Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Be2Can 2016

Téma: Jaké filmy nabídne festivalová přehlídka Be2Can 2016?

Vydáno: 25.09.2016 14:08 v sekci Články | Festivaly - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Be2Can, festivalové echo, jenž představuje divákům výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, se dočká svého třetího ročníku v ČR od 6. do 12. října 2016.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Be2Can poutačNejde jen o pouhou přehlídku filmů, záměrem festivalu je i otevírat diskuzi nad současnými filmovými tématy a nad jejich dopadem na současnou kinematografii, nad světovými filmovými festivaly obecně a nad jejich směřováním. Za organizací Be2Can stojí distribuční společnost Film Europe, zabývající se zejména evropskými snímky, ale i uměleckými snímky z jiných částí světa, a jejich distribucí do českých kin, na DVD, do televize a na internetu. Festival Be2Can poběží v Praze v kinech Lucerna a Evald, v Brněnském Artu, v Ostravském Minikině, Zlínském Golden Apple Cinema a v Olomouci v Kině Metropole. V Olomouci proběhne poslední festivalová projekce 13. října a poté se od 24. října Be2Can stěhuje na Slovensko.

Program festivalu je řazen do tří sekcí, kdy v Premiérové sekci bude představeno celkem jedenáct filmů, v sekci Zvláštní uvedení bude odpromítána čtveřice snímků a dalších třináct jich bylo zařazeno do sekce Be2Can Fokus, která je pro letošní ročník novinkou, jejímž cílem je nabídnout širší kontext k současné světové kinematografii, a proto budou projekce v ní obsažené (tvořené staršími filmy z nedávné doby, jež už bylo možné v našich kinech vidět) doprovázeny i tematickými přednáškami a diskuzemi.

Premiérová sekce:

24 týdnů – Naléhavé dánsko-německé drama o manželském páru, co čeká dítě s Downovým syndromem a vážnou srdeční vadou, se zabývá morálním dilematem, zdali si dítě v takovém případě ponechat, nahlíženým z feministické perspektivy hlavní hrdinky, televizní komičky v podání herečky Julie Jenscht. Jde o emocemi nabitý film, jenž se odvážně zabývá právem ženy na plně svobodné rozhodnutí v konfrontaci s obtížnými životními otázkami.

Fotografie z filmu  / American HoneyAmerican Honey
 – Přes dvě a půl hodiny dlouhý snímek, popisovaný jako „nekonvenční road movie s prvky white trash romance“, vypráví o skupině mladých vyděděnců, jež provádějí hédonistickou a spontánní cestu napříč Amerikou, při níž se jejich uvolněný životní styl potkává s odvrácenou stranou sociální reality. Film, jenž hodně stojí na obrazech a na soundtracku a v jehož vedlejší roli účinkuje Shia LaBeouf, doputuje na konci října i do běžné distribuce.

Hedi – Realisticky, až naturalisticky podaný tuniský režijní debut v koprodukci bratrů Dardennových o introvertním mladíkovi Hedim, který se má podle dávné rodinné úmluvy oženit s neznámou nevěstou. Tou je ale naštěstí svobodomyslná a půvabná tanečnice, díky níž se Hedi odhodlá zpřetrhat rodinné konvence a vzepřít se své přespříliš ochranitelské a citově manipulativní matce. Snímek je neokázalou emancipační romancí okořeněnou sociopolitickou alegorií s odkazy na arabské jaro a na život v porevolučním Tunisku.

Já, Daniel Blake – Film oceněný Zlatou palmou v Cannes má na svědomí autorské duo – režisér Ken Loach a scenárista Paul Laverty – které v něm rozehrává obžalobu sociální mašinerie prostřednictvím příběhu o padesátníkovi Danielu Blakeovi, co se po utrpění infarktu ocitne v nezáviděníhodném kolotoči byrokracie kolem žádostí o podpůrné státní dávky. Spolu se svou čerstvou známostí, svobodnou matkou Kate, se pak snaží proniknout úskalími systému a zároveň si zachovat svou důstojnost.

Neznámá dívka – Hrdinkou dramatu bratří Dardennů, tentokrát koketujícího s žánrem detektivky, je mladá lékařka snažící se dopátrat identitu zavražděné dívky, hnaná výčitkami svědomí, že jí po ordinačních hodinách odmítla otevřít dveře do své ordinace, když se domáhala pomoci. Zároveň přitom touží vypátrat i jejího vraha.

Po bouři – Japonské drama se odehrává během silného tajfunu, který přinutí strávit nějaký čas pohromadě jednu rodinu s komplikovanými vztahy – zkrachovalého spisovatele Rjotu, jeho bývalou manželku a jeho jedenáctiletého syna, jemuž byl špatným otcem. Ti tři se před bouří schovají v bytě Rjotovy matky a emoce samozřejmě vyplují na povrch.

Sieranevada – Cristi Puiu, jeden z nejzásadnějších režisérů rumunské nové vlny, natočil téměř tříhodinové dílo o životě ve lži, odehrávající se v jediném ošuntělém bytě, kam přijíždí na rodinnou smuteční slezinu úspěšný lékař Lary, aby zde spolu s ostatními příbuznými uctil památku svého zesnulého otce. Na události, shodou okolností naplánované tři dny po útocích v redakci Charlie Hebdo, se pak rozhovory začnou stáčet k ožehavým tématům a začnou se ozývat dávné šrámy a křivdy z minulosti.

Smrt v Sarajevu – Festivalový reprezentant Bosny a Hercegoviny je politickým thrillerem i divadelně stylizovaným dramatem, odehrávajícím se v hotelu Evropa, v jehož jednotlivých patrech dochází k různým všedním i nevšedním dějům, v nichž se zrcadlí myšlenkové pochody obyvatel zemí bývalé Jugoslávie a historie Balkánu.

Toni ErdmannToni Erdmann – Německé drama o problematice mezilidských vztahů a nešvarech v současné společnosti a zároveň místy až hystericky vtipná komedie o skutečně nestandardně realizované snaze otce obnovit vztah se svojí dcerou, která zasvětila svůj život práci. Sympaticky otevřená a laškovná podívaná, v níž se společenská závažnost snoubí s relativizujícími žerty a nevhodnými žertíky, jež eskalují do brilantně vystavěných trapných situací.

V sedmnácti – Sedmdesátiletý francouzský režisér André Téchiné se ve svém filmu zabývá dvěma sedmnáctiletými hochy, jejichž vztah začíná školní nenávistí a šikanou, ale postupně graduje až k intimní romanci. Smyslné, neklidné a výbušné drama oslavuje období dospívání a připomíná Život Adele, akorát s mužskými hlavními rolemi.

Zdaleka – Drama o sbližování movitého padesátníka s mladým prostitutem, kterého objeví v ulicích hlavního města Venezuely. Film o samotě a distancovaném vztahu dvou hrdinů, jenž v sobě spojuje tiché mlčení a zachovávání distance i nepředvídatelné výbuchy agrese.

Zvláštní uvedení:

Fuocoammare (Požár na moři) – Dokumentární snímek oceněný Zlatým Medvědem pro nejlepší film na festivalu v Berlíně se věnuje uprchlíkům a jejich migraci na ostrov Lampedusa ve Středozemním moři. Umělecký dokument natočil italský režisér Gianfranco Rosi za pomoci pro něj typických dlouhých, statických záběrů, v nichž se zcela vyvaruje komentáře, pouze nezúčastněně zachycuje realitu a nechává za sebe mluvit obraz. Pozornost přitom mnohdy orientuje i do směrů a subjektů, které jako by od zvoleného tématu odbíhaly, a které s ním mají mnohdy téměř neznatelnou spojitost.

Krásné sny v Aranjuez – Nový film Wima Wenderse, natočený ve 3D, se točí kolem vztahu muže a ženy a kolem rozdílů mezi mužským a ženským vnímáním světa, ilustrovaných na dialogu dvou představitelů obou pohlaví ve slunné letní zahradě ve španělském městě Aranjuez.

Elle Fanning ve filmu Neon Demon / The Neon DemonNeon Demon – Kritika kultu krásy pod režijní taktovkou Nicolase Windinga Refna nás zavádí do světa módy a přehlídkových mol, modelek, fashion večírků a blyštivého luxusního světa Los Angeles. V příběhu o mladé začínající modelce v podání Elle Fanning, kterou svět módy a naleštěného pozlátka zcela pohltí, mají svou roli umělecká výpověď o konzumaci módy s různými možnostmi interpretace, hororové prvky i brutální krvavé efekty.

Zkouška dospělosti – Rumunská psychologická studie o otci, jenž se ve snaze pomoci své dceři ocitne v pasti drobných službiček a protislužbiček. Film, který se na první pohled zabývá obyčejnými dilematy, ve skutečnosti nabízí komplexní náhled na mentální profil celé jedné rumunské generace a silné, vrstevnaté drama přeměňuje v obžalobu systému a analýzu současných rodinných vztahů.

Be2Can Fokus:

Assassin – Čínská filmová báseň o profesionální vražedkyni v poetickém příběhu, jehož hlavní devizou je kamera, vizuální vzhled, atmosféra a vyprávění obrazem.

Černé duše – Skutečnými událostmi inspirovaný příběh tří bratrů, pohybujících se na hraně (a často i za hranou) zločinu, snažících se vyřešit situaci, kdy jedna drobná roztržka vygraduje do problému enormních rozměrů.

Dva dny, jedna noc – Sociální drama bratří Dardennů s Marion Cotillard v roli zaměstnankyně továrny, která se snaží během šibeničního termínu přesvědčit své spolupracovníky k podpisu petice, s níž hodlá brojit proti svému propuštění.

Chronic – Film o ošetřovateli v podání Tima Rotha, který ke svým na smrt nemocným pacientům chová velmi opatrovnické a důvěrné vztahy, což se stane trnem v oku jejich příbuzným.

Fotografie z filmu Kmen / PlemyaKmen – Ukrajinský film, v němž nepadne za celou dobu ani slovo, a veškeré dialogy v něm probíhají pouze prostřednictvím znakové řeči, a to bez překladu v titulcích. Hrdinou filmu je neslyšící mladík, zvykající si na drsné podmínky ve školním internátu.

Macbeth – Nejnovější adaptace klasické Shakespearovy tragédie v hlavních rolích s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard hodně staví na vizuální stránce a původních dialozích ve staré angličtině.

Můj král – Emocionální drama o ženě, která během poúrazové rehabilitace vzpomíná na svůj destruktivní vztah s osudovým mužem, kterého hluboce a vášnivě milovala.

Naše malá sestra – Drama o třech sestrách, které se dozvědí, že mají ještě čtvrtou, nevlastní sestru, a rozhodnou se, aby žila s nimi, je uměleckou poctou kráse všedních okamžiků.

Fotografie z filmu Saulův syn / Saul fiaSaulův syn – Oscarem oceněný maďarský snímek sledující z bezprostřední blízkosti Žida Saula a jeho počínání v koncentračním táboře, v němž se na hranici šílenství ze všech sil snaží zajistit důstojný pohřeb pro nalezené tělo mrtvého chlapce. Působivé a intenzivní dílo.

Taxi Teherán – Renomovaný zakázaný íránský tvůrce Jafar Panahi se ve svém filmu, natočeném z domácího vězení, převtělil do taxikáře, jenž prostřednictvím rozmluv se svými pasažéry nalézá odpovědi na otázky týkající se svobody projevu, a v nichž se zračí kritický pohled na íránskou společnost.

Victoria – Přes dvě hodiny trvající film natočený v jediném záběru, v němž se dívka Victoria neopatrně nachomýtne k trojici mladíků, chystajících se na vykradení banky, a stane se spolupachatelkou.

Zimní spánek – Zlatou palmou oceněné, více než tříhodinové turecké drama situované do horského skalního hotelu a nedaleké vesničky, v němž se s přirozenou upřímností odkrývají problémy různých sociálních tříd.

Život Adéle – Důkladná dramatická studie milostného vztahu dvou dívek, bojujících s předsudky, se světem i se sebou samotnými.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Teaser: Zabiják (29.08.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Peter Simonischek (30.05.2023 15:18 v Novinky | Zprávy)
- Assassination nabírá hvězdné obsazení (16.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Trailer: Next Goal Wins (27.04.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla (01.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu