Akademická celebrita komentuje DVD od Criterionu

Vydáno: 27.09.2014 07:00 - | foto: facebook tvůrce

I akademická půda má své celebrity. Milované a nenáviděné, ale známé. Jednou z nich je nepochybně neo-marxista a slovinský filozof Slavoj Žižek, jehož osobu popularizovala dvojice interpretačních dokumentů.
Český plakát filmu Perverzní průvodce ideologií / The Pervert's Guide to IdeologyPerverzní průvodce filmem, ve kterém Slavoj Žižek interpretoval kultovní počiny světové kinematografie, se dočkalo pokračování v podobě dokumentu Perverzní průvodce ideologií, ve kterém umělecká díla slouží jako základ pro kritickou reflexi společnosti. Kdo si potrpí na svéráznou angličtinu slovinského filozofa a na jeho přístup, ten/ta by neměl/a minout nové video s ním.

V něm si vybírá DVD z archivu společnosti Criterion a komentuje je; v závěru přidá i názor, proč jsou paratexty (bonusy) připravené Criterionem lepší než texty (filmy) samotné. Kontextualizují, umožňují větší vhled a někdy i vykládají. A pokud jste zvědaví, co si Žižek myslí o komedii Trouble in Paradise, provokaci Antikrist či drama Ledová bouře, podívejte se na video níže.

Žižekův výběr DVD od Criterionu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY