Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jak básníci čekají na zázrak

DVD recenze: Jak básníci čekají na zázrak

Vydáno: 01.01.2017 17:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Václav Limberk | foto: Bioscop

V kinech měl loni premiéru už šestý díl "básnické" série s názvem Jak básníci čekají na zázrak. Na konci listopadu vyšel tento titul na DVD. Doktor Šafránek tentokrát vychovává syna juniora a znovu se zamiluje.

Jak básníci čekají na zázrakRecenzoval/a Václav Limberk dne 01.01.2017 17:00. V kinech měl loni premiéru už šestý díl "básnické" série s názvem Jak básníci čekají na zázrak. Na konci listopadu vyšel tento titul na DVD. Doktor Šafránek tentokrát vychovává syna juniora a znovu se zamiluje. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Loni v dubnu měl premiéru už šestý díl "básnické" série Jak básníci čekají na zázrak, za níž stojí znovu režisér Dušan Klein a scenárista Ladislav Pecháček. Není pochyb o tom, že básnická série je unikátním a ojedinělým zjevem československé a nyní už jen české kinematografie. S trochou nadsázky jí už dnes můžeme označit jako součást našeho kulturního dědictví a kusu nedávné historie.  

Pavel Kříž, David Matásek ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakPoprvé nás pánové Klein a Pecháček obšťastnili už v roce 1982 s prvním dílem série Jak svět přichází o básníky, který Klein napsal ještě sám podle Pecháčkovy knihy. Myslím, že první "básníky" snad každý viděl a zná a pro ty, které tento skutečně kvalitní snímek oslovil, jde o podobně kultovní záležitost jako například první Homolkovi nebo první Slunce, seno.

Když pak Klein o dva roky později natočil volné pokračování (dnes bychom napsali sequel) Jak básníci přicházejí o iluze a o další tři roky později ještě trojku Jak básníkům chutná život, vznikla tak skvělá trilogie coming-of-age dramedií, napsáno dnešní terminologií, která patřila k tomu nejlepšímu, co osmdesátá léta v československém filmu nabídla. A tak si myslím, že to mělo i zůstat. Sice bychom se nedozvěděli, co bylo dál, ale někdy je to snad i lepší. 

Pavel Kříž, Linda Rybová ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakJenže pánové Klein a Pecháček nedokázali v nejlepším přestat, a tak ve své trilogii pokračovali dále. Nejspíše se snažili vyhovět nemalé části diváků, které další osudy hlavních postav Štěpána a jeho kamaráda Kendyho zajímaly. A tak nám naservírovali porevoluční Konec básníků v Čechách a deset let poté ještě pětku Jak básníci neztrácejí naději. I když to už mohlo stačit, uběhlo dalších třináct let a "básníci" se opět vrátili a - snad už opravdu naposledy - v aktuálním šestém díle Jak básníci čekají na zázrak.

Po smrti Aničky posedlé z předchozího dílu žije Štepán Šafránek (Pavel Kříž) nyní sám se synem Štěpánem juniorem (překvapivě neiritující Filip Antonio). Sám žije i jeho kamarád Kendy (David Matásek), který doufá, že natočí aspoň jeden celovečerní film. Sám žije i obchodník a prodejce automobilů Karas (Lukáš Vaculík), kterému to ale zcela vyhovuje. Štěpán se tentokrát zakouká do své pohledné sousedky Zuzany Rybářové (sympatická Linda Rybová), která "náhodou" žije ve stejném domě vedle něj se svou malou dcerou Evičkou (Emily Laura Hassmanová). 

Pavel Kříž ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakDěj tu ale není podstatný, ba on tu ani žádný děj není. Klein s Pecháčkem prostě sází jen na to, že jde o "básníky" a divák už beztak dopředu ví, co mu naservírují. A tak to také je. Bez invence, bez vzrušení, film plyne pomalu, po půlhodině už jsem měl pocit, že se na něj dívám hodinu, no zkrátka a dobře, nejde už ani tolik o film jako podívanou, ale o natahovaný seriál ve stylu nekonečné Ulice se spoustou starých známých z "básnického univerza".

V tomto reunionu "starých známých" se opět setkávají senilní profesor Ječmen (Josef Somr), který má svého bývalého žáka Šafránka stále za Kovandu, "slavná" Vendulka "utěšitelka" (Eva Jeníčková), Štěpánkova bejvalka Ute (Tereza Brodská), bývalý čistič bot Hanousek (Miroslav Táborský), bývalý řidič sanitky a funebrák Písařík (Pavel Zedníček), který je tu pro "větší vtipnost" se svým synem (Martin Kraus). Chybět nesmí ani bývalý Štěpánkův úhlavní nepřítel a milostný sok Nádeníček (Oldřich Navrátil), který má stále ambice v politice. Objeví se tu dokonce i navrátivší se Sahulák (Tomáš Töpfer), Venoš (Václav Svoboda), Yvetka (Markéta Hrubešová) a třešničkou na tomto skutečně vypečeném dortu je návrat "legendy z největších" postavy Františka Ringo Čecha, která se objevila jen v prvním díle. 

Pavel Kříž ve filmu  / Jak básníci čekají na zázrakA to je vlastně celé. O ničem více než o setkání starých známých, kteří se tu po letech znovu vidí a dobře se - na rozdíl ode mě - baví, šestý díl "básníků" není. Že je to celé bez šťávy a bez energie, to už se prostě rozumí tak nějak samosebou. Pro ty, kteří sledují Ulici, bude šestý díl básníků "pěkný a milý film". Pro ostatní, kteří už na vlně donekonečna natahovaného přešlapování na místě a stokrát omletého "příběhu" s rádoby vtipnými nebo naopak "moudrými" poznatky o životě neujíždí, budou šestí "básníci" útrpným a zbytečným pokračováním něčeho, co mělo kdysi šarm, vtip, lehkost a nádavkem i tu moudrost.

Doufám tedy, jak jsem již napsal výše, že to byl skutečně poslední díl básnické série a nedočkáme se za dalších deset let další podobné tvůrčí a autorské impotence a sterility. Šestkrát a dost. A pokud sedmý díl přeci jen vznikne, pak bych měl pro něj i název: co třeba "Jak básníci čekají na ránu z milosti?".

P.S.: Magic Box spolu s šestým dílem vydal zároveň i pátý díl. Oba vyšly na DVD 30. listopadu 2016.

Originální trailer filmu Jak básníci čekají na zázrak

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • nuda,kýč a podprůměr (blanka, 16.04.2017 00:30) Reagovat

    Bohužel horší než jsem čekala a to jsem raději nic nečekala. Herci se nepředřeli, nechávali vše marně uplynout a sázeli na jistotu, která už ale dávno u každého z nich vyčpěla. A Rybová svým stylingem rádoby Iny v Nemocnici na kraji města tu podprůměrnost jen dorazila.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Zdena Hadrbolcová (20.11.2023 16:02 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Milan Kundera (12.07.2023 13:13 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu