Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Jak zfilmovat literární klasiku

Téma: Jak zfilmovat literární klasiku

Vydáno: 13.05.2013 18:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Chtěli byste natočit adaptaci vaší oblíbené knižní předlohy a nevíte jak na to? Nejen pro vás je určen náš redakční manuál vydaný při příležitosti premiéry Velkého Gatsbyho, který vám dost možná hodně věcí objasní a poradí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Natočit podařenou adaptaci literárního díla není vůbec jednoduché. Musíte zvážit několik aspektů, které vedou k potenciálnímu úspěchu a které je nutno alespoň rámcově dodržet, jinak se setkáte s nepochopením nebo komerčním propadem. Sestavili jsme pro vás manuál toho, co by měl každý režisér zfilmovaného románu dodržet, aby se podařilo uspokojit alespoň jednu skupinu diváků. A jaké tedy ony čtyři body jsou?
1) Uvážlivý výběr předlohy
Alfou a omegou úspěchu je vybrat nosnou románovou předlohu. Z tohoto hlediska máte v podstatě dvě základní možnosti. Tou nejjistější zůstává volba absolutní literární klasiky, kterou všichni znají z dlouhých hodin trávených ve školních lavicích. V tomto případě je vlastně úplně jedno, jestli má kniha hodně čtenářů, nebo ne, neboť její titul je tak proslavený, že víc vlastně nepotřebuje. Vždyť další verze libovolné Shakespeareovy hry, Balzacova románu, dobrodružství stvořených Alexandrem Dumasem nebo osudů slavných postav Lva Tolstého nikomu neuškodí a dost možná nalákají do kina i střední a starší generaci, která už začíná holdovat spíše domácímu sledování filmů. Nevýhodou této metody budiž fakt, že vzhledem k množství předchozích adaptací stejných děl se tvůrci nevyhnou vzájemnému srovnávání a uspět v něm je velmi těžké. Toho jsou si ale na druhou stranu všichni vědomi.
Příklady: Hrabě Monte Christo vs. Hrabě Monte Cristo, Romeo a Julie vs. Romeo a Julie, Tři mušketýři vs. Tři mušketýři, Bídníci vs. Bídníci a další.
Druhou možností je zadaptovat momentální literární bestseller. Tento přístup má několik výhod - budete mít postaráno o velkou diváckou základnu, budete si jisti tím, že točíte aktuální a populární téma a nebudete srovnáváni s mnoha režiséry před vámi. Na druhou stranu cílová skupina bude přece jen o něco užší než v předchozím případě, porovnání s literární předlohou bude možná o dost přísnější a v neposlední řadě se většinou ocitnete i pod palbou ohlasů samotného tvůrce knihy, což nikdy není úplně příjemné. Největším rizikem je však to, jak se rychlá potřeba natočit film projeví na celkovém výsledku.
Příklady: Kompletní Twilight sága, Hostitel, chystaná adaptace Padesáti odstínů šedi, ale i osm dílů Harryho Pottera

2) Přístup k předloze
Ať se nám to líbí, nebo ne, otřepané úsloví, že papír snese všechno, bude platit až na věky věků. Každá kniha má zkrátka hodně úskalí k tomu, aby z ní vznikl dobrý a hlavně pro všechny uspokojivý scénář. Jelikož nepříjemnému krácení se nevyhnete, musíte přijít na to, jak to udělat citlivě, abyste neurazili čtenáře předlohy a zároveň vše potřebné vysvětlili a zaujali i nečtenáře. Nejotřepanější metodou je vybrat hlavní dějovou linii (maximálně dvě) a pár důležitých postav a zbytek zkrátka ignorovat. Když se vše udělá citlivě, mělo by to vždy tak nějak klapnout, aby byl výsledek alespoň průměrný. Velikým rizikem však zůstává to, že se nezavděčíte vůbec nikomu a váš pokus zůstane na půli cesty.
Příklady: Americké psycho, Červený drak
Další, ač ne tak využívanou možností je pak jít vlastní cestou a místo adaptace zvolit interpretaci knihy, případně se pokusit o nějakou originalitu. Tento přístup většinou všichni ocení, výsledek je ale hodně nejistý. Buď se zadaří a vy budete velebeni pro osobitost, sebevědomí a odvahu, nebo se vše totálně pokazí a zatratí vás čtenáři i nečtenáři předlohy a v některých případech i sám její autor. Moc jiných cest v tomto přístupu není.
Příklady: Osvícení, Bídníci, Romeo a Julie
Můžete si samozřejmě najmout i samotného autora předlohy, který přijde s vlastní vizí a s knihou a postavami naloží po svém (příkladem budiž povedená Pravidla moštárny), zvolit cestu doslovné adaptace, která je ale možná jen v případě, že předloha je poměrně přímočará a soustředí se na jednu věc (příklady: Tajemná řeka, Gone, Baby, Gone, Prokletý ostrov), nebo pokud je kniha naopak příliš obsáhlá a nezfilmovatelná pokusit se nezbytné krácení vynahradit řemeslnou stránkou (příklady: trilogie Pán prstenů, Jméno růže, sága Harry Potter).

3) Volba tvůrčího týmu
Ač se to zdá fádní, není jednoduché vybrat režiséra jakékoli literární adaptace. Musíte zvažovat všechny možnosti a ty nejmenší nuance, které rozhodnou o úspěchu či neúspěchu výsledné podoby filmu. Je nutné zvážit všechna pro a proti, to nejdůležitější ovšem je vědět, co a pro koho vlastně točíme. Jen velmi těžko můžeme svěřit adaptaci postapokalyptického sci-fi tvůrci romantických komedií nebo naopak vztahového dramatu povětšinou akčnímu režisérovi. Jde skutečně o to, jak předlohu chceme uchopit a na co budeme klást důraz. Tohle je pro někoho možná horší bod než psaní scénáře.

4) Obsazení
Máme za sebou volbu předlohy, scénář a výběr režiséra. Zbývá obsadit hlavní role, což je de facto největší problém. Vzhledem k tomu, že kniha pracuje s představivostí, každý si svého hrdinu vysní jinak a to bývá kámen úrazu. Vybrat ideálního představitele / představitelku je takřka nemožné, protože každý divák (a čtenář obzvlášť) si nějaké ty zápory najde. Jde tak v podstatě o jeden velký kompromis, cesta k němu ale není jednoduchá. Ano, může se stát, že se volba vyvede dokonale až geniálně (příkladem budiž Anthony Hopkins jako Hannibal Lecter), většinou to ale až tak ideální není. Musíte se zkrátka pokusit o to, aby vámi vybraného umělce přijalo co nejvíc diváků a znalců předlohy.
Je jasné, že se nikdy nezavděčíte úplně všem, proto je důležité ke všemu přistupovat s pokorou, ale zároveň také s jistou dávkou odvahy. Vždyt kdyby se měl James Bond obsazovat jen na základě podobnosti se svým knižním předobrazem, nemohli by ho nikdy hrát Roger Moore nebo Daniel Craig.

V téhle čtveřici jsme se vám pokusili vyjmenovat ty nejdůležitější věci, které jsou potřeba při natáčení jakékoli literární adaptace. Samozřejmě by se daly jmenovat ještě jiné aspekty (například výběr lokací, stopáž atd.), ty ale do našeho manuálu zařazovat nebudeme. Když totiž překonáte čtyři zmiňované nástrahy, s tím ostatním už si poradíte o dost snadněji. Uvidíme, jak nakonec ve srovnání s románem (a třeba i s předchozí verzí) dopadne Velký Gatsby a jak moc se našich rad jeho režisér Baz Luhrmann držel.
A jaká je vlastně vaše oblíbená adaptace? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jedna noc 4/10
Recenze: Drama Jedna noc je příběhem muže, jenž dělá pouze špatná rozhodnutí České drama vypráví o kdysi úspěšném hudebníkovi, jenž se během jediné noci pokusí vyřešit svou neblahou finanční situaci. Postupně ale čím dál víc ničí život sám sobě i své rodině. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Top 20 ČR: 19. týden
Top 20 ČR: Opice berou prvenství Pokračování opičí série s názvem Království Planeta opic zaznamenalo úspěch i v českých kinech, kde se mu podařilo z první příčky sesadit akční komedii Kaskadér. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 19. víkend
Box office: Opice přichází Nový díl opičí ságy nazvaný Království Planeta opic se ujal vedení tržeb amerického žebříčku podobně, jako tomu bylo u předchozích dílů. čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Stovky bobrů 8/10
Recenze: Němá groteska Stovky bobrů patří k nejoriginálnějším filmům posledních let Je možné v současnosti natočit němou grotesku jako za časů začátků kinematografie? Je možné ji pojmout jako videoherní putování k vysněnému cíli? A je možné to zvládnout za pár šupů? Na to všechno odpovídá snímek Stovky... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
Království Planeta opic 7/10
Recenze: Království Planeta opic se pokouší zahájit další trilogii s novými postavami V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie. čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sloní muž našel v tarotu recept na štěstí (01.05.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Jeden život (17.12.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (23.08.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Zemřela Raquel Welch (16.02.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu