Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Babička aneb Jak to bylo doopravdy

Recenze: Babička aneb Jak to bylo doopravdy

Vydáno: 01.12.2010 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Jaroš | foto: 2010 Blues Film

Chtěla Božena Němcová sepsat úplně jinou Babičku? A co by se stalo, kdyby se za laskavou a moudrou stařenku vydával úplně cizí chlap? Na to všechno odpovídá nový český film Babička aneb Jak to bylo doopravdy.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Nápad rozvíjet příběh souběžně s jeho vznikáním rozpracovaly už mnohé filmy, připomenu aspoň Muže z Acapulca, kde hlavní hrdina prožíval právě ta dobrodružství, která mu předepisoval jeho autor. A vzácné nejsou ani pokusy "kanonizované" dílo rozbít jeho parodickým přetočením. Totéž se děje i v notně svérázné Babičce, doplněné dovětkem Jak to bylo doopravdy. Zatímco Božena Němcová (Michaela Fišarová) - se záblesky škodolibé šílenosti v očích - píše dosti bizarní a výstřední příběh, do něhož jí neomaleně zasahuje budoucí vydavatel (Michael Mendlík), souběžně se tento právě vznikající příběh zhmotňuje. Takže spatříme, jak se do přízně rodiny Proškovic i vrchnosti vetřel úplně cizí chlap (Martin Procházka), jenž se za moudrou babičku (Růžena Tomanová) neomaleně vydával, převlečený do ženského oděvu.
Není potíž s parodickým laděním celého záměru ani koneckonců s hravě ochotnickým ztvárněním, které celému černobíle natočenému vyprávění propůjčuje až jakousi cimrmanovskou patinu neumělosti. K mystifikujícímu pomrkávání se řadí i osobnost režiséra - za "dánským" pseudonymem Pjeer van Eck se jednoduše skrývá tuzemský Petr Vaněk. Potíž nastává v okamžiku, kdy se tvůrci pokoušejí navíc "dělat" humor, chtějí prokázat svou obeznámenost s klasickými filmařskými postupy a volí si k tomu trapná klišé a primitivní zveličení, které postihuje jak babičku nepravou, jíž se věnuje nejvíce pozornosti, tak babičku skutečnou, jež až v samotném závěru dorazí k příbuzným, dlícím ovšem na Starém Bydle.
Týká se to syžetového uspořádání, kdy se okázale zhmotňují vyprávění jednotlivých postav uvnitř vyprávěného příběhu, nejen babičky, ale najmě tlustého hajného, jenž líčí přeukrutné skutky, kterých se stal svědkem, najmě několik verzí Viktorčiny pomatenosti, mezi nimiž nechybí ani otrava houbami. Všimneme si parodické ilustrace některých pořekadel, například přes plot se skáče nikoli pro pírko, nýbrž rovnou pro dvě kdákající panské slepice.
Přidat lze i vlezle nadsazené rozvíjení některých motivů, ať již se týkají babičky jak pravé, tak nepravé. Hned na počátku přihlížíme olbřímí babiččině nešikovnosti, neboť všechno nádobí jí padá z rukou a rozbíjí se. Později - už v souvislosti s babičkou nepravou - následuje příjezd na trakaři nebo ochutnávání různých nepatřičných mas z veverky, kočky, jezevce, ba velblouda, ať již čerstvě pečeného nebo naloženého v nádobách. Převládá zduřele drsná mluva a buranské počínání, kterými se nepravá babička prezentuje, herectví je přemrštěné, jak napovídá exhibicionisticky zdvihnutá sukně, zahánějící dotěrnou Viktorkou, nebo obecněji poskočné a současně jakoby trhavé pohyby. Přidat lze i statické, výrazně modelované šklebné výrazy tváře.
Žertovně mělo také vyznívat zvukové opracování. Mám tu na mysli třeba vybuzené mlaskavé efekty při vylizování talíře, hromové chrápání apod. Tady všude pozorujeme odkazy jak na němou grotesku nebo první zvuková melodramata, tak na tvar raných Švankmajerových hříček. Vesměs nezvládnuté, setrvávají na úrovni nadšenecky amatérské nápodoby, která zanechává spíše rozpaky z umělé strojenosti nežli potěchu z nezáměrné naivity. Jen občas zazní svěží, ale většinou ihned promarněný nápad, třeba babiččino pohoršení nad panskými mravy při pohledu na pověstné sousoší v Babiččině údolí, které zachycuje právě babičku s jejími dětmi.
Zmatečnost výsledku, trochu ve stylu jak pejsek s kočičkou pekli dort, umocňují nářeční posuny (nepravá babička používá kladské nářečí, ostatně kniha výslovně zmíňuje "pohorskou vesničku na slezských hranicích", zatímco ta pravá mluví protismyslně obecnou češtinou), avšak posléze si vypůjčují jazykové osobitosti snad z celé republiky - včetně popěvků z jižních Čech. A příliš nepomáhají ani rádoby rýpavé domýšlenosti, třeba pan Prošek mluvící výhradně německy a mající pochyby o intelektové úrovni českého obyvatelstva, nebo bizarní proměny Němcové textu, který by zprvu sotva splňoval nároky kladené na "národní poklad".
Problémy mohou nastat i se srozumitelností, výslovnost bývá nedbalá, šumlující, takže některým pasážím je obtížné porozumět. Nefungujícím vrcholem pitvorností se stává vřazení notoricky známé hudební melodie z Vinnetoua, která se znenadání a bez důvodu rozezní v obrozenecky břinkném hudebním doprovodu.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • babicka dobrota (natalie havrankova, 23.12.2010 14:57) Reagovat

    Ahoj babicko dobroto.

  • Jó, šlo to! (Markéta, 06.06.2011 23:54) Reagovat

    Milým tvůrcům filmu vkazuji, že hlavní představitel (ka) byl naprosto skvělý-jeho výkon je hodný obdivu!! Občas jsem se usmívala, občas se zděsila, občas se chechtala ! Vždyť je to fajn, že někdo tak vidí naši populární Babičku a je schopný to natočit bez koruny v kapse!
    Možná mohl film mít výraznější dohru na konci-s návratem pravé babičky -nebo tuto záměnu více rozvést-ale aspoň si to může každý přebrat po svém! Takže u mě OK!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 20. víkend
Box office: Imaginární přátelé jsou první Rodinná fantasy Imaginární přátelé otevřela na prvním místě, i když to zdaleka nebyl nijak závratný debut. Na vrchol žebříčku Box office to nicméně stačilo. čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Cizinci: Kapitola 1 4/10
Recenze: Horor Cizinci: Kapitola 1 nenabízí nic nového, přesto láká na pokračování Americký horor Cizinci: Kapitola 1 je prvním dílem plánované trilogie, jíž posloužil jako předloha snímek Oni z roku 2008 o partnerské dvojici, kterou terorizuje trojice maskovaných zabijáků. čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 17. 5. 2024 - 23. 5. 2024
TV tipy: Neodolatelný astronaut žije na konci všech válek svůj kalifornský sen Tento týden v televizní nabídce sice jednoznačný tahák chybí, prostor ovšem dostaly filmy, které nejsou tak úplně nápadné a slavné a leckdy navíc skrývají silné poselství. Příkladem budiž třeba originální drama Boj o oheň.... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 20. týden
Kinopremiéry: Garfield strávil s Amy Winehouse noc na Karlštejně, kde prožili zakázanou touhu Největší komerční potenciál z aktuální desítky premiér má jednoznačně animovaný Garfield ve filmu. Konkurenci navíc nemá nikterak silnou, protože třeba životopisný snímek o Amy Winehouse pravděpodobně davy do kin nepřitáhne.... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Jedna noc 4/10
Recenze: Drama Jedna noc je příběhem muže, jenž dělá pouze špatná rozhodnutí České drama vypráví o kdysi úspěšném hudebníkovi, jenž se během jediné noci pokusí vyřešit svou neblahou finanční situaci. Postupně ale čím dál víc ničí život sám sobě i své rodině. čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 12:30 v sekci Recenze | Premiéry
0

PREMIÉRA TÝDNE   19/2024

Království Planeta opic
7/10

V příběhu nového hrdiny Noeho, jenž musí zachránit svou rodinu a přátele ze zajetí, snímek navazuje v řadě aspektů (včetně fantastické trikové úrovně) na kvality předešlé trilogie.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu