Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 4. 2018 - 12. 4. 2018

TV tipy: Prezident Blaník má čtyřicítku na krku, přichází o iluze a je u konce s dechem

Vydáno: 06.04.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na rozdíl od týdne předešlého je tento v televizi o dost slabší a nabízí jen překvapivě brzkou premiéru nedávné satiry Prezident Blaník. Vedle ní se ale objevuje i zcela zásadní francouzská krimi U konce s dechem.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Čtyřicítka na krku (This Is 40) (sobota 7. 4., Nova, 15.25 - 17.10 / neděle 8. 4., Nova Cinema, 11.35 - 13.15 / úterý 10. 4., 09.25 - 11.05)

Plakát filmu Čtyřicítka na krku / This Is 40Šest let stará komedie není přijímána úplně jednoznačně a její hodnocení se někomu může zdát nízké, to je ale dáno několika faktory. Jedním z nich je ten, že režisér a scenárista Judd Apatow si nebral servítky a do snímku dostal vše, co ho napadlo a promítl do něj většinu svých životních zkušeností, což znamená i to, že výsledek se bude líbit spíše divákům, kteří se věkem blíží hlavním hrdinům. Dále pak dodal až neuvěřitelnou kadenci humoru, svěží tempo a mnoho popkulturních narážek, které není úplně snadné rozklíčovat. V ústředních rolích se objeví výborní Paul Rudd a Leslie Mann, které doplňují mimo jiné Megan Fox, Chris O'Dowd, Jason Segel, Albert Brooks nebo spousta členů autorovy rodiny. Trocha nekorektní a v dobrém slova smyslu šílené zábavy na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Mann je manželkou Apatowa.

Originální trailer filmu Čtyřicítka na krku / This Is 40
Traffic - nadvláda gangů (Traffic) (sobota 7. 4., ČT2, 22.05 - 00.25)

Plakát filmu Traffic - nadvláda gangů / TrafficAmericko-německý miléniový thriller spojuje to nejlepší z obou uměleckých poloh režírujícího Stevena Soderbergha, jenž si za něj také odnesl Oscara. Artovější formu tu zastupuje především různé snímání jednotlivých příběhů, v nichž se střídá statická a ruční kamera a jsou často používány filtry, což snímku dodává hodně specifickou a částečně i autentickou atmosféru. Taktéž téma boje s drogami není úplně lehké, navíc je sepsané do sice náročnějšího, ale výtečného scénáře. Komerčnější polohu naopak představuje hvězdné obsazení, v němž se představí vynikající Michael Douglas, Don Cheadle, Catherine Zeta-Jones a Benicio del Toro, jenž si za roli, v níž nepromluví ani slovo anglicky, odnesl Oscara. Dojem vylepšuje ještě hypnotická hudba Cliffa Martineze. Na škodu je snad jen hodně pomalé tempo, které v kombinaci s dlouhou stopáží tvoří ne úplně snadno sledovatelný celek, jemuž chybí silnější a údernější závěr. Tip vyžadující plnou diváckou spolupráci.

Zajímavost: Ve filmu vystoupí celkem sto třicet pět postav, které promluví.

Oficiální trailer filmu Traffic - nadvláda gangů / Traffic
Zítra to roztočíme, drahoušku...! (neděle 8. 4., Nova, 17.30 - 19.30 / úterý 10. 4., Nova Cinema, 18.10 - 20.00)

Plakát filmu  / Zítra to roztočíme, drahoušku...!Na oblíbené československé normalizační komedii se sice trochu podepsal zub času, vzhledem k tomu, že je ale lehkou a na svou dobu vlastně i odvážnou komunální satirou, je bez problémů snesitelná a výborně pobaví. Režisér a scenárista Petr Schulhoff v ní toho moc neřešil a na velmi jednoduchém námětu poukázal na několik ryze českých vlastností, které zaobalil do podobně prostého, ale úderného situačního humoru. Pomohl si také celkovým nadhledem, pohodovou atmosférou a svižným tempem, v němž není moc času na řešení nelogičností. Jak bývalo v té době zvykem, obsazení je zcela hvězdné, což znamená, že v hlavních rolích září Miloš KopeckýStella ZázvorkováIva JanžurováFrantišek Peterka, které doplňují ještě mimo jiné překvapivě umírněný Luděk SobotaDagmar Veškrnová-Havlová. Absolutní klasika na nedělní podvečer.

Zajímavost: Několik zásadních scén vzniklo hereckou improvizací.

Ukázka z filmu Zítra to roztočíme, drahoušku...!
Prezident Blaník (neděle 8. 4., ČT1, 20.15 - 21.40)

Plakát filmu  / Prezident BlaníkPouhé dva měsíce po premiéře v kinech je v televizi k vidění satirická komedie, která reflektuje druhou tuzemskou přímou volbu prezidenta. A asi je to dobře, neboť její téma je tak aktuální a zacykleno v čase, že po pár letech si už budeme mlhavě vzpomínat, kdo je kdo. Lehký problém nastává s tím, že režisér a spoluscenárista Marek Najbrt vychází ze stejnojmenného seriálu, jehož epizody trvaly kolem deseti minut a stejné metody používá na celovečerní stopáž, což ne vždy funguje. Kamera je tedy v závěru už nepříjemně těkající, děj nemá souvislou linii a je jen sledem několika epizod a taktéž hudba je dost zvláštní, pro někoho až kakofonická. Je ovšem sympatické, že humor zůstává stejně nekorektní, extrémně vulgární, nešetří nikoho a nechybí v něm několik ikonických hlášek. V hlavní roli nesmí chybět výborný Marek Daniel, jemuž dělají společnost Michal Dalecký a Halka Třešňáková, cameo role si ovšem zahraje spousta slavných osobností, leč většina není úplně využita. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Původní záměr tvůrců byl ten, že Tonda Blaník bude skutečně kandidovat, vzhledem k plaché povaze Daniela z toho ale sešlo.

Originální trailer filmu Prezident Blaník
Setkání v červenci (úterý 10. 4., ČT1, 20.55 - 22.19)

Plakát filmu  / Setkání v červenciČeskoslovenská komedie z konce sedmdesátých let je možná trochu okoukaná, přesto ale pořád funguje a má dnešnímu divákovi co nabídnout. Režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa v ní trochu překvapivě upozadil svou typickou poetičnost, místo které se soustředil na laskavý humor, budování vztahů mezi postavami a pohodovou letní atmosféru, která ale není kýčovitá a dotváří ji tradičně výborná hudba Zdeňka Lišky. Bonusem budiž i na svou dobu odvážné téma romance věkově dost nevyrovnaných partnerů. V hlavních rolích se objevili výteční Daniela Kolářová a Oldřich Kaiser, mezi nimiž funguje báječná chemie, a jimž decentě a stejně výborně přihrává Tomáš Holý, který je tentokrát seriózní a příliš se nesnaží o humor. Nenáročná, nicméně kvalitní podívaná.

Zajímavost: Kolářovou do hlavní role vybral Holý, jemuž dal režisér na výběr z pěti hereček, z nichž měl určit svou "maminku".

Ukázka z filmu Setkání v červenci
Nerodič (úterý 10. 4., ČT2, 21.00 - 22.25 / středa 11. 4., 16.10 - 17.35)

Plakát filmu  / NerodičTuzemský dokument byl koncem loňského roku uveden v kinech, menší obrazovka mu ale bude přece jen slušet o něco víc. Režisérka a scenáristka Jana Počtová v něm ukazuje různé formy současné rodiny a nikterak nuceně se zamýšlí nad tím, jaký ta má v dnešním světě význam a co stojí za dobrovolným rozhodnutím některých párů děti nemít. Podařilo se jí k tomu vybrat zajímavé aktéry, kteří jsou každý jiný a dohromady tvoří hodně komplexní celek, který představuje důvěryhodný společenský vzorek. Navíc jsou to všechno kamarádi a známí tvůrkyně, takže ji k sobě pustili hodně blízko a dost se otevřeli, aniž by to ale bylo bulvární. Vzhledem k tomu, že režisérka pojala snímek i jako jakousi autoterapii, nevynáší žádné soudy a nepřiklání se k žádnému názoru, což je jedině dobře. Možná, že snímek osloví jen určitou část publika, za vidění ale stojí.

Zajímavost: Ve filmu divák uvidí celkem šest různých forem rodiny.

Originální trailer filmu Nerodič
U konce s dechem (À bout de souffle) (úterý 10. 4., ČT art, 21.15 - 22.40)

Plakát filmu U konce s dechem / À bout de souffleFrancouzská kriminální romance patří k nejzásadnějším filmům všech dob, objevuje se v žebříčku těch nejdůležitějších počinů historie a odstartovala legendární Francouzskou novou vlnu. Všechna tato fakta musí mít divák na paměti, když bude režijní a scenáristický debut Jeana-Luca Godarda sledovat a nějakým způsobem vnímat. Upoutat by ho měl tehdy inovativní způsob natáčení, který probíhal víceméně v reálu, většina scén byla zabírána ruční kamerou a spoléhalo se na autentickou atmosféru velkoměsta. Typické je také časté střídání a experimentování se žánry, které je i na úkor titulního příběhu, který prakticky neexistuje a je založen hodně na subjektivních dojmech. Naštěstí je vše podáváno s na debut neuvěřitelnou jistotou a lehkostí, že to tolik nevadí. Ústřední role civilně ztvárnili tehdy začínající Jean-Paul Belmondo a Jean Seberg, které doplnili třeba sám tvůrce, Roger Hanin, Van Doude nebo Jean-Pierre Melville. V mnoha ohledech překonaný film už současné publikum ničím nepřekvapí a možná ho chvílemi bude nudit jakýmsi pozérstvím a zbytečnou artovostí, vidět by ho měl ale každý opravdový fanoušek kinematografie. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Belmondo podepsal smlouvu k filmu proti vůli své agentky, která ho varovala před tím, že mu účinkování v něm zničí kariéru.

Originální trailer filmu U konce s dechem / À bout de souffle
Už se nebojím (Standing Up) (středa 11. 4., Prima Max, 18.10 - 20.00 / čtvrtek 12. 4., 13.15 - 15.00)

Plakát filmu Už se nebojím / Standing UpU nás skoro neznámé pět let staré rodinné drama je hodně nenápadný počin a v programu by mohlo snadno zapadnout, což by byla škoda. Režisér a scenárista D.J. Caruso v něm na diváka přenese kouzelnou a jen těžce uchopitelnou atmosféru světa dětí, které úplně nezapadají do společnosti a zjišťují, proč tomu tak je. A to je vlastně ta největší devíza snímku, protože děje v něm moc není a vše je podřízeno již zmiňované atmosféře a určité naději, která v závěru "problikává". Klíčové je ovšem to, že se podařilo obsazení dětskými herci, kteří jsou sympatičtí, nejsou otravní a mají určité charisma, mimo nich pak poznáte už asi jen notně odulého Vala Kilmera. Výsledku ovšem schází celková výraznost, větší odvaha a invence, protože v něm zoufale chybí moment překvapení a nějaká zapamatovatelná scéna. Příjemná podvečerní jednohubka.

Zajímavost: Caruso přečetl román Brocka Colea, z něhož film vychází, už v roce 1990, ale až od roku 2000 na něm začal produkčně pracovat.

Oficiální trailer filmu Už se nebojím / Standing Up
Charlie musí zemřít (The Necessary Death Of Charlie Countryman) (středa 11. 4., Kino Barrandov, 22.20 - 00.25)

Plakát filmu Charlie musí zemřít / The Necessary Death of Charlie CountrymanV našich vodách jen minimálně známé americko-rumunské komediální drama je hodně zvláštním počinem, který je přijímán dost nejednoznačně. Debutující režisér Fredrik Bond se v něm opíral o zběsilý videoklipovitý střih a styl, který je vizuálně výrazný, svým způsobem šílený a mnohdy působí jako nápodoba slavnějších tvůrců. Problém je v tom, že se to děje na úkor příběhu, který prakticky nedává smysl a postrádá elementární logiku a dost se v něm bohužel spoléhá na náhody a klišé. Výsledek tak do značné míry zachraňují původní hudba a výborný písničkový soundtrack, jedinečná atmosféra a výborné obsazení, v němž hrají prim Shia LaBeouf a Evan Rachel Wood, vedle nichž se ale neztratí ani Mads MikkelsenTil SchweigerRupert GrintVincent D'Onofrio nebo Melissa Leo. Tip, který bude pro jedny originální a zábavný, pro druhé ovšem samoúčelný a nudný.

Zajímavost: LaBeouf si během natáčení údajně skutečně vzal LSD, aby působil reálněji.

Oficiální trailer filmu Charlie musí zemřít / The Necessary Death Of Charlie Countryman
Jak básníci přicházejí o iluze (čtvrtek 12. 4., Prima Max, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu  / Jak básníci přicházejí o iluzeČeskoslovenská romantická komedie je druhým a pravděpodobně i nejlepším dílem slavné "básnické" pentalogie. Režírující Dušan Klein v ní děj přenesl na vysokou školu, čímž z ní udělal i snímek o strastech mládí a pohodových studentských let, zároveň si trochu dovolil upozornit na nedostatky socialistického vysokého školství, což bylo i v době končícího komunismu hodně odvážné. Spolehl se v ní na bezstarostnou a příjemně odlehčenou atmosféru, velké množství nadčasových hlášek a především roztomilou romantickou linii, která je zcela univerzální a dnešní mladé publikum osloví asi nejvíc. Oproti pozdějším dílům má navíc tento i svižné tempo, spád a tvůrčí energii. V titulních rolích samozřejmě nechybí Pavel KřížDavid Matásek, vedle kterých se objeví i Karel RodenMíla MyslíkováEva JeníčkováJosef SomrAdriana Tarábková nebo Ondřej Vetchý. Absolutní tuzemská klasika s nádechem nostalgie.

Zajímavost: Snímek se natáčel v Mělníku a na Kladně.

Ukázka z filmu Jak básníci přicházejí o iluze

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu