Box office: Likvidátor únosců Liam Neeson naplnil kina

Vydáno: 08.10.2012 09:36 - Zbyněk Kubín | foto: Twentieth Century Fox Corporation

Druhý díl akce 96 hodin sice sbírá spíše negativní recenze, diváci se však odradit nenechali a napochodovali do kin v početných zástupech. Naopak Tim Burton po opomíjených Temných stínech znovu vyhořel s Frankenweeniem.
Článek je založen na odhadech tržeb podle hollywoodských studií. Aktualizovaný žebříček tržeb podle reálných čísel přineseme po jejich zveřejnění.
Liam Neeson zase boduje. Již poněkolikáté v řadě tenhle šedesátiletý Ir dokázal, že chcete-li natočit levnou (cca 30 milionů) akci a vydělat na ní balík, je někdejší Oskar Schindler nejlepší možnou volbou pro hlavní roli. Při pohledu na skutečnost, že poslední tři akční snímky s Neesonem v hlavní roli stály producenty 80 milionů a celosvětově jich vydělaly 430, není v současnosti většího borce na dělání hodně z mála.
A novinkových 96 hodin: Odplata mu tuhle bilanci rozhodně nepokazí. Pokračování tři roky staré úspěšné řežby Pierra Morela, který byl tentokrát nahrazen jiným bessonovským rutinérem Olivierem Megatonem, sice vyšlo Foxe na "vyšších" 45 milionů, ale už první víkend se jich vrátilo neskutečných milionů padesát.
V severoamerických kinech tak padne stovka bez problémů, i pokud bude odliv diváků vzhledem k mizerným recenzím ("rajčata vykazují 80 procent naštvaných kritiků a průměrné hodnocení jen čtyři body z deseti) sebestrmější, a zbytek světa vynese tržby tohoto istanbulského dobrodružství někam ke čtvrtmiliardě, ne-li mnohem dál. Je to lepší start než v jaký doufali i největší optimisté a my už můžeme jen spekulovat, kdo a kde unese Millsovic rodinu příště. Tohle je totiž zlatá žíla a ty, jak nechvalně známo, Besson a spol. těží do poslední kapky.
Animovaný snímek Hotel Transylvánie klesl na stříbrnou příčku s 26,3 miliony (celkově velmi dobrých 76 milionů) a solidním propadem o 38 procent. Téměř třetinové ztráty jsou obdivuhodné vzhledem k žánrové konkurenci, kterou strašidelná rodinná sandlerovka získala v očekávaném Burtonově stop-motion animáku Frankenweenie: Domácí mazlíček. Ale živý, pak mrtvý a pak zase živý Sparky se ukázal z komerčního hlediska mnohem bezzubější, než se na jeho tvůrce sluší.
Jeho 11,5 milionů dolarů z tří tisícovek kin je mizérie a černobílému "remaku" režisérova hraného kraťasu z roku 1984 to stačí na start až z pátého místa. Rozpočet 39 milionů dolarů se z domácích kin zřejmě nevrátí a to ani přes velice kladné ohlasy i recenze. Po předražených, prodělečných a nepříliš povedených Temných stínech tak Tim Burton u svého publika pohořel s další typickou burtonovskou podivností.
Bronz tedy bere jiná (skoro) novinka. Teenagerské zpívánky Ladíme! na sebe před týdnem důrazně upozornily, když během limitované premiéry nehrabaly z tří stovek kin výborných pět milionů. Universal záhy tento potencální hit nasadil do standardní široké distribuce necelých tří tisícovek kin a z těch se o tomto víkendu přikutálelo vynikajících 14,7 milionů. Sedmnáctimilionová holčičí podívaná už během deseti dnů vydělala 21,6 milionů dolarů a ani zdaleka ještě neřekla poslední slovo.
Bramborový je Looper. Dospělácká sci-fi s Brucem Willisem a Josephem Gordonem-Levittem spadla o 41 procent na 12 milionů, což není zlé, ale není to ani znamení, že by se z nadšeně vychvalovaného snímku měl stát kdovíjaký vytrvalec. Momentálních 40 milionů za deset dní je však při rozpočtu 30 milionů výborný výsledek.
Druhou polovinu první desítky načíná nerozlučná trojice Patrola, Trouble with the Curve a House at the End of the Street. Všechny tři snímky si tentokrát polepšily o cca 4 miliony a na kontě jich mají kolem třiceti. Na deváté příčce pomalu, ale jistě sbírá drobné vychvalovaný The Master a desítku tento týden uzavírá slavný Hledá se Nemo, který si díky pouhé 3D konverzi již polepšil o téměř 40 milionů. Dobrý kšeft.
Příští víkend si budou mít Američani z čeho vybírat. Do kin vthne další režisérský (a podle prozatimních ohlasů opět velepovedený) pokus Bena Afflecka - thriller Argo. A s ním i jednoduchá komedie Here Comes the Boom, působivě vypadající horor Sinister, velice lákavá komedie 7 psychopatů a patetická politická sci-fi agitka Atlas Shrugged: Part II.
BOX OFFICE: VÍKEND OD 05.10.2012
  1. 96 hodin: Odplata 50,0 mil. (novinka)
  2. Hotel Transylvánie 26,3 mil.
  3. Ladíme! 14,7 mil.
  4. Looper 12,2 mil.
  5. Frankenweenie: Domácí mazlíček 11,5 mil. (novinka)
  6. Patrola 4,0 mil.
  7. Trouble with the Curve 3,9 mil.
  8. House at the End of the Street 3,7 mil.
  9. The Master 1,8 mil.
  10. Hledá se Nemo 3D 1,6 mil.
Všechny tržby jsou vedeny v amerických dolarech. Kompletní žebříček s podrobnými statistikami naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY