Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Gravitace

Blu-ray recenze: Gravitace - film roku na BD roku

Vydáno: 13.03.2014 12:30 v sekci Recenze | Blu-ray - Marek Slovák a Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

"Film roku," stojí na přední straně obalu Gravitace. Přesvědčí zhlédnutí na BD pochybovače? Může se 3D konverze zařadit k těm nejpovedenějším? A bude i disk koncem roku zmiňován v anketách o nejlepší obraz, zvuk a bonusy?

GravitaceRecenzoval/a Marek Slovák dne 13.03.2014 12:30. "Film roku," stojí na přední straně obalu Gravitace. Přesvědčí zhlédnutí na BD pochybovače? Může se 3D konverze zařadit k těm nejpovedenějším? A bude i disk koncem roku zmiňován v anketách o nejlepší obraz, zvuk a bonusy? Hodnocení: 5

Gravitace

Gravity
Drama / Thriller / Sci-Fi
USA, 2013 , 91 min.

Režie: Alfonso Cuarón
Scénář: Alfonso Cuarón, Jonas Cuaron, George Clooney
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Steven Price
Herci: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignatiussen, Paul Sharma, Amy Warren, Basher Savage

Česká premiéra: 26.02.2014

Vydavatel: Magic Box

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bilancujme: Gravitace byla nadšeně přijímána již od svého premiérového uvedení na benátském filmovém festivalu a po uznání od kritiků a cechovních cenách od režisérů i producentů nebylo pochyb, že nejčastěji zazní z úst předávajících při Oscarech. I v naší redakci skončil sci-fi survival na prvním místě v hlasování o nejlepší kinofilm roku 2013
Sandra Bullock ve filmu Gravitace / Ve sdíleném nadšení zanikly skeptičtější ohlasy, které měly za to, že míra ozvláštnění je diskutabilní, protože snímek jednak příliš nevybočuje z ranku survivalů, jednak se stylistické experimentátorství režiséra Alfonsa Cuaróna a kameramana Emmanuela Lubezkého zautomatizovalo podřízením délky záběru potřebám klasického hollywoodského vyprávění. Až by se chtělo napsat, že pozlacenou sošku za režii získal její držitel za to, že konvencionalizoval to, co u něj dříve představovalo odchylku od normy.

Přehodnocujme: lze ale kritickou optiku obrátit a tvrdit, že Gravitace nevychází ani tak z poetiky sci-fi survivalů, ale - jak deklarují její tvůrci - IMAXových vesmírných dokumentů, které příklonem k fikci narativizuje. Podřízení se nárokům na klasicky vystavěný a odvyprávěný hollywoodský film (strukturace do aktů rytmizující dění, důsledné dávkování informací každých pět minut směřující postavy dál) tak může být vnímáno jako osvěžující.

George Clooney ve filmu Gravitace / Při zaujetí tohoto stanoviska odpadá i námitka ohledně automatizace stylistického experimentátorství Cuaróna a Lubezkého, když se navzdory poetické tradici a své předchozí tvorbě přiklonili k subjektivizaci vyprávění. Ve dvou road movie, Mexické jízdě a Potomcich lidí, byly dlouhé záběry založené na observaci - v prvním případě měly distancovat (a komentář mimo obraz tomu napomáhal) a v druhém vtahovat (díky nediegetické hudbě a proměnlivé velikostí rámování).

Gravitace užitím hlediskových záběrů a prací se zvuky, jejichž intenzita je odvislá od blízkosti a vnímání postav(y), dosahuje větších účinků na diváka než zmíněná dystopická sci-fi s Clivem Owenem v hlavní roli. A odklání se přitom od observace (resp. observačního modu dokumentu, založeném na pozorování a neintervenovaní do událostí) k poetizaci (resp. poetickému modu dokumentu, pro který jsou určující estetické kvality zaznamenaného) na rovině stylu, zatímco mistrně užívá postupy klasického vyprávění.

TV Spot k příležitosti vydání Gravitace na DVD a BD. 

BLU-RAY:
BD obal filmu Gravitace / Gravitace je na českém trhu k dostání ve třech edicích, které se od sebe liší počtem disků i balením. Nejlevněji vychází jednodisková verze v klasickém amarayi, která neobsahuje druhý nosič s 3D verzí snímku, ale má všechny bonusové materiály. Kdo je ale tzv. 3D ready, může se rozhodnout mezi levnější dvoudiskovou variantou v amarayi balení, nebo zainvestovat o sto korun víc a odnést si dle mnohých výročních anket "nejlepší film roku" ve futurepacku. My hodnotíme "prostřední" edici, a tak se nedočkáte povinného lamentování nad boční stranou futurepacku a nad tím, že nahrazuje mezi sběrateli stále favorizované steelbooky. A zájmeno "my" je tentokrát na místě, protože šéfredaktor Martin Bubrín bude recenzovat obraz a zvuk, zatímco Marek Slovák zhodnotí bonusový materiál.

Dokument Zvuk Gravitace.


OBRAZ:

Fotografie z filmu Gravitace / Revoluční audiovizuální techniky byly v souvislosti s Gravitací oslavovány už v kině, jejich prezentace na Blu-ray vydání tudíž nemůže být opomenuta. A je nutné říci, že ani na domácím kině minimalistický blockbuster Alfonsa Cuaróna nestrádá – naopak přichází s naprosto brilantním přepisem vyzdvihujícím všechny prvky, které už výborně působily na plátně a uzpůsobuje je potřebám vaší home video soustavy. Imerzivní třetí rozměr stále působí jako vtahující vizuální atrakce, zážitek z ní je však ohraničen rámem televize, která logicky nezprostředkovává takový pocit stavu beztíže, jaký jste mohli zažít například v IMAXu. Vyplněné zorné pole holt monumentalitu prázdného vesmírného prostoru ještě znásobuje.

To ale nic nemění na tom, že 3D funkčně využívá možnosti vizuální prezentace domácího kina a zhruba od Huga a jeho velkého objevu nebo Pí a jeho života jde rozhodně o nejpůsobivější práci s třetím rozměrem. Ten vyniká hlavně díky brilantní rozvrženosti plánů v obrazu a také přesnému rozmístění postav a objektů, mezi nimiž ladně proplouvá kamera a zprostředkovává divákovi přehledné mapování prostoru, který ho vtahuje směrem dovnitř.

Sandra Bullock, George Clooney ve filmu Gravitace / Díky virtuální kameře, která doplňuje tu „klasickou“ (i když „klasická“ je v souvislosti s Gravitací hodně nadnesené slovo), si tak divák může užít bezchybné dlouhé záběry, z nichž vyniká hlavně ten první dvanáctiminutový, jenž se stačil za dobu od uvedení již zpopularizovat. Neopomenut nesmí zůstat ani záběr ladně přecházející z detailu na obličej do hlediskového záběru z vnitřku skafandru, v němž se ukazuje Cuarónova brilantní práce se zobrazováním perspektiv.

Barevné zpracování je samozřejmě také na prvotřídní úrovni, kde vynikne hlavně ostrý kontrast mezi černým (opravdu černým) vesmírem a bílými skafandry astronautů. Ani ve třetím rozměru nepřichází žádné výrazné ztmavení obrazu. V akčních scénách s tříštícími se objekty zase pohltí precizní ostrost, díky níž si doslova vychutnáte jakýkoliv výbuch nebo náraz, v němž se navíc zúročuje 3D jako atrakce vyskakující ven z obrazu (například odletující šrouby či trosky). Co se týče samotné 2D projekce, která se zdá být u titulu typu Gravitace „tou podřadnější“, tak ta rozhodně nepůsobí ochuzeným dojmem – majestátní záběry Země a jízdy ani tak neztrácí na velkoleposti.

ZVUK:

George Clooney ve filmu Gravitace / Superlativy nebudeme šetřit ani u zvukového provedení, jehož šestikanálová stopa DTS-HD Master Audio je skutečným potěšením pro každého technologického nadšence. Gravitace totiž zní přesně tak, jak byste si od snímku, který proměnil nominace ve všech zvukových kategoriích na Oscarech, čekali. Ani když si ho hodně zesílíte, netrhá vám film ušní bubínky jako ve špatně nastaveném kinosále – v Cuarónově snímku je totiž veškerý zvuk naprosto čistý, srozumitelný a slyšitelně oddělený od jiné zvukové stopy.

To jde poznat zejména v dynamickém rozsahu od jemných nuancí a až po burácející melodie – například mezi utlumenými zvuky vesmíru a hudbou Stevea Price, která využívá jak epických hudebních motivů, tak i experimentování s elektronikou, což  je poznat hlavně v  těch nejnapínavějších scénách. Zasažení všech smyslu přichází zejména při závěrečné sekvenci, kdy takřka všechny zvukové složky působí „nadoraz“ a zprostředkovávají zážitek, u kterého se těžko dýchá i ze sedačky v obýváku.

George Clooney, Sandra Bullock ve filmu Gravitace / Brilantní mix je zkrátka v těsné symbióze s obrazem a ani jedna rovina by nemohla fungovat bez druhé, protože se vzájemně doplňují. Zahanbením není ani český dabing, který využívá osvědčených daberů George Clooneyho a Sandry Bullock, tudíž si na jejich hlasy urychleně zvyknete a neutrpíte újmu na zdraví. Zvuková stopa tak není nikterak ochuzena – drobná výtka by se maximálně našla při úvodních titulcích, při nichž dabér předčítá fakta o vesmíru, včetně názvu filmu. Vzhledem k důležitosti hudby (přechod z hlasitého motivu do tichosti vesmíru) je požitek z toho kontrastu dost ochuzen.

(autor: Martin Bubrín)

 

Krátkometrážní film Aningaaq


BONUSY:

Alfonso Cuarón při natáčení filmu GravitaceGravitace má téměř tři hodiny česky otitulkovaných bonusů. Někdo může být zklamán, že prvotní specifikace neodpovídají skutečnosti, protože nikde není možnost pustit si film bez zvuku v exteriérových vesmírných scénách. Někomu může vadit "nenaplněný potenciál", protože chybí Maximum Movie Mode (kombinace audiokomentáře s videovstupy režiséra, odskoků do krátkých dokumentů a obrazu v obraze se záběry z natáčení, obrazovým scénářem apod.), který se stal ultimátní fičurou diferencující BD společnosti Warner Bros. od konkurence. Kdo ale bude hodnotit na základě na disku obsaženého materiálu, dospěje nejspíš k závěru, že se s největší pravděpodobností sci-fi survival zařadí ve výročních anketách konce tohoto roku k diskům s nejlepšími bonusy.

A to i navzdory malé rozmanitosti, protože vedle početné dokumentární nálože položka Special Features skrývá pouze snímek Aningaaq, který režíroval a ke kterému napsal scénář Jonás Cuaron snažící se vymanit ze stínu svého otce, a textový seznam festivalů, na kterých byla Gravitace uvedena. Zmíněný kraťas na téma jazykových bariér lidské komunikace a malichernosti trápení s ohledem na význam člověka v universu nahlíží z perspektivy titulního Inuita. Desetiminutovka, která byla nejprve uvedena na benátském festivalu a později zpřístupněna zdarma ke zhlédnutí v rámci oscarové kampaně, funguje i díky rozvinutí paralel mezi Aningaaquem a astronautkou Ryan lépe při znalosti filmu, který doprovází.   

Sandra Bullock, George Clooney při natáčení filmu Gravitace / Na ten je v dokumentech překvapivě nahlíženo s ohledem na významový přesah, který tvoří zastřešující rámec jak dvaadvacetiminutovky Collission Point: The Race to Clean Up Space, tak i celovečerního filmu o filmu Gravity: Mission Control, který je možné zhlédnout v jednom mírně přes hodinu a čtvrt trvajícím celku, nebo si vybrat jednu z jeho devíti kapitol. Jako doplněk k druhému jmenovanému působí Shot Breakdowns, který se zaměřuje na vznik čtveřice náročných scén z technického hlediska a přidává k nim fičuru o zvuku (opětovně s možností zvolit si přehrávání v jednom třiceti sedmi minutovém kuse, nebo jednotlivě).

Collission Point: The Race to Clean Up Space je persvazivním ekologickým dokumentem, ve kterém jedna autorita (herec Ed Harris) komentuje mimo obraz a jiná v podobě mluvící hlavy (vědec Kessler) argumentuje, proč bychom si měli dávat víc pozor na odpad, který lidstvo zanechává ve vesmíru. A v návaznosti na to otec a syn Cuarónovi říkají, co je inspirovalo při vymýšlení zápletky (hádáte správně, Kesslerův syndrom pojmenovaný podle - ano, hádáte správně - Kesslera) a vyjadřují se i k některým kritizovaným aspektům (Rusové sestřelující svůj satelit).

Fotografie z filmu Gravitace / Gravity: Mission Control představuje hlavní dokumentární náplň. Z názvů kapitol - Začalo to příběhem, Dlouhé záběry a nulová gravitace, Previzualizace Gravitace, Zvuk vesmíru, Stav beztíže, Vesmírná technika, Sandra a George: Pár ve vesmíru, Finální animace a Úplné ticho - je jasné, že budeme provedeni vznikem filmu od scénáře přes technicky obtížnou produkci až po finální úpravy. Na rozdíl od Collision Point není sjednocující aspekt ve společenském přesahu, ale v tom nepřímém, spojeném s vývojem doktorky - astronautky Ryan Stone.

Tvůrci a herci vypráví, jak vypravěčské vzorce uzpůsobovali metafoře znovunabytí síly do života, jak délku záběru odvíjeli od toho, co změna v situaci znamená pro protagonistku, jak charaktery herců a jejich interakce na place korespondovala s jimi ztvárňovanými postavami apod. Ačkoliv má většina promluv neskrývaný PR nádech, je výlučná tím, že vybočuje z převládající strategie oslovování před uvedením i krátce po něm (Gravitace jako technicky přelomový titul) a snaží se o získání uznání za opomíjenou významovou stránku.

Sandra Bullock, George Clooney, Alfonso Cuarón při natáčení filmu Gravitace / Komu by ale chyběl detailnější pohled na postprodukci a především na hyperrealistické triky, vynahradí mu/jí to sekce Shot Breakdowns. V ní je rozebrána jak tvorba hledí na skafandru, tak i vznik scény s požárem ad. Nejpozoruhodnější je ale fičura, ve které skladatel Steven Price hovoří o tom, jak mu šlo o sladění zvukových efektů s hudbou. A veškerý bonusový materiál, přestože je zastřešen důrazem na společenský a nepřímo sdělený přesah, i přes svou rozmanitost při zužitkování různých výpovědních rejstříků (auteura, hvězd, natáčení jako těžké práce a zároveň zábavy a techniky) spěje k akcentaci jednoty všech složek (vyprávění, stylu i významu).

ZÁVĚR:
Dle mnohých anket film (minulého) roku na předpokládaném BD (tohoto) roku.

Český trailer filmu Gravitace

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Pro mě silně přechválený film, který spíše... (Avari, 13.03.2014 19:11) Reagovat

    Pro mě silně přechválený film, který spíše slouží jako IMAX demo než plnohodný snímek. Pustí-li si to člověk na DVD, tak zjistí, jak prázdné tohle dílo je. Technickou kvalitu tomu nezapírám, ale zbytek už ano. Třetího Pottera nebo Potomky lidí považuji za lepší Cuaronovy filmy než je Gravitace. Nevídaný novinářský hype protlačil Gravitaci kiny podobně jako Avatara. A o survivalu nemůže být řeč, když je tam tolik nesmyslů naražených pro potřeby filmařů. Ale to je Hollywood, kde se ohýbání reality stalo denním chlebem. Akceptuji to u různých žánrů, především u fantasy, ale ne u něčeho takového.

  • to avari (ajdesechlastat, 25.04.2014 11:05) Reagovat

    mezi stovkami lepších filmů se tohle dílko ztrácí. dlouho nebyl vyhajpovaný film takhle prázdný a k ničemu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Bluray recenze: Joker 9/10
Bluray recenze: Joker Snímek Joker, jenž je nekompromisní, uhrančivou a mimořádně působivou anti-komiksovou a anti-hrdinskou psychologickou sondou do duše šílence, vychází na nosičích DVD, Blu-Ray a UHD BD. čtěte zde
Vydáno: 27.03.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
TV tipy: 27. 3. 2020 - 2. 4. 2020
TV tipy: Piráti z Karibiku rychle a zběsile plánují Salazarovu pomstu Největšími lákadly na přelomu března a dubna jsou televizní premiéry dvou velkých komerčních trháků. Tím prvním je sedmý díl automobilové ságy Rychle a zběsile, druhým pak zatím poslední pokračování Pirátů z Karibiku.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Koronavirus: seznam posunutých premiér
Koronavirus: seznam posunutých premiér UPDATE: Kvůli epidemii koronaviru jsou odkládány premiéry tuzemských i zahraničních filmů. Nově jsou posunuty například premiéry filmů Krotitelé duchů: Odkaz, Morbius a Mimoni: Padouch přichází. čtěte zde
Vydáno: 22.03.2020 09:18 v sekci Články | Publicistika
0
TV tipy: 20. 3. 2020 - 26. 3. 2020
TV tipy: Stíhači Red Tails nahánějí neznámého vojáka, který nese kulku pro generála V nadcházejícím týdnu si můžete dlouhé chvíle zkrátit v televizi u několika méně známých, avšak zajímavých žánrovek. Premiérového uvedení se ale dočkají třeba i válečná dramata Stíhači Red Tails a Neznámý voják. ... čtěte zde
Vydáno: 20.03.2020 07:30 v sekci Radar | TV tipy
4
Blu-ray recenze: Anna 6/10
Blu-ray recenze: Špionážní thriller Anna na bonusy zanevřel Film Anna režiséra a scenáristy Luca Bessona vychází jak na DVD, tak na Blu-Ray, ale bohužel zcela bez bonusů. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2020 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Super mazlíčci a modelář sledují podivuhodnou proměnu Harley Quinn (05.02.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Nicolas Cage (09.01.2020 08:30 v Články | Publicistika)
- Tom Cruise se vrací jako Top Gun: Maverick v novém traileru (16.12.2019 14:17 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Coco se stal učitelem z nouze, prožil bolestnou realitu a čeká na spásu (06.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- The Last Full Measure: válečné drama v traileru (26.11.2019 09:33 v Novinky | Trailery)
- Vznikne životopisný film o králi popu (23.11.2019 09:27 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Všechny filmy Martina Scorseseho od nejhoršího po nejlepší (17.11.2019 08:30 v Články | Publicistika)
- Sandra Bullock propuštěnou trestankyní (05.11.2019 13:07 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Blíženec pořádá pražské orgie, na nichž chytá stehlíka (09.10.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: (ne)slavné filmové propadáky (14.09.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hastrman, Jackie a Viktor Frankenstein jsou zoufalci (13.09.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Osmička filmů Jamese Camerona (10.08.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Will Smith v novém traileru akčního filmu Blíženec (26.07.2019 15:50 v Novinky | Trailery)
- Tom Cruise se vrací jako Top Gun: Maverick v prvním traileru (19.07.2019 08:31 v Novinky | Trailery)
- TV rezence: Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (30.06.2019 10:30 v Články | Televize)
- George Clooney natočí sci-fi Good Morning, Midnight (25.06.2019 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Westworld: první trailer 3. série (20.05.2019 14:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Pistolník Johnny Cash se ocitl na jatkách č. 5, kde bojoval o Hedvábnou stezku (17.05.2019 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2020

Neviditelný
7/10

Hororový psychologický thriller s Elisabeth Moss v hlavní roli ženy, která se snaží uprchnout ze vztahu se svým psychopatickým partnerem, dokáže napínat a děsit i bez nadpřirozených strašáků.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2020 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver