Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Makrorecenze: Sin City 2

Makrorecenze: Je druhé Sin City film, pro který se vraždí?

Vydáno: 16.09.2014 18:58 v sekci Recenze | Makrorecenze - Redakce | foto: facebook tvůrce

Rodriguezovo druhé Sin City s podtitulem Ženská, pro kterou bych vraždil přišlo po dlouhých devíti letech a navazuje přesně tam, kde skončil první díl. Má ale tato látka co říct i dnes?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Naše makrorecenze jsou tu od toho, aby odhalily, které filmy jsou předurčeny k nadžánrovému úspěchu, a které naopak nikoli. Tři lidé, tři názory.

JEN MOC FAJNOVEJ KABÁT
Mickey Rourke ve filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Vizuální pecka a dechberoucně zpracovaný komiks, možná lépe řečeno doslovně převedený na plátno, jenž vyprávěl několik stejně dobrých a poutavých příběhů naráz, to bylo přesně první Sin City. Hříšné město po devíti letech zůstalo, bohužel většina ostatního ne. Druhé pokračování je netradičně sequelem i prequelem zároveň, záleží, jaký příběh se zrovna vypráví, ale kvalitně se těm původním vyrovná jen jeden. Jemu bezkonkurečně kraluje neuvěřitelně sexy Eva Green, nestydatě pak krade všechny sympatie pro sebe bez ohledu na to, jestli je její postava kladná, nebo záporná, s čímž nemá ani bouchač Marv moc šancí co dělat.

Ještě menší změnou než herecká parta prošlo výtvarné pojetí, no vlastně žádnou. Odstíny černé, bílé, rudé, s občasnými záblesky jiných barev (zrzavé vlasy či zelené oči) pořád lahodí oku, jenže na pozadí onoho nepříliš zajímavého děje začnou komiksové obrázky s bublinami nudit, ani koketování filmu se stylem noir příliš nepřidá.

Fotografie z filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil jednoduše přišlo příliš pozdě a určitě mohlo více čerpat z původních prací Franka Millera místo nově napsaných příběhů. Pro fanoušky jedničky bylo čekání příliš dlouhé, nemluvě o strachu z příchodu dalšího Spirita, což potvrzují i výdělky ze zámoří. Raději tedy dali přednost pokračování 300: Vzestup říše nebo Strážcům - Watchmen, není se čemu divit. Robert Rodriguez měl buď zkusit něco nového, posunout tenhle specifický styl ještě dál, nebo se více zaměřit na postavy a samotný děj, avšak nejlépe by udělal, kdyby již kultovní Město hříchu nechal spát, i když z pozice velkého fanouška jedničky se mi to píše těžko.

Roman Kotvald: 5/10


(BA)SIN CITY: ZPÁTKY K ZÁKLADŮM

Fotografie z filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / V (proti)recenzi jsem se věnoval tomu, čím je pokračování Sin City při nejmenším zajímavým počinem z hlediska aplikování postupů příznačných pro jedno médium (komiks) na druhé (film). A to s ohledem na výlučnost danou kombinováním různých historických tradic a konvencí výstavby a vyprávění uměleckého díla.

Ženská, pro kterou bych vraždil ale za to stojí i v kontextu filmografie Roberta Rodrigueze. Přiznejme si, že na rozdíl od Quentina Tarantina nikdy nebyl skutečně dobrým vypravěčem, protože na to jsou jeho filmy převážně nesystematickou změtí eklektických nápadů. Některé jeho snímky ale stojí za to obhajovat, protože jsou svým experimentátorstvím a podvratností pozoruhodnými estetickými objekty.

Fotografie z filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Frank Miller's Sin City: A Dame to Kill ForDruhá adaptace komiksového světa Franka Millera mezi takové patří. Je vzdálena noirové poetice a svou zálibou v excesu, mírou exploatačních prvků, brakově přímočarými příběhy s šestákovými zvraty má mnohem blíž k pulpu. Nedochází však k nepochopení, na čem stojí určitý typ pokleslé produkce, jako se to stalo s Machete (kde se vršily atrakce, přestože exploatace stavěly spíše na prolukách mezi nimi) a Machete zabíjí (kde se postmoderně míchalo všechno, přestože exploatace parazitovaly na populárním produkčním žánrovém cyklu).

Poučený divák je naopak konfrontován s promyšlenou subverzí, jelikož v drsných příbězích s detektivy ze staré školy, soukromými očky s kodexem cti a zabijáckými hromotluky najednou dominují ženy. Stále se jedná o zjednodušené typy s dlouholetou kinematografickou tradicí (žena vamp, femme fatale, padlý anděl na cestě pomsty), ale ty ve skutečnosti hrají prim, protože se mstí, omotávají si muže kolem nejmenovaných částí těl a vládnou Sin City. Pro muže jde o planetu teror.

Marek Slovák: 8-9/10

KDYŽ DĚLÁTE DVAKRÁT TOTÉŽ, NENÍ TO TOTÉŽ

Fotografie z filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil / Frank Miller's Sin City: A Dame to Kill ForRobert Rodriguez trpí syndromem Machete – tedy únavným natahováním něčeho, co kdysi fungovalo, na nesnesitelnou úroveň. Od parodického Mexikánce s mačetou (původně kraťas), jehož další pokračování nabírala nejen na absurditě, ale také na ledabylejším navazování na své předobrazy, se tentokrát přesouvá k sequelu svého tehdy přelomového Sin City, které by se dalo popsat jako nejvěrnější komiksová adaptace všech dob. Zatímco však v jedničce ještě stylizace, způsob „okénkového“ vyprávění a do surreality vyhnané příběhy postav fungovaly, ve dvojce už zůstaly jen povědomé struktury a figurky, které otrocky plní svou funkci a nic víc.

Smyslné křivky Evy Green se tedy stávají jen naplněnou šablonou femme fatale, která nemá žádný vnitřní rozvoj nebo charakter, jen únavně předepsanou roli. Což se dá ostatně říct i o všech dalších postavách, které nejdou dále než za hranici jednoho charakterového rysu, stejně jako o povídkách, jež se velmi jasně a zřetelně drží mantinelů (neo)noiru a revenge movie a nikterak z nich nevybočují. Druhému Sin City je jakékoliv rozvedení do hloubky cizí, spíše se neobjevně drží předem nastavených norem a co do kompaktnosti je v něm ještě větší chaos než v chronologii událostí obou dílů dohromady.

Zkrátka ubíjející konstrukt, který mi v mnohém připomněl spíše Spirita nebo druhé 300 než vybroušenost jedničky.

Martin Bubrín: 5/10

Originální trailer filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Pozn.: Naši hlavní recenzi filmu Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • M. Slovák má na psaní recenzí asi systém, jeh... (Konzument čersvé moči, 17.09.2014 12:29) Reagovat

    M. Slovák má na psaní recenzí asi systém, jeho recenze jsou si dost podobné, jako by psal podle příručky či šablony. Není to na škodu, podle mě, někomu by to ovšem mohlo vadit a přestat recenzenta číst, což by byla podle mého škoda. Také by občas neškodilo recenzi trochu odlehčit, ne příliš, to dneska dělá kdejaký pisálek, jen trochu okořenit.
    Taky mi dost vadí používání výrazů jako pulp, určitě by šlo nahradit toto slůvko českýv ekvivalentem, čtenáři, hlavně ti starší, kteří četli recenze ještě v časopis Kino, by pak věděli, o čem je řeč.
    Závěrem svého vysoce kvalitního komentáře mi dovolte upozornit na chybu, na kterou jsem upozorňoval už v diskuzi na csfd.cz, ale protože pan Slovák používá Firefox s Grease Monkey a fajn skriptama na ČSFD, tak si mé upozornění nepřečetl. Jde o chybu-překlep v jeho poslední větě recenze. Určitě ji odhalí sám. Příjemné odhalování přeji!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kapela INSANIA vydává minifilm plný násilí (23.09.2023 11:00 v Novinky)
- Trailer: Spy Kids: Armageddon (08.09.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Přes všechny snahy je thriller Hypnotik jen zaměnitelnou žánrovkou (13.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Tři mušketýři: D'Artagnan (01.03.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Eli Roth natočí Thanksgiving (09.01.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Tři mušketýři: D'Artagnan (06.12.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Psí poslání je příběh bez konce (29.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Ray Liotta (26.05.2022 19:36 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Bojový anděl Alita se účastní hry peněz a poznává tajemství mumie (22.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Bruce Willis (13.03.2021 13:30 v Články | Publicistika)
- Vznikají Tři mušketýři (15.02.2021 09:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu