Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dánští režiséři v Hollywoodu

Téma: Dánští režiséři a režisérky v Hollywoodu

Vydáno: 22.09.2016 12:49 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Dánský režisér Nicolas Winding Refn, jehož počin Neon Demon můžete aktuálně vidět v kinech, není jediným, jenž se proslavil za hranicemi své domoviny. Kdo další zanechal své stopy mimo svou vlast, potažmo dokonce v Hollywoodu?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dánsko je se 43 094 km2 nejmenší severskou zemí. I přesto ale ve světové kultuře má svůj význam a narodilo se v ní hned několik slavných osobností, mimo jiné astronom Tycho Brahe, fyzik Niels Bohr, existencialista Soren Kierkegaard nebo zakladatel legendární kapely Mettalica Lars Ulrich, fotbaloví fandové si určitě vzpomenou na rok 1992, kdy dánská reprezentace, která na mistrovství Evropy vůbec neměla jet a byla náhradou ze rozpadnuvší se Jugoslávii, senzačně vyhrála titul. A samozřejmě nezůstává stranou, ani co se filmu týče a etablovala do Hollywoodu hned několik herců (Mads Mikkelsen, Viggo Mortensen, Nikolaj Coster Waldau) a taktéž režisérů, kteří nás v tomto článku budou zajímat nejvíc.

Lars von Trier (*1956, Kodaň)

Lars von Trier při natáčení filmu Tanec v temnotách / Dancer in the DarkAsi nejslavnější dánský režisér současnosti a jeden ze zakladatelů hnutí Dogma 95, které svým přístupem k filmům hodně připomíná československou novou vlnu, i když je mnohem radikálnější a důslednější. Velice kontroverzní kodaňský rodák se do širšího povědomí diváků dostal snímkem Evropa, který je třetí částí trilogie o prostoru, v němž žijeme a zabývá se érou postnacistického Německa, a posléze seriálem Království z nemocničního prostředí. Definitivně si přízeň (nejen) festivalových diváků vydobyl syrovým dramatem Prolomit vlny, v němž si hlavní role zahráli Emily Watson a Stellan Skarsgård, a který získal hlavní cenu v Cannes.

Posléze zaujal svéráznou trojicí Tanec v temnotáchDogville a Manderlay, aby na sebe o další čtyři roky upozornil depresivním, těžko stravitelným a interpretovatelným Antikristem, v němž si Charlotte Gainsbourg ustřihla klitoris. Jeho zatím posledním počinem je dvoudílná Nymfomanka, která měla být na pomezí pornografie a dramatu, a i když není úplně dokonalá, potřebné debaty vzbudila, režiséra kvůli ní a jeho nemístným výrokům vyobcovali z Cannes a stala se z něj persona non grata.Je jasné, že se od něj nějakých počinů ještě dočkáme.

Oficiální trailer filmu Prolomit vlny / Breaking the Waves
Thomas Vinterberg  (*1969, Kodaň)

Thomas VinterbergSpoluzakladatel hnutí Dogma 95 poměrně pravidelně nabízí divákům syrová a realistická dramata z různých prostředí, v nichž se snaží zachytit obyčejnost lidských životů a představuje silné hrdiny, kteří jsou uvrženi do nečekaných situací, s nimiž se musí vyrovnat bez předchozích zkušeností. Jeho nejslavnějším počinem je psychologické drama Rodinná oslava, v němž na malém prostoru brilantně pracuje s charaktery a precizně vykresluje (ne)funkčnost jedné zdánlivě obyčejné rodiny.

Tuzemští diváci si určitě budou pamatovat jeho dramata Submarino a především o dva roky mladší Hon, v němž zazářil Mads Mikkelsen v roli učitele nespravedlivě obviněného z pedofílie, a které se rázem zařadilo mezi nejlepší filmy roku. První anglicky mluvený počin uvedl loni, kdy měla premiéru adaptace románu Thomase Hardyho Daleko od hlučícího davu, v níž hlavní role ztvárnili Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Tom Sturridge a Michael Sheen. Ačkoli šlo o hodně slušnou žánrovku, za jeho nejlepšími díly zaostává, což ale vůbec nevadí, protože diváci dobře ví, co tenhle filmař dovede.

Originální trailer filmu Rodinná oslava / Festen
Nicolas Winding Refn (*1970, Kodaň)

Nicolas Winding Refn při natáčení filmu Drive / DriveVe své domovině si získal fanoušky trilogií Dealer, Dealer 2 a Dealer 3 zachycující osudy několika existencí pohybujících se v dánském podsvětí. Za hranicí své vlasti se decentně proslavil svérázným životopisným portrétem vyšinutého vězně Bronson, v němž hlavní postavu maniakálně zahrál Tom Hardy. Takřka kultovním a vzývaným režisérem se ale stal až v roce 2011, kdy mezinárodnímu publiku představil krimithriller Drive (u nás někdy i Jízda nadoraz), v němž zaujal specifickou a hypnotickou atmosférou nočního velkoměsta, minimalistickou režií, hodně brutálními scénami a padnoucím elektronickým soundtrackem. Navrch svěřil titulní postavu famóznímu Ryanu Goslingovi a úspěch se dostavil prakticky obratem. Z původně skromného filmu se stal "must see" počin, o němž vznikaly studie a v zasvěcených kruzích se o něm mluvilo v superlativech.

O to větší pak bylo zklamání, když před třemi lety spatřil světlo světa thriller Jen Bůh odpouští, v němž znovu hrál Ryan Gosling a nechyběla uhrančivá atmosféra a opojná vizuální stránka, nicméně tady bylo snad všechno špatně a ti, co předchozí film velebili, se teď předháněli, kdo ho více pohaní. Tu vadila přehnaná filozofie, tu povrchní stylizace, onde laciná vizuální stránka a klipovitý střih, tamhle zas nedostatečný a hloupý příběh. I proto bude zajímavé sledovat, jak veřejnost naloží s jeho letošním počinem Neon Demon situovaným do světa módy.

Český trailer filmu Drive / Drive
Susanne Bier (*1960, Kodaň)

Susanne BierPověstnou růží mezi trním je autorka, jejíž jméno nepatří k těm nejslavnějším, je ale zárukou určité kvality. Pravidelně střídá práci v Hollywoodu a ve své domovině, kde patří k velmi oceňovaným tvůrcům. Zde se k těm nejvýraznějším řadí citlivé romantické drama Otevřená srdce s Madsem Mikkelsenem v jedné z hlavních rolí, psychologické drama Bratři o následcích války v člověku, drama Po svatbě opět s Madsem Mikkelsenem, které se ocitlo i v nominaci na Oscara za cizojazyčný film a v neposlední řadě thiller Lepší svět, v němž autorka uvažuje nad smyslem pomsty v současném světě, a které si cizojazyčného Oscara už odneslo.

Hollywoodským debutem se pro ni stalo americko-britské drama Spálené vzpomínky, kde zůstala věrná svému tématu hledání sebe sama, rodinných hodnot a také příběhům, v nichž hlavní hrdiny zcela ovlivní tragická událost. K ruce dostala Halle Berry, Benicia del Tora a Davida Duchovnyho a poradila si více než dobře a přechod do úplně jiné kultury zvládla hodně solidně. Mnohem hůř to dopadlo s dramatem Serena, které natáčela v Praze. I přesto, že hlavní role svěřiila Bradleymu Cooperovi a Jennifer Lawrence a snažila se o silný příběh, se nezadařilo a ohlasy byly neúprosné a hovoří o jednom velkém hollywoodském kompromisu, který není dobrý pro nikoho. Na příští rok chystá Bier drama Mary Queen of Scots, kde se podívá na úplně jinou půdu, tak věřme, že jí to vyjde.

Český trailer filmu Lepší svět / Haevnen
Bille August (*1948, Brede)

Bille AugustOsmašedesátiletý režisér asi nepatří k těm nejznámějším, přesto i on zanechal svou stopu v Hollywoodu. Doma zaujal hned prvními počiny Zappa a jeho volným pokračováním Tanči a křič, kde odvyprávěl životní příběh chlapce, který se postupem času měnil v muže a zakládal rodinu, přičemž se musel vyrovnat s různými peripetiemi. Mezinárodní slávu a uznání mu přineslo drama Pelle Dobyvatel o trampotách švédských emigrantů v Dánsku, kteří získávají tu nejhorší práci, každý jimi opovrhuje, oni ale věří, že nastanou lepší časy. Za snímek, v jehož hlavní roli se objevil Max von Sydow, získal Oscara za neanglicky mluvený film a otevřely se mu dveře do Hollywoodu. Tam debutoval velmi dobrým romantickým dramatem Dům duchů s Jeremym Ironsem, Meryl Streep a Glenn Close v titulních rolích.

Tuzemský divák bude asi nejvíce znát jeho verzi klasiky Bídníci, která se natáčela v Praze a hrají v ní třeba Liam Neeson, Geoffrey Rush, Claire Danes nebo Uma Thurman. Zaujal i historickým dramatem Sbohem Bafano nebo thrillerem Noční vlak do Lisabonu, v němž hrají mimo jiné Jeremy Irons, Jack Huston nebo Bruno Ganz. Jeho zatím posledním počinem zůstává drama Tiché srdce o dysfunkční rodině.

Originální trailer filmu Pelle Dobyvatel / Pelle Erobreren
Nikolaj Arcel (*1972, Kodaň)

Nikolaj ArcelKodaňský rodák zatím není tak známý jako režisér, to se ale brzy změní. Ve své vlasti utkvěl především jako scenárista (Muži, kteří nenávidí ženy, první díl série Milénium, nebo trojice příběhů s Oddělením Q Žena v kleci, Zabijáci a Vzkaz v lahvi), jako režisér debutoval s thrillerem Královská hra, kde se podíval do pater nejvyšší politiky. Suverénně nejslavnějším počinem ale zatím zůstává v tuzemsku filmovaná Královská aféra, kde hlavní roli sehrála tehdy neznámá Alicia Vikander, které dělal společnost třeba Mads Mikkelsen. Do celosvětového povědomí se určitě dostane příští rok, kdy by měla mít premiéru ambiciózní adaptace monstrdíla Temná věž Stephena Kinga, která mu byla režijně svěřena.

Český trailer filmu Královská aféra / En kongelig affære
Další jména, která stojí za pozornost: Lone ScherfigAnders Thomas Jensen, Ole Bornedal, Carl Theodor Dreyer, Per Fly.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Kosmonaut z Čech (16.01.2024 17:27 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ryan Gosling je Kaskadér (02.11.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Série Vymítač ďábla seřazená od nejhoršího dílu po nejlepší (15.10.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: The Beekeeper (05.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Pet Sematary: Bloodlines (13.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu