Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dvě slova jako klíč

Recenze: Drama Dvě slova jako klíč přivádí vyléčené alkoholiky ke spiritualismu

Vydáno: 29.07.2023 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: Bontonfilm

Drama Dana Svátka zaujme množstvím cizokrajných lokací i účastí herce Pierra Richarda ve vedlejší roli, jeho děj ale působí zkratkovitě a dojetí nebo filosofickou hloubku marně hledá v banálních esoterických moudrech.

Dvě slova jako klíčRecenzoval/a Jan Varga dne 29.07.2023 10:30. Drama Dana Svátka zaujme množstvím cizokrajných lokací i účastí herce Pierra Richarda ve vedlejší roli, jeho děj ale působí zkratkovitě a dojetí nebo filosofickou hloubku marně hledá v banálních esoterických moudrech. Hodnocení: 1.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
David Švehlík ve filmu  / Dvě slova jako klíč
© Bontonfilm
České drama Dvě slova jako klíč je filmem režiséra a scenáristy Dana Svátka, který jej natočil podle stejnojmenného románu spisovatele Josefa Formánka. Na základě jiného románu od téhož autora přitom Dan Svátek realizoval v roce 2018 už snímek Úsměvy smutných mužů, jenž byl díky divácké popularitě oceněn při udělování Českých lvů Cenou filmových fanoušků. Film Dvě slova jako klíč má být volným pokračováním Úsměvů smutných mužů, z nichž sice přebírá několik postav, ale jinak je míra provázání obou snímků opravdu velmi nízká. Rozhodně se nestane, že by pro vás byl film Dvě slova jako klíč nesrozumitelný kvůli tomu, že jste Úsměvy smutných mužů neviděli. Avšak nakolik je ten film srozumitelný sám o sobě, to už je věc jiná.

Úsměvy smutných mužů, útržkovité autobiografické vyprávění o několika pacientech protialkoholní léčebny, v němž hlavní hrdina Josef (David Švehlík) figuroval jako Formánkovo alter-ego, byl komorním dramatem s jasným osvětovým poselstvím o nástrahách požívání alkoholu, zaměřený na jednu konkrétní lokaci. Snímek Dvě slova jako klíč oproti němu působí až jako cestopis – zavítáme např. mezi indonéské domorodce, do Indie, Himalájí, New Yorku, Japonska nebo do Polska k baltskému pobřeží. Příběh se tentokrát soustředí zejména na dvojici postav (kromě zmíněného Josefa ještě na Tomáše v podání Ivana Fraňka) a pojednává o jejich navazujících osudech poté, co protialkoholní léčebnu po vyléčení své závislosti úspěšně opustili.

Fotografie z filmu  / Dvě slova jako klíč
© Bontonfilm
Tomáš se stal uměleckým malířem, který svá díla vystavuje v galerii, kde se jednoho večera seznámí se svou náhodnou fanynkou, a ještě té noci se s ní přímo v galerii vyspí. Necítí se být připraven na roli otce (poznamenán problematickým vztahem se svým vlastním otcem, s nímž má nevyřešené spory ohledně minulosti), takže jej dosti překvapí, když mu dotyčná fanynka oznámí své těhotenství. Josef se zas věnuje kariéře spisovatele, zároveň je ale posedlý pátráním po smyslu života, tajemství posmrtné existence a své role ve vesmíru. Utíká proto od rodiny k domorodcům, kde se účastní šamanských rituálů a užívá halucinogenní drogy. A po Úsměvech smutných mužů se vrací i Jaroslav Dušek ve vyloženě okrajové roličce guru-bezdomovce, jenž na potkání udílí spásné životní rady.

Kromě toho ale paralelně sledujeme též příběh jakéhosi stárnoucího japonského byznysmena, jemuž je diagnostikována nevyléčitelná choroba ve finálním stádiu. Muž se proto rozhodne na poslední chvíli napravit vztah se svou dávno odcizenou dospělou dcerou a vezme ji na cestu do Indie a do Himalájí, kterou jí sliboval už jako malé holce. Do toho pak vstupuje i linie s francouzským knězem žijícím v New Yorku (slavný francouzský herec Pierre Richard), který občas posílá dopisy s dobře míněnými radami lidem, kteří se mu zjevují ve snech, a tím napravuje jejich životy. A občas si odskočíme i k Tomášovu otci, jenž leží chromý na lůžku a čeká na to, jestli mu jeho syn odpustí jeho sobeckost a nedbalost.

David Švehlík, Ivan Franěk ve filmu  / Dvě slova jako klíč
© Bontonfilm
Jednotlivé dějové linie tak pojednávají především o vině a odpuštění, cestě ke smíření, vztazích rodičů a jejich potomků, hledání vnitřní harmonie, pomíjivosti života a o záhadách lidského bytí. Tato citlivá témata mají jistě šanci v některých divácích silně rezonovat už jen svou přítomností, stejně jako hojné užívání citátů podtrhujících atmosféru laskavosti a životního optimismu. Pokud jim tedy zároveň nebude vadit všudypřítomná banálnost sdělovaných myšlenek a filozofických mouder, jež zhusta protékají celým filmem od začátku do konce, a která asi měla působit jako hluboká duchovní poselství, ale přitom si v ničem nezadají s hesly na motivačních plakátech nebo s výňatky z příruček pro začínající ezoteriky.
Z hlediska vyprávění pak film bohužel kulhá na obě nohy. Stejně jako Úsměvy smutných mužů se potýká se zkratkovitostí, která má za následek rozpad filmu do střípkovitých epizodek, v nichž se značně ploché postavy účastní mnoha emocionálně vypjatých scén, mezi nimiž však chybí jakékoli pojivo nebo osvětlení širšího kontextu. Reálné dojetí se tak nemá šanci dostavit, některé spirituální výjevy či sdělení dokonce působí až směšně. Snímek je extrémně rozkročený mezi nadměrnou doslovností, kdy prostřednictvím vypravěčského komentáře opakovaně vysvětluje jasně zřejmé informace, a totální enigmatickou tajuplností, s níž přistupuje k některým motivům, jejichž význam se v ději ztrácí.

Ivan Franěk ve filmu  / Dvě slova jako klíč
© Bontonfilm
Některé příběhové linie jsou vzájemně propojeny dějově a zdají se tím pádem být součástí reality, zároveň se ale jedná o historky v knize psané Josefem, jenž tu opět zastává alter-ego Josefa Formánka. Pokusy o hrátky s meta-úrovní knižní podstaty filmové adaptace, v níž spisovatelova představivost stírá hranici mezi fikcí a skutečností, nicméně ústí jen v zamotaný chaos, v němž nad věrohodností zobrazovaného dění panují otazníky. K osudovému prozření i k nalezení té správné životní cesty a těch pravých hodnot vás tu mohou dovézt třeba jen pouhá dvě slova vyřčená někým z ulice nebo také účast na domorodých obřadních rituálech, během nichž upadnete do transu a posedne vás zlý duch, kterého z vás vyženou až v nemocnici na kapačkách.

Nelze přitom opomenout fakt, že Josefův příběh skutečně čerpá z Formánkových životních zkušeností, z opravdového setkávání s indonéskými šamany a domorodými kmeny a z jeho autentického okouzlení východní naukou. Film Dvě slova jako klíč ale vyznívá spíš jako nekoherentní setkání s vyléčeným opilcem, který našel nový smysl života v jednoduchých esoterických moudrech a snaží se je do vás naprat, což doprovází četnými záběry na ladně plovoucí kytovce. „Život je jako velryba, překvapí tě a zmizí,“ zní z filmu. Jestli v tom vidíte něco dojemného, hlubokého či pravdivého, tak dobře pro vás.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Dvě slova jako klíč

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nuda (Ivonna, 01.08.2023 20:30) Reagovat

    Není to povedený film. Jediné co chválím, je hezká příroda, jinak se na to nedalo koukat, v půlce jsem odešla, jak strašně nudné to bylo. Ani to nemělo žádný děj. Podle mé strašná slátanina!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Sestra se drží na špici (19.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Sestra poráží Kazmu (12.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Kazma si stále drží vedení (05.09.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Kazma si udržel vedení (29.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Češi se hrnuli na Kazmu (22.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Barbenheimer oslabuje (15.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: novinky na Barbenheimera nestačily (08.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Barbenheimer dech neztrácí (01.08.2023 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Ziggy Stardust se vydává do strašidelného domu, aby prožil minulé životy (26.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu