Preview: Thor

Vydáno: 28.03.2011 13:00 - Kateřina Samková | foto: 2011 Paramount Pictures

Shakespearovský režisér natočil velkolepou komiksovou adaptaci o severském bohu Thorovi, kterého jeho otec Ódin za trest pošle mezi smrtelníky na matičku Zemi. Čeká nás další bezduchý velkofilm, nebo se můžeme těšit na něco víc?
Nejen Římané a Řekové, ale i staří seveřané (resp. všechny starogermánské kmeny) disponovali v Evropě celým panteonem božstev. Nejvyšší autoritou byl Ódin, otec všeho, patron básníků, bojovníků, státníků, bůh smrti, války a magie. Se svou ženou Fjörgyn, ztělesňující Zemi, měl syna Thora, který je druhou nejdůležitější postavou mezi starogermánskými božstvy a který ochraňuje kováře, mořeplavce, rybáře, rolníky a je strážcem a vykonavatelem spravedlnosti. Na starost má i bouřky, deště a plodnost země.
V literatuře bývá vyobrazen jako klasický vikingský bojovník, statečný a nebojácný, s rudými vlasy i vousy spletenými do copánků, oblečený do kožešin a třímající velké kladivo Mjollni. Kromě této mocné zbraně vykované skřítky Brokkem a Sindrim, která je tak těžká, že ji nikdo kromě samotného Thora a jeho syna Magniho nedokáže zvednout, vlastní tento bůh i další artefakty. Rukavice, kterými kladivo hází a chytá, a opasek síly, který desetinásobně zvyšuje jeho již tak značně nadprůměrné silové schopnosti. Mocné kladivo neslouží jen k boji s obry, kteří jsou Thorovi úhlavní nepřátelé, ale také se dá využít k orání půdy a zlepšení úrody.
O Thorovi existuje nespočet bájí, které se v ucelené podobě dochovaly zejména právě v severských zemích, zejména ve dvou islandských Eddách - velkolepých sbírkách epických básní. V šedesátých letech ale začaly příběhy o Thorovi vycházet ve formě komixů Stana Leeho, Larryho Liebera a kreslíře Jacka Kirbyho ve vydavatelství Marvel. Thor se objevil v několika pravidelných i limitovaných seriálech a stal se stálým členem superhrdinského týmu Avengers, kde bojuje například po boku Spider-Mana, Wolverina nebo Iron Mana.
Filmová adaptace komiksu na sebe nechala čekat poměrně dlouho a výběr režiséra je přinejmenším netradiční - uvidíme, jak si protřelý Kenneth Branagh, známý zejména pro své shakespearovské adaptace, poradí s trikovým hrdinským velkofilmem. "Největší rozdíl oproti mým předchozím filmům byl v tom, že jsem mohl na snímku této velikosti utratit mnohem víc peněz," vzpomíná režisér a dodává, že zásadním krokem bylo také obsazení hlavní role. "Potřebovali jsme někoho s neokoukanou tváří, kdo ale bude schopný přijít, hodně na sobě fyzicky pracovat, a přitom být i citlivým hercem. Nakonec jsme ho našli v Chrisovi Hemsworthovi."
Tento mladý Australan, kterého si možná pamatujete jako George Kirka, Jamesova otce ve Star Treku a objevil se také v nezávislém filmu Ca$h. Jako aktivní sportovec s uhrančivě modrýma očima, který se věnoval třeba surfingu, fotbalu a běhu přes překážky, se fyzicky na roli svalnatého severského boha určitě hodí perfektně. Přesto na natáčení vzpomíná nejen s nadšením: "Nejhorší a nejvíc vyčerpávající byl přísun jídla, všechny ty proteinové koktejly, kuřata a ryby, to byla hrůza. Trénink byl oproti tomu docela fajn.“
Dále se můžeme těšit na Natalii Portman v roli krásné vědkyně, do které se Thor nejspíš zamiluje, na Anthonyho Hopkinse jako Thorova otce Odina a samozřejmě by zfilmované severské báje nebyly úplné, kdyby se v nich neobjevil Stellan Skarsgård. A o co vlastně ve filmu půjde? Thor je arogantní a nabubřelý a neustále svým lehkovážným jednáním přivádí k šílenství svého otce. Tomu ale jednoho dne dojde trpělivost a svého syna exemplárně potrestá - svrhne ho mezi smrtelníky, kde mu jeho bratr Loki hodlá připravit peklo na Zemi. Bude na Thorovi, zda prokáže i duševní odvahu a rozhodne se bojovat za lidstvo a za svoji lásku...
Již 28. dubna se budeme moct i v našich kinech podívat na to, jak to blonďatému bohovi sluší v moderním světě a jak si poradí s nástrahami, které v říši svého otce nepoznal. Z traileru (hlavně té božské části) a trojrozměrného formátu trochu čiší snaha o blockbuster za každou cenu, ale na druhou stranu - Kenneth Branagh je velmi dobrý režisér a třeba nás mile překvapí i touto velkolepou komiksovou podívanou.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY