Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Tátova volha

Recenze: Tátova volha Jiřího Vejdělka se sune po cestě nenáročného sebedojímání

Vydáno: 02.03.2018 12:04 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Nový film režiséra Jiřího Vejdělka s Eliškou Balzerovou a Tatianou Vilhelmovou v hlavních rolích vypráví o automobilovém výletu matky s dcerou za dávnými milenkami jejich zesnulého manžela/otce.

Tátova volhaRecenzoval/a Jan Varga dne 02.03.2018 12:04. Nový film režiséra Jiřího Vejdělka s Eliškou Balzerovou a Tatianou Vilhelmovou v hlavních rolích vypráví o automobilovém výletu matky s dcerou za dávnými milenkami jejich zesnulého manžela/otce. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tatiana Vilhelmová, Eliška Balzerová ve filmu  / Tátova volhaPo nečekané smrti manžela Ludvíka zůstane Eva (Eliška Balzerová) sama, jen se svou dcerou Terezou (Tatiana Vilhelmová). Při likvidaci pozůstalosti Tereza náhodou objeví starou dětskou malůvku, kterou nakreslil pro jejího otce jakýsi Tomáš. Oběma ženám dojde, že Ludvík zřejmě musel mít s jednou ze svých milenek (se kterými se Eva zná) nemanželské dítě, jehož existenci se mu doma podařilo zatajit. Rozhodnou se tedy Tomáše společně vypátrat a vydají se proto v Ludvíkově milovaném autě (Volze) na výlet navštívit postupně všechny jeho milenky, aby zjistily, se kterou z nich to dítě měl.

Největší slabinou nového komediálního dramatu režiséra Jiřího Vejdělka (Účastníci zájezduŽeny v pokušení), na jehož scénáři spolupracoval se scenáristkou Ivou Jestřábovou, je strašlivá plytkost a bezobsažnost jeho děje, přičemž to, co dokáže trailer odvyprávět během dvou minut, trvá ve filmu hodinu. Obě hrdinky se prostě vydají na cestu, postupně navštíví tři různé ženy (Vilma CibulkováEva Holubová a Hana Maciuchová) a za celou dobu neudělají ani neřeknou nic zásadnějšího, než co zaznělo už v kratičké upoutávce – a zabírá to dvě třetiny filmu. Vztah mezi nimi je od počátku velmi vřelý a láskyplný, tudíž jejich společný road trip rozhodně nevypráví o tom, jak si k sobě matka s dcerou zpětně nalézají cestu.
 
Tatiana Vilhelmová, Eliška Balzerová ve filmu  / Tátova volhaTřeba Zlomené květiny od Jima Jarmusche mají dost podobný děj (Bill Murray coby stárnoucí sukničkář navštěvuje své dávné milenky poté, co mu od jedné z nich přijde anonymní dopis, že s ní má již dospělého syna), leč ten je založený na tom, že onen proces hledání je vlastně důležitější než samotné nalezení, hlavní hrdina v něm najde i sám sebe, z každé té návštěvy se o sobě ledacos dozví a vnitřně ho to změní. V Tátově volze však hledání není upřednostněno před nalezením a ony epizodky s milenkami nejsou ničím jiným než úsměvnými mini-scénkami, v nichž se sice ukazuje, jak se lidé s časem mění, ale žádný hlubší význam už nemají a na hlavních hrdinkách se nijak nepodepisují. Tyhle dva faktory pak činí celou tu zápletku s hledáním nepřiznaného syna mimořádně prostoduchou, povrchní a nezajímavou. Není to ani dost vtipné, humoru je ve filmu vyloženě poskrovnu.

Jisté napětí a dramatičnost se snímek sice snaží dohnat tím, že Tereza si prochází manželskou krizí a navíc je jí léčena rakovina (a s nadějí se čeká na výsledky posledních testů), leč tento motiv je pořádně využit jen v jediné scéně, a to když oběma ženám začnou na pouti nadbíhat nějací kolotočáři, načež si Tereza sundá paruku a zastraší je svou pleší. Skoro to vypadá, jako by si tvůrci uvědomili, že jim to road movie nevystačí na celovečerní film, a tak do něj ještě uměle přidali rakovinu a z prstu vycucanou manželskou krizi, aby příběh natáhli.
 
Tatiana Vilhelmová, Eliška Balzerová ve filmu  / Tátova volhaTa krize je mimochodem založená na tom, že Terezin manžel (Martin Myšička) se o ni pečlivě staral po celý čas její nemoci, ale ona si stejně není jistá, jestli ji ještě miluje. Tudíž udělá jedinou logickou věc – vůbec nic mu neřekne a až těsně před odjezdem oznámí, že by si spolu měli dát pauzu, přičemž na jeho nechápavý dotaz, co tím myslí, odpoví: „Promluvíme si o tom, až se vrátím.“ Pak ho nechá po několik dnů tápat v totální nejistotě, odmítá mu brát telefonáty a ani mu nedá vědět, jak dopadly ty její lékařské testy. Nedá se říct, že by ta postava byla kdovíjak sympatická.
 
Alespoň trochu zajímavá a mírně emocionální začne být až poslední třetina filmu, v níž dojde k několika dějovým zvratům a odhalením, z nichž vyplyne především to, jak si lidé mezi sebou lžou a že v neupřímných vztazích je od neškodných tajemství jen krůček k hrubé sobecké manipulaci. Po těchto odhaleních má film slušně naběhnuto ke klíčové scéně, v níž by si mohla řada postav projít hlubokou katarzí, leč snímek skončí dřív, než k té scéně dojde.

Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová ve filmu  / Tátova volhaSamozřejmě nikdo z herců nehraje špatně (ale zas ne skvěle) a kamera Vladimíra Smutného zaručuje líbezné záběry na nablýskaného veterána uhánějícího krásnou českou krajinou, leč kromě prostého konstatování, že v některých rodinách to je holt složitější a že vztahy mezi lidmi by měly být upřímnější, film neobsahuje žádnou hlubší myšlenku a nabízí jen triviální nenápaditý příběh, jímž obě hlavní hrdinky proplouvají zcela nedramaticky a nekonfliktně.
 
Výsledkem je nostalgický, sebedojímavý, sladkobolný a extrémně nenáročný film, který možná kdekoho (ideálně divačky nad třicet let) zahřeje u srdíčka a kdekoho potěší přítomností řady slavných hereček a herců, ale u toho také jeho ambice končí. Na druhou stranu, na rozdíl od jiných komerčních českých filmů z poslední doby (ŠpindlZoufalé ženy dělají zoufalé věciVěčně tvá nevěrnáTátova volha rozhodně není žádná katastrofa a je lepší o několik úrovní, i tak to ale kvůli její obsahové i myšlenkové prázdnotě a lenosti vystačí sotva na průměr.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Originální trailer k filmu Tátova volha

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Režiserova hanba (Marie.ostra, 22.09.2018 15:30) Reagovat

    Souhlasím s recenzentem.Leč je to ještě horší než napsal.Škoda času.

  • Naprostá zoufalost... (Anonym, 25.03.2019 12:22) Reagovat

    Naprostá zoufalost

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Film Bratři se v příběhu bratrů Mašínových vyhýbá jeho morálnímu rozměru (27.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Citlivý vymítač ďábla hledá znamení víry (11.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Bratři (14.09.2023 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Citlivý člověk (31.05.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pan Nepolapitelný hledá odhalenou stopu devadesátek (19.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám (18.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu