Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Preview: Legenda se vrací aneb Jak básníci čekají na zázrak

Preview: Legenda se vrací aneb Jak básníci čekají na zázrak

Vydáno: 13.03.2016 15:27 v sekci Radar | Preview - Václav Limberk

Slavná "básnická" sága se rozrostla o další, už páté pokračování nazvané Jak básníci čekají na zázrak. V režii Dušana Kleina se opět vrátí oblíbené trio Kříž, Matásek a Vaculík. Co čeká "Básníky" tentokrát?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Kdo si myslel, že už "Básníky" a hlavního hrdinu Štěpána Šafránka v podání Pavla Kříže neuvidí, se mýlil. Šafránek je zřejmě podobně jako Terminátor nebo Rocky nesmrtelný ("starý, nikoliv zastaralý"), a tak stejně jako se vrací Arnie a Sly ve svých životních rolích, tak se vrací znovu i Pavel Kříž ve své životní roli. Touto paralelou bych mimochodem také rád zpochybnil odvážné tvrzení režiséra Dušana Kleina citované zde, že "žádná série ještě nemapovala tak dlouhou dobu život jedné filmové postavy, která v ní přirozeně stárla."

Pavel Kříž, David Matásek ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakNejdříve trochu exkurzu do historie. Už šesté pokračování se jmenuje Jak básníci čekají na zázrak s mottem "Legenda se vrací" a přichází (neuvěřitelných) třináct let od předposledního dílu série Jak básníci neztrácejí naději, který byl uvozený mottem "... trochu zestárli, ale zůstal jim smysl pro humor, sny a naštěstí i důvod k životu." Ten byl natočen deset let po čtvrtém "porevolučním" díle Konec básníků v Čechách.

Režisér Klein se scenáristou Ladislavem Pecháčkem svou nyní už hexalogii (šest dílů) započali už v roce 1982 první částí Jak svět přichází o básníky. Následovala dvě volná pokračování Jak básníci přicházejí o iluze a Jak básníkům chutná život. Jak je vidět, časové intervaly mezi jednotlivými díly narůstaly, zatímco kvalita jednotlivých dílů měla tendenci sestupnou. S tím pochopitelně nemusí každý souhlasit, ale vyjadřuju zde pouze obecně převládající názor. Zatímco první tři díly jsou obecně nahlíženy jako svěží, neotřelé, vtipné, mající svébytnou poetiku, následující dva "porevoluční" sequely byly diváky i kritikou přijaty rozporně, v případě pátého dílu dokonce spíše negativně. Změní se tento trend novým pokračováním, nebo ho naopak potvrdí?

Pavel Kříž, Linda Rybová ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakJelikož distributor filmu, společnost Bioscop napsala dosti podrobnou synopsi, omezím se v tomto případě na pouhé "přenesení informací". Štěpán (Kříž), Kendy (David Matásek) a Karas (Lukáš Vaculík) zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka (Eva Jeníčková)! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano?

Ze synopse se tedy dovídáme, že předchozí Štěpánkova láska "Anička-Zrzečka", kterou hrála v páté části Michaela Badinková, zemřela a že spolu mají syna Juniora (Filip Antonio). Štěpán tedy bude mít dost problémů s jeho výchovou. Znamená to ale, že nebude mít čas na lásku? To by přece pak nebyli "Básníci", že ne? Novým objektem Šafránkovy milostné touhy bude podle dostupných informací jeho sousedka v podání Lindy Rybové. Z dalších nových tváří přibyde Nela Boudová jako Junirova učitelka a jak je patrné ze synopse, právě ona nejspíš bude tou "pohlednou učitelkou Drábkovou", na kterou má políčeno Karas.

Pavel Kříž ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakNově v "Básnících" uvidíme ještě Evu HolubovouJiřího LábuseJosefa Abrháma a ze seriálu Ulice přibraného Rudolfa Hrušínského ml. Ze "starého" obsazení nebudou chybět postavy jako bývalý profesor Gymnázia (Josef Somr), Hanousek (Miroslav Táborský), Písařík (Pavel Zedníček) nebo bývalá Štěpánkova láska Ute (Tereza Brodská). Z dalších herců se tu objeví ještě například Markéta HrubešováJiří Strach a František Ringo Čech, který se objevil pouze v prvním díle "Básníků". Nebude chybět ani hudba Jaroslava Uhlíře a animované vsuvky Adolfa Borna.

Tak co, už jste se rozhodli? Půjdete na nové "Básníky" do kina? Co myslíte, bude to stát za to?

Jak básníci čekají na zázrak má v kinech premiéru od 14. dubna 2016

Originální trailer filmu Jak básníci čekají na zázrak

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • uvidíme.. (R2D2, 13.03.2016 17:20) Reagovat

    Já nevím co si o tom filmu myslet. Je jasné, že nikdy neuvidíme všech pět dílu za sebou. První tři vlastní ČT, čtvrtý má Nova a paté bude mít Prima. Nova je lakomá a nepujčí Primě čtverku a zároveň si nakoupí práva od ČT, na první tři díly. A druhá věc, nelíbí se mně to - Legendy se vracejí. U Primy podtext Legendy se vracejí už byl u Vyvolených a dopadlo to propadákem. Já přeji Primě velký uspěch.. at se jí už konečně daří :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Muži v černém: Globální hrozba 4/10
Recenze: Film Muži v černém: Globální hrozba přibírá do série ženskou hrdinku Muži v černém se po sedmi letech opět vrací, i když bez Willa Smithe a Tommyho Lee Jonese, které vystřídali Tessa Thompson a Chris Hemsworth (takže je to spíš Muž a žena v černém). A není to návrat, který by stál příliš za to.... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2019 08:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 14. 6. 2019 - 20. 6. 2019
TV tipy: Kouzelníci, komici a křiváci sní o Africe a zbožňují trable Letní teploty nepolevují a jako by uvařily hlavy televizním dramaturgům. Ti totiž ani v tomto týdnu nepřišli s ničím zásadním a opět dali přednost reprízám velkých hitů. V našem výběru se tak objevují většinou nevýrazné... čtěte zde
Vydáno: 14.06.2019 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 24. týden
Kinopremiéry: Neviditelní Muži v černém řeší globální hrozbu v podobě rodičů na tahu Největším lákadlem aktuálního týdne v kinech je návrat oblíbené série Muži v černém, tentokrát ale s kompletně novým tvůrčím týmem. Zbývající pětice novinek je pak příjemně různorodá a nechybí v ní komedie ani... čtěte zde
Vydáno: 12.06.2019 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 23. TÝDEN
Top 20 ČR: X-Meni ovládli slabý víkend Poslední rozloučení s X-Meny v podobě X-Men: Dark Phoenix přilákalo do kina nejvíce diváků, i když se jednalo o slabý víkend z hlediska divácké návštěvnosti. čtěte zde
Vydáno: 11.06.2019 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Poslední večery na Zemi 8/10
Recenze: Poslední večery na Zemi jsou opojnou meditací o pomíjivosti času Magický a imaginativní čínský film o vztahu vzpomínek a snění, o prchavosti času a hledání dávné lásky je vyprávěn zpočátku nechronologicky, leč zakončen je hodinu dlouhým lineárním záběrem bez jediného střihu a ve 3D. čtěte zde
Vydáno: 11.06.2019 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tajný život mazlíčků 2 ve finálním traileru (17.05.2019 11:00 v Novinky | Trailery)
- Zemřel herec a dabér Jaroslav Kepka (24.04.2019 09:15 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Tři veteráni Paddington, Babička a mazaný Filip vstupují do nebeské brány (19.04.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Trumbo prožívá zázrak na řece Hudson a ukrývá se před purpurovým deštěm (05.04.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Iva Janžurová bojuje ve filmu Teroristka proti vesnické mafii (03.04.2019 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Teroristka prožívá velké dobrodružství se Čtyřlístkem a Shazamem! (03.04.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Josey Wales právě začíná rychle a zběsile vyhlížet prodloužený víkend (29.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kde najít fantastická zvířata, tátovu volhu a památkáře? (22.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel herec Stanislav Zindulka (14.03.2019 18:54 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nelítostný Parker se společně se dvěma mezky pro slečnu Sáru ocitá U Konce světa (08.03.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Mravenec Z, Charlie Chaplin a Sicario vysílají zprávy (22.02.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Velké dobrodružství Čtyřlístku: nový animovaný film v traileru (21.02.2019 10:13 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Černá komedie Úhoři mají nabito je zoufale nesoudržná a nevtipná (19.02.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Potomek Marie, královny skotské si na střeše žije svůj LEGO příběh (06.02.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Velký táta Tom Jones svádí Annu Kareninu a vychovává syny hor (01.02.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Iva Janžurová jako Teroristka v traileru (31.01.2019 12:01 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Spojenci v sirotčinci slečny Peregrinové zachraňují božskou Florence, která chce zemřít mladá (14.12.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Krysař nakupuje sexy botky, chystá sabotáž a hledá poklad hraběte Chamaré (23.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   23/2019

Muži v Černém: Globální hrozba
4/10

Muži v černém se po sedmi letech opět vrací, i když bez Willa Smithe a Tommyho Lee Jonese, které vystřídali Tessa Thompson a Chris Hemsworth (takže je to spíš Muž a žena v černém). A není to návrat, který by stál příliš za to.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2019 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver