Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Gravitace S. E.

Blu-ray recenze: speciální edice Gravitace není v ničem speciální

Vydáno: 10.04.2015 17:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

Stejně jako v zahraničí, i u nás vyšlo speciální Blu-ray vydání sedmioscarové sci-fi Gravitace. Český distributor si však pro tuzemský trh připravil jen okleštěnou edici, kterou maximálně ocení ti, kteří si film ještě nepořídili.

GravitaceRecenzoval/a Martin Bubrín dne 10.04.2015 17:30. Stejně jako v zahraničí, i u nás vyšlo speciální Blu-ray vydání sedmioscarové sci-fi Gravitace. Český distributor si však pro tuzemský trh připravil jen okleštěnou edici, kterou maximálně ocení ti, kteří si film ještě nepořídili. Hodnocení: 2.5

Gravitace

Gravity
Drama / Thriller / Sci-Fi
USA, 2013 , 91 min.

Režie: Alfonso Cuarón
Scénář: Alfonso Cuarón, Jonas Cuaron, George Clooney
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Steven Price
Herci: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignatiussen, Paul Sharma, Amy Warren, Basher Savage

Česká premiéra: 01.04.2015

Vydavatel: Magic Box

Gravitace hodnocení na Kinobox.cz: 78.48 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Gravitace, jeden z nejlepších filmových počinů roku 2013 a jedno z nejlepších Blu-ray vydání roku 2014. Studio Warner Bros. proto přišlo s myšlenkou ještě jedné speciální edice, která by hlouběji prozkoumala daný fenomén, jenž získal úctyhodných sedm Oscarů, nabídl divákům zbrusu novou verzi filmu, nový zvuk a potěšil je i rozkládacím sběratelským obalem – odtud ostatně pochází „prestižní“ název Diamond Luxe Edition. Stejné vydání bylo oznámeno i na tuzemský trh, na poslední chvíli však vyšlo najevo, že vše, co dělá zahraničí edici exkluzivní a hodnou investice, na té lokální chybí.

Fotografie z filmu Gravitace / GravityČímž se stává její koupě myslitelnou jedině pro ty, kteří předchozí vydání Gravitace dosud nevlastní. Česká „speciální edice“ se totiž od té předchozí liší pouze přidanými třemi minidokumenty, které společně dosahují stopáže pod jednu hodinu. Veškerá exkluzivita vymizela také ze samotné podoby vydání, které nevychází ve stylovém rozkládacím setu, ale v obyčejném plastovém amaray obalu s papírovým návlekem. Což zamrzí zejména ty, kteří při koupi disků hledí spíše na zevnějšek a nestihli si při předchozím vydání koupit sběratelský futurepack v limitovaném množství kusů.

Jak už jsme avizovali v posledních BD a DVD tipech, na třídiskovém vydání chybí také hlavní tahák zahraniční edice, a to tzv. Silent Space verze, která nabízí nový zážitek sledování filmu bez hudby, a také nová zvuková stopa Dolby Atmos (na rozdíl od pouhého DTS-HD Master 5.1), v níž podle zahraničních ohlasů ještě lépe vyniknou imerzivní zvukové efekty. Edice tak kromě avizované hodiny dokumentů neobsahuje nic nového a je naprosto totožná s předchozím vydáním. Už proto se zde nepustíme do tradiční Blu-ray recenze, kde vám podrobně zhodnotíme film, obraz, 3D obraz, zvuk a bonusy, protože jsme o nich v rozsáhlém textu pojednali už v naší předchozí recenzi, kde jsme každý aspekt podrobili detailnímu rozboru.

ČTĚTE: Blu-ray recenze: Gravitace - film roku na BD roku

Sandra Bullock, George Clooney, Alfonso Cuarón při natáčení filmu Gravitace / GravityStojí alespoň tři (spíše dva) nové dokumenty za zhlédnutí? Nejdelším a zdaleka nejzdařilejším z nich je středometrážní dokument (42 minut) Vzhlížet ke hvězdám: Vývoj filmů ve vesmíru, v němž filmaři (Alfonso Cuarón, Ron Howard), producent (David Heyman) a známí trikaři mluví o zásadních historických milnících, co se týče filmů odehrávajících se ve vesmíru, a diskutují o jejich technologických pokrocích a způsobech, jak je v nich zobrazen vesmír. Své povídání vypravěč dokumentu a mluvící hlavy opírají o stěžejní díla kinematografie – pozvolna začínají s revolučností Meliésovy Cesty na měsíc, poté zmíní také Langovu Ženu na Měsíci, či méně známé počiny jako Destination Moon nebo Zajatí vesmírem. Velká část je poté věnována důležitosti a technologické převratnosti přelomové 2001: Vesmírná Odysey nebo Star Wars. Dokument zakončuje Ron Howard hovořící o co nejrealističtějším přístupu ve filmu Apollo 13 a samozřejmě Alfonso Cuarón hodnotící náročné natáčení Gravitace.

Zbylé dva minidokumenty už nestojí moc za řeč. Gravitace: Lidská zkušenost, která podle popisku na zadním obalu disku zachycuje „filmové tvůrce, bývalé astronauty NASA a další uvažovat o fyzických a emocionálních aspektech objevování vesmírů“, je spíše jedenáctiminutovým promem vesmírného programu NASA a nekritického velebení realističnosti Gravitace. Nové bonusové materiály zakončuje bizarní tříminutovka Gratulace Sandry Bullock, v němž herečka v helmě z alobalu a před amatérským zeleným pozadím přeje režisérovi k narozeninám z vesmíru.

Sandra Bullock ve filmu Gravitace / GravityTěžko nalézt důvody, proč bylo tuzemské vydání Gravitace ochuzeno o všechny exkluzivní věci, které činí zahraniční verzi skutečně „speciální“. V tomto případě je také velmi těžké určit, kdo si edici ve skutečnosti koupí – fanoušci filmu už mají určitě doma předchozí vydání a kvůli nedostatečné vybavenosti si to nové zcela jistě nepořídí, běžný divák, který si zase předchozí vydání nepořídil, jen stěží investuje do toho dalšího, když s ním nepohnula ani „obyčejná“ edice.

Blu-ray Gravitace stále obsahuje prvotřídní obraz, 3D, zvuk a komplexní bonusovou výbavu, což by mohl závidět leckterý film (proto jsme mu v předchozí recenzi také udělili vysoké hodnocení 10/10). Proto je aktuální speciální edice, která nepřidává téměř nic navíc, velkým zklamáním.

Blu-ray trailer filmu Gravitace

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Charlize Theron si zahraje Jane (01.08.2022 18:00 v Novinky | Zprávy)
- V prosinci na streamovacích službách: Vánoční dárky v podobě velkých filmů s hollywoodskými hvězdami (04.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: kameramani s nejvíce Oscary (13.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2010 - 2019 (15.08.2020 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejslavnější sci-fi filmy let 2000 - 2009 (25.07.2020 13:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2019: Nejlepším filmem je Zelená kniha (25.02.2019 05:19 v Články | Publicistika)
- Oscar 2019: Nejlepší režie (22.02.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Studená válka porazila Romu v kameramanském klání (10.02.2019 11:46 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2019: Nejlepší kamera (09.02.2019 09:30 v Články | Publicistika)
- Cenu za režii DGA získal Alfonso Cuarón (03.02.2019 10:18 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Lesk a bída Oscarů (27.01.2019 17:30 v Články | Publicistika)
- Oscar 2019: nominacím vévodí Roma a Favoritka (22.01.2019 15:07 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu (19.01.2019 18:30 v Články | Publicistika)
- Zlaté glóby 2019: nejlepšími filmy jsou Bohemian Rhapsody a Green Book (07.01.2019 07:50 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: ambiciózní černobílé drama Roma (27.12.2018 10:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu