Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 6. 9. 2013 - 12. 9. 2013

TV tipy: Alenka v říši terminátorů

Vydáno: 06.09.2013 07:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I druhý poprázdninový týden je v televizi ve znamení filmů, které stojí za větší diváckou pozornost. Svou premiéru si odbudou třeba Burtonova Alenka v říši divů, čtvrtý Terminátor nebo oceňovaná česká depresivní Poupata.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Piráti ze Silicon Valley (Pirates of Silicon Valley) (pátek 6. 9., Fanda, 20.20 - 22.00 / sobota 12.05 - 13.40)

Plakát filmu Piráti ze Silicon Valley / Pirates of Silicon ValleyChválené televizní životopisné drama o moderní počítačové revoluci je rozhodně zajímavým kouskem. Režírující Martyn Burke se sice musel držet určité komornosti, z čehož vyplývá až nezdravé množství dialogů, ty ale na druhou stranu oplývají vtipností, potřebným suchým humorem a mnoha poučnými informacemi. Tvůrci taktéž zabírají na malé ploše dlouhé období, takže někdy je děj příliš zkratkovitý. V hlavních rolích se objeví velmi dobří Noah WyleAnthony Michael Hall, kteří snímek táhnou i ve slabších chvílích. Výhodou je taktéž to, že si ho užijí i ti, kteří výpočetním technologiím moc neholdují.

Synopse: Na počátku digitálního věku stáli dva géniové a vizionáři Bill Gates (Anthony Michael Hall) a Steve Jobs (Noah Wyle), kteří rozpoutali nesmiřitelný souboj technologií a později i firem Microsoft a Apple. Jejich život tedy rozhodně nebyl nudný a o selance si oba mohli nechat jen zdát. Ale stálo to za to. 

Zajímavost: Krátce po premiéře snímku se konala konference Macworld, kde bylo publikum překvapeno tím, že úvodní komentář neobstaral Steve Jobs, nýbrž Noah Wyle.

Originální trailer filmu Piráti ze Silicon Valley / Pirates of Silicon Valley

25. hodina (25th Hour) (pátek 6. 9., Prima, 23.20 - 02.15)

Plakát filmu 25. hodina / 25th HourKriminální drama krále nezávislého filmu Spikea Lee vyniká zejména civilností, protože nekompromisního zločince, který se ocitá na prahu trestu, ukazuje z lidské stránky. S tím souvisí velmi pomalé tempo, které může někomu vyloženě vadit a samozřejmě i precizní a přesné herecké výkony, kterým vládne trojice Edward Norton, Philip Seymour Hoffman a Barry Pepper a příliš pozadu nezůstává ani Rosario Dawson. A nechybí ani několik nezapomenutelných až ikonických momentů. Parádní záležitost.

Synopse: Drogový dealer Monty Brogan (Edward Norton) za čtyřiadvacet hodin nastoupí sedmiletý trest ve vězení. Tím pádem skončí životní styl, na který byl zvyklý. Během posledních svobodných chvil chce dát do pořádku vztahy s lidmi, kterým se odcizil. Pokouší se spojit se svým otcem (Brian Cox) a schází se s dvěma nejlepšími přáteli (Philip Seymour HoffmanBarry Pepper) a chce si naposledy užít volnosti. Zároveň by rád zjistil, zda jeho přítelkyně Naturelle (Rosario Dawson) byla tou, která ho za mříže dostala. 

Zajímavost: Největší část natáčení probíhala v New Yorku ještě v době krátce před teroristickým útokem z 11. září.

Originální trailer filmu 25. hodina / 25th Hour

Alenka v říši divů (Alice in Wonderland) (sobota 7. 9., Prima, 20.15 - 22.35)

Český plakát filmu Alenka v říši divů / Alice in WonderlandZa nejnovější adaptací slavného literárního díla Lewise Carrolla režijně stojí Tim Burton, na něhož však produkčně dohlíželo studio Disney, což je bohužel vidět hlavně na příběhu. Ten se drží hodně při zemi a je dost zmatený a přeplněný postavami, jejichž motivace není někdy úplně jasná. Ani zlé charaktery vlastně nejsou tak zlé. Vizuálně i technicky jde ale samozřejmě o špičku, takže se těšte na hodně bizarních tvorečků, barev a atmosférickou hudbu Dannyho Elfmana. V hlavních rolích se objeví výborná a krásná Mia Wasikowska, famózní Helena Bonham Carter a jako vždy dobrý, jen možná už lehce otravný Johnny Depp. Neškodná rodinná záležitost, která zklame snad jen režisérovy oddané fanoušky.

Synopse: Devatenáctiletou Alenku (Mia Wasikowska) čeká nezapomenutelný zážitek. Když ji na jedné slavnosti požádá o ruku bohatý, ale přihlouplý chlapec z vyšší společnosti, uteče pryč. Na cestě potká králíka v bílém saku, za nímž se vydá. Když ten zmizí do králičí nory, neváhá Alenka ani minutu a vleze tam za ním. Na druhém konci na ni čeká dosud nepoznaný fantaskní svět, v němž by mohla být užitečná. 

Zajímavost: Jde o první Burtonův snímek, který nemá úvodní titulky.

Oficiální trailer Alenka v říši divů / Alice in Wonderlands

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (sobota 7. 9., Nova, 20.20 - 22.25 / neděle 8. 9., Nova Cinema, 16.10 - 18.15)

Plakát filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka / Okresní přebor - Poslední zápas Pepika HnátkaCelovečerní prequel k úspěšnému seriálu jde v jeho stopách a sází hlavně na hlášky, příjemný, ale nepodbízívý humor a typicky "vesnický" feeling, který ho posunuje o úroveň výš. Režírující Jan Prušinovský tu zúročil své zkušenosti a už ví, co si může dovolit, tudíž příliš nezadrhává a nastoluje svěží a odlehčené tempo, které zbytečně poleví až v poslední třetině. V hlavní roli exceluje Miroslav Krobot, vedle něhož se objeví staří známí v čele s Českým lvem oceněným Ondřejem Vetchým. Pohodová záležitost na víkendový večer.

Synopse: Pepík Hnátek (Miroslav Krobot) je legendární fotbalový trenér v Houslicích. Zelené pažity jsou pro něho celý život a možná důležitější. Ač jeho svěřenci hrají pouze okresní přebor, rád by, aby jejich hra měla nějakou úroveň. Jenže pokoušet se o něco takového s amatéry může jednoho stát zdraví.

Zajímavost: Jedná se o vůbec první prequelový film v české kinematografii.

Český trailer filmu Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka

Terminator Salvation (Terminator Salvation) (sobota 7. 9., Nova, 22.25 - 00.40 / neděle 8. 9., Nova Cinema, 01.55 - 05.00)

Plakát filmu Terminator Salvation / Terminator SalvationČtvrtému pokračování terminátoří ságy škodí nejvíce přehnané ambice. Režírující McG ho totiž pojal jako jednu velkou akční jízdu, čemuž podřídil vše ostatní. Postavy jsou tudíž velmi ploché, scénář zmatený, dialogy nezáživné, objevuje se tu příliš mnoho postav a ani příběh není bůhvíjak zajímavý. Z herců utkví v paměti jen Anton Yelchin a nádherná Bryce Dallas Howard, protože hlavní představitelé Christian Bale a Sam Worthington nemají příliš co hrát. Kromě většinou vydařených akčních scén potěší také odkazy na předchozí trilogii a cameo Arnolda Schwarzeneggera. Jen velmi lehce nadprůměrný kousek.

Synopse: V roce 2018 vede John Connor (Christian Bale) lidskou vzpouru vůči Skynetu. Budoucnost, na kterou byl připravován, se však částečně změní příchodem cizince Marcuse (Sam Worthington), jenž si pamatuje pouze to, že byl mezi mrtvými. John tak musí rozhodnout, zda je Marcus z minulosti, nebo z budoucnosti. A to se pozná dost těžko.

Zajímavost: Jde o první film z celé série, jehož rating byl PG-13 (předchozí měly přístupnost R). 

Oficiální trailer filmu Terminator Salvation / Terminator Salvation

Rozchod Nadera a Simin (Jodaeiye Nader az Simin) (neděle 8. 9., ČT art, 20.50 - 22.50)

Plakát filmu Rozchod Nadera a Simin / Jodaeiye Nader az SiminVynikající íránské drama, které se pyšní i cizojazyčným Oscarem, je ukázkou skvěle napsaného snímku, který ví, co a jak chce sdělit. Pod povrchem se totiž skrývá hutný film o zradě, pomstě a vině, jenž nejvíc překvapí tím, jak je univerzální. Nečekejte tedy žádnou kritiku náboženství ani válek, ale jen vztahovou záležitost, jejíž zápletka se může přihodit komukoli z nás. Režisér a scenárista Asghar Farhadi vše natočil s lehkostí a nebál se ani sociálního přesahu. Do ústředních úloh obsadil vynikající Peymana Moaadiho a Leilu Hatami, kteří ještě umocňují jedinečný zážitek ze sledování exotické kinematografie.

Synopse: Nader (Peyman Moaadi) a Simin (Leila Hatami) mají dceru Termeh (Sarina Farhadi), které chtějí zajistit dobrou budoucnost. Svobodný život bude mít ale jen tehdy, pokud opustí Írán. Jenže Nader nechce nechat napospas svého nemocného otce a Simin tudíž musí požádat o rozvod. Jedinou zbraní matky v íránské společnosti je vyčkávat. Nader však těžkou situaci nezvládá.

Zajímavost: Celosvětově posbíral film více než padesát ocenění. 

Oficiální trailer filmu Rozchod Nadera a Simin / Jodaeiye Nader az Simin
Experiment (Das Experiment) (pondělí 9. 9., Prima, 22.50 - 00.50)

Plakát filmu Experiment / Das ExperimentHutné německé drama založené na skutečných událostech patří do velmi úzké skupinky psychicky i fyzicky náročných filmů, které v divákovi dlouho rezonují. Režírující Oliver Hirschbiegel dokázal vytvořit unikátní atmosféru, z níž běhá mráz po zádech a k celkovému vyznění jistě pomáhá i obsazení u nás povětšinou neznámými tvářemi, z nichž zřejmě poznáte jen Moritze Bleibtreua. Je pravda, že předvídatelnost děje je občas na škodu a ani pomalý rozjezd a zbytečné prostřihy na přítelkyni hlavního hrdiny nejsou to pravé, to ale na celkovém zážitku nic moc nezmění.

Synopse: V roce 1971 proběhl tzv. Stanfordský vězeňský experiment. V prostorách výzkumné laboratoře se uměle zbudovalo vězení se vším všudy, včetně mříží, kamer a dozorců. Dvacet mužů je na dva týdny za tučnou odměnu najato ke hře na vězně a dohlížitele. Vězni se musí podrobit zdánlivě mírným pravidlům a dozorci musí udržet pořádek bez užití fyzického násilí. Zpočátku je nálada mezi oběma tábory dobrá a přátelská, jenže postupem času se vše rychle mění. 

Zajímavost: Natáčení probíhalo kvůli větší autentičnosti chronologicky.

Originální trailer filmu Experiment / Das Experiment

Útěk z Alcatrazu (Escape from Alcatraz) (úterý 10. 9., Nova Cinema, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Útěk z Alcatrazu / Escape from AlcatrazKlasika a pravzor všech vězeňských filmů spoléhá hlavně na charisma Clinta Eastwooda, jenž si vystřihl ústřední roli. Režírující Don Siegel sice občas zahapruje a zejména uprostřed je tempo hodně rozvláčné, ale nikdy nezačne nudit. Otázkou je, do jaké míry je skutečnost, z níž snímek vychází, upravena, neboť scénář se víceméně pohybuje v klasické žánrové šabloně, která striktně dodržřuje rozdělení na dobro a zlo. Vše ale vyvažují skvěle budované napětí, některé výtečné scény a naprosto famózní závěr. 

Synopse: Recidivista Frank Morris (Clint Eastwood) je notorickým vězeňským útěkářem. Po dalším neúspěšném pokusu je však převezen do nejstřeženějšího zařízení svého druhu na světě, do bájného Alcatrazu. A nebyl by to Frank, aby se nepokusil uprchnout i z tohoto místa. Jenže ředitel věznice na něho má spadeno a dává si velký pozor. 

Zajímavost: Ve snímku debutoval tehdy už dvaatřicetiletý Danny Glover.

Originální trailer filmu Útěk z Alcatrazu / Escape from Alcatraz

Poupata (středa 11. 9., ČT2, 22.05 - 23.40)

Plakát filmu Poupata / PoupataČtyřmi Českými lvy oceněné těžce depresivní sociální drama je důkazem, že i u nás jde natočit realistický film, o němž se dá přemýšlet. Debutující Zdeněk Jiráský rezignoval na jakýkoli humor, místo kterého servíruje temnou a syrovou atmosféru a perfektně napsaný scénář a postavy, s jejichž osudy by rozhodně nikdo neměnil. Za zmínku stojí i nádherná kamera Vladimíra Smutného. V hlavních rolích se objevují víceméně neznámé tváře, jimž jednoznačně vládne nositel Českého lva Vladimír Javorský. Pokud chcete od českého filmu něco víc než jen tupý humor a zábavu, tohle je ideální tip. 

Synopse: Film líčí rozpad jedné rodiny žijící na maloměstě. Každý její člen věří svým ideálům a tomu, že jednoho dne se něco změní. Jediný Jarda (Vladimír Javorský) ví, že to jiné nebude a pokouší se nelichotivou situaci vylepšit alespoň chorobným hraním automatů. Jenže právě to přivádí jeho rodinu do čím dál větších problémů, které se rozhodne řešit až ve chvíli, kdy je příliš pozdě.

Zajímavost: Natáčení probíhalo třicet dnů.

Český trailer filmu Poupata

Jako zabít ptáčka (To Kill a Mockingbird) (čtvrtek 12. 9., ČT2, 10.10 - 12.20)

Plakát filmu Jako zabít ptáčka / To Kill a MockingbirdDnes už klasické a netradiční soudní drama, které si odneslo tři Oscary, je ozvláštěno tím, že je vyprávěno z dětského pohledu, čímž získává na atraktivitě. Režírující Robert Mulligan se tak může opřít o chytrý scénář vycházející z románu Harper Lee, který je v druhém plánu kritikou rasismu. Tvůrci se podařilo i udržet pohromadě několik motivů, aniž by nějaký vyčníval, nebo zanikal. V hlavní roli září přesný a Oscarem oceněný Gregory Peck, vedle kterého se objeví třeba na stejnou cenu nominovaná Mary Badham. Jediné, co může mrzet, je pro většinu diváků nesmyslný vyslíací čas. 

Synopse: Alabama je ve třicátých letech minulého století rozdělena silnou rasovou nenávistí. Společenskou hladinu rozvíří zpráva o znásilnění bílého děvčete, z něhož je obviněn černoch. Jeho obhajoby se ujímá svědomitý Atticus Finch (Gregory Peck), který má nezvratné důkazy o nevině svého klienta. Jenže to se rozvášněnému davu vůbec nehodí.

Zajímavost: Ve snímku se vůbec poprvé před kamerou objevil na blond obarvený Robert Duvall.

Oficiální trailer filmu Jako zabít ptáčka / To Kill a Mockingbird

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2024 (01.04.2024 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Můj táta hrdina má poslední šanci si vzpomenout (23.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Akční komedie Argylle: Tajný agent je nejslabším filmem Matthewa Vaughna (05.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Tajný agent Argylle má jen jeden život (31.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Norbert Lichý (19.01.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu