TV tipy: S Creedem v oblacích Dunkerqueu nejsou žerty

Vydáno: 04.05.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Hlavním lákadlem aktuálního televizního týdne je premiéra boxerského dramatu Creed, za které se oscarové nominace dočkal Sylvester Stallone. Za zmínku pak stojí i dvě v tuzemsku zcela neznámá stará britská válečná dramata.
Ďáblové v oblacích (The Dam Busters) (sobota 5. 5., ČT2, 12.10 - 14.10)

Plakát filmu Ďáblové v oblacích / The Dam BustersU nás jen málo známé britské válečné drama z poloviny padesátých let je z dnešního pohledu nejzajímavější tím, že posloužilo jako velká inspirace pro sérii Star Wars, a to včetně mnoha převzatých dialogů. Režírující Michael Anderson v něm spoléhá především na takřka dokumentárnost, neboť většina stopáže sestává z dialogů, plánování bojových akcí a popisů tehdy aktuálních situací. Na propracovanou psychologii postav tak absolutně není prostor, neboť vše je věcné až chladné a charaktery tu slouží spíše jako figurky. Trpělivější divák ale bude na konci odměněn fantastickým vyvrcholením, v němž naplno vyniknou na Oscara nominované speciální efekty a konečně přijde na řadu parádní akce. V titulních rolích se představí mimo jiné Richard Todd, Michael Redgrave, Ursula Jeans, Basil Sydney nebo Patrick Barr. Jedna zapomenutá žánrovka na sobotní odpoledne.

Zajímavost: I když to tak vypadá, tak ani jedna scéna ve filmu není inspirována skutečností.

Originální trailer filmu Ďáblové v oblacích / The Dam Busters
S čerty nejsou žerty (sobota 5. 5., Prima, 20.15 - 22.20 / neděle 6. 5., 15.55 - 18.00)

Plakát filmu  / S čerty nejsou žertyJedna z vůbec nejoblíbenějších tuzemských filmových pohádek patří k těm nejreprízovanějším a plně zaujme i toho, kdo tomuto žánru jinak moc neholduje. Režisér a spoluscenárista Hynek Bočan se v ní totiž nebral vůbec vážně a vše vsadil na odlehčenou atmosféru a nadhled, který je znát z každého záběru. K tomu připojil svižné tempo, naprosto bizarní verzi pekla a dnes už mnoho zlidovělých hlášek. Navíc vyměřil příjemně krátkou stopáž, během níž vskutku není čas na nudu. V hlavních rolích naprosto excelují Karel HeřmánekVladimír DlouhýOndřej Vetchý, za nimiž nikterak nezaostávají Josef KemrViktor PreissPetr Nárožný nebo Jaroslava Kretschmerová. Hledat v tomto snímku chyby nemá valný smysl. Absolutní klasika.

Zajímavost: Dlouhý se před natáčením věnoval tréninku historického šermu se skupinkou profesionálů.

Ukázka z filmu S čerty nejsou žerty
Proč kočka není pes? (The Truth About Cats & Dogs) (neděle 6. 5., Prima Max, 17.55 - 20.00 / pondělí 7. 5., 13.35 - 15.35)

Plakát filmu Proč kočka není pes? / The Truth About Cats & DogsRomantická komedie z poloviny devadesátých let ničím extra nevyniká a ve výsledku je spíše nenápadná. Režírující Michael Lehmann tak sbírá body hlavně zajímavým a relativně originálním námětem, který ale bohužel nebyl rozveden ve stejně zajímavý scénář a přítomností několika zvířecích mazlíčků, kteří se starají o ty nejlepší vtípky v celém snímku. Hodně solidní je i atmosféra a humor, který je sice trochu prvoplánový, po celou dobu ale laskavý, nevulgární a nefekální. Spolehlivé je též obsazení, v němž titulní role ztvárnili Uma ThurmanJaneane GarofaloBen Chaplin, které doplňují kupříkladu tehdy začínající Jamie Foxx nebo James McCaffrey. Škoda jen, že se tvůrci opírají o tolik klišé a celkově předvídatelný příběh. Neškodná žánrová jednohubka na nedělní podvečer.

Zajímavost: Garofalo měří ve skutečnosti jen 155 cm, takže aby mohla točit stejné záběry s Thurman, jež je vysoká 180 cm, musela stát na stoličce.

Originální trailer filmu Proč kočka není pes? / The Truth About Cats & Dogs
Vlak do Yumy (3:10 to Yuma) (neděle 6. 5., ČT2, 20.00 - 21.35 / pondělí 7. 5., 00.35 - 02.05)

Plakát filmu Vlak do Yumy / 3:10 to YumaKlasický western z konce padesátých let je u nás skoro neznámý, což je trochu škoda. Režírující Delmer Daves v něm totiž dostal k dispozici relativně originální námět, který zaobalil do hodně zvláštní atmosféry, z níž je cítit osudovost. Spolehl se při tom na hodně pomalé tempo a minimum akce, takže důraz kladl na propracovanou psychologii postav a vybroušené dialogy, které mají náboj, navíc naprosto perfektně pracuje s napětím, které výtečně graduje do strhujícího a trochu nečekaného závěru. Vše ještě dotváří vynikající hudba George Duninga. V hlavních rolích excelují Glenn Ford a Van Heflin, kterým dělají společnost mimo jiné Felicia Farr, Leora Dana, Henry Jones nebo Richard Jaeckel. Jedinou kaňkou snad může být již zmiňovaný závěr, který ne každého uspokojí a někomu může připadat vesměs hloupý. Jedna neznámá klasika.

Zajímavost: Ačkoli většina tehdejších westernů byla natáčena v barvě, rozhodli se tvůrci tento natočit černobíle, pouze aby vynikly záběry drsné krajiny, byly použity červené filtry.

Originální trailer filmu Vlak do Yumy / 3:10 to Yuma
Creed (Creed) (neděle 6. 5., Prima Cool, 20.00 - 22.45 / úterý 8. 5., Prima Max, 00.30 - 07.15)

Český plakát filmu Creed / CreedPod zcela zbytečně laciným béčkovým názvem Rocky: Nová krev najdete v programu tři roky staré drama, které trochu klame tělem. Režisér a spoluscenárista Ryan Coogler v něm totiž zdánlivě nemá co nabídnout, protože se spoléhá na přímočarý a předvídatelný příběh plný klišé, jenže měl k dispozici legendární postavu Rockyho Balboy, která film povyšuje na úplně jinou úroveň. Je si navíc vědom toho, že s emocemi a nostalgií musí pracovat hodně citlivě, což se mu daří a tím pádem ty, kteří osudy sympatického boxera sledovali po dlouhá desetiletí, neprvoplánově dojme. K tomu přidává výtečně nasnímané boxerské zápasy, které jsou fyzické, strhující a drsné, nápaditý a netradiční střih a pochopitelně i neopakovatelnou atmosféru Philadelphie. V ústředních rolích se představí na Oscara nominovaný a zcela upřímný Sylvester StalloneMichael B. Jordan, i ty vedlejší, v nichž se objeví mimo jiné Tessa Thompson nebo Tony Bellew, jsou ale výborně obsazené. Zamrzí jen zbytečně přetažená stopáž a pomalejší tempo. Tip týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Jordan v rámci přípravy na roli každý den boxoval a posiloval.

Český trailer filmu Creed / Creed
Labyrint mysli (Anna) (pondělí 7. 5., Nova Cinema, 22.40 - 00.30 / středa 9. 5., 01.25 - 03.05)

Plakát filmu Labyrint mysli / AnnaNa španělsko-francouzsko-americko-britském psychologickém thrilleru je víc než co jiného znát, že jde o debut. Režírující Jorge Dorado a scenárista Guy Holmes mají totiž spousty nápadů, ty ale nedokáží úplně vytěžit, takže výsledek působí trošku nedodělaně a je na něm vidět taktéž inspirace několika slavnějšími hollywoodskými žánrovkami. Tvůrci se nicméně daří vytvářet myteriózní atmosféru a především upoutá výbornou vizuální stránkou, která je místy až fascinující. Potěší i svižné tempo, které ale není videoklipovitě zběsilé, takže je čas si vychutnat celý fantaskní svět. V titulních rolích si zahráli Mark Strong, Taissa Farmiga a Brian Cox, v těch vedlejších pak Richard DillaneIndira Varma nebo Noah Taylor. Škoda jen ústředního příběhu, jemuž chybí výraznější a lepší pointa.

Zajímavost: Hlavní hrdinka je zřejmě jako malé děvče Britka a jako teenagerka Američanka.

Oficiální trailer filmu Labyrint mysli / Anna
Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu (The Peanuts Movie) (úterý 8. 5., Prima, 8.25 - 10.15 / Prima Max, 12.30 - 14.25)

Český plakát filmu Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu / The Peanuts MovieDobrodružná animovaná komedie je uváděna jako rodinný snímek, cílí ale především na ty nejmenší diváky. Režírující Steve Martino toho moc nevymýšlel a plynule navázal na stejnojmenný seriál, tudíž ty, kteří ho znají, ničím nepřekvapí. Očekávejte tedy spíše krátké epizody, nesourodý děj, velmi svéráznou animaci, která zachovává ducha komiksové předlohy a lehce infantilní humor, který by ovšem dospělé neměl nikterak urážet. Neopomněl ani svižné tempo a rozumně střídmou stopáž, která děti nezačne nudit a plně udrží jejich pozornost. Nechybí ani hodně zvláštní nostalgická atmosféra, kterou ale plně ocení jen odrostlejší publikum. Příjemné sváteční probouzení, při kterém si rodiče mohou ještě trochu přispat.

Zajímavost: Film měl premiéru 6. listopadu 2015, tedy přibližně na pětašedesáté výročí debutového vydání původního komiksu a padesáté výročí původního televizního seriálu.

Oficiální český trailer filmu Snoopy a Charlie Brown. Peanuts ve filmu / The Peanuts Movie
Dunkerque (Dunkirk) (úterý 8. 5., ČT art, 20.20 - 22.30)

Plakát filmu Dunkerque / DunkirkLetos přesně šedesát let staré a v tuzemsku zcela neznámé britské válečné drama by mělo být rekonstrukcí jedné z důležitých epizod druhé světové války. Režírující Les Norman v něm spoléhá především na historickou věrnost a extrémně pomalé tempo, které je zejména v první polovině skoro nesnesitelné a méně tolerantní diváky by mohlo odradit. To by ale byla škoda, protože scéna evakuace je naprosto brilantní a výborně pracuje s gradací děje a napětím. Pocit autenticity dodává i méně známé obsazení, v němž je největší hvězdou Richard Attenborough, vedle kterého nechybí John MillsBernard Lee nebo Robert Urquhart. Být stopáž o něco kratší a tempo svižnější, byl by celkový dojem z pohledu dnešního diváka asi o něco lepší. Málo připomínaná klasika, kterou se loni inspiroval Christopher Nolan.

Zajímavost: Poslední roli ztvárnil ve filmu Joss Ambler.

Originální trailer filmu Dunkerque / Dunkirk
Prci, prci, prcičky 2 (American Pie 2) (úterý 8. 5., Prima Max, 22.25 - 00.40 / čtvrtek 10. 5., 00.25 - 07.10)

Plakát filmu Prci, prci, prcičky 2 / American Pie 2Sedmnáct let staré pokračování obrovského komediálního hitu z konce století je překvapivě hodně solidním filmem, který s tím původním drží krok. Debutující James B. Rogers toho totiž moc neřešil a zaměřil se hlavně na postavy, které si u diváků získaly největší popularitu, což mimo jiné znamenalo, že zcela eliminoval většinu ženských hrdinek. Dále se pak spolehl na svižné tempo, recyklaci těch lepších vtípků z předchozího filmu, několik solidních hlášek a samozřejmě i lechtivé scény, které jsou příjemně decentní, i když na nich stojí klíčový humor. Štěstí měl i v tom, že ke spolupráci přesvědčil skoro celé původní obsazení, takže se ve filmu objeví Jason Biggs, Seann William Scott, Tara Reid, Shannon Elizabeth, Chris Klein nebo Mena Suvari. Intelektuální zábavu samozřejmě čekat nelze a některé fórky jsou prvoplánové a přízemní, pořád ale jde o slušný film, který moc netrpí "syndromem dvojek".

Zajímavost: Některé hlášky Scotta byly ryzí improvizací.

Originální trailer filmu Prci, prci, prcičky 2 / American Pie 2
Lili Marleen (Lili Marleen) (čtvrtek 10. 5., ČT art, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Lili Marleen / Lili MarleenV našich vodách nikterak připomínané německé drama z počátku osmdesátých let je hodně zajímavou podívanou, která se do značné míry vymyká podobným žánrovkám. Režisér a spoluscenárista Rainer Werner Fassbinder v něm totiž uchvátí především výtečnou atmosférou nacistického Německa a důrazem na ukázku běžného života té doby, který se odehrával jen a pouze v zemi, čili ne na frontě ani v koncentračních táborech. Pomáhá si i výborným hudebním doprovodem, v němž nechybí ani píseň, která dala filmu název, skvělou výpravou, kostýmy a kompletní vizuální stránkou, v níž vyniká jeho oblíbené zoomování. Náročnějšího diváka potěší i mnohovrstevnatý příběh a výborně propracované postavy, které se pohybují v dekadentní době. V titulní roli exceluje Hanna Schygulla, kterou doplňují mimo jiné Giancarlo Giannini, Mel Ferrer nebo Gottfried John. Zamrzí jen trošku přetažená stopáž a občasná kýčovitost. Jedna dobovka na čtvrteční večer. 

Zajímavost: Sám režisér si ve filmu zahrál roli šéfa odboje.

Originální trailer filmu Lilii Marleen / Lili Marleen


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY