Za horizontem: The Perks Of Being A Wallflower

Vydáno: 10.11.2012 21:31 - Kristýna Kabzanová | foto: facebook tvůrce

Spisovatel Stephen Chbosky se rozhodl převést do filmové podoby svou úspěšnou novelu o životě teenagera Charlieho a natočil jedno z nejpříjemnějších překvapení roku - The Perks Of Being A Wallflower.

Charlieho malá tajemstvíRecenzoval/a Kristýna Kabzanová dne 10.11.2012 21:31. Spisovatel Stephen Chbosky se rozhodl převést do filmové podoby svou úspěšnou novelu o životě teenagera Charlieho a natočil jedno z nejpříjemnějších překvapení roku - The Perks Of Being A Wallflower. Hodnocení: 4
Filmy se středoškolskou tematikou se u dospělého publika velké důvěře netěší. Není to vina jen námětu, který je plnoletým vzdálený, ale i faktu, že děj podobných snímků je člověk průměrné inteligence často schopný odvyprávět hned po zhlédnutí traileru a že skvělými hereckými výkony tento specifický žánr bohužel také neoplývá. Podívejte se na Muzikál ze střední, Stmívání nebo Hannu Montanu a nejspíše získáte pocit, že kritériem pro obsazení hlavních rolí nebyly herecké kvality, ale schopnost zaujmout svým zevnějškem věkovou skupinu 12-15 let.
The Perks Of Being A Wallflower se navzdory své přístupnosti "od 12 let" od podobných filmů v mnohém liší, byť se tradičním klišé žánru nedokáže vyvarovat o nic méně. I tentokrát vše začíná momentem, kdy hlavní postava nastupuje na novou školu. I tentokrát je tímto hrdinou poměrně inteligentní outsider. I tentokrát mu jako životní rádce slouží sympatický profesor jako vystřižený ze Společnosti mrtvých básníků. A i tentokrát dojde v průběhu filmu k nějaké té rvačce a první lásce.
Ale vraťme se na začátek. The Perks Of Being A Wallflower popisuje jeden školní rok v životě teenagera Charlieho (Logan Lerman). Tomu je v úvodu filmu 15 let, nastupuje do prvního ročníku střední školy a musí se srovnat s tím, že jeho nejlepší kamarád před několika měsíci spáchal sebevraždu.
Jak už to tak v podobných situacích bývá, Charlie se na nové škole cítí opuštěný. Jediný, kdo ho zcela neignoruje, je učitel literatury, z čehož Charlie nijak nadšený není. I když má svého profesora rád, skutečnost, že jediný člověk, se kterým se může bavit, je jeho vyučující, mu nedělá o nic větší radost, než jakou by v podobné situaci projevila většina jeho vrstevníků.
A tak Charlie tráví volný čas tím, že píše dopisy imaginárnímu kamarádovi a utápí se ve vzpomínkách, ve kterých se mu zjevuje zesnulá teta. Vše se změní až na fotbalovém zápase, kde si Charlie přisedne k Patrickovi (Ezra Miller) a jeho nevlastní sestře Sam (Emma Watson), dvěma studentům posledního ročníku.
Výstřední dvojice si introvertního Charlieho okamžitě oblíbí a rozhodne se svého nového samotářského kamaráda vytáhnout do společnosti. Charlie díky nim zažívá svou první středoškolskou párty, jde na svůj první školní ples a poprvé si stoupne na divadelní pódium. A hlavně poprvé po dlouhé době cítí, že není sám.
The Perks Of Being A Wallflower skvěle funguje i proto, že všechny své trumfy nevytáhne v prvních třiceti minutách. Scénář napsaný Stephenem Chboskym, autorem knižní předlohy a režisérem v jedné osobě, odmítá odhalit všechny motivace postav najednou a místo toho vsází na pozvolné budování jejich charakterů. Význam některých scén tak člověku neznalému předlohy dochází až zpětně a rozhodně to není na škodu. V tomto ohledu ostatně film v mnohém připomíná reálný svět; když potkáte nového člověka, také ho nejspíše okamžitě neseznámíte se všemi důležitými milníky svého života.
Na The Perks Of Being A Wallflower je přitom důležité, že hlavní trojice nejen podává lepší herecké výkony, než byste od filmu o teenagerech kdy čekali, ale že dokáže své komplexní, složité charaktery zahrát skutečně přesvědčivě. Logan Lerman působí v roli Charlieho přirozeně, při pohledu na Emmu Watson si ani jednou nevzpomenete na Harryho Pottera a Ezra Miller podobně jako v nedávném snímku Musíme si promluvit o Kevinovi dokazuje, že by se mohl stát jednou z těch světlých výjimek mezi mladými herci, jejichž kariéra neskončí dovršením dospělosti. Je to totiž právě on, kdo v roli mladého, zdánlivě bezstarostného gaye doslova září.
Chbosky se přitom projevuje jako velmi schopný režisér, u kterého byste nehádali, že je The Perks Of Being A Wallflower teprve druhý režijní počin jeho kariéry. Film působí po všech stránkách zcela profesionálně, na čemž má pravděpodobně velký podíl i fakt, že Chbosky zcela důvěřoval svému scénáři a nesnažil se z něj dělat více, než čím je.
The Perks Of Being A Wallflower si kvůli námětu nejvíce užijí ti školou povinní, rozhodně to ale neznamená, že by se mu měli vyhýbat ti, kteří na střední vzpomínají maximálně na školních srazech. Málokterý film na podobné téma totiž působí tak inteligentně, tak vyspěle a tak upřímně. A málokterý film na podobné téma vás dokáže v průběhu několika minut dojmout i rozesmát.


Originální trailer filmu The Perks of Being a Wallflower


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY