Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 5. 2018 - 10. 5. 2018

TV tipy: S Creedem v oblacích Dunkerqueu nejsou žerty

Vydáno: 04.05.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Hlavním lákadlem aktuálního televizního týdne je premiéra boxerského dramatu Creed, za které se oscarové nominace dočkal Sylvester Stallone. Za zmínku pak stojí i dvě v tuzemsku zcela neznámá stará britská válečná dramata.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ďáblové v oblacích (The Dam Busters) (sobota 5. 5., ČT2, 12.10 - 14.10)

Plakát filmu Ďáblové v oblacích / The Dam BustersU nás jen málo známé britské válečné drama z poloviny padesátých let je z dnešního pohledu nejzajímavější tím, že posloužilo jako velká inspirace pro sérii Star Wars, a to včetně mnoha převzatých dialogů. Režírující Michael Anderson v něm spoléhá především na takřka dokumentárnost, neboť většina stopáže sestává z dialogů, plánování bojových akcí a popisů tehdy aktuálních situací. Na propracovanou psychologii postav tak absolutně není prostor, neboť vše je věcné až chladné a charaktery tu slouží spíše jako figurky. Trpělivější divák ale bude na konci odměněn fantastickým vyvrcholením, v němž naplno vyniknou na Oscara nominované speciální efekty a konečně přijde na řadu parádní akce. V titulních rolích se představí mimo jiné Richard Todd, Michael Redgrave, Ursula Jeans, Basil Sydney nebo Patrick Barr. Jedna zapomenutá žánrovka na sobotní odpoledne.

Zajímavost: I když to tak vypadá, tak ani jedna scéna ve filmu není inspirována skutečností.

Originální trailer filmu Ďáblové v oblacích / The Dam Busters
S čerty nejsou žerty (sobota 5. 5., Prima, 20.15 - 22.20 / neděle 6. 5., 15.55 - 18.00)

Plakát filmu  / S čerty nejsou žertyJedna z vůbec nejoblíbenějších tuzemských filmových pohádek patří k těm nejreprízovanějším a plně zaujme i toho, kdo tomuto žánru jinak moc neholduje. Režisér a spoluscenárista Hynek Bočan se v ní totiž nebral vůbec vážně a vše vsadil na odlehčenou atmosféru a nadhled, který je znát z každého záběru. K tomu připojil svižné tempo, naprosto bizarní verzi pekla a dnes už mnoho zlidovělých hlášek. Navíc vyměřil příjemně krátkou stopáž, během níž vskutku není čas na nudu. V hlavních rolích naprosto excelují Karel HeřmánekVladimír DlouhýOndřej Vetchý, za nimiž nikterak nezaostávají Josef KemrViktor PreissPetr Nárožný nebo Jaroslava Kretschmerová. Hledat v tomto snímku chyby nemá valný smysl. Absolutní klasika.

Zajímavost: Dlouhý se před natáčením věnoval tréninku historického šermu se skupinkou profesionálů.

Ukázka z filmu S čerty nejsou žerty
Proč kočka není pes? (The Truth About Cats & Dogs) (neděle 6. 5., Prima Max, 17.55 - 20.00 / pondělí 7. 5., 13.35 - 15.35)

Plakát filmu Proč kočka není pes? / The Truth About Cats & DogsRomantická komedie z poloviny devadesátých let ničím extra nevyniká a ve výsledku je spíše nenápadná. Režírující Michael Lehmann tak sbírá body hlavně zajímavým a relativně originálním námětem, který ale bohužel nebyl rozveden ve stejně zajímavý scénář a přítomností několika zvířecích mazlíčků, kteří se starají o ty nejlepší vtípky v celém snímku. Hodně solidní je i atmosféra a humor, který je sice trochu prvoplánový, po celou dobu ale laskavý, nevulgární a nefekální. Spolehlivé je též obsazení, v němž titulní role ztvárnili Uma ThurmanJaneane GarofaloBen Chaplin, které doplňují kupříkladu tehdy začínající Jamie Foxx nebo James McCaffrey. Škoda jen, že se tvůrci opírají o tolik klišé a celkově předvídatelný příběh. Neškodná žánrová jednohubka na nedělní podvečer.

Zajímavost: Garofalo měří ve skutečnosti jen 155 cm, takže aby mohla točit stejné záběry s Thurman, jež je vysoká 180 cm, musela stát na stoličce.

Originální trailer filmu Proč kočka není pes? / The Truth About Cats & Dogs
Vlak do Yumy (3:10 to Yuma) (neděle 6. 5., ČT2, 20.00 - 21.35 / pondělí 7. 5., 00.35 - 02.05)

Plakát filmu Vlak do Yumy / 3:10 to YumaKlasický western z konce padesátých let je u nás skoro neznámý, což je trochu škoda. Režírující Delmer Daves v něm totiž dostal k dispozici relativně originální námět, který zaobalil do hodně zvláštní atmosféry, z níž je cítit osudovost. Spolehl se při tom na hodně pomalé tempo a minimum akce, takže důraz kladl na propracovanou psychologii postav a vybroušené dialogy, které mají náboj, navíc naprosto perfektně pracuje s napětím, které výtečně graduje do strhujícího a trochu nečekaného závěru. Vše ještě dotváří vynikající hudba George Duninga. V hlavních rolích excelují Glenn Ford a Van Heflin, kterým dělají společnost mimo jiné Felicia Farr, Leora Dana, Henry Jones nebo Richard Jaeckel. Jedinou kaňkou snad může být již zmiňovaný závěr, který ne každého uspokojí a někomu může připadat vesměs hloupý. Jedna neznámá klasika.

Zajímavost: Ačkoli většina tehdejších westernů byla natáčena v barvě, rozhodli se tvůrci tento natočit černobíle, pouze aby vynikly záběry drsné krajiny, byly použity červené filtry.

Originální trailer filmu Vlak do Yumy / 3:10 to Yuma
Creed (Creed) (neděle 6. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.45 / úterý 8. 5., Prima Max, 00.30 - 07.15)

Český plakát filmu Creed / CreedPod zcela zbytečně laciným béčkovým názvem Rocky: Nová krev najdete v programu tři roky staré drama, které trochu klame tělem. Režisér a spoluscenárista Ryan Coogler v něm totiž zdánlivě nemá co nabídnout, protože se spoléhá na přímočarý a předvídatelný příběh plný klišé, jenže měl k dispozici legendární postavu Rockyho Balboy, která film povyšuje na úplně jinou úroveň. Je si navíc vědom toho, že s emocemi a nostalgií musí pracovat hodně citlivě, což se mu daří a tím pádem ty, kteří osudy sympatického boxera sledovali po dlouhá desetiletí, neprvoplánově dojme. K tomu přidává výtečně nasnímané boxerské zápasy, které jsou fyzické, strhující a drsné, nápaditý a netradiční střih a pochopitelně i neopakovatelnou atmosféru Philadelphie. V ústředních rolích se představí na Oscara nominovaný a zcela upřímný Sylvester StalloneMichael B. Jordan, i ty vedlejší, v nichž se objeví mimo jiné Tessa Thompson nebo Tony Bellew, jsou ale výborně obsazené. Zamrzí jen zbytečně přetažená stopáž a pomalejší tempo. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Jordan v rámci přípravy na roli každý den boxoval a posiloval.

Český trailer filmu Creed / Creed
Labyrint mysli (Anna) (pondělí 7. 5., Nova Cinema, 22.40 - 00.30 / středa 9. 5., 01.25 - 03.05)

Plakát filmu Labyrint mysli / AnnaNa španělsko-francouzsko-americko-britském psychologickém thrilleru je víc než co jiného znát, že jde o debut. Režírující Jorge Dorado a scenárista Guy Holmes mají totiž spousty nápadů, ty ale nedokáží úplně vytěžit, takže výsledek působí trošku nedodělaně a je na něm vidět taktéž inspirace několika slavnějšími hollywoodskými žánrovkami. Tvůrci se nicméně daří vytvářet myteriózní atmosféru a především upoutá výbornou vizuální stránkou, která je místy až fascinující. Potěší i svižné tempo, které ale není videoklipovitě zběsilé, takže je čas si vychutnat celý fantaskní svět. V titulních rolích si zahráli Mark Strong, Taissa Farmiga a Brian Cox, v těch vedlejších pak Richard DillaneIndira Varma nebo Noah Taylor. Škoda jen ústředního příběhu, jemuž chybí výraznější a lepší pointa.

Zajímavost: Hlavní hrdinka je zřejmě jako malé děvče Britka a jako teenagerka Američanka.

Oficiální trailer filmu Labyrint mysli / Anna
Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu (The Peanuts Movie) (úterý 8. 5., Prima, 8.25 - 10.15 / Prima Max, 12.30 - 14.25)

Český plakát filmu Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu / The Peanuts MovieDobrodružná animovaná komedie je uváděna jako rodinný snímek, cílí ale především na ty nejmenší diváky. Režírující Steve Martino toho moc nevymýšlel a plynule navázal na stejnojmenný seriál, tudíž ty, kteří ho znají, ničím nepřekvapí. Očekávejte tedy spíše krátké epizody, nesourodý děj, velmi svéráznou animaci, která zachovává ducha komiksové předlohy a lehce infantilní humor, který by ovšem dospělé neměl nikterak urážet. Neopomněl ani svižné tempo a rozumně střídmou stopáž, která děti nezačne nudit a plně udrží jejich pozornost. Nechybí ani hodně zvláštní nostalgická atmosféra, kterou ale plně ocení jen odrostlejší publikum. Příjemné sváteční probouzení, při kterém si rodiče mohou ještě trochu přispat.

Zajímavost: Film měl premiéru 6. listopadu 2015, tedy přibližně na pětašedesáté výročí debutového vydání původního komiksu a padesáté výročí původního televizního seriálu.

Oficiální český trailer filmu Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu / The Peanuts Movie
Dunkerque (Dunkirk) (úterý 8. 5., ČT art, 20.20 - 22.30)

Plakát filmu Dunkerque / DunkirkLetos přesně šedesát let staré a v tuzemsku zcela neznámé britské válečné drama by mělo být rekonstrukcí jedné z důležitých epizod druhé světové války. Režírující Les Norman v něm spoléhá především na historickou věrnost a extrémně pomalé tempo, které je zejména v první polovině skoro nesnesitelné a méně tolerantní diváky by mohlo odradit. To by ale byla škoda, protože scéna evakuace je naprosto brilantní a výborně pracuje s gradací děje a napětím. Pocit autenticity dodává i méně známé obsazení, v němž je největší hvězdou Richard Attenborough, vedle kterého nechybí John MillsBernard Lee nebo Robert Urquhart. Být stopáž o něco kratší a tempo svižnější, byl by celkový dojem z pohledu dnešního diváka asi o něco lepší. Málo připomínaná klasika, kterou se loni inspiroval Christopher Nolan.

Zajímavost: Poslední roli ztvárnil ve filmu Joss Ambler.

Originální trailer filmu Dunkerque / Dunkirk
Prci, prci, prcičky 2 (American Pie 2) (úterý 8. 5., Prima Max, 22.25 - 00.40 / čtvrtek 10. 5., 00.25 - 07.10)

Plakát filmu Prci, prci, prcičky 2 / American Pie 2Sedmnáct let staré pokračování obrovského komediálního hitu z konce století je překvapivě hodně solidním filmem, který s tím původním drží krok. Debutující James B. Rogers toho totiž moc neřešil a zaměřil se hlavně na postavy, které si u diváků získaly největší popularitu, což mimo jiné znamenalo, že zcela eliminoval většinu ženských hrdinek. Dále se pak spolehl na svižné tempo, recyklaci těch lepších vtípků z předchozího filmu, několik solidních hlášek a samozřejmě i lechtivé scény, které jsou příjemně decentní, i když na nich stojí klíčový humor. Štěstí měl i v tom, že ke spolupráci přesvědčil skoro celé původní obsazení, takže se ve filmu objeví Jason Biggs, Seann William Scott, Tara Reid, Shannon Elizabeth, Chris Klein nebo Mena Suvari. Intelektuální zábavu samozřejmě čekat nelze a některé fórky jsou prvoplánové a přízemní, pořád ale jde o slušný film, který moc netrpí "syndromem dvojek".

Zajímavost: Některé hlášky Scotta byly ryzí improvizací.

Originální trailer filmu Prci, prci, prcičky 2 / American Pie 2
Lili Marleen (Lili Marleen) (čtvrtek 10. 5., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Lili Marleen / Lili MarleenV našich vodách nikterak připomínané německé drama z počátku osmdesátých let je hodně zajímavou podívanou, která se do značné míry vymyká podobným žánrovkám. Režisér a spoluscenárista Rainer Werner Fassbinder v něm totiž uchvátí především výtečnou atmosférou nacistického Německa a důrazem na ukázku běžného života té doby, který se odehrával jen a pouze v zemi, čili ne na frontě ani v koncentračních táborech. Pomáhá si i výborným hudebním doprovodem, v němž nechybí ani píseň, která dala filmu název, skvělou výpravou, kostýmy a kompletní vizuální stránkou, v níž vyniká jeho oblíbené zoomování. Náročnějšího diváka potěší i mnohovrstevnatý příběh a výborně propracované postavy, které se pohybují v dekadentní době. V titulní roli exceluje Hanna Schygulla, kterou doplňují mimo jiné Giancarlo Giannini, Mel Ferrer nebo Gottfried John. Zamrzí jen trošku přetažená stopáž a občasná kýčovitost. Jedna dobovka na čtvrteční večer. 

Zajímavost: Sám režisér si ve filmu zahrál roli šéfa odboje.

Originální trailer filmu Lilii Marleen / Lili Marleen

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Sylvester Stallone a sériový vrah (15.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sbohem, Apollo! (03.02.2024 06:36 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Pohádka Perinbaba a dva světy je jurodivý mišmaš jakubiskových nápadů a poetiky (12.12.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu