Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Anděl Páně 2

Recenze: Anděl Páně 2 vánočně naladí, dojem však kazí jalový děj

Vydáno: 29.11.2016 20:41 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Pokračování pohádky Anděl Páně natočil po jedenácti letech opět režisér Jiří Strach, přičemž zachoval většinu hereckého obsazení, v němž se vrátili do rolí anděla Petronela a čerta Uriáše Ivan Trojan a Jiří Dvořák.

Anděl Páně 2Recenzoval/a Jan Varga dne 29.11.2016 20:41. Pokračování pohádky Anděl Páně natočil po jedenácti letech opět režisér Jiří Strach, přičemž zachoval většinu hereckého obsazení, v němž se vrátili do rolí anděla Petronela a čerta Uriáše Ivan Trojan a Jiří Dvořák. Hodnocení: 2.5

Anděl Páně 2

Anděl Páně 2
Komedie / Fantazie / Rodinný / pohádka
Česká republika, 2016 , 99 min.

Režie: Jiří Strach
Scénář: Marek Epstein, Jiří Strach
Kamera: Martin Šec
Hudba: Ondřej Gregor Brzobohatý
Herci: Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Vica Kerekes, Anna Čtvrtníčková, Jiří Bartoška, Bolek Polívka, Vojtěch Dyk, Pavel Liška, Stanislav Majer, Viktor Antonio, Marek Taclík, Marián Labuda, Jiřina Bohdalová, Josef Abrhám, Anna Geislerová

Česká premiéra: 01.12.2016

Distributor: Falcon

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Oproti jedničce akorát přibylo dost nových postav, na scénáři tentokrát pracoval přímo Jiří Strach spolu s Markem Epsteinem, za kameru usedl Martin ŠecOndřej Gregor Brzobohatý složil hudbu, která se k charakteru vánoční pohádky skvěle hodí i díky tomu, že v ní vkusně využil melodie známých koled.

Fotografie z filmu  / Anděl Páně 2Tentokrát jde o to, že Petronel s Uriášem kvůli své nešikovnosti způsobí pád zakázaného jablka z rajského stromu kamsi na Zem, načež je Bůh (Jiří Bartoška) sešle za trest z Nebe dolů, aby do následujícího rána ztracené jablko našli. Ovoce se náhodou zakutálí k nohám chudé děvenky (Anna Čtvrtníčková, dcera Petra Čtvrtníčka), která si v přestrojení za Mikuláše snaží vysloužit nějaké jídlo nebo peníze na přilepšenou (shodou okolností je zrovna 5. prosince, takže Petronel a Uriáš nepůsobí mezi ostatními nepatřičně), a čert s andělem jí scházejí k tomu, aby ji jako Mikuláše zlobivé děti braly vážně. Dohodne se tudíž s Petronelem a Uriášem výměnou za nalezené jablko na spolupráci…

Hned ze začátku musím vyjádřit lítost nad tím, že Anděl Páně 2 je další českou pohádkou, v níž se děj dá do pohybu výhradně tím, že se někdo zachová jako idiot, načež se takto chová i ve zbytku filmu. Např. když si oba hrdinové všimnou za výlohou pekařství velmi podobného jablka, jaké zrovna hledají, a protože nemají peníze, tak ho s pekařem vymění za zlatý klíč od Očistce, který mají zrovna shodou okolností u sebe. O tom klíči pak už nepadne ani zmínka, takže otázka, jestli snad někomu v Pekle (ačkoli z filmu se zdá, že Očistec je spíš součástí Nebe) nebude chybět, je ošetřena zmínkou o klíči náhradním, a nikoho nadále nezajímá, že nějaký pekař má ve svém držení pravý klíč od Očistce. Přičemž celá ta scéna je do filmu zařazena pravděpodobně pouze proto, aby se v ní mohl v mini-roličce toho pekaře objevit Marián Labuda. Nebo to tak alespoň působí.
 
Fotografie z filmu  / Anděl Páně 2S tím souvisí to, že děj Anděla Páně 2 je skutečně hrozný a nedomyšlený, a pokud režisér Strach opravdu čekal jedenáct let na zjevení nějakého neprůstřelného scénáře (jak je to popisováno v rozhovorech), tak tomu čekání rozhodně nebylo učiněno zadost. Dobrý nápad je akorát to s tím Mikulášem, ale není to prakticky k ničemu využito – Uriáš s Petronelem jen úspěšně napraví několik zlobivých dětí, ale jejich nebeské/pekelné schopnosti jsou jim již k ničemu v rozmíškách s konkurenční bandou koledníků/lupičů (Stanislav MajerMarek Taclík a Pavel Liška), jež jsou degradovány do série přihlouplých honiček.
 
Příběh navíc postupně sklouzne k tomu, že Petronel a Uriáš se přestanou zabývat nějakým jablkem a namísto toho se začnou věnovat nadbíhání sličné matce té dívky s mikulášským převlekem, kterou hraje Vica Kerekes, a do které se oba zamilují. Petronel si pak vyslouží pokárání pro svou sobeckost, z čehož asi mělo vyplynout nějaké poučení, asi že se děti nemají chovat sobecky nebo tak něco. Záporná postava v podobě hamižného a zlého majitele krejčovství (Bolek Polívka), který vykořisťuje své švadleny, pak působí už poněkud nadbytečně, načež je v závěru snímku potrestána způsobem, který lze těžko brát z diváckého hlediska za uspokojivý.

Fotografie z filmu  / Anděl Páně 2Za nejlepší prvky filmu tak lze brát leda zmíněnou hudbu, úvodní pasáž v Nebi, která kopíruje podobné scény z jedničky (včetně epizodních zjevení řady slavných českých osobností v rolích všech svatých, což ovšem nejsou vtipy, ale jen reference v kombinaci s pomrkáváním na diváka), a pak většinu scén, v nichž dostali dostatek prostoru Ivan Trojan s Jiřím Dvořákem, protože ti dva jsou báječní a jejich stylizované herecké výstupy stojí za to. V podstatě oni dva jsou to jediné, díky čemu se snímek drží nad vodou, a díky čemu je možné jej i doporučit. A ještě díky zdařilé vánoční atmosféře.
 
Jinak ale film obsahuje až příliš mnoho míst, která jsou přinejmenším podivná:
 
  • Nekonzistence v magických schopnostech Uriáše, kterému se nejprve nedaří vyčarovat peníze (takže to vypadá, že byl obrán o svá čertovská kouzla), ale pak v pohodě zapaluje ohně lusknutím prstu.

  • Nejasnosti v ději, kdy se např. Petronel při útěku z vězení přimluví modlitbou ke svatému Petrovi o pomoc, díky čemuž mu sice povolí pouta a v další scéně je už na svobodě, avšak aniž by bylo jasné, jak se mu podařilo dostat se zpoza mříží.

  • Prodavač párků na náměstí (Vojtěch Dyk) každou chvíli recituje pochvalné básničky o svých párcích, načež jsou tyto v průběhu celého filmu i ostatními postavami vychvalovány až do nebes pro svou vynikající chuť a kvalitu způsobem, který je hodně za hranicí vtíravé reklamy. Ve filmu sice nejsou žádná loga, takže pravděpodobně nepůjde o product placement, ale i tak je to vrcholně otravné.

  • Sedlák svážející na začátku prosince ze zasněženého pole seno?


Fotografie z filmu  / Anděl Páně 2Problém je ale hlavně v tom, že příběh se točí kolem toho, že někdo něco zpacká a pak se to snaží napravit, což je zápletka na houby. Oba hlavní hrdinové navíc vlastním přičiněním téměř ničeho nedosáhnou a všechno za ně zařizují jiní svatí, ke kterým se modlí, načež je jim automaticky odpuštěno, protože Bůh je milostivý. Tohle pokřivení smyslu morálky, viny a trestu je hodně divné kupříkladu ve scéně, kdy je do Nebe po letech strávených v Očistci vpuštěn Herodes, slibujíc, že už to nikdy znovu neudělá (ha, ha), ačkoli je evidentní, že na otázky, které mu mají vstup do Nebe zajistit, zná odpovědi předem. WTF? Kromě toho není evidentní, jakým způsobem probíhá v Očistci napravování hříšníků, a jestli tito „napravení“ jsou napravení doopravdy.
 
Komu se bude Anděl Páně 2 líbit, tomu se bude líbit výhradně díky výkonům pánů Trojana a Dvořáka, podpořené sem tam hezkou hereckou etudou někoho dalšího (Jiřina Bohdalová, Bartoška…) a díky atmosféře, podpořené lokacemi zasněženého Českého Krumlova a padnoucím hudebním doprovodem, avšak nikoli díky příběhu. Místy film sice zaujme i drobným vtípkem či dobrým digitálním trikem, ale co naplat, když nefunguje to, co by mělo tvořit jeho základ. Při odchodu z kina se tak pocity sváteční rozjařenosti, doprovázené prozpěvováním koled, nepříjemně mísí s pocity hořkosti a rozčarování nad nevydařenou pohádkou s jalovým dějem a zmařeným potenciálem.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Originální trailer k filmu Anděl Páně 2

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Pěkná pohádka (Ivana H., 01.12.2016 21:30) Reagovat

    Mě se pohádka líbila. Otevírání mříží, které tam údajně není, tam teda je, pro příště se lépe dívejte. Prodávání párků, pro mě otravné nebylo. Pocit hořkosti, rozčarování ...? Ani náhodou a není to jem muj dojem, celé kino se skvěle bavilo, hlavně je to pohádka a ne filozofický epos.

  • super.. (Mara, 02.12.2016 08:04) Reagovat

    Pohádka byla super a mně třeba naplnila dokonale. Skvělá práce :))

  • Pohádka byla skvělá :)!!! Cely tým odvedl supe... (Anonym, 04.12.2016 11:32) Reagovat

    Pohádka byla skvělá :)!!! Cely tým odvedl super praci, v kine se všichni porad smali a broukali si vánoční koledy. Dvojka zkratka stejne dokonalá jako jednička ;). Parada ☃️

  • Pan kritik si hraje na odbornika, ale evidentne ani nedaval pri sledovani pozor (Martin Typlt, 05.12.2016 09:25) Reagovat

    Pan kritik si hraje na odbornika, ale evidentne ani nedaval pri sledovani pozor. Treba pise, ze tam neni, jak se Petronel dostal zpoza mrizi. Asi mu uniklo, jak se dvere otevrely. Dale nevim, proc ho irituje, ze Urias neumi vycarovat penize, ale ohen zalozi lusknutim. To, ze nekdo veze v zime seno, jeste take naznamena, ze ho sedlak veze "z pole".. Opravdu fundovana kritika. Pripada mi, ze je to dehonestace na zakazku. Normalnim lidem se pohadka libi.

    • Re: Pan kritik si hraje na odbornika, ale evidentne ani nedaval pri sledovani pozor (Ivana H., 05.12.2016 22:15) Reagovat

      :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Stvořitel Tlapkové patroly nerozdýchal hadí plyn (27.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Mladí milenci se rychle a zběsile znovu zamilují (17.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Iveta sice neožila, přesto o ní zase mluví celé Česko (08.05.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu