavou je tu mladý a ambicózní Creed, jemuž se naskytne možnost vyzvat o titul "Hezouna" Rickyho Conlaye, britského šampióna v polotěžké váze, jehož hraje skutečný boxer Tony Bellew. Rocky mladého Adonise trénuje i přes vzrůstající zdravotní potíže. Nechybí ani láska v podobě Adonisovy přítelkyně Bianci (Tessa Thompson).

Michael B. Jordan ve filmu Creed / CreedTento spin-off se vydařil a Rockyho dědictví tak našlo důstojného nástupce. Michael B. Jordan se ukázal jako skvělá volba a výborný herec a Stallone tu zúročil bohaté zkušenosti s postavou, která ho provází celý život, což vyústilo v neproměněnou oscarovou nominaci. Také komerčně byl Creed úspěšný, což dovolilo pokračování v letošním sequelu, který brzy uvidíme v kinech. Creed byl posledním snímkem série, který spoluprodukoval producent Robert Chartoff, polovička z dlouholetého týmu Chartoff - Irwin Winkler, jež produkoval všechny dosavadní díly této série. Creed je mu věnován. 

Originální trailer filmu Creed
2. Rocky IV

James Brown, Carl Weathers ve filmu Rocky IV / Rocky IVČtvrtý díl Rockyho je komerčně nejúspěšnějším dílem celé série. Ve své době to byl obrovský hit. Není také divu, neboť Rocky se poprvé také výrazně dotkl v té době populární studené války. Do Spojených států přijel sovětský amatérský šampión Ivan Drago (Lundgren), aby vyzval bývalého šampióna Rockyho. Místo něj se ale příležitosti naložit drzému zelenáčovi chopí Apollo, pro něhož je to otázka cti. Apollo si myslí, že mladému Rusovi nadělí výprask. Místo toho ale vše dopadne tragédií, které bezmocný Rocky jen přihlíží. Následuje pomsta, která Rockyho zavede do samotné říše zla - tehdejšího Sovětského svazu.

Čtyřka je ze všech dílů nejpolitičtější, respektive je to jediný díl z celé série, který je otevřeně politický, ale je také nejadrenalinovější. Jde v podstatě o hodinu a půl dlouhé motivační video, které je od začátku do konce neskutečnou jízdou s vražedným tempem. Souboj dobra a zla nebyl v této sérii nikdy zobrazen tak jasně, přímočaře a efektně jako právě zde.

Sylvester Stallone, Dolph Lundgren ve filmu Rocky IV / Rocky IVSouboj Rockyho a Draga patří mezi vůbec nejlépe natočený Rockyho duel. Je to strhující emotivní bomba, kterou pak korunuje Rockyho poselství míru. Je to sice patetické, ale přesto působivé. Výborná je také videoklipovitá montáž, tentokrát uprostřed filmu (u třetího dílu byla na začátku). Čtyřka je prostě kult. Perličkou je pak to, že Dragovu ženu Ludmilu si zahrála tehdejší Stalloneho manželka Brigitte Nielsen

Originální trailer filmu Rocky IV
1. Rocky

Fotografie z filmu Rocky / RockyStejně jako je pátý díl nejhorším, je první díl nejlepším. Na tom už se sotva něco změní. První díl je už legendou, o níž lze těžko napsat něco nového a objevného. Stallone se nechal inspirovat skutečným soubojem neznámého outsidera Chucka Wepnera s šampiónem Muhammadem Alim. Wepner sice dostal velkou nakládačku, ale dokázal Aliho také jednou posadit na zadek. Stallone si chvíli pohrával s myšlenkou nechat Rockyho nad Apollem vyhrát, ale vítězstvím pro něj bylo už to, že s mistrem světa vydržel patnáct kol. Stallone si Rockym zajistil slávu i nesmrtelnost a zároveň i prokletí, neboť každý jeho pokus uspět mimo Rockyho selhal. Až do doby než stvořil další legendu - vietnamského veterána Ramba. Rocky byl obrovský komerční hit a také uspěl u oscarové Akademie se třemi Oscary - za film, režii a střih. Oscar Stallonemu v kategorii nejlepší herec a scénář jen těsně unikl. 

P.S.: První Rocky, stejně jako jeho pět pokračování, je věnován první Stalloneho manažerce Jane Oliver, která se zasloužila o jeho počáteční kariéru a která zemřela na rakovinu ještě před uvedením filmu v roce 1975. Rocky měl premiéru až 20. listopadu 1976. 

Originální trailer filmu Rocky

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Rocky (Katarína, 03.11.2018 14:54) Reagovat

    Patrí k mojím najoblúbenejším filmom, Stallone nemá chybu

  • 4 (Autopsy, 03.11.2018 15:25) Reagovat

    ackoliv je jednicka povazovana za legendu a neco neprekonatelneho, pro me to je 4. dil s Dolphem Lungrenem.... tenhle film muzu videt 5x do roka a nikdy neomri jedina minuta... od zacatku az do konce neni jedine hluche nudne misto, film utika a clovek po temer hodine a pul, kde jen zaverecna boxovaci scena ma 20 minut nechape, jak to rychle uteklo...

  • Kdo to dělal? (Rocky, 04.11.2018 06:30) Reagovat

    Ten žebříček dělal dobrej trotl. Dvojka druhá nejhorší?? Jako vážně? A Creed tam nemá co delat.

    • Re: Kdo to dělal? (V.L., 06.11.2018 09:30) Reagovat

      Dělal jsem to já. Ta série je velice vyrovnaná, tím, že jsem dvojku zařadil jako druhou od konce přece neznamená, že je špatná, nikde to tam ani nepíšu, že je špatná. Ale ve srovnání s ostatními díly se mi zdá o fous slabší, nikomu ale svůj názor nenutim. Creed tam samozřejmě patří, je to spin-off série, který z ní vychází a hlásí se k ní. Kdyby Creed nechtěl mít s Rockym nic společného, nebyl by tam ani Rocky ani Stallone a hlavní postava by se nejmenovala Creed a nehlásila se k dědictví série Rockyho.

      • Re: Kdo to dělal? (Thehellion, 11.11.2018 09:22) Reagovat

        Děkujeme za článek, vážně paráda, je super, že legenda stále žije..:-)
        Žebříček bych obměnil. Samozřejmě pětka na konci je jasná..pak je ale série skutečně už velmi vyrovnaná a je to spíše o subjektivních dojmech. Jen Creeda bych nedával jako třetího nejlepšího. Vůbec prosím mě nechápej špatně, myslím, že se ten film opravdu hodně povedl a mám ho moc rád, ale dal bych ho jako pátého. Asi z principu, nicméně to vůbec neznamená, že by nebyl skvělý.

        Jinak rozhodně díky za super článek..:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Chystá se čtvrtý Creed (19.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu