Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 24. 8. 2012 - 30. 8. 2012

TV tipy: Artovější, opomíjené a raritní snímky

Vydáno: 24.08.2012 13:00 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Focus Features

Také poslední prázdninový týden je v televizi plný repríz již několikrát viděných filmů. Přednost tak v našich tipech dostávají (nejen) evropské artovější snímky a možná neprávem opomíjené kousky. Dostane se také na dvě raritky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Plakát filmu Poslední motýl Poslední motýl (The Last Butterfly) (sobota 25. 8., Barrandov, 09.45 - 12.05)
Koprodukční československo-francouzské válečné drama Karla Kachyňi zaujme hlavně dusivou a bezvýchodnou atmosférou prostředí koncentračního tábora. Díky tomu jde o velice působivé dílko, které nenechá nikoho lhostejným. Kromě bravurní režijní stránky mají na výsledku podíl také fantastická kamera, vynikající výkon Toma Courtenaye v titulní roli a tklivá hudba. Jediné, co malinko dojem sráží, je určitá vykalkulovanost scénáře a zbytečné hraní na emoce. Jinak by ale podle dostupných ohlasů mělo jít o silný zážitek.
Synopse: Francouzský mim Antoine Moreau (Tom Courtenay) je v průběhu druhé světové války zatčen gestapem, neboť jeho milenka spolupracovala s protinacistickým odbojem. Jednotky SS ho chtějí využít k nacvičení dětského idylického divadelního představení, které by inspekci Mezinárodního červeného kříže přesvědčilo o spokojenosti a štěstí života v ghettu. Moreau falešnou hru prohlédne, ale naoko souhlasí. Vystoupení, které pak celý svět uvidí, bude krutým podobenstvím o zvěrstvech, jichž byl svědkem.
Zajímavost: Na pantomimickou přípravu dohlížel slavný Boris Hybner.
Píseň z filmu Poslední motýl

Plakát filmu Lovec hlav Lovec hlav (L'Alpagueur) (sobota 25. 8., ČT1, 16.55 - 18.30)
Nenápadný, ale poměrně vyvedený krimithriller s drsným Jeanem-Paulem Belmondem v hlavní roli až příliš spoléhá na atmosféru. Akce je tentokráte až na vedlejší koleji a prim hraje zejména hluboce psychologicky propracovaný vztah mezi nájemným vrahem a drobným zlodějíčkem. Někoho možná překvapí celková vážnost tématu a absence hlášek, což se ale ke zvolenému přístupu víceméně bez problémů hodí. Potěší také charismatický záporák v podání Bruna Cremera. Přes všechny chyby jde o příjemnou jednohubku na víkendový podvečer.
Synopse: Stopař (Jean-Paul Belmondo) je nájemný zabiják, který si nebere servítky, obchází policejní metody a za peníze řeší složité kriminální případy. Momentálně je na stopě zákeřnému Gérardu l´Epervierovi (Bruno Cremer) přezdívanému Jestřáb, který se neštítí ani vražd. Polapit ho ale není vůbec jednoduché a Stopařovi půjde tentokráte o život víc než kdy jindy.
Zajímavost: Menší roli ve filmu si zahrála také Belmondova sestra Muriel.
Originální trailer filmu Lovec hlav

Plakát filmu Velké nesnáze v Malé Číně Velké nesnáze v Malé Číně (Big Trouble in Little China) (sobota 25. 8., Prima Cool, 20.00 - 22.05)
Jeden z nejkultovnějších filmů legendárního Johna Carpentera je v první řadě šílenou, bizarní a zároveň lehce naivní akční jízdou. Typicky osmdesátkovému "looku" vládnou neodolatelně drsný a charismatický Kurt Russell a krásná a sexy Kim Cattrall. Triková stránka už pochopitelně zastarala a ani typicky carpenterovská hudba se k filmu moc nehodí, to ale bude řešit málokdo. Pro starší generace navíc snímek oplývá nezanedbatelným kouzlem nostalgie pirátských videokazet a rychlodabingu. Děti tak mají další možnost podívat se, na čem vyrůstali jejich rodiče.
Synopse: Řidiči náklaďáku Jacku Burtonovi (Kurt Russell) ukradnou v čínské čtvrti kamion, jeho příteli Wangovi (Dennis Dun) zase unesou snoubenku. Za vším je 2258 let starý démon Lo Pan (James Hong), který se snaží získat hmotné tělo a ovládnout svět. Aby toho dosáhl, potřebuje obětovat dívku se zelenýma očima. Kdo je ona vyvolená je zřejmé a oba kamarádi ji tak musí zachránit dřív, než bude pozdě.
Zajímavost: Snímek byl původně psán jako western a místo kamionu měl být odcizen kůň. Carpenter nakonec příběh převedl do současnosti.
Originální trailer filmu Velké nesnáze v Malé Číně

Plakát filmu Věčný příběh Věčný příběh (EverAfter) (sobota 25. 8., Prima Love, 20.20 - 22.35)
Hollywoodská variace na známou pohádku o Popelce je poměrně slušně zvládnutou pohádkou, která neurazí. Obstojná ústřední dvojice s tvářemi Drew Barrymore a Dougrayho Scotta, které ještě výborně přihrává Anjelica Huston, si většinu diváků získá na svou stranu, stejně jako rutinně, ale účině režírující Andy Tennant. Vzhledem k tomu, že se šablonovitým a předvídatelným příběhem nemohl nic moc dělat, soustředil se na v rámci možností povedenou výpravu a kostýmy. Vyhnul se i obvyklé přeslazenosti, výsledek je tudíž stravitelný i pro mužského diváka. Nečekejte ale zázraky.
Synopse: Když byla Danielle (Drew Barrymore) malá, zemřel jí otec a ona zůstala na krku protivné maceše (Anjelica Huston). Jelikož ta měla dvě vlastní dcery, z Danielle se stala holka pro všechno a byla věčně odstrkovaná. Jednoho dne ale potkala krásného prince (Dougray Scott) prchajícího před povinnostmi a přeskočila jiskra.
Zajímavost: Mona Lisa byla namalovaná na dřevěnou desku, tudíž by ji nebylo možné srolovat jako ve filmu.
Originální trailer filmu Věčný příběh

Plakát filmu Podivné okouzlení Podivné okouzlení (Strange Fascination) (neděle 26. 8., ČT2, 12.10 - 13.30)
Absolutní rarita jak u nás, tak za hranicemi (o čemž svědčí i to, že trailer nebo jakoukoli jinou ukázku na internetu nelze najít). Hollywoodský noir, který natočil český rodák Hugo Haas, stojí za vidění už jen díky své unikátnosti. Těžko říci, jak pokus o drsný americký žánr v československém tvůrčím podání dopadl. Ohlasů moc není a spíše shrnují děj snímku. Režisér a zároveň hlavní představitel je tu ale prý elegantní, charismatický, okouzlující a ve formě přesně tak, jak ho známe. Skutečně vzácný kousek.
Synopse: Klavírní virtuoz českého původu Paul Marvan (Hugo Haas) se moc snaží prorazit v USA. To se mu podaří díky movité sponzorce Dianě Fowler (Mona Barrie) a pomalu se stává hvězdou. Když se mu ozve půvabná tanečnice Margo (Cleo Moore), do níž se po krátké době zamiluje, netuší, že začíná jeho strmý pád.
Zajímavost: Na Paulově stolku je fotka, na níž je ve skutečnosti Haasův bratr Pavel, který zemřel v Osvětimi.

Plakát filmu Než přijde noc Než přijde noc (Juste avant la nuit) (neděle 26. 8., ČT2, 22.15 - 00.00)
Těžce psychologické drama Claudea Chabrola je další variací na "raskolnikovský" příběh zločinu a trestu. Tvůrce se oprostil od obvyklé ironie a naopak vystavěl ryze vážný scénář, který poměrně tvrdě kritizuje středostavovské vrstvy. Samozřejmostí jsou famózní herecké výkony vesměs neznámých tváří (Stéphane Audran, Michel Bouquet, Marina Ninchi), hrátky s kamerou a nenásilná snaha o přesah. Někomu ovšem může vadit právě ona zmiňovaná psychologičnost.
Synopse: Reklamní producent Charles Masson (Michel Bouquet) udržuje poměr s mladou Laurou (Anna Douking), kterou ale v návalu vzteku zabije. Poté se vrací domů k manželce (Stéphane Audran) a dělá, jako by se nic nestalo. Brzy se ovšem stává obětí vlastního svědomí, což ho poněkud zaskočí.
Zajímavost: Snímek je v mnohém podobný režisérovu staršímu počinu Nevěrná žena, v němž si hlavní role zahráli stejní herci jako v tomto případě.
Ukázka z filmu Než přijde noc

Plakát filmu Horalka Horalka (La Ciociara) (pondělí 27. 8., ČT2, 20.55 - 22.35)
Působivé a autentické válečné drama Vittoria de Sicy stojí a padá s fantastickou a po právu Oscarem oceněnou Sophií Loren. Adaptace románu Alberta Moravii je atmosférická, poměrně věrohodná, zajímavá a v rámci možností též originální. Hlavní představitelku doplňují další excelentní herci, mezi nimiž jednoznačně vyniká netradičně obsazený Jean-Paul Belmondo. Nechybí ani výtečná kamera a skvělá nevtíravá hudba. Kaňkou na kráse jsou jen chybějící emoce, určitá epizodičnost děje a ne úplně povedený konec.
Synopse: Na konci druhé světové války odjíždí vdova Cesira (Sophia Loren) se svou dcerou z bombardovaného Říma do bezpečí své rodné vesnice. I když chaotické ukončení bojů obě přežijí bez větších úhon, paradoxně osvobození jim zasadí ránu největší, nečekanou a o to bolestivější.
Zajímavost: Poprvé v historii získala italská herečka Oscara za roli v italském filmu.
Trailer filmu Horalka

Plakát filmu Děcka jsou v pohodě Děcka jsou v pohodě (The Kids Are All Right) (úterý 28. 8., ČT2, 21.45 - 23.30)
Lehce nadprůměrné komediální drama s humorem a nadhledem komentuje stále aktuální problém výchovy dětí dvěma osobami stejného pohlaví. Režírující Lisa Cholodenko protknula film optimistickou a značně odlehčenou atmosférou, slušným scénářem a všechno korunovala výběrem kvalitních herců, mezi nimiž vynikají na Oscara nominovaní Annette Bening a Mark Ruffalo, které skvěle doplňují Julianne Moore a Mia Wasikowska. Škoda jen, že autorka osciluje mezi několika tématy a příběh vyznívá malinko prvoplánově.
Synopse: Jules (Julianne Moore) a Nic (Annette Bening) jsou matky, které žijí v bungalovu na okraji města se svými dospívajícími dětmi (Mia Wasikowska a Josh Hutcherson). Těm ale vrtá hlavou, kdo je vlastně jejich biologickým otcem. Rozhodnou se ho tedy vyhledat a stopy je dovedou až k pohodářskému majiteli restaurace Paulovi (Mark Ruffalo). Jeho konfrontace s rodinou změní běh věcí vzhůru nohama.
Zajímavost: Snímek byl natočen za pouhých čtyřiadvacet dní.
Originální trailer filmu Děcka jsou v pohodě

Plakát filmu Marie Antoinetta Marie Antoinetta (Marie Antoinette) (středa 29. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.25 / čtvrtek 30. 8., 14.50 - 16.55)
Kontroverzní historické drama Sofie Coppoly pobouřilo mnohé zejména svou extravagantností a odvážnou stylizací. Režisérka záměrně ukazuje a lehce zesměšňuje tehdejší dobové rituály, díky čemuž se ovšem ve většině stopáže nic moc neděje a vše se točí v kruhu. Nejednoznačně přijata byla i Kirsten Dunst v ústřední úloze, jež se někomu zdála unylá, jinému zase vynikající. Podobně to bylo s hudebním doprovodem, který je čistě současný a vytváří tudíž kontrast k historické látce. Na nezvykle pojatou filmovou lekci z historie si tak musí udělat názor každý sám.
Synopse: Marie Antoinetta (Kirsten Dunst) se stala klíčovou postavou při usmiřování Vídně a francouzského dvora. Právě ona byla předmětem dohodnutého sňatku, který měl vypjatou situaci sklidnit. Žila sice v luxusu, zároveň ale ve světě plném přetvářky, nudy a neštěstí. Frustraci si kompenzovala na svou dobu divokým sexuálním životem, což pochopitelně nebylo po chuti vůbec nikomu.
Zajímavost: Režisérka dostala od francouzské vlády povolení natáčet ve Versailles, čehož také plně využila.
Originální trailer filmu Marie Antoinetta

Největší z Čechů Největší z Čechů (čtvrtek 30. 8., ČT1, 22.10 - 23.50)
Další z ne úplně doceněných filmů Roberta Sedláčka je od úvodních minut ukrutně vtipný a příjemně sebeironický. Spolehnout se můžeme na výborné herce (Jaroslav Plesl, Simona Babčáková, Igor Chmela, Jiří Vyorálek a další), povedenou hudbu a zajímavý příběh. Druhá polovina už sice není tak úderná a svižná jako první a zbytečně se v ní představí mnoho postav, to by ale na celkovém zážitku nemělo nic moc měnit. Pro fandy jednoho z nejlepších současných tuzemských režisérů absolutní povinnost.
Synopse: Režisér (Jaroslav Plesl), jeho producentka (Simona Babčáková) a kameraman (Jiří Vyorálek) nedostali grant na ožehavé politické drama a musí se spokojit s natáčením portrétů rekordmanů v bizarních disciplínách, které hradí ředitel Agentury Dobrý den (Igor Bareš). Ambiciózní štáb se tak pomalu smiřuje s rutinní a často nudnou prací a nestačí se divit, v čem všem se dají sbírat rekordy.
Zajímavost: Postavy jednotlivých rekordmanů vycházejí ze skutečnosti.
Originální trailer filmu Největší z Čechů

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem!

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Michel Bouquet (13.04.2022 19:25 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel kameraman Gary B. Kibbe (16.03.2020 16:33 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 10 nejlepších rolí: Kurt Russell (17.03.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Zlatý glóbus část 2: 1981-2017 (16.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 2. (02.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Dwayne Johnson a Velké nesnáze v Malé Číně (28.08.2018 13:31 v Novinky | Zprávy)
- Sofia Coppola natočí remake Eastwoodova filmu (30.03.2016 09:24 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscaroví rekordmani i oscaroví smolaři (28.02.2016 11:00 v Články | Publicistika)
- Recenze: zbytečné Dědictví aneb Kurva se neříká nadarmo (05.02.2014 19:00 v Recenze | Premiéry)
- Thanks for Sharing: Hulk má v traileru problémy se sexem (26.08.2013 15:38 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Bling Ring: Jako VIPky (22.06.2013 17:00 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Abeceda (ne)postradatelných akčních hrdinů (05.09.2012 13:00 v Články | Publicistika)
- Oscar 2012: Nejlepší film (26.02.2012 19:00 v Články | Publicistika)
- Festivalové ozvěny: 44. týden (01.11.2011 19:00 v Články | Festivaly)
- Recenze: Rodina je základ státu (12.10.2011 13:01 v Recenze | Premiéry)
- Novinky na Blu-ray: 38. týden (17.09.2011 23:30 v Radar | BD a DVD tipy)
- Festivalové ozvěny: 27. týden (05.07.2011 14:00 v Články | Festivaly)
- Oscar 2011: Nejlepší film (25.02.2011 20:00 v Články | Publicistika)
- Ceny filmserveru 2011: Nominace (21.02.2011 14:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu