Zemřel hudební skladatel Petr Skoumal

Vydáno: 28.09.2014 11:31 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Český hudební skladatel Petr Skoumal, který se proslavil filmovou hudbou jak k filmům pro děti, tak i pro dospělé, zemřel dnes ve věku 76 let. Jeho smrt potvrdil jeho dlouholetý spolupracovník Michal Prokop.
Petr Skoumal se narodil v Praze v roce 1938. Skoumal se jako dětský herec objevil ve Vávrově Nezbedném bakaláři, filmu z roku 1946. Jeho hlavní tvůrčí oblastí se ale stala hudba. Od šedesátých let začal spolupracovat se spisovatelem, hercem, zpěvákem i autorem textů Janem Vodňanským. 

Fotografie z filmu Jára Cimrman, ležící, spící / Jára Cimrman, ležící, spícíVe filmu se Skoumal začal výrazněji angažovat až v osmdesátých letech, kdy nejčastěji spolupracoval s režisérem Ladislav Smoljakem. Je autorem hudby k jeho filmům Jára Cimrman, ležící, spícíRozpuštěný a vypuštěný a Nejistá sezóna. Spousta diváků ho má také spojeného s tvorbou pro děti. Skoumalovy melodie se zapsaly do dětských myslí a srdcí v takových klasických večerníčcích, jako jsou Maxipes Fík, Bob a Bobek anebo A je to...

Po sametové revoluci v roce 1989 složil hudbu k několika filmům, jako například Indiánské léto nebo ... ani smrt nebere! a také k několika televizním seriálům jako například Černí baroni Juraje Herze. Jeho poslední prací byla hudba k animovanému krátkometrážnímu filmu Pat a Mat na venkově: Pomerančová šťáva z letošního roku.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY