Nominace na Spirit Awards byly ohlášeny

Vydáno: 02.12.2010 11:08 - Michal Hoge | foto: Facebook tvůrce

Vévodí jim Winter's Bone a Děcka jsou v pohodě
Výtečné drama Winter's Bone je velkým favoritem letošních The Independent Spirit Awards. Má celkem sedm nominací a nedávno zvítězilo i na Gotham Awards. Nechybí samozřejmě ani mezi nominacemi na nejlepší celovečerní film. kde se samozřejmě dostal i Aronofsky s Černá labuť, ale kupodivu i příjemně melancholický a samotářský snímek Greenberg, jehož minimalistický a Gus Van Santův kameraman Harris Savides je i po právu zmíněn ve své kategorii. Zde se utká s Matthew Libatiquem či Adamem Kimmelem, který má na svědomí Never Let Me Go od Marka Romaneka, nebo Jody Lee Lipesem, který naopak stvořil vizuál k jemně humornému filmu Tiny Furniture.
V nominacích také pětkrát figuruje název komedie Děcka jsou v pohodě. Jeden z mála filmů, který se dostává brzy i do české distribuce, nebo Rabbit Hole, drama Johna Camerona Mitchella s Nicole Kidman v hlavní roli. Pro změnu jeden z mnoha filmů, o kterých se v české distribuci vůbec neví. I její jméno se dá naleznout pod sekcí nejlepší herečka, a to společně s Michelle Williams za snímek Blue Valentine nebo Natalie Portman. V hercích je například uveden James Franco z Boyleova snímku 127 hodin či Ronald Bronstein z okatě festivalového filmu Daddy Long Legs. A tak snad zvítězí Ben Stiller.
V kategorii o nejlepší zahraniční film vyčnívá krásný a rukopisný Strýček Búnmí a překvapivě i Kisses Lance Daly, klasické britsko-irské trochu-drama, jenž se halí do neostré ruční kamery, dětské melancholie a elektro-folkových skladeb. Podobných filmů je kupodivu ve výpisů nominací velká řada, těch, které se nesou v náladě festivalu Sundance. Velice silnou se zdá být naopak kategorie dokumentární, která obsahuje nejen dokument o Banskym, ale i válečný snímek Restrapo a velice silně osobní Marwencol. Vítězové budou známi 26. února 2011.
Kompletní seznam nominací naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY