Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 22. 12. 2017 - 28. 12. 2017

TV tipy: Anděl Páně bojuje ve válce Jihu proti Severu o srdce Popelky a Evity

Vydáno: 22.12.2017 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Letošní vánoční televizní tipy jsou nepřekvapivě plné rodinných filmů a pohádek, mezi nimiž jednoznačně vyniká hraná verze Disneyho Popelky. Z těch ostatních pak zaujmou třeba Evita nebo oscarová klasika Jih proti Severu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Popelka (Cinderella) (pátek 22. 12., Nova, 20.20 - 22.15 / neděle 24. 12., 11.05 - 13.00 / pondělí 25. 12., Nova Cinema, 18.15 - 20.00)

Český plakát filmu Popelka / CinderellaVelmi úspěšná hraná verze slavné disneyovské kreslené pohádky ničím nepřekvapí, přesto je naprosto uhrančivá a chválená. Režírující Kenneth Branagh se totiž spolehl právě na klišovitý, známý, předvídatelný a naivní příběh, který odvyprávěl příjemně staromilsky a s totální úctou a láskou ke kinematografii. Diváka tak uchvátí fantastickou výpravou, na Oscara nominovanými kostýmy, nádhernou kamerou a důrazem na každý detail, přičemž nezapomíná ani na pohádkovou atmosféru a zcela se vyhýbá kýči. Dost si pomáhá i svižným tempem, přiměřenou stopáží a padnoucí hudbou Patricka Doylea. V hlavních rolích se objeví výborná Lily James a okouzlující Richard Madden, jimž dělají společnost mimo jiné Cate BlanchettHelena Bonham CarterStellan Skarsgård nebo Ben Chaplin. Detaily jednoho z tipů týdne, který do předvánoční atmosféry krásně pasuje, hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Kvůli natáčení bylo vyrobeno osm různých verzí šatů pro Popelku, jejich výroba zabrala dohromady asi čtyři tisíce hodin.

Český trailer filmu Popelka / Cinderella
Zvonilka (Tinker Bell) (sobota 23. 12., ČT :D, 09.25 - 10.40)

Plakát filmu Zvonilka / Tinker BellDevět let starý animovaný rodinný snímek nastartoval relativně úspěšnou sérii dalších animáků, nicméně sám je určen jen na video, což je asi jeho největší výhra, protože hodnocení jsou mnohem shovívavější. Režírující Bradley Raymond se v něm přizpůsobil skromnějším podmínkám a soustředil se jen a pouze na dětského diváka a obzvláště toho holčičího, kterého ohromí pestrými barvami, jednoznačně vymezenými hrdinkami, jednoduchým příběhem a humorem. Samozřejmostí jsou svižné tempo a krátká stopáž, v níž se pořád něco děje, tudíž není prostor pro nudu. Dospělý divák se sice nebude mít čeho chytit a na nějakou ironii může úplně zapomenout, to by mu snad tolik vadit nemělo, když se ratolesti zabaví. Ideální předježíškovské probuzení pro ty nejmenší.

Zajímavost: Premiéra filmu byla zdržena kvůli výrobním problémům a náklady se vyšplhaly až na padesát milionů dolarů, na což doplatila propuštěním Sharon Morrill, vedoucí sekce Disney Toons.

Originální trailer filmu Zvonilka / Tinker Bell
Evita (Evita) (sobota 23. 12., ČT2, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu Evita / EvitaŽivotopisný muzikál je filmovou adaptací divadelního představení z pera Andrewa Lloyda Webbera, jehož muzika pochopitelně zůstala zachována, což je to nejdůležitější. Režírující Alan Parker, jenž také společně s Oliverem Stonem (!) napsal scénář, mu dodal nový rozměr především perfektně zvládnutými davovými scénami, skvělou dobovou atmosférou, krásnou a na Oscara nominovanou kamerou Daria Khondjiho a celkovou vizuální stránkou a stylizací. Samozřejmostí je hudební složka, která nemá slabého místa a titulní píseň si dokonce vysloužila Oscara. Trochu netradiční je na žánr hodně silný a důležitý příběh, který sice má několik nedostatků, ty ale zakryje právě již zmíněným režijním umem. V titulních rolích překvapí Madonna, která tu podala asi nejlepší výkon své kariéry a Antonio Banderas, jenž pro změnu výtečně zpívá a se slavnou umělkyní drží krok. Škoda jen, že se snímek místy utápí v kýči a komplikovanou postavu titulní hrdinky dost zjednodušuje. Ne tak často vysílaná záležitost.

Zajímavost: Kostýmy pro film byly v rámci autenticity šity podle skutečného oblečení Evity Perón.

Originální trailer filmu Evita
Berani (Hrútar) (sobota 23. 12., ČT art, 22.30 - 00.00)

Český plakát filmu Berani / HrútarDva roky staré islandské poetické drama je určeno specifickému divákovi, kterého by ovšem mělo potěšit. Režisér a scenárista Grímur Hakonarson se v něm spolehl na extrémně pomalé tempo, které prokládá nádhernými a dlouhými záběry na uchvacující islandskou krajinu, specifické kouzlo této oblasti, minimum dialogů a svérázný černý humor. Radost ale udělá i ústřední příběh, který tedy není nijak extra náročný, ale informace dávkuje natolik sofistikovaně a postavy má tak propracované, že vzbuzuje divákovu zvědavost. V titulních rolích se objeví takřka geniální a minimalističtí Sigurður Sigurjónsson a Theódór Júlíusson, kteří jsou dokonale autentičtí. Zamrzí jen to, že v závěru je film zbytečně doslovný, symbolický a didaktický. V předvánočním čase příjemně jiný tip. 

Zajímavost: Film reprezentoval svou zemi v boji o cizojazyčného Oscara, do užšího výběru se ale nedostal.

Český trailer filmu Berani / Hrútar
Aristokočky (The AristoCats) (neděle 24. 12., Nova, 06.35 - 07.55 / středa 27. 12., Nova Cinema, 06.05 - 07.25)

Plakát filmu Aristokočky / The AristoCatsU nás jen minimálně známý animovaný rodinný snímek z úplných začátků sedmdesátých let je z dílny studia Disney a zcela přesně ukazuje, v čem byl tento gigant svého času jedinečný. Režírující Wolfgang Reitherman se v něm mohl opřít o klasickou a stále nádhernou ruční animaci, chytlavé songy, pestré a syté barvy a v neposlední řadě i o sympatické a charakterově odlišné hrdinky, kterými jsou kočky, takže milovníci těchto zvířat se od obrazovky neodtrhnou. Vzhledem k tomu, že se cílí na dětské publikum, nepřekvapí, že atmosféra je hodně odlehčená, příběh dost jednoduchý a nechybí tu ani potřebná edukativní pointa, která je v tomto případě podána nenásilně a spíš mimochodem, což vždy potěší. Namítat lze, že příběh je variací na mnohem úspěšnější snímky a nenabízí nic moc originálního a celkově je méně výrazný, to ale vzhledem ke krátké stopáži a svižnému tempu není nijak zásadní problém. Ideální štědrodenní probuzení pro celou rodinu. 

Zajímavost: Jedná se o poslední film, na který dohlížel Walt Disney osobně, dokončen byl ale až po jeho smrti.

Originální trailer filmu Aristokočky / The AristoCats
Konečně doma (Home) (neděle 24. 12., Prima, 12.15 - 14.20 / pondělí 25. 12., Prima Max, 14.30 - 16.25)

Český plakát filmu Konečně doma / HomeDva roky stará animovaná dobrodružná komedie patří k těm méně výrazným příspěvkům, na něž se už trochu zapomnělo. Ono se asi není co divit, protože režírující Tim Johnson v ní tzv. jede na jistotu a snaží se zaujmout hlavně ty nejmenší diváky, což znamená, že trošku horší animace je plná barev, roztodivných hrdinů, titulní příběh je velmi prostý, ač poměrně originální, písně až nebezpečně chytlavé, humor dost infantilní a nechybí ani morální ponaučení. Ústřední hrdinové jsou ale vesměs sympatičtí a natolik svérázní, že udrží diváckou pozornost a taktéž tempo je dost svěží a stopáž krátká, takže dospělí snímek bez problémů zvládnou, a to i kvůli závěrečné části, která je poměrně napínavá a překvapivá. V záplavě podobných snímků tento snadno zanikne, pro děti nesnesitelné čekání na Ježíška ale spolehlivě ukrátí. 

Zajímavost: Film je inspirován dětskou knihou The True Meaning of Smekday od Adama Rexe.

Oficiální český trailer filmu Konečně doma / Home
Melodie mého srdce (August Rush) (neděle 24. 12., ČT2, 14.25 - 16.15)

Plakát filmu Melodie mého srdce / August RushPřesně deset let staré romantické hudební drama je svým půdorysem a laděním spíše regulérní pohádkou. Režírující Kirsten Sheridan, pro níž jde dodnes o jasně nejvýraznější počin, v něm pracovala s typicky kýčovitým a předvídatelným příběhem, který nepřekvapí opravdu ničím a působí hodně naivně. Dodala mu však tak kouzelnou atmosféru a podbarvila tak krásnou hudbou, že jí to i ten nejcyničtější divák vlastně odpustí a z větší části přistoupí na její hru. Velký podíl na dobrém hodnocení snímku má mimo již zmiňovaného hudebního doprovodu, jehož titulní píseň se dokonce dočkala i oscarové nominace, také obsazení, v němž hraje prim roztomilý a takřka neodolatelný Freddie Highmore, který ho utáhne zcela sám a zastíní i jinak velmi dobré Keri RussellJonathana Rhyse MeyerseTerrence Howarda nebo Robina Williamse. Typicky vánoční záležitost.

Zajímavost: Highmore se kvůli filmu učil dirigovat orchestr.

Originální trailer filmu Melodie mého srdce / August Rush
Anděl Páně 2 (neděle 24. 12., ČT1, 19.00 - 20.35)

Plakát filmu  / Anděl Páně 2Pokračování pohádky, které se dá považovat za moderní klasiku, vzniklo až po jedenácti letech a stalo se nejúspěšnějším tuzemským porevolučním filmem v kinech. Režírující Jiří Strach v něm prokázal svou jistotu a práci s trochu vyšším rozpočtem zvládl na výbornou a celková atmosféra, kulisy i výprava jsou hodně zdařilé a na lepší úrovni než v díle předchozím. Potěší i velké množství hlášek, odlehčená a pohodová atmosféra a svižné tempo. Malinko horší je to po příběhové stránce, která tentokráte trochu selhává, nenabízí tolik dobrého humoru, vychází z až příliš jednoduché zápletky a s blížícím se závěrem se určité prvky a vtipy začínají opakovat. Také cameo rolí, které v předchozím snímku skvěle fungovaly, je až příliš a několik je vysloveně zbytečných. Nezklame ale obsazení zásadních úloh, o nějž se postarali Ivan TrojanJiří DvořákVica KerekesAnna Čtvrtníčková nebo Bolek Polívka. Více informací o nejlepší premiérové štědrovečerní pohádce za posledních mnoho let najdete v naší recenzi.

Zajímavost: Speciálně pro film bylo vyrobeno třicet nových dekorací a použilo se přes tři stovky kostýmů.

Originální trailer filmu Anděl Páně 2
Jih proti Severu (Gone with the Wind) (pondělí 25. 12., ČT2, 22.10 - 23.50 a úterý 26. 12., ČT2, 22.00 - 00.00 / středa 27. 12., 08.30 - 10.10 a čtvrtek 28. 12., 08.15 - 10.10)

Plakát filmu Jih proti Severu / Gone with the WindDnes už klasické romantické válečné drama z konce třicátých let je adaptací románu Margaret Mitchell a patří k nejslavnějším filmům historie Hollywoodu, a i přes značné produkční potíže se dočkalo takřka neskutečného úspěchu a získalo osm Oscarů. Jednoho z nich si odnesl i režírující Victor Fleming, který nahradil původně podepsaného George Cukora a posléze i Sama Wooda, jejichž přínos byl ale dost značný. Snímek uchvátí z dnešního pohledu neuvěřitelně kýčovitými záběry na nádhernou krajinu, silným romantickým příběhem i důležitou vojenskou zápletkou, dobovou atmosférou, výpravou a přehnaně barevným laděním. V hlavní roli naprosto exceluje Oscarem oceněná Vivien Leigh, stejnou sošku si odnesla i Hattie McDaniel, u okouzlujícího Clarka Gabla a Olivie de Havilland zůstalo jen u nominace. Největším záporem je rozhodně monstrózní, takřka čtyřhodinová stopáž, v níž je zejména ve druhé polovině spousta vaty a děj stagnuje a vzhledem k pomalému tempu je dost obtížné neustále udržet pozornost. Právě ona délka zapříčinila, že v televizi je film rozdělen na dvě části a do dvou večerů. Absolutní legenda.

Zajímavost: Jde o ve své době třetí nejdražší snímek všech dob a také první barevný film, který získal Oscara za nejlepší film.

Originální trailer filmu Jih proti Severu / Gone with the Wind
Totem vlka (Le dernier loup) (čtvrtek 28. 12., ČT art, 20.20 - 22.15)

Český plakát filmu Totem vlka / Le dernier loupČínsko-francouzský dobrodružný snímek není úplně pro každého a vyžaduje trochu divácké spolupráce. Svérázný režisér a scenárista Jean-Jacques Annaud v něm natočil jeden ze svých lyrických počinů, v němž převažují nádherná atmosféra, hudba Jamese Hornera a dlouhé záběry na překrásnou krajinu a všudypřítomné vlky, kteří se stávají hlavními hrdiny a výraznými "herci". Ti "lidští" oproti nim dost ztrácejí, postrádají charisma a stávají se nevýraznými. Tvůrce tentokráte trochu selhává i v ústředním příběhu, který není úplně promyšlený, nosný a vlastně ani příliš zajímavý. Výsledku neprospívá ani trochu delší stopáž, na níž je znát, že vlastně není moc o čem vyprávět, takže pozornost se ubírá na již zmíněnou výtečnou vizuální stránku. Více se dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Přípravy na film, které zahrnovaly i výběr lokací a náročný výcvik vlků, trvaly tři roky.

Oficiální trailer filmu Totem vlka / Le dernier loup

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Ridley Scott natočí film o Bee Gees (16.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu