Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 15. 10. 2021 - 21. 10. 2021

TV tipy: Equalizer Steve Jobs prožívá příběh žraloka

Vydáno: 15.10.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: PriceCheck

Ve druhé polovině října konečně vypadá televizní nabídka atraktivněji, neboť už se dostalo i na několik zajímavých premiér. K těm nejlákavějším určitě patří druhý Equalizer, drama Kursk a biografie Steve Jobs.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Equalizer 2 (Equalizer 2) (pátek 15. 10., Nova, 21.30 - 23.55 / úterý 19. 10., Nova Cinema, 20.00 - 22.30)

Český plakát filmu Equalizer 2 / Equalizer 2
© Facebook tvůrce
Pokračování akčního thrilleru se od předchůdce moc neodlišuje a nabídne de facto totéž. Režírující Antoine Fuqua v něm nikam nespěchá a celou první třetinu věnuje seznamování s postavami a zápletce s napravováním mladého výtržníka, která je bohužel dost očekávaná a nepřekvapivá. Poté ale naštěstí nastolí svižné tempo a pohybuje se v mezích žánru co do vývoje i práci s všudypřítomnými klišé. Výsledku výrazně pomáhá příjemně syrová a leckdy i dost brutální akce, která vrcholí finálním soubojem, který je poměrně originální. V hlavní roli exceluje Denzel Washington, vedle něhož se sice objeví Bill Pullman a Melissa Leo, ti ale nemají potřebný prostor k výraznějším kreacím a navíc ani Pedro Pascal není nikterak charismatickým záporákem. Být to celé o pár desítek minut kratší, nic by se také nestalo. Přes všechny výtky příjemná staromilská podívaná, jakých se dnes už moc netočí.

Zajímavost: Aby ve všech bitkách vypadal uvěřitelně a realisticky, najal si Washington bojovníka Tyrona Woodleyho, aby ho na ně připravil.

Český trailer filmu Equalizer 2 / Equalizer 2
Kursk (Kursk) (sobota 16. 10., ČT2, 20.00 - 22.00)

Český plakát filmu Kursk / Kursk
© Facebook tvůrce
Koprodukční historické drama vychází ze skutečných událostí, což je na něm na první pohled to nejatraktivnější. Režírující Thomas Vinterberg v něm výtečně pracuje s obrazem, protože při scénách uvnitř ponorky si pomáhá zúžením obrazu a ruční kamerou, čímž se mu daří vytvářet parádní klaustrofobní atmosféru. Nechybí tu ani několik emočně silných scén, jimž dominuje samotný závěr, který zároveň není prvoplánově dojemný. Spolehnout se může i na výborné obsazení, v němž je nejvýraznější civilní Léa Seydoux, neztratí se ale ani Colin FirthMatthias SchoenaertsPeter Simonischek nebo Max von Sydow. V rámci zjednodušení celého příběhu je ale bohužel třeba počítat s notně černobílou optikou a určitou naivitou, nepomáhá ani snaha o zachycení několika dějových linií, které vesměs vyšumí, a opírání se o značná množství klišé. Zásadnější výtkou ale budiž časové nezařazení a nevysvětlení některých důležitých pojmů, což značně ztěžuje diváckou orientaci. Možná až trochu moc ambiciózní a příliš obyčejný thriller, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Film se měl původně točit v Rusku, tamní ministerstvo obrany nakonec ale potřebná povolení neudělilo a natáčení se přesunulo do Belgie a Francie.

Český trailer filmu Kursk / Kursk
Příběh žraloka (Shark Tale) (sobota 16. 10., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / neděle 17. 10., 14.00 - 15.45 / pondělí 18. 10., 11.35 - 13.15)

Plakát filmu Příběh žraloka / Shark Tale
© IMDb
Sedmnáct let staré animované dobrodružství je dnes trochu zapomenuté, svého času šlo ale o docela ambiciózní záležitost. Režírující trio Vicky JensonBibo Bergeron a Rob Letterman, který zároveň napsal scénář a debutoval, v něm tedy nepředvádí nic originálního a spoléhá se na otřepaná klišé, nijak nápaditý, ale fungující humor a solidní, i když ne úplně dokonalou animaci, na níž je přece jen znát určitý technologický handicap. Tempo je ale naštěstí svižné, stopáž potřebně střídmá a i vtípky a fórky na ty nejmenší diváky budou zabírat, takže svůj účel snímek vlastně splní. Jen je škoda, že dospělí si tu toho moc nenajdou a to, co se zpočátku tváří jako roztomilá parodie na mafiánské filmy, se v průběhu času úplně ztrácí a na nastolenou linii rezignuje. Zásadním problémem pak je to, že postavičky jsou animované podle hlasů svých dabérů, kterým jsou i podobné, což se pochopitelně v českém znění zcela vytrácí a zamýšlený efekt se tedy míjí účinkem. Nenáročná podívaná pro celou rodinu. 

Zajímavost: Jde o vůbec první počítačový animák, který samostatně vyrobilo studio DreamWorks.

Originální trailer filmu Příběh žraloka / Shark Tale
Dům pro Irene (Still Mine) (sobota 16. 10., Televize Seznam, 20.00 - 22.15 / neděle 17. 10., 13.40 - 15.50)

Plakát filmu Dům pro Irene / Still Mine
© Roger Ebert
Téměř dekádu staré kanadské drama je v našich končinách prakticky neznámé, což je docela škoda. Režisér a scenárista Michael McGowan v něm sice neohromí příběhem, který je jednoduchý bez větších dějových oblouků a povětšinou předvídatelný, ale formou, jakou ho zpracoval. Od počátku totiž spoléhá na pomalé tempo, v němž nechává vyniknout skvěle napsaným postavám a daří se mu vytvářet úžasnou melancholickou atmosféru lidského odhodlání i síly ve chvílích, kdy už vše vypadá beznadějně. Téma je navíc tak univerzální, že osloví skoro každého a vzhledem k tomu, jak citlivě autor pracuje s emocemi, je jeho dopad poměrně intenzivní a ani závěr není prvoplánově dojemný. Výsledku pak výrazně pomáhají i excelentní herecké výkony, které předvádějí především titulní James Cromwell a Geneviève Bujold. Někdy je to možná celé trochu přikrášlené a přece jen až moc smířlivé, to ale v celkových dojmech vadí jen naprosto minimálně. Neznámý tip.  

Zajímavost: Film vychází ze skutečného příběhu.

Oficiální trailer filmu Dům pro Irene / Still Mine
Alchymická pec (sobota 16. 10., ČT art, 20.15 - 22.15)

Plakát filmu  / Alchymická pec
© CinemArt
Česko-slovenský dokument, který se letos v květnu mihnul i v kinech, nahlíží do zákulisí tvorby legendárního režiséra Jana Švankmajera. Režijní a scenáristické duo Adam Oľha a Jan Danhel v něm toho zase tolik dělat nemuselo, protože stačilo dát prostor samotnému aktérovi, který se na tvůrčí proces dívá dost filozoficky a diváka navede k několika zajímavým úvahám. Největší výhodou snímku je ovšem to, že je určen i úplným začátečníkům, protože dílo filmařské legendy probírá opravdu hodně detailně, a to včetně významných zahraničních ohlasů, různých metafor a ozvuků některých filozofických proudů. Zájemce se tu také dozví, jak funguje propojení režiséra s producentem a co vlastně celá produkce obnáší. Oba filmaři navíc použili podobné tvůrčí postupy, což je originální a zároveň mu tím skládají poctu. V polovině se snímek mimoděk mění v citlivou romanci, protože se hodně mluví o zesnulé Evě Švankmajerové, která měla na díla svého manžela klíčový vliv a jeho vzpomínání je v některých chvílích silné a dojemné. Surrealistický dokument o velkém surrealistovi.

Zajímavost: Švankmajer prožil se svou ženou pětačtyřicet let.

Oficiální trailer filmu Alchymická pec
Pražská pětka (neděle 17. 10., Televize Seznam, 21.20 - 23.30 / pondělí 18. 10., 13.15 - 15.25 / středa 20. 10., 22.10 - 00.20)

Plakát filmu  / Pražská pětka
© Filmový přehled
Těsně předrevoluční československá komedie byla na svou dobu hodně netradiční a alternativní. Tehdy debutující režisér a scenárista Tomáš Vorel ji složil z pěti povídek, které představily pět pražských autorských divadel, která měla svérázný humor i poetiku. Výsledek je tedy značně kvalitativně nevyrovnaný a až příliš mixuje různé žánry, za vidění ale určitě stojí. K tomu nejlepšímu patří úvodní povídka, která je ryzí groteskou s perfektním vizuálním humorem, a povídka poslední, která je pro změnu vynikající parodií na budovatelská dramata. Na zbytku se už zub času trochu podepsal a leckdy jde o jen těžko pochopitelné pokusy, což ale v kontextu tehdejší doby působilo svěžě a odvážně. Tvůrci se tu každopádně podařilo zachytit hodně specifickou atmosféru blížící se tvůrčí svobody a elánu mladých tvůrců. V jednotlivých příspěvcích se objevili třeba Michaela PavlátováEva HolubováDavid VávraMarek Vašut nebo Tomáš Hanák, propojovatelem je Milan Šteindler, který každou povídku hodně osobitě uvede. Jeden z mála opravdu kultovních filmů.  

Zajímavost: Divadla, která na filmu spolupracovala, byla Sklep, baletní jednotka Křeč, výtvarné divadlo Kolotoč, recitační skupina Vpřed a pantomimická skupina Mimóza.

Ukázka z filmu Pražská pětka
Pan Jones (Mr. Jones) (neděle 17. 10., ČT2, 22.25 - 00.20)

Plakát filmu Pan Jones / Mr. Jones
© IMDb
Předloňské polsko-britsko-ukrajinské drama u nás moc známé není a krom pár festivalových projekcí ani nebylo nikde oficiálně k vidění. Režírující Agnieszka Holland v něm vychází ze skutečného příběhu a láká především na málo zpracovávané téma ukrajinského hladomoru v letech 1932-1933. Důraz kladla na mrazivou a depresivní atmosféru stalinského Ruska, všudypřítomnou paranoiu, výbornou kameru a ve druhém plánu i na úvahy o novinářské profesi a jejím (ne)chtěném podílu na totalitní moci. V hlavní roli se objeví velmi dobrý James Norton, jehož doplňují třeba Vanessa KirbyPeter Sarsgaard nebo Joseph Mawle. O to větší škoda je, že jako celek snímek úplně nefunguje, protože ve druhé polovině paradoxně zcela absentují emoce, autorka si udržuje určitý tvůrčí odstup a někdy to celé působí až moc naivně a příběhově roztříštěně. Televize ale nejspíš sáhla po zkrácené verzi, která nepřesáhne dvě hodiny a dle všeho je trochu kompaktnější. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Londýnské lokace byly natáčeny v Edinburghu.

Oficiální trailer filmu Pan Jones / Mr. Jones
11 barev ptáčete (pondělí 18. 10., ČT art, 22.05 - 00.05)

Plakát filmu  / 11 barev ptáčete
© Facebook tvůrce
Loňský dokument na bohaté ploše odhaluje zákulisí natáčení kontroverzního dramatu Nabarvené ptáče. Režisér, scenárista a kameraman Vojtěch Kopecký v něm prochází celý proces natáčení, které bylo netradičně chronologické, divákům připomíná jednotlivé scény, produkční obtíže i to, jak těžce se shání peníze a zahraniční hvězdy pro podobný náročný projekt. Promluví pochopitelně i autor celého konceptu Václav Marhoul, pro něhož evidentně šlo o srdeční záležitost. Celým dokumentem hlasově provází představitel hlavní dětské role Petr Kotlár, na jehož projevu je extrémně znát, že text pouze předčítá, což zážitek poměrně kazí a přirozeně působí jen při scénách z natáčení. Malinko zamrzí možná i fakt, že o samotných komplikacích se získáním autorských práv na předlohu Jerzyho Kosińskiho se mluví jen velmi povrchně. Velmi zdařilý film o filmu.

Zajímavost: Kopecký se jako dokumentarista podílel i na filmu Tobruk.

Originální trailer filmu 11 barev ptáčete
Steve Jobs (Steve Jobs) (středa 20. 10., Prima Max, 20.00 - 22.40 / čtvrtek 21. 10., 17.20 - 20.00)

Český plakát filmu Steve Jobs / Steve Jobs
© Facebook tvůrce
Šest let staré životopisné drama je lehce netradiční a divákovi rozhodně nejde naproti. Režírující Danny Boyle se v něm překvapivě hodně umírnil a podřídil scenáristovi Aaronu Sorkinovi, který příběh legendárního zakladatele firmy Apple pojal pro sebe typicky dialogově a orámoval ho třemi důležitými milníky jeho života. Řemeslně je vše naprosto precizní, dokonale promyšlené a tvůrci se navíc rozhodli prolínat flashbacky s reálnými dialogy, které divákovi odhalí, co vše se v mezičase odehrálo. Dost svižné je i tempo, ačkoli v závěru je stopáž už neúměrná, protože i ten nejpozornější divák polevuje v pozornosti, neboť snímek je protkán množstvím technických pojmů, kterým rozumí jen někteří a naopak v něm chybí některé podstatné věci, které by poodhalily motivaci hlavní postavy a její životní kroky. V titulní úloze exceluje na Oscara nominovaný Michael Fassbender, který nesleze z plátna a drží snímek nad vodou ve slabých chvílích, a zastíní třeba i na Oscara nominovanou Kate WinsletSetha Rogena nebo Jeffa Danielse. O tipu, kterému by možná o trochu víc slušela divadelní prkna, více odhaluje naše recenze

Zajímavost: Aaron Sorkin se prý s Jobsem nikdy nesetkal, třikrát si s ním ale telefonoval.

Oficiální český trailer filmu Steve Jobs / Steve Jobs
Osudová láska (Une rencontre) (čtvrtek 21. 10., Prima Max, 15.45 - 17.20)

Plakát filmu Osudová láska / Une rencontre
© IMDb
Sedm let starý francouzský romantický počin v tuzemsku tolik známý není, což může být dáno tím, že je zastíněn sobě podobnými žánrovkami. Režisérka, scenáristka a představitelka jedné z menších rolí Lisa Azuelos v něm nepřináší nic překvapivého, ale opírá se o tradiční klišé, předvídatelný příběh a pomalejší tempo. Spoléhá ale hlavně na úžasnou romantickou atmosféru Paříže, jednotlivé momenty, které jsou odkoukány ze života, střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější, a celkovou civilnost, která se prolíná celým snímkem. Titulní role si zahráli Sophie Marceau a François Cluzet, mezi nimiž funguje potřebná chemie, ty pak doplnili třeba Alexandre AstierArthur Benzaquen nebo Niels Schneider. Nevýrazná a snadno přehlédnutelná záležitost na čtvrteční odpoledne.

Zajímavost: Snímek měl premiéru 23. dubna 2014.

Oficiální trailer filmu Osudová láska / Une rencontre

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Pokračování 28 dní poté bude trilogie (25.04.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu (19.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Julia Garner bude Silver Surfer (04.04.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Jeden gól (13.12.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Napoleon zaujme velkolepostí, ke slavnému vojevůdci se staví výsměšně (25.11.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Napoleon slaví Den díkůvzdání a odhaluje tajemství a smysl života (22.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Michael Fassbender je Zabiják (28.10.2023 19:04 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu