Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: filmy o boxu

Top 10: filmy o boxu

Vydáno: 06.10.2018 11:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: MGM

Za měsíc bude mít v kinech premiéru druhý díl boxerského spin-offu Creed, což je vhodná příležitost přiblížit si desítku nejlepších filmů s boxerskou tematikou.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Box je starý jako lidstvo samo. Není tedy divu, že je box i námětem filmů od doby, kdy film na konci 19. století vznikl. Pojďme si připomenout desítku památných boxerských snímků. 

10. Hands of Stone

Robert De Niro, Edgar Ramirez ve filmu  / Hands of StoneHands of Stone byla přezdívka skutečného profesionálního panamského boxera Roberto Durana, jehož v tomto životopisném snímku hraje Edgar Ramirez. Film sleduje Durana od jeho počátků v Panamě až po dva legendární zápasy, které měl s americkým boxerem Sugarem Ray Leonardem (Usher Raymond). V tom prvním v roce 1980 v Torontu Duran Leonarda porazil na body. V odvetě pak Duran prohrál, když uprostřed zápasu přestal boxovat se slovy "No Más" (Už ne). Duranova trenéra Raye Arcela si zahrál Robert De Niro. Snímek Hands of Stone, který režíroval Jonathan Jakubowicz, patří k tomu lepšímu, co bylo v žánru životopisného boxerského filmu v poslední době natočeno. Z podobného ranku je i životopisný film Krev šampiona, v němž Miles Teller hrál boxera Vinnyho Pazienzu, který se dokázal vrátit do ringu i po těžkém úrazu. 

Originální trailer filmu Hands of Stone
9.  Hurikán v ringu

Denzel Washington ve filmu Hurikán v ringu / The HurricaneV tomto životopisném dramatu hrál na Oscara nominovaný Denzel Washington boxera ve střední váze Rubina Cartera přezdívaného kvůli svým tvrdým úderům Hurikán. Carter byl nespravedlivě odsouzen za trojnásobnou vraždu. Poté, co si odseděl dvacet let ve vězení, byl na základě nových důkazů osvobozen. Carter ve vězení napsal o svém osudu autobiografii, která spolu s jinou knihou posloužila jako základ pro tento film režiséra Normana Jewisona. Hurikán v ringu není v pravém smyslu slova boxerským filmem, ale spíše dramatem o spravedlnosti a vykoupení, jehož hlavní postavou byl skutečný boxer. 

Originální trailer filmu Hurikán v ringu
8. Těžká váha

Russell Crowe ve filmu Těžká váha / Cinderella ManTěžká váha je další z ranku životopisných snímků o skutečných postavách boxerského světa. Tím zde je James J. Braddock (Russell Crowe), irskoamerický boxer vzešlý z nuzných poměrů, kterému se v době americké hospodářské krize podařilo přežít a dostat se na vrchol díky boxu. Díky tomu získal i svoji přezdívku "Cinderella Man" (popelák), která dala název tomuto zdařilému snímku Rona Howarda. Braddock proti všem předpokladům jako outsider dokázal porazit do té doby "neporazitelného" mistra světa Maxe Baera (Craig Bierko) a získat titul mistra světa v těžké váze, o který ho posléze připravil legendární Joe Louis, což se dozvídáme z epilogu filmu. 

Originální trailer filmu Těžká váha
7. Pěsti ve tmě

Marek Vašut ve filmu  / Pěsti ve tměZhruba ze stejné doby jako je příběh Těžké váhy, je i snímek Pěsti ve tmě Jaroslava Soukupa. Ten líčí příběh Vildy Jakuba (Marek Vašut), boxera ve velterové váze, který si to rozdá s Němcem Kurtem Schallerem (Josef Nedorost). To vše v roce 1936, kdy v Evropě už bují nacismus. Pěsti ve tmě jsou zřejmě nejznámějším a nejlepším českým (tehdy československým) filmem z boxerského prostředí, "českým Rockym" s životním výkonem Marka Vašuta. 

Ukázka z filmu Pěsti ve tmě
6. Někdo tam nahoře mě má rád

Paul Newman ve filmu Někdo tam nahoře mě má rád / Somebody Up There Likes MeTento životopisný film se zaměřuje na druhý ze tří zápasů legendárního boxera střední váhy Rockyho Graziana (Paul Newman), který boxoval s nepříjemným a tvrdým boxerem Tonym Zalem (Court Shepard). Graziano se Zalem boxoval třikrát, přitom jednou ho porazil. Právě tento zápas tvoří highlight tohoto legendárního snímku, v němž zazářil velmi mladý Paul Newman ve své druhé velké roli a v epizodních rolích se zde objevila budoucí velká hvězda Steve McQueen nebo herecky debutující Robert Loggia. Snímek natočil Robert Wise, který už předtím natočil výjimečný film z boxerského prostředí (Podvod).

Originální trailer filmu Někdo tam nahoře mě má rád
5. Tím hůř, když padnou

Humphrey Bogart ve filmu Tím hůř, když padnou / The Harder They FallZe stejného roku je i noirově laděné drama Tím hůř, když padnou, které podle knihy Budda Schulberga natočil Mark Robson. Snímek se zaobírá, jako podobně laděná noirová dramata ze zákulisí boxu, korupcí a úplatkářstvím. Hlavní postavou filmu je bývalý reportér Eddie Willis, kterého si ve své poslední roli zahrál na rakovinu umírající Humphrey Bogart. Ten se stane promotérem podprůměrného boxera Tora Morena (Mike Lane), jehož zápasy jsou nafixlovány tak, aby se zdálo, že je talentovaným boxerem. Ve filmu si mimochodem zahráli také skuteční boxeři těžké váhy Max Baer a Jersey Joe Walcott. 

Ukázka z filmu Tím hůř, když padnou
4. Ali

Will Smith ve filmu Ali / AliDalší ze série životopisných filmů natočil Michael Mann v roce 2001. Ali se zabývá životem a boxerskou kariérou nejslavnějšího boxera všech dob, kterým byl Muhammad Ali. Toho si zahrál na Oscara nominovaný Will Smith. Snímek sleduje Aliho kariéru od roku 1964, kdy se stal poprvé mistrem světa vítězstvím nad obávaným protivníkem Sonnym Listonem. Kromě Aliho boxerských zápasů si Mannův epos všímá také jeho politické a osobní životní epizody. Výborně natočené scény z ringu nasnímal zřejmě nejlepší kameraman současnosti Emmanuel Lubezki

Originální trailer filmu Ali
3. Million Dollar Baby

Clint Eastwood, Hilary Swank ve filmu  / Million Dollar BabyDrama Million Dollar Baby natočil Clint Eastwood v roce 2004. Pojednávalo o číšnici Maggie (Hilary Swank) toužící stát se amatérskou boxerkou. Přes počáteční nevoli bývalého trenéra Frankieho Dunna (zahrál si ho sám Eastwood) a s povzbuzováním Frankova přítele a bývalého boxera Eddieho Duprise (Morgan Freeman) se Maggie podaří splnit svůj sen a stát se amatérkou a dostane se dokonce k souboji o titul s obávnou německou šampionkou pověstnou svými špinavými triky. Million Dollar Baby je dnes už legendární drama, které právem získalo Oscara za nejlepší film, Oscara za režii (druhého pro Clinta Eastwooda) a Oscary pro Hilary Swank (rovněž její druhý) za nejlepší hlavní herečku a pro Morgana Freemana za nejlepší vedlejší roli. 

Originální trailer filmu Million Dollar Baby
2. Zuřící býk

Fotografie z filmu Zuřící býk / Raging BullNejdokonaleji natočeným boxerským biopicem je nepřekonaný Zuřící býk, který Martin Scorsese povýšil na mistrovské dílo tohoto žánru. Film je natočen podle autobiografie boxera Jakea La Motty, který boxoval ve 40. a 50. letech. Jeho představitel Robert De Niro tu předvedl vzorovou fyzickou proměnu ze štíhlého boxera v otylou trosku, za níž po právu získal Oscara. Samotný film už, bohužel, tolik štěstí neměl a většina oscarových nominací vyšla na prázdno. Oceněn byl už pouze střih Thelmy Schoonmaker. Přesto je Zuřící býk naprostým vrcholem, co se týče technické a umělecké stránky filmu. 

Originální trailer filmu Zuřící býk
1. Rocky

Sylvester Stallone, Carl Weathers ve filmu Rocky / RockyRocky sice nedosahuje umělecké úrovně Zuřícího býka, ale je to nejvlivnější boxerský snímek, jaký byl kdy natočen. Na rozdíl od většiny boxerských filmů nejde o biopic skutečného boxera, i když se jeho tvůrce Sylvester Stallone nechal inspirovat boxerským utkáním Chucka Wepnera a Muhammada Aliho z roku 1975, v němž outsider Wepner dokázal Alimu vzdorovat celých 15 kol a jednou dokonce Aliho poslal k zemi. Stallone napsal scénář, zahrál si hlavní roli a zbytek je legenda. Rocky získal tři Oscary - za nejlepší film, John G. Avildsen za režii a za střih.

Originální trailer filmu Rocky

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přátelé z dovolené mají těžký život a tvoří řetěz bláznů (26.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Norman Jewison (23.01.2024 09:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu