TV tipy: Prezident Blaník má čtyřicítku na krku, přichází o iluze a je u konce s dechem

Vydáno: 06.04.2018 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na rozdíl od týdne předešlého je tento v televizi o dost slabší a nabízí jen překvapivě brzkou premiéru nedávné satiry Prezident Blaník. Vedle ní se ale objevuje i zcela zásadní francouzská krimi U konce s dechem.
Čtyřicítka na krku (This Is 40) (sobota 7. 4., Nova, 15.25 - 17.10 / neděle 8. 4., Nova Cinema, 11.35 - 13.15 / úterý 10. 4., 09.25 - 11.05)

Plakát filmu Čtyřicítka na krku / This Is 40Šest let stará komedie není přijímána úplně jednoznačně a její hodnocení se někomu může zdát nízké, to je ale dáno několika faktory. Jedním z nich je ten, že režisér a scenárista Judd Apatow si nebral servítky a do snímku dostal vše, co ho napadlo a promítl do něj většinu svých životních zkušeností, což znamená i to, že výsledek se bude líbit spíše divákům, kteří se věkem blíží hlavním hrdinům. Dále pak dodal až neuvěřitelnou kadenci humoru, svěží tempo a mnoho popkulturních narážek, které není úplně snadné rozklíčovat. V ústředních rolích se objeví výborní Paul Rudd a Leslie Mann, které doplňují mimo jiné Megan Fox, Chris O'Dowd, Jason Segel, Albert Brooks nebo spousta členů autorovy rodiny. Trocha nekorektní a v dobrém slova smyslu šílené zábavy na sobotní odpoledne.

Zajímavost: Mann je manželkou Apatowa.

Originální trailer filmu Čtyřicítka na krku / This Is 40
Traffic - nadvláda gangů (Traffic) (sobota 7. 4., ČT2, 22.05 - 00.25)

Plakát filmu Traffic - nadvláda gangů / TrafficAmericko-německý miléniový thriller spojuje to nejlepší z obou uměleckých poloh režírujícího Stevena Soderbergha, jenž si za něj také odnesl Oscara. Artovější formu tu zastupuje především různé snímání jednotlivých příběhů, v nichž se střídá statická a ruční kamera a jsou často používány filtry, což snímku dodává hodně specifickou a částečně i autentickou atmosféru. Taktéž téma boje s drogami není úplně lehké, navíc je sepsané do sice náročnějšího, ale výtečného scénáře. Komerčnější polohu naopak představuje hvězdné obsazení, v němž se představí vynikající Michael Douglas, Don Cheadle, Catherine Zeta-Jones a Benicio del Toro, jenž si za roli, v níž nepromluví ani slovo anglicky, odnesl Oscara. Dojem vylepšuje ještě hypnotická hudba Cliffa Martineze. Na škodu je snad jen hodně pomalé tempo, které v kombinaci s dlouhou stopáží tvoří ne úplně snadno sledovatelný celek, jemuž chybí silnější a údernější závěr. Tip vyžadující plnou diváckou spolupráci.

Zajímavost: Ve filmu vystoupí celkem sto třicet pět postav, které promluví.

Oficiální trailer filmu Traffic - nadvláda gangů / Traffic
Zítra to roztočíme, drahoušku...! (neděle 8. 4., Nova, 17.30 - 19.30 / úterý 10. 4., Nova Cinema, 18.10 - 20.00)

Plakát filmu  / Zítra to roztočíme, drahoušku...!Na oblíbené československé normalizační komedii se sice trochu podepsal zub času, vzhledem k tomu, že je ale lehkou a na svou dobu vlastně i odvážnou komunální satirou, je bez problémů snesitelná a výborně pobaví. Režisér a scenárista Petr Schulhoff v ní toho moc neřešil a na velmi jednoduchém námětu poukázal na několik ryze českých vlastností, které zaobalil do podobně prostého, ale úderného situačního humoru. Pomohl si také celkovým nadhledem, pohodovou atmosférou a svižným tempem, v němž není moc času na řešení nelogičností. Jak bývalo v té době zvykem, obsazení je zcela hvězdné, což znamená, že v hlavních rolích září Miloš KopeckýStella ZázvorkováIva JanžurováFrantišek Peterka, které doplňují ještě mimo jiné překvapivě umírněný Luděk SobotaDagmar Veškrnová-Havlová. Absolutní klasika na nedělní podvečer.

Zajímavost: Několik zásadních scén vzniklo hereckou improvizací.

Ukázka z filmu Zítra to roztočíme, drahoušku...!
Prezident Blaník (neděle 8. 4., ČT1, 20.15 - 21.40)

Plakát filmu  / Prezident BlaníkPouhé dva měsíce po premiéře v kinech je v televizi k vidění satirická komedie, která reflektuje druhou tuzemskou přímou volbu prezidenta. A asi je to dobře, neboť její téma je tak aktuální a zacykleno v čase, že po pár letech si už budeme mlhavě vzpomínat, kdo je kdo. Lehký problém nastává s tím, že režisér a spoluscenárista Marek Najbrt vychází ze stejnojmenného seriálu, jehož epizody trvaly kolem deseti minut a stejné metody používá na celovečerní stopáž, což ne vždy funguje. Kamera je tedy v závěru už nepříjemně těkající, děj nemá souvislou linii a je jen sledem několika epizod a taktéž hudba je dost zvláštní, pro někoho až kakofonická. Je ovšem sympatické, že humor zůstává stejně nekorektní, extrémně vulgární, nešetří nikoho a nechybí v něm několik ikonických hlášek. V hlavní roli nesmí chybět výborný Marek Daniel, jemuž dělají společnost Michal Dalecký a Halka Třešňáková, cameo role si ovšem zahraje spousta slavných osobností, leč většina není úplně využita. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Původní záměr tvůrců byl ten, že Tonda Blaník bude skutečně kandidovat, vzhledem k plaché povaze Daniela z toho ale sešlo.

Originální trailer filmu Prezident Blaník
Setkání v červenci (úterý 10. 4., ČT1, 20.55 - 22.19)

Plakát filmu  / Setkání v červenciČeskoslovenská komedie z konce sedmdesátých let je možná trochu okoukaná, přesto ale pořád funguje a má dnešnímu divákovi co nabídnout. Režisér a spoluscenárista Karel Kachyňa v ní trochu překvapivě upozadil svou typickou poetičnost, místo které se soustředil na laskavý humor, budování vztahů mezi postavami a pohodovou letní atmosféru, která ale není kýčovitá a dotváří ji tradičně výborná hudba Zdeňka Lišky. Bonusem budiž i na svou dobu odvážné téma romance věkově dost nevyrovnaných partnerů. V hlavních rolích se objevili výteční Daniela Kolářová a Oldřich Kaiser, mezi nimiž funguje báječná chemie, a jimž decentě a stejně výborně přihrává Tomáš Holý, který je tentokrát seriózní a příliš se nesnaží o humor. Nenáročná, nicméně kvalitní podívaná.

Zajímavost: Kolářovou do hlavní role vybral Holý, jemuž dal režisér na výběr z pěti hereček, z nichž měl určit svou "maminku".

Ukázka z filmu Setkání v červenci
Nerodič (úterý 10. 4., ČT2, 21.00 - 22.25 / středa 11. 4., 16.10 - 17.35)

Plakát filmu  / NerodičTuzemský dokument byl koncem loňského roku uveden v kinech, menší obrazovka mu ale bude přece jen slušet o něco víc. Režisérka a scenáristka Jana Počtová v něm ukazuje různé formy současné rodiny a nikterak nuceně se zamýšlí nad tím, jaký ta má v dnešním světě význam a co stojí za dobrovolným rozhodnutím některých párů děti nemít. Podařilo se jí k tomu vybrat zajímavé aktéry, kteří jsou každý jiný a dohromady tvoří hodně komplexní celek, který představuje důvěryhodný společenský vzorek. Navíc jsou to všechno kamarádi a známí tvůrkyně, takže ji k sobě pustili hodně blízko a dost se otevřeli, aniž by to ale bylo bulvární. Vzhledem k tomu, že režisérka pojala snímek i jako jakousi autoterapii, nevynáší žádné soudy a nepřiklání se k žádnému názoru, což je jedině dobře. Možná, že snímek osloví jen určitou část publika, za vidění ale stojí.

Zajímavost: Ve filmu divák uvidí celkem šest různých forem rodiny.

Originální trailer filmu Nerodič
U konce s dechem (À bout de souffle) (úterý 10. 4., ČT art, 21.15 - 22.40)

Plakát filmu U konce s dechem / À bout de souffleFrancouzská kriminální romance patří k nejzásadnějším filmům všech dob, objevuje se v žebříčku těch nejdůležitějších počinů historie a odstartovala legendární Francouzskou novou vlnu. Všechna tato fakta musí mít divák na paměti, když bude režijní a scenáristický debut Jeana-Luca Godarda sledovat a nějakým způsobem vnímat. Upoutat by ho měl tehdy inovativní způsob natáčení, který probíhal víceméně v reálu, většina scén byla zabírána ruční kamerou a spoléhalo se na autentickou atmosféru velkoměsta. Typické je také časté střídání a experimentování se žánry, které je i na úkor titulního příběhu, který prakticky neexistuje a je založen hodně na subjektivních dojmech. Naštěstí je vše podáváno s na debut neuvěřitelnou jistotou a lehkostí, že to tolik nevadí. Ústřední role civilně ztvárnili tehdy začínající Jean-Paul Belmondo a Jean Seberg, které doplnili třeba sám tvůrce, Roger Hanin, Van Doude nebo Jean-Pierre Melville. V mnoha ohledech překonaný film už současné publikum ničím nepřekvapí a možná ho chvílemi bude nudit jakýmsi pozérstvím a zbytečnou artovostí, vidět by ho měl ale každý opravdový fanoušek kinematografie. Jeden z tipů týdne.

Zajímavost: Belmondo podepsal smlouvu k filmu proti vůli své agentky, která ho varovala před tím, že mu účinkování v něm zničí kariéru.

Originální trailer filmu U konce s dechem / À bout de souffle
Už se nebojím (Standing Up) (středa 11. 4., Prima Max, 18.10 - 20.00 / čtvrtek 12. 4., 13.15 - 15.00)

Plakát filmu Už se nebojím / Standing UpU nás skoro neznámé pět let staré rodinné drama je hodně nenápadný počin a v programu by mohlo snadno zapadnout, což by byla škoda. Režisér a scenárista D.J. Caruso v něm na diváka přenese kouzelnou a jen těžce uchopitelnou atmosféru světa dětí, které úplně nezapadají do společnosti a zjišťují, proč tomu tak je. A to je vlastně ta největší devíza snímku, protože děje v něm moc není a vše je podřízeno již zmiňované atmosféře a určité naději, která v závěru "problikává". Klíčové je ovšem to, že se podařilo obsazení dětskými herci, kteří jsou sympatičtí, nejsou otravní a mají určité charisma, mimo nich pak poznáte už asi jen notně odulého Vala Kilmera. Výsledku ovšem schází celková výraznost, větší odvaha a invence, protože v něm zoufale chybí moment překvapení a nějaká zapamatovatelná scéna. Příjemná podvečerní jednohubka.

Zajímavost: Caruso přečetl román Brocka Colea, z něhož film vychází, už v roce 1990, ale až od roku 2000 na něm začal produkčně pracovat.

Oficiální trailer filmu Už se nebojím / Standing Up
Charlie musí zemřít (The Necessary Death Of Charlie Countryman) (středa 11. 4., Kino Barrandov, 22.20 - 00.25)

Plakát filmu Charlie musí zemřít / The Necessary Death of Charlie CountrymanV našich vodách jen minimálně známé americko-rumunské komediální drama je hodně zvláštním počinem, který je přijímán dost nejednoznačně. Debutující režisér Fredrik Bond se v něm opíral o zběsilý videoklipovitý střih a styl, který je vizuálně výrazný, svým způsobem šílený a mnohdy působí jako nápodoba slavnějších tvůrců. Problém je v tom, že se to děje na úkor příběhu, který prakticky nedává smysl a postrádá elementární logiku a dost se v něm bohužel spoléhá na náhody a klišé. Výsledek tak do značné míry zachraňují původní hudba a výborný písničkový soundtrack, jedinečná atmosféra a výborné obsazení, v němž hrají prim Shia LaBeouf a Evan Rachel Wood, vedle nichž se ale neztratí ani Mads MikkelsenTil SchweigerRupert GrintVincent D'Onofrio nebo Melissa Leo. Tip, který bude pro jedny originální a zábavný, pro druhé ovšem samoúčelný a nudný.

Zajímavost: LaBeouf si během natáčení údajně skutečně vzal LSD, aby působil reálněji.

Oficiální trailer filmu Charlie musí zemřít / The Necessary Death Of Charlie Countryman
Jak básníci přicházejí o iluze (čtvrtek 12. 4., Prima Max, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu  / Jak básníci přicházejí o iluzeČeskoslovenská romantická komedie je druhým a pravděpodobně i nejlepším dílem slavné "básnické" pentalogie. Režírující Dušan Klein v ní děj přenesl na vysokou školu, čímž z ní udělal i snímek o strastech mládí a pohodových studentských let, zároveň si trochu dovolil upozornit na nedostatky socialistického vysokého školství, což bylo i v době končícího komunismu hodně odvážné. Spolehl se v ní na bezstarostnou a příjemně odlehčenou atmosféru, velké množství nadčasových hlášek a především roztomilou romantickou linii, která je zcela univerzální a dnešní mladé publikum osloví asi nejvíc. Oproti pozdějším dílům má navíc tento i svižné tempo, spád a tvůrčí energii. V titulních rolích samozřejmě nechybí Pavel KřížDavid Matásek, vedle kterých se objeví i Karel RodenMíla MyslíkováEva JeníčkováJosef SomrAdriana Tarábková nebo Ondřej Vetchý. Absolutní tuzemská klasika s nádechem nostalgie.

Zajímavost: Snímek se natáčel v Mělníku a na Kladně.

Ukázka z filmu Jak básníci přicházejí o iluze


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY