Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 12: Filmy Miloše Formana

Top 12: Filmy Miloše Formana

Vydáno: 29.04.2018 11:30 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Miloš Forman byl a bude největším českým filmařem v naší historii. Pojďme si připomenout jeho filmografii v tradiční topce, která obsahuje všechny jeho celovečerní filmy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Miloš Forman nás sice opustil, ale není nutno smutnit. I když za svůj život natočil jen 12 celovečerních filmů, je to obrovský kus díla. Kvalita zde převažuje nad kvantitou. Pojďme si je jednotlivě připomenout v topce, která je všechny obsáhne.

12. Ragtime

Fotografie z filmu  / RagtimeZa jeden z mála ne zcela povedených Formanových snímků je považováno historické drama a adaptace stejnojmenné knihy E. L. Doctorowa Ragtime. Ten se odehrává na počátku 20. století v New Yorku a Atlantic City. Složitě komponovaný děj má několik linek a mnoho postav. V podstatě jde o dobovou fresku s několika dějovými liniemi. Forman v knize Co já vím? vzpomíná, jak se mu Ragtime vymknul kontrole a jeho zkrácení ho paradoxně zmrzačilo a udělalo ho dlouhým, zajímavý je nicméně z několika důvodů. Předně nabídnul poslední filmovou roli americké herecké legendě, kterou byl James Cagney. Naopak nabídl také jedny z prvních hereckých vystoupení herců, jako jsou Jeff Daniels nebo Samuel L. Jackson. Ragtime také nebyl divácky příliš úspěšný, i když si vysloužil osm oscarových nominací (Forman ale za režii Ragtime nominovaný nebyl, zato kameraman Miroslav Ondříček ano), neproměnil ve výsledku ani jednu z nich. Také komerčně film neuspěl. Při nákladech 32 milionů jich v USA vydělal jen 11.

Originální trailer filmu Ragtime
11. Valmont

Annette Bening, Meg Tilly, Fairuza Balk ve filmu Valmont / ValmontTaké historické drama a adaptace knihy Nebezpečné známosti Choderlose de Laclose, které Forman pojmenoval Valmont, se příliš nepovedlo. Valmontovi uškodilo hlavně srovnávání s o rok starší verzí Nebezpečné známosti. Přitom to není vůbec špatný film. Obsahuje kvalitní herecké výkony herců, jakými jsou Colin Firth a Annette Bening nebo Meg Tilly. Bohužel byl Valmont divácký přešlap a ani kritiku moc nenadchnul. Film byl jednoznačný propadák, když při nákladech zhruba 33 milionů vydělal v USA jen něco přes milion. Dočkal se jedné oscarové nominace. Za nejlepší kostýmy byl nominován Theodor Pištěk ml.

Originální trailer filmu Valmont
10. Lid versus Larry Flynt

Woody Harrelson, Edward Norton ve filmu Lid versus Larry Flynt / The People vs. Larry FlyntŽivotopisné drama o vydavateli pornografického magazínu Hustler Lid versus Larry Flynt znamenalo Formanův návrat k filmové režii po sedmileté pauze po neúspěšném Valmontovi. Snímek provázela kontroverze jak kvůli svému tématu, tak kvůli obsazení skandály obehnané postavy zpěvačky a příležitostné herečky Courtney Love. Forman natočil podobenství o svobodě slova, kterému ale v druhé polovině dochází dech a stává se příliš didaktickým a akademickým. Zajímavostí je obsazení skutečného Larryho Flynta do role soudce a Jana Třísky do role atentátníka, který Flynta postřelil. Film nabídnul životní roli Woodymu Harrelsonovi, který si za ni vysloužil alespoň oscarovou nominaci a také zmíněné Courtney Love, která předvedla autentický (ne)herecký výkon. Forman se pak za tento snímek dočkal své třetí (poslední) nominace za režii. 

Originální trailer filmu Lid versus Larry Flynt
9. Goyovy přízraky

Fotografie z filmu Goyovy přízraky / Goya's GhostsHistorické drama Goyovy přízraky zůstalo bohužel zcela posledním Formanovým celovečerním snímkem. Ačkoliv snímek neobdržel žádné ceny a nenadchnul ani kritiky, považuji ho já osobně za velmi zdařilý a působivý. Děj filmu je zasazený do období francouzské revoluce a inkvizice ve Španělsku. Zaměřuje se na dvě postavy. Jednou z nich je kněz Lorenzo (Javier Bardem) a druhou půvabná dcera z bohaté rodiny Inés (Natalie Portman). Malíř Franciso Goya (Stellan Skarsgård) je zde pouze vedlejší postavou spojující obě postavy hlavní. Forman tu předvádí groteskní obraz proměny společenského klimatu během začínajících napoleonských válek, zatímco Portman tu předvádí věrohodnou psychologickou (a fyzickou) proměnu těžce zkoušené Ines. Komerčně film v USA opět nepřekvapivě propadl. Lépe si vedl ve Španělsku a Itálii a také u nás.

Originální trailer filmu Goyovy přízraky
8. Vlasy

Treat Williams ve filmu Vlasy / HairAdaptace divadelního muzikálu z konce 60. let zobrazující antiválečné nálady ve společnosti a hnutí hippies natočil Forman až v roce 1979. V té době už šlo tedy o "historický" snímek, ačkoliv šlo o nedávnou historii. A v neposlední řadě jde také o muzikál. Vlasy mají své odpůrce i příznivce. Jedni je považují za úžasné, druhé nechávají spíše chladnými. Samotnému Formanovi ale muzikálové Vlasy nepochybně učarovaly, což je z filmové verze znát. Forman tu pro film objevil herce Treata Williamse, který ztvárnil rebelského Bergera. Často je zmiňována osudová pointa filmu, která mu dává tragickou pachuť. Vlasy patří k relativně úspěšným Formanovým snímkům. V době svého uvedení měl příznivé kritiky a vydělal zhruba 15 milionů. Dnes je film považován za legendární. 

Originální trailer filmu Vlasy
7. Taking Off

Vincent Schiavelli ve filmu Taking Off / Taking OffNeboli "Odcházím" je Formanovým loučením s "československým" stylem a prvním americkým filmem. Jeho debut nemohl ani dopadnout hůře a Formanovi přivodil několikatýdenní deprese. Film prošel naprostým ignorováním ze strany amerického publika, které filmu o střetu generací nerozumělo. Ocenila ho jen dobová vysokoškolská mládež. Dnes ho většina diváků i kritiků hodnotí jako geniální a nedoceněný snímek. Ve filmu se mihne začínající Kathy Bates a Vincent Schiavelli, který poté neodmyslitelně patřil k režisérovým dalším americkým titulům. Také zde vystupují Ike a Tina Turner. Naopak o roli v konkursu se ucházející Madonna to do filmu nedotáhla. Forman tu zjistil, že na americké publikum bude muset příště jinak. 

Scéna z filmu Taking Off
6. Muž na Měsíci

Jim Carrey ve filmu Muž na Měsíci / Man on the MoonŽivotopisný snímek o kontroverzním americkém komikovi Andym Kaufmanovi je strhujícím portrétem osobnosti rebelující proti konvencím i společnosti a jde hlavně o životní roli herce Jima Carreyho, který Andyho Kaufmana, stejně jako jeho rebelské alter ego Tonyho Cliftona zahrál způsobem, který obvykle hercům přinese Oscara. Je vlastně skandální, že Carrey nebyl za svůj výkon nominován na Oscara. Občas jde prostě více o politku než umění. Carreymu přinesl jen Zlatý glóbus. Nemusíte o skutečné postavě Andyho Kaufmana vědět nic, přesto vás Muž na Měsíci strhne Carreyho neskutečným nasazením a entuziasmem. Forman pak alespoň získal cenu za režii na festivalu v Berlíně. Komerčně pak film také propadl, když v USA vydělal jen necelých 35 milionů, přitom náklady na něj se vyšplhaly na 82 milionů. 

Originální trailer filmu Muž na Měsíci
5. Lásky jedné plavovlásky

Hana Brejchová, Vladimír Pucholt ve filmu  / Lásky jedné plavovláskyDruhý Formanův celovečerní film a druhý ze tří, které natočil v Československu před svým odchodem do USA. Druhý černobílý film. To jsou legendární Lásky jedné plavovlásky, v nichž hráli Vladimír Pucholt a sestra Formanovy první ženy Hana Brejchová. Mezi většinou neherců hrál také jeden profesionál, kterým byl Vladimír Menšík. Hlavní hvězdou filmu je ale geniální neherec Josef Šebánek, kterého tu Forman pro film objevil. Ten hraje tatínka Pucholtova klavíristy Mildy, který svede naivní Andulu. Lásky jedné plavovlásky jsou Formanovým prvním filmem, za něhož mohl získat prvního Oscara, když byl snímek nominován za nejlepší zahraniční film. 

Scéna z filmu Lásky jedné plavovlásky
4. Černý Petr

Ladislav Jakim ve filmu  / Černý PetrNyní se už se blížíme k samotnému vrcholu Formanovy tvorby, která započala jeho geniálním debutem Černý Petr, který je neobyčejně vtipným portrétem generačního sváru mezi hlavním hrdinou, nesmělým mladíkem, kterého hrál budoucí právník Ladislav Jakim a jeho "vševědoucím" tatínkem, jehož hrál profesionální hudebník a dirigent Jan Vostrčil. V Černém Petrovi také herecky debutoval Vladimír Pucholt, který zde v epizodní roli zednického učně Čendy zastínil i samotného hlavního hrdinu. Černý Petr je už dnes stejnou legendou, jakým je jeho tvůrce. 

Originální trailer filmu Černý Petr
3. Přelet nad kukaččím hnízdem

Jack Nicholson, Danny DeVito ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem / One Flew Over the Cuckoo's NestZ adaptace knihy Vyhoďme ho z kola ven Kena Keseyho, kterou Kesey napsal už v roce 1962, udělal Forman svůj asi nejslavnější a nejznámější snímek. Knihu Formanovi nabídl už v době svého vydání Kirk Douglas. Nakonec se o natočení filmu zasadil jeho syn Michael Douglas, který film produkoval. Pro Formana šlo o klíčový film jeho americké kariéry, protože díky němu se z něj stala v USA opravdová hvězda, což pečetil jak komerční úspěch filmu (vydělal vůbec nejvíce ze všech Formanových filmů), tak i pět hlavních Oscarů, pro oba hlavní herce Jacka Nicholsona a Louise Fletcher, stejně jako pro něj samotného. V tomto filmu na sebe také výrazněji upozornili Danny DeVitoChristopher Lloyd, debutující Brad Dourif a Will Sampson. Šlo o jeden z mála jeho titulů, na nichž nepracoval jeho kameraman Miroslav Ondříček.

Originální trailer filmu Přelet nad kukaččím hnízdem
2. Hoří, má panenko

Fotografie z filmu  / Hoří, má panenkoAsi nejlepším z trojice filmů, které Forman natočil ještě v Československu, je jeho první barevný snímek Hoří, má panenko, satirický portrét jedné volby královny krásy a hasičského bálu. Forman na něm znovu pracoval s osvědčeným tandemem Ivan PasserJaroslav Papoušek a Miroslav Ondříček. Film se musel obejít bez jakékoliv herecké hvězdy, chybí zde dokonce i Pucholt a hrají tu pouze neherci a neprofesionální herci Jan Vostrčil a Josef Šebánek, kteří hráli v jeho předchozích dvou filmech, debutu Černý Petr a Láskách jedné plavovlásky. Ačkoliv Forman chtěl natočit jen komedii o jednom hasičském plese, který se zvrtne, diváci i kritika film vnímali jako alegorii na celou tehdejší společnost. Film však především baví, a to i dnes. Díky němu je nesmrtelné i podkrkonošské město Vrchlabí, kde se film natáčel. Stejně jako předchozí Lásky jedné plavovlásky i Hoří, má panenko si vysloužilo oscarovou nominaci na nejlepší zahraniční film. 

Scéna z filmu Hoří, má panenko 
1. Amadeus

Tom Hulce, Elizabeth Berridge ve filmu Amadeus / AmadeusPředlohou Formanova Amadea byla stejnojmenná hra Petera Shaffera, do níž se Forman okamžitě zamiloval. Jak on sám říkal, biografické filmy o hudebních skladatelích byly v komunistických režimech oblíbené pro svou nekonfliktnost a také ho velice nudily. Forman dokázal natočit nejdramatičtější a nejpůsobivější film o hudebním skladateli vůbec. I když šlo o pouhou fikci, podle níž italský akladatel Antonio Salieri (F. Murray Abraham) smrtelně žárlil na geniálního Mozarta (Tom Hulce). Ačkoliv šlo o výplod fikce, nic to nesnižuje monumentálnost a sílu Formanova Amadea. Forman se také díky němu mohl na krátko vrátit do komunistického Československa, které před lety opustil. Amadeus byl Formanovým největším uměleckým triumfem, který mu přinesl druhého Oscara za režii a sám film posbíral osm cen. 

Originální trailer filmu Amadeus

A jaký je váš nejoblíbenější Formanův film?

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu